Šodien vārdadienu svin Monvīds, Egita, Emīls, rītdien - Ludmila, Laimdots, Laimiņš
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Mežu izciršana

Raivis
Raivis
Pēdējo reizi manīts 2020-04-27 17:05
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: Nītaures mednieku klubs
Atrašanās vieta: Sigulda. Lielstraupe. Nītaure
Medību stāžs: Ir.
Aprīkojums: 16/70, 308win
Medību trofejas: 1
20.02.2009. 12:38
Eni liepa.
Redz, mums latviešiem ir labs teiciens, ka ar muļķi labāk nestrīdēties, jo viņš novedīs jebkuru diskusiju līdz marasmam un uzvarēs ar savu pieredzi. ;)
Bet man patīk diskutēt, tāpēc, lūdzu, pāris atbildes gribētos dzirdēt:
1. Jūsu vecums un izglītība.
2. Jūsu latviešu valodas skolotāja/-as vārds un uzvārds.
eni
eni
Pēdējo reizi manīts 2009-02-23 18:53
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
20.02.2009. 12:42
Pēc Pasaules dabas resursu institūta datiem vairāk nekā 80 procenti Zemes dabisko mežu jau ir iznīcināti. Pagājušajā gadsimtā ir iznīcināti vairāk nekā 90 procenti tropisko mežu Rietumāfrikas piekrastē. Draudošā ātrumā meži izzūd Brazīlijā un Indonēzijā, kur atlikušās tropisko mežu platības iznīcina izcirtēji, fermeri un ugunsgrēki.
Pēc ASV Valsts departamenta vērtējuma, katru gadu tiek izcirstas vai iet bojā mežu platības, kas četras reizes pārsniedz Šveices teritoriju, kas ir 41 300 kvadrātkilometru.
Koki — «oglekļa izlietnes»
Mežu izzušana atņem dzīves telpu aptuveni 70 procentiem uz Zemes mītošo dzīvnieku un augu. Mežu iznīcināšanai ir graujoša ietekme uz pasaules klimatu. Tropiskie meži veicina nokrišņu veidošanos daudzviet pasaulē, kur citādi iestātos neciešams sausums
Meži var glābt pasauli no globālās sasilšanas vai vismaz palēnināt šo procesu. Koki ir dabiski oglekļa dioksīda patērētāji (viena no gāzēm, kas rada tā saucamo siltumnīcas efektu).
Koku iznīcināšana ne tikai likvidē šīs «oglekļa izlietnes», bet to dedzināšana un trupēšana izdala atmosfērā vēl papildu oglekļa dioksīdu līdz ar metānu, vēl vienu no siltumnīcas gāzēm.
Tropisko mežu augi un augsne uzkrāj aptuveni 500 miljardus tonnu oglekļa, katram hektāram uzkrājot aptuveni 150 tonnas oglekļa. Pētījumi liecina, ka aptuveni puse nokrišņu tropu apvidū rodas no mitruma iztvaikošanas kokos un augos.
Mazinoties iztvaikošanai un mākoņu veidošanās procesam, saule vairāk sasilda zemes virsmu, veicinot temperatūras celšanos.
Ja tropisko mežu izciršana turpināsies līdzšinējos tempos, tie visi izzudīs jau šajā gadsimtā, graujoši ietekmējot pasaules klimatu un daudzas dzīvnieku un augu sugas.
Mežu izciršana būtiski ietekmējusi oglekļa apriti dabā. No 1850. līdz 1990. gadam mežu izciršanas dēļ atmosfērā nokļuvuši 122 miljardi tonnu oglekļa.
Pēdējos gados šis apjoms ir aptuveni 1,6 miljardi tonnu gadā. Vēl sešus miljardus tonnu oglekļa gaisā izdala fosilās degvielas (ogļu, naftas un gāzes) lietošana.
eni
eni
20.02.2009. 12:58
Raivis Spriņģis par to muļķi, tu runā par sevi? :D Pirms vaicāt man, atbildiet uz manis uzdotajiem jautājumiem, ja jau sevi uzskatāt par izglītotu cilvēku, nevis nosliekties uz kaut ko pretēju, jūs te nepieņemat pareizrakstības eksāmenu, lai man jūsu priekšā attaisnoties. Jums par lielu izbrīnu esmu piedalījies lv olimpiādēs.
vēlrei atkārtošos es te nediskusēju lai kāds manas kļudas pētītu, un ja jums nepietik smadzēņu pelēkās vielas lai argumentēti atbildēt uz manis uzdotajiem jautājumiem tad vismaz esiet pietiekoši stiprs lai neiņemt suņa cienīgu vietu, visu ko esmu par jums secinājis, jūsu attīstība ir izveidojusies līdz riešanas un košanas līmenim, tālāk bremze, jūs pat nevarat argumintēti atbildēt uz manis uzdotajiem jautājumiem
eni
eni
20.02.2009. 13:09
Kaspars Inkins, Šodien, 12:10
Pēdējo reizi manīts 2009-02-20 12:12negribētos, ka tiek sajaukti lietus meži ar Latvijas mežiem, jo tā ir cita klimatiskā zona un līdz ar to citi apstākļi (domāju saražotās biomassa daudzuma ziņā), bet, ja salīdzina, tad vai neuzskatāt par vajadzīgu pieminēt arī planktonu un okeāna ekosistēmu?
Tie kas izcērt lietus mežus, runā tāpat kā jūs, visus pārējos nosaucot par muļķiem tos kas cīnās par meža saglābšanu
Kaspars
Pēdējo reizi manīts 2009-04-23 16:20
20.02.2009. 14:07
eni es par muļi nevienu neesmu nosuacis un man grūti ir komentēt Jūsu argumentus un jautājumus tam, ko neesmu rakstījis (tas par vēja un meža vadošajām pozīcijām).
Jūsu rakstītais izkalusās kā Discovery kanāla filma. iespējams, ka man vajadzētu sašūmēties par terminu koki - oglekļa izlietnes, bet nu, lai paliek. īstenībā, Jūsu rakstītais liecina, ka maldaties trīs priedēs un oponentu rakstītajā nemaz neiedziļināties. Ja reiz Jūs cīnaties par mežu saglabāšanu, gribētos zināt, cik hektārus meža esat sastādījis un izkopis?
Lai Jums veicas, eni!
eni
eni
20.02.2009. 14:28
attiecībā pret koku izciršanu un stādīšanu no manas puses ir sekojošais, dzīvos kokus esmu izzāgējis tikai tīrot grāvjus, bet mežā izzāģeju tikai kritalas, kailcirtes apstādijis nēesmu , toties esmu savu arāmzemi atvēlējis aunaudzei ,kuru pats arī apstādu un kopju, vismaz tur neviens savu degunu nebāzīs lai uzvārīties
eni
eni
20.02.2009. 14:31
zemes platība kuru esmu izlēmis atvēlēt mežam sastāda 15 ha nav daudz bet tomēr
Viesturs
Viesturs
Pēdējo reizi manīts 2010-12-24 02:28
20.02.2009. 15:14
Eni Liepa : "toties esmu savu arāmzemi atvēlējis aunaudzei" . kādas šķirnes aunus Jūs tur domājat audzēt ?
Lopkopis.
Ints
Ints
Pēdējo reizi manīts 2025-06-21 07:15
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: m/k Spārne Ģibuļu pag.
Atrašanās vieta: Talsi
Medību stāžs: no 2004.g
Aprīkojums: IŽ 27, Weatherby Vanguard S2 308, Winchester XPR 308
Medību trofejas: 39
20.02.2009. 15:23
Veči, žēl, ka te nevar kontaktēties caur Skype videokonferenci, vismaz redzētu ar ko un vai tiešām par ko vērts runāt. Varbūt arī tā labi, cik daudz apenes veļas mašīnai jāmazgā mazāk...
Ilgvars
Ilgvars
Pēdējo reizi manīts 2025-06-20 11:01
Lietotāja statuss: Guru
Atrašanās vieta: Rīga, Gulbene un pēc vajadzības
Suņi: nav
Medību trofejas: 11
20.02.2009. 15:23
Nevajag jaukt mērenās joslas mežus ar tropu mežiem, kas ir pavisam citas ekosistēmas. Mūsējais mežs kā ekosistēma ir visai agresīvs un atjaunojas diezgan ātri. Un fakts ir tāds, ka mērenajā joslā mežu platības pieaug.
Tropu meži - tā ir cita opera, un stāvoklis tur tiešām ir draudīgs. Ja reiz tropu mežu nocērt, tad tas atjaunojas ļo-oti lēni. Ja vispār atjaunojas. Un tropu mežu platības turpina samazināties. Vienīgi izskatās, ka nēģeriem un brazīļiem tas ir pie kājas, viņiem meža vietā vajag lauksaimniecības zemi un ganības...
Meža ieaudzēšana aramzemē - tas ir jauki, bet ko tad kailcirtes neapstādi? Ja tavā īpašumā ir neapstādītas kailcirtes, tad nu gan te labāk nebļausties.
Par ozoliem gan drusku pārsteidzos, tomēr tas nu ir fakts, ka masveidā pie mums tie stādīti netiek...