Šodien vārdadienu svin Marija, Marika, Marina, rītdien - Magda, Magone, Mērija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Vitnstobra lodes efektivitate....

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 19 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 12.01.2012. 00:06

Andis
Andis
Pēdējo reizi manīts 2014-02-11 12:32
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mālpils
Medību stāžs: 10
10.01.2012. 16:00
Bļin, smieklīgi!
www.guns.ru vai www.ada.ru/guns ir Borisova kalkulators! Paspēlējieties ar viņu! Pusei liksies, ka kalkulators ir pēdējais mēsls un ļoti melo! 40% pasmiesies par sevi, ka visu laiku domāja citādi! Kad večiem pasaka, kas un kā - lielākā daļa par ķeceri sauc!
Vispopulārākais - es pirms 5 gadiem piešāvu, un tagad šauju bez bēdu - 10metros bebrus; 450m lapsas ziemā! Kur tēmē , tur krīt!
Viesturs
Pēdējo reizi manīts 2012-08-08 10:59
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
10.01.2012. 16:30
Te pat nav ko diskutēt lieki. Vītņstobra lodes efektivitāti galvenokārt nosaka tās konstrukcija. Tikai pēc tam var runāt par to, kas būtu, ja būtu....
Uģis
Uģis
Pēdējo reizi manīts 2023-07-18 12:57
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Mežā
Medību stāžs: Pietiekami
Aprīkojums: Ir
Suņi: Patīk
10.01.2012. 16:32
Bļin smieklīgi ir tas, ka Tu Andi arī nespēj paskaidrot, ko tieši ietekmē aukstums - sasalst patronas (Kārlis.O)? Paliek gaiss blīvāks (Ilgvars) vai vēl kkas! Tikai strupi pateikt kalkulators tā rāda un man ir OK! Es neapstrīdu kalkulatoru, bet gribu saprast kas un ko iespaido! Ja jau Tu esi un vēl šeit ir spečuki tad lūdzu paskaidrojiet sīkāk lai var saprast!
P.S. Sanāk tā, ka visi mani šāvieni ir reālas cūcenes, jo nekad nebiju ņēmis vērā aukstuma sēšanos!!! :D Es negribu cūcenes vairāk!
Slēpts
10.01.2012. 17:46
Tādās niansēs kā gaisa blīvums/atmosfēras spiediens neiedziļinos. Sasalis pulveris vienkārši degs knapāk ,vismaz es to tā saprotu un līdz ar to lodei būs mazāks ātrums. Ja reiz viss sen ir izdomāts un pārbaudīts ko vēl man par to galvu lauzīt,ja tas kalkulators reāli strādā nākas vien piekrist viņam.
Uģi, ari man ir citas intereses un to vien kā sēžu šautuvē un mačojos nedaru,teiktu pat tā ka piedalos tik pāris posmos, bet pašaujot ari pa papīru dažādās disciplīnās mežā būsi tik ieguvējs. Šaujot lapsas kalkulatorā temperatūru es ar neskatos ;) ,jo kad būsi paskrējis,parāpojis līdz labākai pozīcijai paša drebulis nospēlēs vairāk tai 300-tā un ja bez tālmēra 420m krīt varu tik apsveikt.Man nez kādēļ vairumā gadījumu gan nekrīt:) . Bet ja nāktos šaut pa papīru noteikti ņemtu temperatūras korekciju vērā.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2019-03-03 23:21
Mednieku organizācija: Latvijas Mednieku savienība
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: no 1989
Aprīkojums: TOZ, ZOLI, Titan, Sauer
10.01.2012. 17:53
Uģi, tā visa ir teorija par pulvera sadegšanas ātruma ietekmi no apkārtējās vides temperatūras, bet praksē tas darbojas, it sevišķi uz mazajiem kalibriem un lieliem attālumiem. Būsim reāli - cik bieži Tu ziemā medībās izšauj tālāk par 200m? Pa lapsu, izkāpjot no mašīnas, kur gan ierocis gan patronas bija salīdzinoši siltā vidē, tas netraucēs, bet uz gaidi sēžot tādā attālumā var arī patronas iepakot apenēs, t.i. siltumā un ielikt stobrā īsi pirms "tālā" šāviena :) Pašam ir gadījies pārliecināties, kad ar vienu un to pašu patronu veidu šaujot, ziemā pie -15 trāpījumu blīvums uzlabojas, salīdzinot ar vasaru, jo, acīmredzot, stobra parametri (tvists) ir atbilstošāki nedaudz mazākam konkrētās (svars, BK) lodes sākuma ātrumam. Bet kā jau te tika minēts - medību vajadzībām, t.i. distancei līdz 150m un mērķim lielākam par pērno sivēnu to visu var ignorēt, jo tie +/- 5cm, ja vien nebūsi nolēmis iešaut mušai acī, lomu nespēlē :)
Uģis
Uģis
10.01.2012. 17:54
paldies Valerij - es sho ģēlu papētīšu un gan jau arī izmēģināšu šautuvē!
Bet Par to lapsu 420m - ar tālmēru un ja ta var teikt finansiāli atstrādātu korekciju ;)
Reinis
Reinis
Pēdējo reizi manīts 2017-12-24 14:27
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Aprīkojums: CZ 550, IŽ-12, Marlin 70 PSS, Glock 19
10.01.2012. 18:03
Vieglāk ir pateikt, kas šāvienu neietekmē, piemēram, mednieka cepures krāsa. Pārējais viss ietekmē gan sals (pulvera temp), gan gaisa blīvums (mitrums un temp augstums virs jūras līmeņa) vienkārši vīri putrojas teorijā. Ar ārējās balistikas aprakstiem pilns internets lūk pirmais links http://www.riflebarrels.com/ar...
Uģis
Uģis
10.01.2012. 20:27
Paldies Reinim! Tajā linkā ir labs/saprotams skaidrojumu :) nevis bla bla bla skaties kalkulatoru un mēģini pats, lai gan mēģini pats ir vislabākā diemžēl ilgākais veids kā dabūt nepieciešamās zināšanas!!!
Andis
Andis
Pēdējo reizi manīts 2014-02-11 12:32
Atrašanās vieta: Mālpils
Medību stāžs: 10
11.01.2012. 16:07
Tev te NEVIENS nespēs pateikt - KĀPĒC! Tā ir augstākā matemātika un augstākā fizika! Ietekmē viss! Stobra metāla temperatūra, gaisa blīvums, retinājums, mitrums, patronas (čaulas, lodes, pulvera kapseles ķīmijas) temperatūra, lodes BC, pulvera tips utt utjp!!!!
Es nevaru un veniens cits nevarēs ar formulām parādīt - KĀPĒC! Mums vieglāk pieņemt, ka tas tā ir un viss! Iemet ciparus (kuri gan ir jāzin) kalkulatorā, izmanto smadzenes - un trāpīsi! :) Viss ir tik vienkārši!! ;)
Bet ja bez kalkulatora, tabulām un tālmēra trāpa lapsai 250m +, tad 100% tā IR cūcene! kas, pie noteiktiem apstākļiem, var būt arī 5 gadījumos pēc kārtas, un pēc tam 100 reizes nevar!
Uģis
Uģis
11.01.2012. 16:26
Skaidrs Andi! 4 gadi atpakaļ kad tika šauts bez tālmēra un kalkulatora tā arī bija! Bet tagad tie tālie šāvieni protams ir visi ar tālmēru un kalkulatoru - ņemot vērā vēja stiprumu, bet kā jau teicu netika ņemta vērā šo citu apstākļu ietekme uz balistiku!
Bet nekas viss pieņemts zināšanai! Patestēsim!