Teju iznākušajā žurnālā "Medības" Andis raksta:"Mans spriedums par pusautomātu izmantošanu medībās bastīts tikai un vienīgi uz ētiskuma un iekšējās pāriecības viedokli par to, ka pusautomāts ir mazāk ētisks attiecībā pret bisi.."
Saprotams, ka divstobrene ir mazāk ētisks ierocis pret vienstobreni! Tad Tev kā paraugpilsonim noteikti būtu jārāda visiem piemērs un jāiet medībās ar viena lādiņa šauteni, jeb beidz vienreiz pērties un uzspiest savu viedokli kā vienīgo.
man passam ir brauning pusautomaats 3006 jau divi gadi labs gan dzineejos un uz gaidi ar nav ne vainas labaak nevar veeleeties tikai maksaa vinni dargaak par klokkeejamo videejo.saskatu tikai plusus mazaaks atsitien automatiska parlaade aptvere ir.izlaade nav sarezzggiita.par gludo cik esu ssaavis neteiktu ka dikti erts pasmags manupraat ar divstobreni ertaak ssaut labaak kriit plecaa un cik biezzi gludajai bus precis 3ssaaviens tads ir mans viedoklis:)jaa un izveeleejos pusautomaatu jo es ssauju no kreisaa pleca un ar parasto parlaadeet nav parociigi.kautgan man ir vel divas viitnes parastas bet tas ne pie temas
es jau uzskatu ka nav baigo atsķirību starp divstobreni un pusautomātu- tā tikai gaumes lieta un kā katram vieglāk. varbūt kādam mulsina kur lido viens lādinš a kur otrs( nu tāds nem a vienu stobru un plus nāk iespēja likt vēlvienu paronu). Dzinējmedībās, gaides medībās vai uz pīlēm/zosīm nēkadu atsķiribu nav ir tikai tā ka sprite reklāmā- visu izšķir slāpes.
Pusautomāts-vītne /Browning BAR/ vairākas reizes ir palīdzējis tikt pie medījuma, jo pirmais šāviens gadās, ka nav pietiekoši precīzs. Zinu, ka kloķeniekiem visi tikai 10:), bet nu mana reālā pieredze gan rāda, ka tie tomēr ir mednieku stāstiņi,bet OK; es jau ticu:). Uz gaidi gan parasti pietiek ar to vienu šāvienu, bet uz pieiešanu gan bieži vien iespēja šaut otraiz tās dažas sekundes pēc pūdeļa ir zelta vērta. Dzinējmedībās-arī nav slikti, redzot, ka aizšauts kuilīts taisās mukt, palīdzēt viņam nokļūt labākos medību laukos momentāni, nevis stundām meklēt. Tā kā uz bebriem bieži eju ar .22lr, arī tur pusautomāts jebšu iespēja izšaut ātri atkārtoti, kamēr medījums "krustā"noder. Jo ne vienmēr šāviņš trāpa smadzenēs un man ir gadījies bebrs, kas ūdenī no krasta ielec teju 2m talu, pēc piezemēšanās momentāni nomirstot...tās ir medības, tas nav stends...tādēļ vītnes pusautomātam-ilgu mūžu.
Par gludajiem-2 stobri ir DIVAS trajektorijas gan lodēm, gan arī skrošu kūļa centriem...jā, viens ierocis no 10 ir super izcili salodēts, bet-tā ir lotereja. Tādēļ taisos iepirkt pusautomātu gludo-vītņoto un pulnīgi gludo. Izvēlējies esmu Mosbergu, kad tikšu pakaļ, padalīšos iespaidos...
Tātad, medniek, pērc pusautomātu, nenožēlosi. Iespējams, kādā reizē ātrs papildšāviens glābs no puvekļa. Protams, protams, neesi pārliecināts par trāpījumu-nešauj...bet reālā dzīve tomēr ir reālā dzīve...
Šaujiet garām! :)
Slēpts
08.08.2012. 07:09
Arni ar mazo grādu vai taisnajiem kloķiem var kloķēt pietiekamī ātri, lai veiktu tūlītēju nākamo šāvienu. Nu ir bišku jāpiestrādā pie prasmes, bet kam slinkums darboties, jā var pirkt pusautomātu ;)
Par gludajiem-2 stobri ir DIVAS trajektorijas gan lodēm, gan arī skrošu kūļa centriem...
Ja gludais ir IZ vai TOZ tad noteikti :D:D:D 1/2m atšķirība... (Vienmēr protams ir izņēmumi - un LV izņēmumi komentāros ir daudz, bet šautuvēs un medībās parasti 1/2 atšķirība :D )
Ja Beretta, Browning vai vēl kāda labāka divstobrene tad ļoti reti...
Un ja par tēmu tad medībām ņem to automātu (vienalga vai vītne vai gludais)- kā jau te daudzi raksta - medībās automāts ik pa brīdim noder, lai gan ja ir prakse tad arī ar kloķējamo var šaut kā ar automātu...
:) tas, ka "var kloķēt ātri" nenozīmē, ka brīdī,kad nopūdelēts buks uz Tevi stulbi blenzīs, paspēsi pārlādēt un izšaut. Tās ir 1-3 sekundes, kuru laikā jāpaspēj pārlādēt, notēmēt un izšaut. Ar pusautomātu viss ir vienkārši-atjauno atsitiena izsisto tēmēšanas līniju,saproti iepriekš pieļauto kļūdu un spied sprūdu...
Ja par divstobreņu salodēšanu-tad tieši beretas un citas šmeretas arī ir salodētas ļoti bieži šķībi-ložu vietas stobriem atšķiras diezgan jūtami. A uz Tavu žēlošanos bereta pateikt, ka bise-tas ir skrošu ierocis un skrošu kūlim pa lielam tiešām novirze centrā 15 cm ir maznozīmīga. Bet, var jau pirms pirkšanas šautuvē izprovēt uz atrast perfektu lodējumu. Tomēr-divas trajeltorijas ir un paliek-divas trajektorijas:)
Atrašanās vieta: Jelgavas novads, Kalnciema pagasts
Medību stāžs: 52 gads
Aprīkojums: IŽ-58MAE, TIKKA 650M (30-06)
Suņi: pašreiz nav
Medību trofejas: 6
08.08.2012. 12:46
Labdien visiem!
Man personīgi nav bijis vītņstobra pusautomāts, bet zinu cienījamu vīru, kurš dzinējmedībās ar parasto karabīni šauj tikpat ātri kā ar pusautomātu ( es tā neprotu, lai gan esmu mēģinājis, arī manai "Tikai" nezin kāpēc tad pie pārlādēšanas sprūst patronas) un pie tam ļoti precīzi. Tomēr pašreiz arī viņš esot iegādājies pusautomātu.
Man ļoti ilgu laiku bija gludstobra pusautomāts, jāsaka gan, ka tas bija pats pirmais krievu MC 21-12(viena regulējamā "šeibiņa"). Ļoti precīzs ierocis, neviena divstobrene nestāvēja klāt. Protams, tagad citi laiki, citi ieroči un tomēr divas taisnes (stobrus) nu nevar pilnīgi paralēli salodēt, lai cik prestiža firma tos ražotu.
Manuprāt pusautomāts medībās tomēr ir labāks, bet katram jau ir sava pieredze un viedoklis.
Par ētiku- jāmedī, lai dzīvnieks nemocītos un nav svarīgi ar kādu ieroci. Arī pa stobru lādējamā bise domāta tam pašam mērķim, kā jebkurš modernais ierocis.
Ar cieņu Gunārs
bereta pateikt, ka bise-tas ir skrošu ierocis un skrošu kūlim pa lielam tiešām novirze centrā 15 cm ir maznozīmīga
pa lielam tā arī ir!!! Jaunās paaudzes skrošu stobri nu nav domāti lodēm, kaut vai tā iemesla pēc, ka stobra iekšējais diametrs ir paplašināts, piemēram, Browning Back-bored stobri...
Paskaties piemēram kā šauj cūku FITASC sacensībās - ar vītni taču :) - tas ir mēs šeit vēl ar gludajiem dažādu, piemēram, ekonomisku u.c. apstākļu dēļ šaujot ar bisi izmantojam lodi...
Putnu un mazo kažokzvēru dzinējmedībās viennozīmīgi gludstobra pusautomāts ņem pārsvaru pār pārlaužamajām plintē
Lūdzu pamato!
Kāpēc Andi viņam tev kaut kas būtu jāpamato? Tie ir empīriski un individuāli novērojumi un secinājumi! Tev droši vien būs savādāk!
Saprotams, ka divstobrene ir mazāk ētisks ierocis pret vienstobreni! Tad Tev kā paraugpilsonim noteikti būtu jārāda visiem piemērs un jāiet medībās ar viena lādiņa šauteni, jeb beidz vienreiz pērties un uzspiest savu viedokli kā vienīgo.
Par gludajiem-2 stobri ir DIVAS trajektorijas gan lodēm, gan arī skrošu kūļa centriem...jā, viens ierocis no 10 ir super izcili salodēts, bet-tā ir lotereja. Tādēļ taisos iepirkt pusautomātu gludo-vītņoto un pulnīgi gludo. Izvēlējies esmu Mosbergu, kad tikšu pakaļ, padalīšos iespaidos...
Tātad, medniek, pērc pusautomātu, nenožēlosi. Iespējams, kādā reizē ātrs papildšāviens glābs no puvekļa. Protams, protams, neesi pārliecināts par trāpījumu-nešauj...bet reālā dzīve tomēr ir reālā dzīve...
Šaujiet garām! :)
Ja gludais ir IZ vai TOZ tad noteikti :D:D:D 1/2m atšķirība... (Vienmēr protams ir izņēmumi - un LV izņēmumi komentāros ir daudz, bet šautuvēs un medībās parasti 1/2 atšķirība :D )
Ja Beretta, Browning vai vēl kāda labāka divstobrene tad ļoti reti...
Un ja par tēmu tad medībām ņem to automātu (vienalga vai vītne vai gludais)- kā jau te daudzi raksta - medībās automāts ik pa brīdim noder, lai gan ja ir prakse tad arī ar kloķējamo var šaut kā ar automātu...
Ja par divstobreņu salodēšanu-tad tieši beretas un citas šmeretas arī ir salodētas ļoti bieži šķībi-ložu vietas stobriem atšķiras diezgan jūtami. A uz Tavu žēlošanos bereta pateikt, ka bise-tas ir skrošu ierocis un skrošu kūlim pa lielam tiešām novirze centrā 15 cm ir maznozīmīga. Bet, var jau pirms pirkšanas šautuvē izprovēt uz atrast perfektu lodējumu. Tomēr-divas trajeltorijas ir un paliek-divas trajektorijas:)
Man personīgi nav bijis vītņstobra pusautomāts, bet zinu cienījamu vīru, kurš dzinējmedībās ar parasto karabīni šauj tikpat ātri kā ar pusautomātu ( es tā neprotu, lai gan esmu mēģinājis, arī manai "Tikai" nezin kāpēc tad pie pārlādēšanas sprūst patronas) un pie tam ļoti precīzi. Tomēr pašreiz arī viņš esot iegādājies pusautomātu.
Man ļoti ilgu laiku bija gludstobra pusautomāts, jāsaka gan, ka tas bija pats pirmais krievu MC 21-12(viena regulējamā "šeibiņa"). Ļoti precīzs ierocis, neviena divstobrene nestāvēja klāt. Protams, tagad citi laiki, citi ieroči un tomēr divas taisnes (stobrus) nu nevar pilnīgi paralēli salodēt, lai cik prestiža firma tos ražotu.
Manuprāt pusautomāts medībās tomēr ir labāks, bet katram jau ir sava pieredze un viedoklis.
Par ētiku- jāmedī, lai dzīvnieks nemocītos un nav svarīgi ar kādu ieroci. Arī pa stobru lādējamā bise domāta tam pašam mērķim, kā jebkurš modernais ierocis.
Ar cieņu Gunārs
pa lielam tā arī ir!!! Jaunās paaudzes skrošu stobri nu nav domāti lodēm, kaut vai tā iemesla pēc, ka stobra iekšējais diametrs ir paplašināts, piemēram, Browning Back-bored stobri...
Paskaties piemēram kā šauj cūku FITASC sacensībās - ar vītni taču :) - tas ir mēs šeit vēl ar gludajiem dažādu, piemēram, ekonomisku u.c. apstākļu dēļ šaujot ar bisi izmantojam lodi...