Šodien vārdadienu svin Ginta, Gunda, Gunta, rītdien - Agija, Aldonis
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - LMKA ierosinatais medibu sunu saraksts

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 16 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 23.12.2010. 20:57
Ar medībām saistītās tēmasMedību suņi

Arnis Puksts
Biedriba Medniekiem.lv
Arnis Puksts
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
07.12.2010. 16:47
Te faktiski ir klasisks piemērs divām pretējām situācijām, kas rada dilemmu:
vai nu
1.absolūts uzskaitījums, kas protams, nekad nebūs visiem labs un visus apmierinošs (vienmēr uzradīsies kāds, kas teiks, ka viņa XY šķirnes suns ir medību suns un kādēļ tas nav iekļauts);
vai arī
2. ir ģenerālklauzula, kuru prakse piepilda ar saturu - arī nav pārāk veiksmīgs pasākums, jo pasaulē patiešā ir suņu šķirnes, kuras ir selekcionētas pavisam citiem medību apstākļiem un kuru izmantošana Latvijas apstākļos būtu sadisms, vai kuriem ar "medību" sakars tik tāds, ka to senči kādreiz, kad zāle bija zaļāka, izmantoti medībās.
Vidusceļam tuvāks būtu variants ar šķirņu grupu noteikšanu - no vienas puses atklāts saraksts, no otras - tomēr noslēgts, jo galīgi dīvainus radījumus nevienā grupā ietilpināt nevarētu. Kaut kā tā - būtu kinoloģijas gaišākajiem prātiem jānāk kopā, jānorok cirvji un jautājums jāsakārto, ņemot vērā mednieku intereses.
Domāju, ka šis būs viens no biedrības top jautājumiem.
PS. Judikatūra (tiesas spriedumi) paģēr medniekam zināt, ka tas ir šķirnes medību suns - izšaut drīkst tikai uz klaiņojošu bezšķirnes vai šķirnes, kas nav medību, suns, ja tas ir tālāk par 200m no apdzīvotas vietas. Bet pasaulē "medību" šķirņu ir vismaz krietns simts. Protams, ka tas nav normāli, ka medniekam būtu jāzubra no galvas n-tās suņu šķirnes. Un nekur nav zvanīts, ka tas ērms, kas izskatās pēc mistiska jaukteņa, patiesībā nav X-terjers, ar kuru Mozambikā medī surikātus...
Tā kā no šīs un blakus tēmas izriet tālākais jautājums - vai mednieks vispār grib privilēģiju šaut klaiņojošus suņus? Ja grib - tad bezšķirnes izmantošana jāaizmirst un šķirnes jāklasificē; ja negrib - tad nevajag pēcāk vaidēt, ka neko darīt, ka pie barotavas aplasa stirnas, ka dienesti nereaģē, jo tiem nav līdzekļi, bet šaut nedrīkst...
Katrai maizei - sava garoza...
Žanna Zariņa
Žanna Zariņa
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
07.12.2010. 18:13
Juris Bērziņš sen.
Nu man jau liekas, ka dzelzs priekškars jau kādu laiku mūsmājas no visas pasaules neatdala ;)
Un es, vēl nebūt neesot Bībeles vecumā, vēl minos laikus, kad kinologi visā nopietnībā apsprieda: vai mūsu apstākļiem laikas kā medību suņi vispār ir piemērotas ;) Pirms cik gadiem Latvijā tika ievesti vācu medību terjeri, bavārieši, veimārieši? Šodien šīs šķirnes tiek veiksmīgi izmantotas medībās. Šāds saraksts ierobežotu jaunu perspektīvu suņu šķirņu ieviešanu. Jaunas šķirnes cilvēki ieved, izmēģina un secina, ir vai nav piemērots, un nekā slikta es tur nesaskatu. Ļoti perspektīva jauna šķirne borderterjers pašlaik tiek aprobēta Krievijā. Strādājot ne sliktāk par jagdiem. Ukrainā no ASV ir ievesti patterdeili- terjeru šķirne, kas ir selekcionēta nūtriju medībām. Pieļauju, ka arī bebru medībām tie varētu būt piemēroti.
Anita Upīte
Anita Upīte
Pēdējo reizi manīts 2022-08-09 16:45
Lietotāja statuss: Lietotājs
07.12.2010. 18:44
Paldies Žannai par linku un "paralēlajā forumā" rakstītājiem, kuri būtībā jau pateikuši daudz no tā, ko šeit vēlējos rakstīt. Nu nevar viena cilvēka zināšana vai pareizāk - nezināšana būt par pamatu tam, ar kādiem suņiem turpmāk medīsim Latvijā. Tā būtu milzīga "nabadzības apliecības" parakstīšana pašiem priekš sevis. Kā jau tika minēts, brīdī, kad tiek (vai tikusi) radīta konkrētā šķirne, ir "radīti" arī tās standarti un noteikts konkrētais pielietojums (tātad, noteikts arī tas, vai šķirne ir medību vai nav). Un punkts! Pašreiz problēma medībās ir šķirnes medību suņu trūkums, nevis "lauvu suņu pārpilnība" medību ārēs! Gribu atgādināt arī, ka šobrīd visiem medību kinologiem tik mīļās laikas, nebūt nav "latviešu medību tradīcija" - pirmās Latvijā no Kirovas, Maskavas un Ļeņingradas tika ievestas laikā, kad biju "sīkā", līdz tam "tradicionālāki" bija dzinēji, putnu un alu suņi. Vēl pārdomas raisīja mans nesenais "izbraukums" uz Nīderlandi, kurā medī ar tik daudzu (tieši nelielām medību platībām piemērotām un neagresīvām) suņu šķirnēm, kādas mēs pat dzirdējuši neesam. Tad kādēļ ar kaut kādu analfabētisku sarakstu liegt jebkādu iespēju šīm šķirnēm jebkad parādīties medībās Latvijā un, iespējams, tieši piemērotības dēļ, iekarot savu vietu?! Tāpat - bez minētā "aļņu suņa" arī tepat kaimiņos ir daudz šķirņu, kuras neizmantojam, bet, iespējams, varētu veiksmīgi izmantot (piemēram, putnu rudens medībām???). Ja ir patiesība, kā te zinātāji teic, ka kopumā vispār ir tikai +/- 400 medībām radītu šķirņu, tad (ja nu tik ļoti tiešām gribas kaut ko aizliegt) - vai vieglāk nebūtu sanākt kopā tiešām zinošiem speciālistiem, pārskatīt šo "kopīgo" sarakstu un iespējams (jā - tikai, iespējams)atrast šajā sarakstā tikai tās dažas milzu "slepkavnieciskās" šķirnes, kas pie mums nebūtu īsti piemērotas? Vai arī apdomāt variantu par noteikta izmēra (kāda - tas nopietni jāizdiskutē) suņu skaita limitēšanu vienās medībās? Nu, piemēram - ja ir takša vai spaniela izmēra suņi - lai skrien kaut 20, bet, ja parādās "lielās" laikas, bladhaundi utt. tad - tikai noteikts skaits (2?3? vai taml.?)? Un tomēr, man tā domāt, kad līdz suņu pārpilnībai medībās kopumā mums vēl dikti tāls ceļš ejams...
P.S. Bet par šaušanu... Cik nu zinu, ML jaunās grozīšanas priekšlikumos, bija arī LKF priekšlikums par pilnīgu suņu šaušanas izslēgšanu no Medību likuma... Un tad vairs nebūs arī vielas diskusijai - kurš šaujams, kurš nē. Ja vien mēs, mednieki, to pieļausim...
Juris Bērziņš sen.
Pēdējo reizi manīts 2013-04-11 08:35
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mežā. Jau ceturto gadu desmitu.
Medību stāžs: 18
Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
07.12.2010. 21:02
vai vieglāk nebūtu sanākt kopā tiešām zinošiem speciālistiem, pārskatīt šo "kopīgo" sarakstu un ..

Vai kāds ir jau pasludinājis Cirša k-ga piedāvāto sarakstu par absolūtu patiesību? Nebūt nē. Tas ir pamatmateriāls, bāze, atskaites punkts, pagrieziena svira - sauciet kā gribat. Bet ir. Cilvēks ir apzinājies problēmu, padomājis un uzlicis uz papīra savu viedokli, kas ir vērtējams kā taustāms rezultāts tālākajai darbībai. Kurš no šejienes kritizētājiem var pielikt blakus ko līdzvērtīgu? Neko, ja neskaita abstraktu kritiku, mistiskus linkus, pasaku par trim sivēntiņiem un citu, labākajā gadījumā, populārzinātnisku informāciju.
Tā kā - process ir tikai sācies.
Žanna Zariņa
Žanna Zariņa
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
08.12.2010. 00:42
Nu protams! Links uz suņu šķirņu sarakstiem un standartiem ir mistisks, bet viena cilvēka, kas pat suņu šķirnes nosaukumus nezin (it kā kinologs būdams!) murgi- tā ir svēta patiesība! :))))
Man, protams, ir galīgi neērti atzīties savā nekompetencē, bet vai kāds var man paskaidrot, vai tas bļedhaunds patiešām ir domāts tam, kā izklausās? Jebkurā gadījumā šī pērle būs topā ilgāku laiku :)))))
Andris Zariņš
Biedriba Medniekiem.lv
Andris Zariņš
Pēdējo reizi manīts 2024-03-26 09:50
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
08.12.2010. 06:36
Domaju ka pec ta kas ir rakstits foruma, ka ari pec tiem telefona zvaniem ko esmu sanemis sajas divas dienas varu secinat tikai vienu:
-vel daudz kas jadara lai joma, medibu suni un vinu kinologija, butu sakartota
-jadara tas bus visiem kopa, apvienojot spekus un zinasanas. Ari tiem kas sobrid atrodas nosacitas dazadas ierakumu puses... (maigi sakot)
-biedriba medniekiem.lv ir gatava iesaistities saja procesa ka neitrala un taja pasa laika rezultata ieintereseta puse!!!!
Gaidisu sunu draugu ierosinajumus! Sutiet informaciju uz andris.zarins@medniekiem.lv
Aigars Remess
Aigars Remess
Pēdējo reizi manīts 2022-04-20 15:52
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: M/K"Klīves Mednieks"
Atrašanās vieta: Latvijas vidiene.
Medību stāžs: Kopš 1992.g.
Aprīkojums: МЦ 21-12 , Merkel 12cal,Remington 11-87 12 cal,Tikka M695STD 30-06,Sauer 90 300Win Mag
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
08.12.2010. 07:47
LMKA suņu saraksts sastādīts korekti gramatiski pareizi izlasot par iesniedzēju (nezinātājam), par viņu un viņa pārstāvēto organizāciju rodas labs priekšstats.
Un tad noskatos A. Cirša interviju medniekiem.lv TV un nezinu raudāt vai smieties. Vienīgais, ko sapratu, ka viens klauns ir miris, lai dzīvo klauns. Un tad sāku domāt, ko gan es pats par A. Cirsi zinu. Man bija unikāla iespēja iepazīties ar LMKA un MMB kinoloģiskās sekcija arhīvu. Tur nebija nekādas informācijas par A. Cirsi kā kinologu, proti, kur un kad viņš būtu ieguvis kinologa diplomu, sertifikātu – ta jebko, kas apliecinātu viņa zināšanas kinoloģijā.
Ko diskusijas dalībnieki zina par LMKA Reģ Nr. 40008048202 ?
Dibināta 2000.g., dibinātāji 11 ( vienpadsmit) Latvijas iedzīvotāji.
2005. gadā gandrīz likvidēta, ko dibinātāji bija aizmirsuši, ka jāpārreģistrējas. M. Kalniņš viltojot it kā notikušas kopsapulces protokolu biedrību pārreģistrēja. To viņš darīja, jo bija materiāli ieinteresēts kā nekā LMKA bija viņa personīgais biznesa projekts.
Kas LMKA ir šodien? Juridiski varētu būt, kādi 8 (astoņi) biedri, vēl kādi 25 (divdesmit pieci), kas paši sevi uzskata it kā par biedriem. Kopā sanāk kādi 33 (trīsdesmit trīs), no kuriem kinologi eksperti varētu būt kādi 8 (astoņi), no tiem cienījama vecuma dēļ 2 (divi) varētu būt labākajā gadījumā- konsultanti.
Divi jautājumi A. Cirsim:
1. Kad un kur viņš ieguvis kinologa kvalifikāciju?
2. Kāpēc LMKA izsniegtie šķirnes medību suņu ciltsraksti nav starptautiski atzīti?
Slēpts
08.12.2010. 09:49
Remesa k-gs.
Par ko tāda žults? Vai par to- ka Jūs tikāt no šis apvienības vadības izraidīts???
Vai labāk nebūtu nākt klajā ar ierosinājumiem un pozitīvismu?
un vai savu veļu nevarat mazgāt kaut kur citur?
Juris Bērziņš sen.
Pēdējo reizi manīts 2013-04-11 08:35
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mežā. Jau ceturto gadu desmitu.
Medību stāžs: 18
Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
08.12.2010. 10:01
Žanna! Ja kāds arī ir pasludinājis piedāvāto sarakstu par svētu patiesību, tad tā esi tikai Tu. Un tādā gadījumā beidz par to cepties, bet piedāvā ko konkrētu/labāku.
Tāds pats aicinājums arī Remesa k-gam. Kaut gan man liekas dīvaini, ka uz tādām lietām kādu vajadzētu īpaši aicināt vai pamudināt.
Ikvienam ir tiesības izteikt savus priekšlikumus, ja vien viņi ir konkrēti un pamatoti.
Alvis Bronts
Alvis Bronts
Pēdējo reizi manīts 2015-07-29 11:48
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Limbaži
Medību trofejas: 6
08.12.2010. 10:14
Kāds LMKA sakars ar šo:
http://www.zm.gov.lv/doc_upl/1...