Šodien vārdadienu svin Magnuss, Maigonis, Mariuss, rītdien - Regīna, Ermīns
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Dzenošo suņu skaits dzinējmedībās - vai limitēt?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 27 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 14.02.2011. 22:56

Jēkabs
Pēdējo reizi manīts 2022-02-15 18:32
Lietotāja statuss: Vērotājs
10.02.2011. 21:53
Es domāju,ka pastāv noteiktas darba spēju pārbaužu normas katrai medību suņu šķirnei,kuras arī mums vajadzētu respektēt,ja sastāvam attiecīgajā biedrībā .Gadiem ilgi esam medījuši ar dažādām medību šķirnēm un nekad NEKĀDAS problēmas nav bijušas.Mazums gadās kad kāds suns iekož ruksim "pakaļā",gadās kad arī kuilis saplēš suni.Bet par tiem "apēstajiem" sivēniem tendenciozi jautājums tiek saasināts pēdējā laikā.Tie mednieki ,kas ir saistīti ar medību suņu audzēšanu zina ,ka visa šī jezga sākās ,jo LKF nevar samierināties ,ka LMKA nav viņu paspārnē.Uzskatu,ka medniekiem tādēļ nevajadzētu šķelties un pēc KĀDA iniciatīvas rakstīt visas šīs muļķības,vēlāk pašiem būs neērti.Esam medījuši ar suņiem,gan bez viņiem un viss ir bijis normāli, un ja arī ir bijušas kādas problēmas,tās jārisina civilizēti.
Dmitrijs
Dmitrijs
Pēdējo reizi manīts 2019-09-04 00:14
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Ventspils
Medību stāžs: no 2000 gada
Aprīkojums: iz 27em-m+aimpoint compML 2 ; cz 511 22LR; brovning bar boss 30-06+aimpoint compC3 ; tikka t3 lite stainless 30-06+ leupold vx III 3,5-10x50 (ilum.duplex) binoklis kahles 8x42 , leica geovid 8x56HD
Suņi: 4 vacu medibu terjeri ,
Medību trofejas: 19
11.02.2011. 00:14
Guntis tu laikam neesi pietekos'i uzmanigi verois ekspertu darbu . Ja butu to darijs tad but zinais ka laikas un dzineisunus vertes'ana ats'k,ras ka diena un nakts. Bet citu valstu s'k'irnes javerte pec tas valsts vertes'anas aprakstiem.Tas pat nav apspriezams. Par sun,u ierobezos'anu. Mans viedoklis to jaatstai klubu zin,a .
Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
11.02.2011. 01:53
Nu ko atkal visu vainu uzveļ LKF??? Kāds tam sakars ar LMKA un LKF savstarpējām attiecībām? Laiku skaitu vienā mastā savulaik ieteica ierobežot vēl M.Kalniņš!
Personīgi mans viedoklis- vajadzētu ierobežot lielo šķirņu suņu skaitu vienā mastā. Īskājaino šķirņu suņu (piemēram,takšu) skaits nebūtu jāierobežo.
Bardaks ir liels :(
Slēpts
11.02.2011. 07:28
Arnim - jauajums labs, bet es domaju ka lielai daļai interese ka notiek citas valstis ar šo jautajumu. Jo paskatoties neta
viena masta tiek ielaisti, teiksim, veseli suņu bari... varbut tur atļauts nu teiksim padsmit suņu viena masta? Es domaju ka varetu un vajadzetu ņemt piemeru no citam valstim, kur tadi jautajumi sen izstradati un varetu bišku apspriest un tad iet pie kopeja skaita.
Mana uztvere ta butu jadara ar visiem jautajumiem ja gribam medit ka visas normalas valstis, jo musu likumdošana ir novecojusi un daudz kas jamaina viennozimigi.
Slēpts
11.02.2011. 09:04
Mans taksis dzinējmedībās piedalās no 1 gadu vecuma un daudz kopā ar viņu esmu gājis par dzinēju. Biežāk ir bijis ka suņu ir par MAZ, un bieži vien mednieki , kam suņa nekad nav bijis, uzskata , ka suņi slikti izdzen mastu.
Uzskatu , ka ierobežot ar noteikumu spēku nevajag- jo tas cik optimāli suņu skaits mastā var noteikt tikai PĒC masta.
Platības un dzenamie mastu mums visiem ir atššķiŗīgi, un atšķirīgi ir arī suņu paradumi. Ir zināmi saimnieki, kas laikas speciāli ir apmācījuši uz sivēnu noturēšanas uz vietas- un saimnieks šo sivēnu "nomedī" izmantojot durkli..
Droši vien labākais , ir kad medību vadītājs PIRMS medībām, jau zin cik būs dzinēju ar kādiem suņiem.
Mārcis
Mārcis
Pēdējo reizi manīts 2019-01-29 09:58
Medību stāžs: Kopš 2002.
Aprīkojums: Tikka T3 300 WinMag, SAKO 75 .308 win,Iz-27 12.kal
Medību trofejas: 2
11.02.2011. 10:50
Noteikti esmu pret šādu nostādni, ka ir jāizgudro kaut kāds mistisks suņu limits dzinējmedībās. Tam vienkārši šobrīd nav nekāda pamata. Lēmums cik un kādi suņi var tik izmantoti dzinējmedībās viennozīmīgi jāatstāj konkrētā medību kluba kompentencē. Tur ir ļoti daudzi faktori, kurus fiziski nav iespējams ietvert dažās likuma rindiņās. Piemēram, padomājam no tādas perspektīvas:
1. Dzinējmedibu teritoriālais izmērs (dzenam vienu vai varbūt 4 kvartālus)?
2. Suņu šķirnes - piekritīsiet, ka ir liela atšķirība starp to, ko mežā dara, piemēram, taksis un laika?
3. Konkrētā suņa vecums darba spēju līmenis un veids ir arī faktors. Ir ļoti liela starpība vai suns ir jauns, kas vēl mācās vai jau pieredzi uzkrājis strādājošs suns.
4. Suņu apmācības veids, kāds tiek piekopts konkrētajam sunim. Suni var audzināt ļoti dažādi, un tā uzvedība dzinējmedībās var ļoti atšķirties.
5. Laika apstākļi - ir ļoti liela starpība starp to, ko varētu un nevarētu darīt mežā ar suņiem, ja ir apstākļi bez sniega vai, piemēram ar dziļu sniegu.
6. Konkrētās meža platību īptanības. Ir liela starpība vai dzinējmedībās tiek medīts ūdeņainos purva apstākļos vai sausās jaunaudzēs.
Tie punkti ko es uzskatiīju ir tikai daži faktori, kas obligāti jāņem vērā, un tādu vispārēju suņu skaitu dzinējmedībās Latvijā, manuprāt, viennozīmīgi noteikt nav iespējams, un tas nav vajadzīgs. Vislabāk šos faktorus var izvērtēt katrs pats medību tiesību lietotājs atbilstoši izvērtējot konkrēto situāciju ar saviem suņiem, platībām, laikapstākļiem u.c. lietām.
Tapēc jau ir tāds demokrātisks apvienošanās veids kā „biedrība”, kas pamatojoties uz kopsapulces lēmumiem ir tiesīga izstrādāt savus iekšējās kārtības noteikumus atbilstoši situācijai.
Kārlis
Kārlis
Pēdējo reizi manīts 2021-03-27 14:55
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Dobele
Medību stāžs: no 2004.g.2.oktobra
Aprīkojums: TIKKA T3 308.;TOZ-16 22LR; Browning BAR Zenith 30-06.+ Zeiss Victory V8 2,8-20x56, Иж-56-3 22/28 + Burris Eliminator III 3-12x44. Mitsubishi L200
Suņi: LV dzinējs,suns
Medību trofejas: 6
11.02.2011. 11:32
Pilnīgi noteikti nē!
Pievienojos Mārča Rokjāņa teiktajam.
Juris
Pēdējo reizi manīts 2025-07-21 16:51
Medību stāžs: kopš 1980 g.
Suņi: bija super krievu eiropas laikas
Medību trofejas: 1
11.02.2011. 11:33
Nu jau sanāk diezgan smieklīgi, jo Arnis P. tikai uzdod jautājumus un daži ( aktīvākie ) foruma dalībnieki uzķeras kā mušas uz mušpapīra. Domāju, ka nākamais Arņa jautājums varētu būt par pašu mednieku skaita limitēšanu dzinējmedībās ! Tālu no tā vairs nav....
Pilnīgi piekrītu Mārcim R., jo kāda jēga no pilna meža ar nestrādājošiem vai tikai vaukšošiem "kvekšķiem", kuriem medības ir tikai izskraidīšanās pēc dzīves pilsētas dīvānos. To visu parasti regulē pats kolektīvs. Labāk ir viens, bet strādājošs, nevis daudz, bet nestrādājošie.
Un to, tā saucamo "kodēju", Latvijā jau nav nemaz tik daudz. Daba, t.i. kuļi, regulē viņu skaitu - agri vai vēlu paši uzrausies... Pie tam, kam man mastā suns, kura dēļ es nevaru izšaut pa medījumu, bet ar to sivēnu duršanu ir tā kā ir. Pamēģiniet, tad redzēsiet kā tas ir.
Juris
Pēdējo reizi manīts 2013-04-11 08:35
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mežā. Jau ceturto gadu desmitu.
Medību stāžs: 18
Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
11.02.2011. 11:38
Principā, jau šis tiešām būtu medību vadītāja kompetences jautājums - pašsaprotama lieta. Bet tā kā ar šīm lietām tiek grēkots uz urrā, tad prasās regulējums. Bēdīgi, ja dēļ atseviškiem pārgudrajiem atkal jāsacūko normatīvie akti ar pašsaprotamu lietu regulējumiem. Un tā viņi kļūst arvien biezāki. :( 1935.gada Medību likums ir uz trim lapām. Bez jel kādiem MK noteikumiem un pielikumiem. Secinājumi?
Guntis
Guntis
Pēdējo reizi manīts 2013-02-02 10:03
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Medību stāžs: no 1985
Aprīkojums: ir
Suņi: 2 LV dzinēji
11.02.2011. 11:42
Dmitrij, var jau būt ka arī neesmu pietiekoši labi vērojis un dzinējsuņus vērtē atsevišķi. Tāpēc man būtu lūgums norādīt kur var atrast nolikumu par dzinējsuņu vērtēšanu, man līdz šim tas neizdodas atrast.