Nu vot Andri, tev atliek vien pasmaidīt.....Nāk jaunā paaudze ar milzīgām ambīcijām,pat ar dažām izlasītām grāmatām un pārliecību, ka tu zosi nēesi pat medījis:)))Tajā apgā - ts Jumava grāmatā na-u taču visas dzīves gudrības aprakstītas, skolās ar tagad tik rūtiņas aizkrāsot māca. Kas to zin, vai mēs tajā vecumā nebijām tādi paši.
Mārtiņ, redz, kad ilgāk uz pasaules padzīvo un izkāpj no jaunības maksimālisma, cilveki parasti sāk apjaust, ka ne katram rakstītam vārdam var ticēt, pat ja tas rakstīts skaistā un it kā nopietnā grāmatā. Un tad nu nākas domāt, vai grāmatas sastādītājs cienītais Juris Rasnačs nav kārtīgi pārskatīji savu autoru gara darbus pirms iekļaušanas grāmatā, vai tik pa cienījamais autors Andri Eglītis, nekad nav bijis un neko nav dzirdējis par medņu medībām.
Reiz patrāpījās palasīt 1964 gada kolhonieku kalendāru un tajā, melns uz balta bija rakstīts, ka jau 1980 gadā būs sasniegts pilnīgs komunisms un visiem viss būs par brīvu ...
Tā ka netici vienmēr akli visam rakstītajam, domā arī pats ar savu galvu. :)
Vai ar to biji domājis arī Medību likumu un Medību noteikumus? :D :D :D :)
Nē Jāni, likumi ir kas augstāk stāošs par parastu grāmatā raktītu vārdu. Var viņiem pat reizē nepiekrist, bet kamēr vien tādi ir spēkā, tikmēr tie ir jāievēro, svēta lieta.
Bet tak zini kā, kas to likuma burtu nav klausīt, tas ātri vien kļūst par makšķernieku ... :D
Būtu interesants skats, kā kāds "līšanas apoloģēts" mēģinātu pielīst zosīm pa samērā reti sadīgušu (~5-8 cm laksts), dubļainu (soli sperot - apmēram līdz potītēm) lauku metrus 300. Zosis, protams, aizlidotu jau pēc pirmajiem max 150m, bet nu pati ideja kā tāda - gribētos pavērot no malas. Sak, lai pamāca, kā TAS ir jādara :D Šādas pārdomas man uznāca 6d no rīta. Zosis bija, taču tām labpatikās dzīvoties lauka vidū.
Savukārt, attiecībā par nelidojošu putnu šaušanu - medņi un rubeņi, arī mežirbes parasti tiek medītas sēdošas, nezinu, šķiet tajā pašā grāmatā pat par to bija rakstīts pie attiecīgo sugu medībām. Medni speciāli iesaka šaut tā sauktās "slīpēšanas" laikā, kad putna dzirdes orgāni ir bloķēti; ar piebildi, ka tas var nedzirdēt šāvienu un pūdeļa gadījumā var šaut otreiz - arī tas ir rakstīts grāmatās. Protams, katrs jau var pats izdomāt savus kritērijus, un medni pirms šāviena "uzcelt" - tas nevienam nav liegts, kaut gan, gudri tas noteikti nav. :)
PS. ja kādam šķiet, ka trāpīt zosij uz 250-300m ar karabīni ir tāpat kā ieiet veikalā nopirkt vistu - pamēģiniet. Pielīst tuvāk reizēm vienkārši nevar, bet reizēm - var pielīst līdz metriem 200, taču šaut ar paātrinātu sirdsdarbību no karabīnes ir krietni vien grūtāk, nekā no gludā, ja nu apstākļi ļauj pielīst uz 30-40-50m...
Slēpts
18.10.2010. 11:31
Ojār
... grāmatas sastādītājs cienītais Juris Rasnačs
Atsūti vienu vienu grāmatas eksemplāru :)
Man patika Arņa teorija par lodi kas krīt no 3km augstuma ar milzīgu ātrumu. Tas būtu ja lode kristu bezgaisa telpā. Atmosfērā, palielinoties krišanas ātrumam attiecīgi pieaug gaisa pretestība un pēc zināma laika iestājas līdzsvars starp Zemes pievilkšanas spēku un gaisa pretestības spēku un ātrums vairs nepieaug. Ja tāda lode uzkrīt kaut uz plika paura, tāds puns vien tik būs. Tad jau lietus arī būtu līdzīgs skrošu lādiņam. Tā ka stāvus gaisā kuriniet cik gribat.
Nu vispār man tāda doma nebija un nau kādu pieredzējušu mednieku te mācīt.Vēlējos šai tēmaij aplūkot no otras puses tas ir ētika.
Tagad saprotu lielākā daļa pieredzējuši mednieki atbalsta medīt ar karabīni zosis.Nu nau jau man tās milzīgās ambīcijas tas Jurim.
Ispējams ka pats kādreiz piekopšu šādu medību veidu.Man ļoti žēl ja kādu aiskāra mans iepriekšējais komentārs.
Reiz patrāpījās palasīt 1964 gada kolhonieku kalendāru un tajā, melns uz balta bija rakstīts, ka jau 1980 gadā būs sasniegts pilnīgs komunisms un visiem viss būs par brīvu ...
Tā ka netici vienmēr akli visam rakstītajam, domā arī pats ar savu galvu. :)
Nē Jāni, likumi ir kas augstāk stāošs par parastu grāmatā raktītu vārdu. Var viņiem pat reizē nepiekrist, bet kamēr vien tādi ir spēkā, tikmēr tie ir jāievēro, svēta lieta.
Bet tak zini kā, kas to likuma burtu nav klausīt, tas ātri vien kļūst par makšķernieku ... :D
Savukārt, attiecībā par nelidojošu putnu šaušanu - medņi un rubeņi, arī mežirbes parasti tiek medītas sēdošas, nezinu, šķiet tajā pašā grāmatā pat par to bija rakstīts pie attiecīgo sugu medībām. Medni speciāli iesaka šaut tā sauktās "slīpēšanas" laikā, kad putna dzirdes orgāni ir bloķēti; ar piebildi, ka tas var nedzirdēt šāvienu un pūdeļa gadījumā var šaut otreiz - arī tas ir rakstīts grāmatās. Protams, katrs jau var pats izdomāt savus kritērijus, un medni pirms šāviena "uzcelt" - tas nevienam nav liegts, kaut gan, gudri tas noteikti nav. :)
PS. ja kādam šķiet, ka trāpīt zosij uz 250-300m ar karabīni ir tāpat kā ieiet veikalā nopirkt vistu - pamēģiniet. Pielīst tuvāk reizēm vienkārši nevar, bet reizēm - var pielīst līdz metriem 200, taču šaut ar paātrinātu sirdsdarbību no karabīnes ir krietni vien grūtāk, nekā no gludā, ja nu apstākļi ļauj pielīst uz 30-40-50m...
... grāmatas sastādītājs cienītais Juris Rasnačs
Atsūti vienu vienu grāmatas eksemplāru :)
Tagad saprotu lielākā daļa pieredzējuši mednieki atbalsta medīt ar karabīni zosis.Nu nau jau man tās milzīgās ambīcijas tas Jurim.
Ispējams ka pats kādreiz piekopšu šādu medību veidu.Man ļoti žēl ja kādu aiskāra mans iepriekšējais komentārs.