Gintam žetons :)
Ernest - pie blīvuma 5 gab/1000ha ir liela varbūtība, ka cūka nomirs pirms saslimdinās citu. Katrā ziņā - domino efekta nebūtu. Un to saka eksperti. Bet tā notiktu ideālā pasaulē...
Bet tagad vairs nav jēgas vismaz Daugavas labajā krastā jau 100% domāt, ka kaut ko mazinot, tam būs kāds liels efekts. Ir par vēlu. Arī Kurzemē un Zemgalē - Daugavas kreisajā krastā esošajās platībās - diez vai ir nopietni cerēt, ka masveidā mednieki spēs šo apjēgt un vienoties. Tā kā - es jau rakstīju, tagad jautājums ir tikai par to, vai sapūs vai apēdīsi. Slimību apturēt varētu tikai visu 20+k mednieku konsekventa rīcība...bet liela daļa no tiem 20k vēl pavisam nesen publiski bļaustījās, ka ĀCM esot bullshits un ka es esot piezīdies pie kāda "rubļu pupa" un tādēļ cenšos publiski aicināt medniekus aktīvi medīt cūkas (ar devīzi - labāk apēst, nekā sapūdēt);) tagad gan pieklusuši, interesanti, kādēļ? :)
Man gan arī kādā brīdī palika pofig - izdarīju tikai dažus secinājumus priekš sevis - neivestēju naudu jaunos ieročos un tēmekļos, jo sapratu, ka cūku medības drīz būs ekstra nevis parasta lieta...uz gadiem 5-10. Pagaidām secinu, ka esmu pareizi rīkojies.
No malas skatoties šķiet, ka nostrādāja latviešu "saimnieciskums". Vēl pagājušā gada rudenī Rencēnu pusē dzirdēju tekstu "mēs tās cūkas tā audzējām, nevaru tak ļaut tagad visiem šaut nost". Un to teica kolektīva vadītājs. Tātad - vienalga ko saka PVD (kam sajēgas par infekcijām neapšaubāmi ir vairāk), galvenais - lai tik nenošauj "taupītās" cūkas. Nu ko, šopavasar tās cūkas var savākt pa krūmiem, patronas ietaupās..
Sliktākais - ka ar tādiem puspasākumiem nav izdevies sasniegt mērķi - jūtami mazināt infekcijas tālākas izplatīšanās ātrumu, un tagad dēļ tādas "taupīšanas" cieš arvien vairāk cūku apkārtējos kolektīvos. Un perimetrs infekcijas zonai ģeometriski aug ...
Nu skaidrs, ka tas stipri samazinātu slimības izplatību, bet ne jau nu tā, ka tas pilnībā ietu mums secen... pie tam, nav jau īsti skaidrs, kas, un kādā veidā šo slimību izplatīja, jo nu piekrīti, ka tās karantīnas teritorijas atrodas stipri izkaisīti, kas liek domāt, ka īsti dabiskā veidā tas mēris nepārvietojās, un kāds tam ir palīdzējis...
Ernest - 5gab/1000ha un rezultāts būtu. To ir pateikuši eksperti, kas zina ko runā. Bet dabiskā neticība nevienam, aizdomīgums pret visu jauno, neierasto - tas mūs kārtējo reizi iegāza.
Arni, nu nebūtu jau nu gan tik labi, ka mēris būtu pievārēts... vairāk būtu apēsts un mazāk sapūdēts, tas gan...
Gunti, man ir pilns ar neizšautiem renkuļiem, gaidu uzaicinājumu... D;D;D
Prieks, ka pamazām lielākā daļa saprot situācijas nopietnību. Jā, gandrīz gadu vajadzēja :)
Ja to gadu mednieki būtu nevis lūguši Diānu, bet, saprotot situāciju samazinājuši populāciju līdz minimumam - mēris būtu pievarēts.
Tagad - tam īsti nav jēgas. Tagad ir tīri vienkārša matemātika: apēst vai sapūdēt. Un tur jau katrs medību tiesību lietotājs lai lemj pēc saviem ieskatiem. Gauja nebūs šķērslis ilgākā termiņā - 30km tas vispār nav nekas...bet, ja medību tiesību lietotājs tic, ka Diāna sargās - nu neko, Latvijā ir ticības brīvība ;)
Kas rada cerības - tīri tikai no mednieka viedokļa - fakts, ka cūkas ar antivielām. Tātad - pārslimojušas un ar imunitāti! Tātad, nav 100% letāls šis draņķis. Bet no cūkkopības un arī graudkopības viedokļa tas ir traģiski - tas nozīmē, ka ĀCM var kļūt endēmiska un kamēr nav vakcīnas - diezgan drūmi...kāds var izdomāt, ka no skartā reģiona eksportēt nedrīkstēs arī graudus.
Slēpts
26.03.2015. 01:59
Pērnās mammītes NAV normāla paradība! Bet Guntim un kolektīvam iesaku turpināt lūgt to Diānu un tad jau viss 100% pats no seis atrisināsies... :D
Slēpts
24.03.2015. 16:00
Gunti.
Šogad nav kā katru gadu.
Un tieši populācijas saglabāšanai var palīdzēt tas , ka ir MAZ mežacūku objektā.
Paskaties bildes augstāk- vai tas nepārliecina???
Cik km pa gaisu līdz tuvākajam mērim- 30km ??
Dariet kā ziniet- bet mēs parasti sezonu atsākam jau maijā. ar PRĀTU...
Jūs paši ziniet cik procentuāli ir saucamie pērnie jau pavasarī jaunās mammītes .... arī mūsu kolektīvā domas dalijās bet jau daudzus gadus atpakaļ tika pieņemts šis lēmums un netiek pat vairs apspriests .... ja tā būs lemts tad tā arī notiks, bet nejau tamdēļ uz varbūtības pamata mēs tagad izskaldīsim visu savu populāciju pēc kā esam tiekušies daudzus gadus ...! Un aprilī maijā nomedīt pērno .... pēc ziemas novārgušu un zilu ,kas uz barotavu nāk praktiski pēc pulksteņa, aizei un paņem ... vismaz mums tas prieku nesagādā ....
Slēpts
24.03.2015. 13:58
Gunti!
Nevis jālūdz Diāna, bet no aprīļa saņemot licences IR jāmedī. Smiltene ir dikti tuvu Strenčiem..
Ar ko dzīvs pērnais aprīlī, maijā ir sliktāks par nosprāgušo pērno jūnijā?
Ernest - pie blīvuma 5 gab/1000ha ir liela varbūtība, ka cūka nomirs pirms saslimdinās citu. Katrā ziņā - domino efekta nebūtu. Un to saka eksperti. Bet tā notiktu ideālā pasaulē...
Bet tagad vairs nav jēgas vismaz Daugavas labajā krastā jau 100% domāt, ka kaut ko mazinot, tam būs kāds liels efekts. Ir par vēlu. Arī Kurzemē un Zemgalē - Daugavas kreisajā krastā esošajās platībās - diez vai ir nopietni cerēt, ka masveidā mednieki spēs šo apjēgt un vienoties. Tā kā - es jau rakstīju, tagad jautājums ir tikai par to, vai sapūs vai apēdīsi. Slimību apturēt varētu tikai visu 20+k mednieku konsekventa rīcība...bet liela daļa no tiem 20k vēl pavisam nesen publiski bļaustījās, ka ĀCM esot bullshits un ka es esot piezīdies pie kāda "rubļu pupa" un tādēļ cenšos publiski aicināt medniekus aktīvi medīt cūkas (ar devīzi - labāk apēst, nekā sapūdēt);) tagad gan pieklusuši, interesanti, kādēļ? :)
Man gan arī kādā brīdī palika pofig - izdarīju tikai dažus secinājumus priekš sevis - neivestēju naudu jaunos ieročos un tēmekļos, jo sapratu, ka cūku medības drīz būs ekstra nevis parasta lieta...uz gadiem 5-10. Pagaidām secinu, ka esmu pareizi rīkojies.
Sliktākais - ka ar tādiem puspasākumiem nav izdevies sasniegt mērķi - jūtami mazināt infekcijas tālākas izplatīšanās ātrumu, un tagad dēļ tādas "taupīšanas" cieš arvien vairāk cūku apkārtējos kolektīvos. Un perimetrs infekcijas zonai ģeometriski aug ...
Gunti, man ir pilns ar neizšautiem renkuļiem, gaidu uzaicinājumu... D;D;D
Ja to gadu mednieki būtu nevis lūguši Diānu, bet, saprotot situāciju samazinājuši populāciju līdz minimumam - mēris būtu pievarēts.
Tagad - tam īsti nav jēgas. Tagad ir tīri vienkārša matemātika: apēst vai sapūdēt. Un tur jau katrs medību tiesību lietotājs lai lemj pēc saviem ieskatiem. Gauja nebūs šķērslis ilgākā termiņā - 30km tas vispār nav nekas...bet, ja medību tiesību lietotājs tic, ka Diāna sargās - nu neko, Latvijā ir ticības brīvība ;)
Kas rada cerības - tīri tikai no mednieka viedokļa - fakts, ka cūkas ar antivielām. Tātad - pārslimojušas un ar imunitāti! Tātad, nav 100% letāls šis draņķis. Bet no cūkkopības un arī graudkopības viedokļa tas ir traģiski - tas nozīmē, ka ĀCM var kļūt endēmiska un kamēr nav vakcīnas - diezgan drūmi...kāds var izdomāt, ka no skartā reģiona eksportēt nedrīkstēs arī graudus.
Šogad nav kā katru gadu.
Un tieši populācijas saglabāšanai var palīdzēt tas , ka ir MAZ mežacūku objektā.
Paskaties bildes augstāk- vai tas nepārliecina???
Cik km pa gaisu līdz tuvākajam mērim- 30km ??
Dariet kā ziniet- bet mēs parasti sezonu atsākam jau maijā. ar PRĀTU...
Nevis jālūdz Diāna, bet no aprīļa saņemot licences IR jāmedī. Smiltene ir dikti tuvu Strenčiem..
Ar ko dzīvs pērnais aprīlī, maijā ir sliktāks par nosprāgušo pērno jūnijā?