Man nav skepse pret viņa mērījumiem kā tādiem. Runa ir par scenar 136L. Ilgu laiku pat Lapua nezināja īsto koeficientu. Tad pēc Doplera radara mērījumiem parādījās dragfunkcija un zināms G7 BC - 0.274. Savukārt, ja Litzam būtu viens savs mērījums G7 - 0.288, par kādu viņš ir pārliecināts, būtu jau labi. Nelaime tikai, ka dragfunkcijai, kas ir Kestrelī, atbilst koeficients 0.282. Nezinu, kurš BC ir tajā jaunajā grāmatā, tad jau redzēs. Es saprotu, ja lodei nav nopietnu balistikas mērījumu, Litz izdara labu un derīgu darbu. Taču Lapua ložu gadījumā - kur ir Doplera radars, un kur ir sadzīves elektronika....? Taču es neizslēdzu, ka meplat diametri ložu galos katrā no gadījumiem bija savi, kas priekš scenāriem nav nemaz tik neparasti.
;)) Nu, nu.. nestāsti pīlītes :)
OK - galvenais, ka tas Tev netraucēja apšaut mani un Anriju kā dēlus...:)))
p.s.
Un Tava piezīme par vēju no ~1 izskatās, ka ir pareiza... Pie tādas "pozīcijas" man viss plus-mīnus sakrīt. Vienkārši nepareizi nolasīju...
Mieles, protams, paliek, jo Kestrels ar Litza kalkulatoru tāpat kļūdaini rādīja par ~ 0,35 moa.
Kamēr šis gadžets (Kestrel 4500 AB NV/BT) nav izslimojis "jauna produkta" slimības - nevienam pirkt neiesaku...
...nejauši atkal atradu amerikosa vingrinājumus ar kariolis-u 1000yard-os. apm 910 metri un 660metri ļoti daudz neatšķirās.,? , bet 910metros nobīdes rādās ap 20-25cm. ekvatoram šamais varbūt tuvāk sēž nekā mēs Tautinai šautuvē.
Aprīkojums: IŽ-26e; Weatherby Vanguard 30-06; Savage Mark II .22; Yildiz Lux 12cal
Medību trofejas: 1
23.12.2014. 17:21
Man šķiet, ka te pie vainas ir zemes griešanās centrbēdzes spēks un gravitācija, nevis Koriolisa spēks. Koriolisa spēks novirza šāvienu ziemeļu/dienvidu virzienā, t.i., šajā gadījumā uz sāniem. Jo augstāk no zemes centra, jo mazāka gracitācija un jo tuvāk ekvatoram, jo tālāk lido, īpaši austrumu virzienā.
Vertikālā komponente no tira Koreolisa vai precizāk Eötvös efekta uz 1000 yardiem nav tik liela. Viena pati tā ir ap 10cm, ja ņem 185 hibrīdu ar FTR cienīgu ātrumu. Ķonkrētajā piemērā pirmajā šāvumā bija sānvējš no kreisās uz labo apmēram 2-2.5 m/s. Pēc mirāžas leņķa un iepakojuma papīra maliņas var to var pateikt. Tas lodi paspieda vēl ap 10cm uz leju. Attiecīgi pretējā virzienā pacēla pa 10cm uz augšu.Otrais šāvums bija pēc kāda laika, gaiss sasila vēl vairāk, un mirāža tēmējuma punktu nebūtiski, bet pacēla vēl augstāk, nerunājot par šaušanu saule priekšā-saule aizmugurē. Pieļauju, ka patronas uz galda arī uzsila nonākot saules pusē :) Paviršs tests. Virziens pareizs, tikai par vienu konkrētu komponenti var spriest zinot pārējās.
Varbūt kādam no topošajiem vai esošajiem tālšāvējiem ir aktuāli. Sakarā ar apgreidu tirgoju nost savu Kestrel 4000 rokas meteo staciju.Sludinājumos ieliku.
Konkrētā eksemplāra bilde: https://www.dropbox.com/s/5jpd...
Kaspar, es izlīdzos ar gaiseni- attiecīgi mazāka distance un mērķa lielums nodrošina to pašu ko šaušana 200...300m arī izcenojumi daudz mazāki. Pa laikam, protams noder arī izšaut "pa īstam" šautuvē kaut vai optikas kontrolei. Medībās šauju ar bezsvina munīciju, arī 220m nekādu dižo bojājumu medījumam nav, ja zvērs vēl iet, tad ne tālu. Attālumu var arī noteikt pēc LGIA kartes- vismaz precīzāk nekā uz aci būs ;)
Anrij, laipni lūgti klubiņā :)
Cerams, ka Tev paveiksies un nebūs kā man "jādejo ap ugunskuru" ar to Litza Kastroli, lai tas sāktu korekti strādāt...:))))
OK - galvenais, ka tas Tev netraucēja apšaut mani un Anriju kā dēlus...:)))
p.s.
Un Tava piezīme par vēju no ~1 izskatās, ka ir pareiza... Pie tādas "pozīcijas" man viss plus-mīnus sakrīt. Vienkārši nepareizi nolasīju...
Mieles, protams, paliek, jo Kestrels ar Litza kalkulatoru tāpat kļūdaini rādīja par ~ 0,35 moa.
Kamēr šis gadžets (Kestrel 4500 AB NV/BT) nav izslimojis "jauna produkta" slimības - nevienam pirkt neiesaku...
Konkrētā eksemplāra bilde:
https://www.dropbox.com/s/5jpd...
Cerams, ka Tev paveiksies un nebūs kā man "jādejo ap ugunskuru" ar to Litza Kastroli, lai tas sāktu korekti strādāt...:))))