Eu, nu besī - kaut ko vajag izdomāt. Ja lēnāk raksta komentāru, izmet laukā. Nesaku, ka mans komentārs ir ģeniāls, bet ne jau man vienīgajam tā. Tiem, kam ir aizdomas, ka ir izmests laukā no šī ģeniālo datoriķu veidotā forumiņa, iesaku pirms komentāra pievienošanas to nokopēt. Zin, kāpēc besī - man reizēm tāpat vien atrvērts forums stāv ilgāk kā komentāru rakstot.
Par sausajiem trenniniem Jaanim taisniiba.Par tiem attaalumiem nebuus iisti taa-vari nenemt vairaak prieksaa meerkim,bet jaapalielina aatrums ar kaadu tu apsteidz meerki...To vieglaak izdariit buutu ar punktu vai atklaato teemekli..
Nu, re - nelasat jau , ko rakstu - svarīgs ir leņķis - ja abi kustības ātrumi nemainās, leņķis arī nemainīsies, bet pie lielāka attāluma apsteidzes attālums metriskajā izteiksmē būs lielāks. Pazīmē uz papīra - punkts, no punkta 5cm attālumā 1*2 cm taisnstūris, novelc no punkta līniju gar taisnstūra apakšējo stūri piemēram 1mm attālumā, aiz pirmā taisnstūra vēl 5 cm tālāk uzzīmē 0,5*1cm un paskaties, cik tagad tālu tā pati līnija atradīsies no otra taisnstūra - stipri tālāk, bet tēmēšanas līnija nemainās (tēmēšanas kustība arī nē). Ja uzrakstīju pārāk nesaprotami, varu mēģināt zīmējumu te ielikt (uzreiz nesolu - slinkums).
Ja divi šāvēji izmanto vienu ieroci un vienādu munīciju un abi trāpa 10niekā, bet katrs ņem savādāku apsteigumu tad atšķirība ir mērķa apstrādāšanā. Lode līdz mērķim lido vienādu laiku, tātad abiem šāvējiem lode pamet stobru ar vienādu apsteigumu, tātad tas, kurš itkā ņem lielāku apsteigumu mēlītes nospiešanas laikā ieroča kustību līdzi mērķim sabremzē. Ja tomēr abi kustību veic plūstoši bet apsteigumi ir dažādi tad atšķirība ir lodes ātrumā.
Manuprāt, Jānis vēlas pateikt, ka viņa stobra kustības ātrums apsteidzot mērķi ir lielāks nekā mērķa ātrums un attiecīgi apsteigums ir mazāks. Pie šādas tehnikas var vispār šaut bez apsteiguma, bet tas ir jābūt ļoti labai šaušanas tehnikai, jo kļūdai nav nedz laika, nedz vietas.
Slēpts
01.02.2015. 19:30
Ja stobra kustības ātrums nebūs lielāks par mērķa ātrumu diezvai izdosies kaut ko apsteigt!
Pie vienādiem ieroča parametriem un lodes sākumātrumiem visi šāvēji izšauj pret mežacūkas ilkni, pat ja vizuāli pašiem šāvējiem liekas savādāk. Viens šāvējs ieroci velk vienādā ātrumā ar mērķi, tēmē ilknī un izšauj, trāpa 10niekā. Otrs šāvējs tēmē 20 cm priekšā ilknim, šāviena brīdī uz sekundes daļu piebremzē ieroci, izšauj un arī trāpa 10 niekā. Vizuāli šāvēji ar savām acīm redz dažādus apsteigumus taču reāli abos gadījumos lode pameta stobru, kad tas bija pret ilkni. Šāvējs nekustas tik ātri, lai lodeipiešķirtu sānkustību. Tāpēc neder padoms no kolēģiem, katram pašam jāsaprot, kur tēmēt, galvenais ir spēja kustības atkārtot vienādi pie katra šāviena. Tāpat tēmēšanas punkts laika gaitā var mainīties, ja treniņu laikā iemācās saskaņot mērķa un stobra kustības ātrumus.
Vienu brīdi gribēju Kasparam oponēt, bet - viņš saka pareizi. Man viņa teiktais īsti nederēs, bet ne tāpēc, ka viņam nebūtu taisnība. Viņš runā vairāk kā ložu šāvējs. Nu, ir tā tehnika laba, bet es šauju savādāk. Pa lielam jau nav nozīmes, kā apstrādā mērķi, galvenais ir trāpīt. Man vēl patīk teiciens - labāk skaisti aizšaut garām nekā sūdīgi trāpīt.
Pilnībā piekrītu un iesaku ieklausīties Kaspara stāstījumā par mērķa apstrādāšanu.... Fizika ir fizika, mērķis kustās ar kaut kādu ātrumu, kuru mēs zinām šautuvē... lode lido ar ātrumu, kuru mēs zinām no ražotāja datu lapas... nav jābūt īpaši apdāvinātam, lai to saprastu, ka lai divas vienības satiktos iedomātā punktā ir jāpielieto formula, kura parāda nepieciešamo mērķa apsteigumu...
Es neesmu sporta meistars ložu šaušanā, bet šautuvē esmu diezgan patronas izšāvis pa skrejošo mērķi... arī mežā gadās pūdelis, bet es zinu kapēc...un tikai tāpēc ka ieklausos viedokļos un analizēju tos, attiecīgi paņemot no katra labāko...
Bet kā es smaidu par šiem "spicajiem mežā šāvējiem" kuri visus zvērus, lai kā viņš parādītos vai skrietu, šauj uz "piemetiena", bet šautuvē zinot gan lodes gan mērķa kustības ārumu un virzienu nevar sašaut pat 40 punktus no 10 šāvienu sērijas un tad saka ka šautuve ir "sūds" jo mežā viss ir savādāk.... Un tajā pašā laikā neiedomājās, ka šautuvē viss ir desmit reizes vieglāk, jo viss ir zināms! tad kur ir problēma nodemonstrēt savu izcilo "piemetiena tehniku" ??
Es neesmu sporta meistars ložu šaušanā, bet šautuvē esmu diezgan patronas izšāvis pa skrejošo mērķi... arī mežā gadās pūdelis, bet es zinu kapēc...un tikai tāpēc ka ieklausos viedokļos un analizēju tos, attiecīgi paņemot no katra labāko...
Bet kā es smaidu par šiem "spicajiem mežā šāvējiem" kuri visus zvērus, lai kā viņš parādītos vai skrietu, šauj uz "piemetiena", bet šautuvē zinot gan lodes gan mērķa kustības ārumu un virzienu nevar sašaut pat 40 punktus no 10 šāvienu sērijas un tad saka ka šautuve ir "sūds" jo mežā viss ir savādāk.... Un tajā pašā laikā neiedomājās, ka šautuvē viss ir desmit reizes vieglāk, jo viss ir zināms! tad kur ir problēma nodemonstrēt savu izcilo "piemetiena tehniku" ??