Šodien vārdadienu svin Viola, Vizbulīte, Vijolīte, rītdien - Ģederts, Ģirts
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Vītņotie gludstobri

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 24 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 29.11.2019. 10:28

Slēpts
21.11.2019. 20:42
Ir visādi gadījumi kad pieprasa tikai gludos. Tā gadās. Laigan līdz normālai karabīnei tas pasākums nevelk nekādi.
Ilmārs
Ilmārs
Pēdējo reizi manīts 2020-04-13 21:00
Lietotāja statuss: Vērotājs
Mednieku organizācija: MB Sērmūkši
Atrašanās vieta: Amatas novads, Skujenes pagasts, Sērmūkši
Medību stāžs: no 2015.gada septembra
Aprīkojums: baikal mp27, browning bar1
Suņi: pustaksis
21.11.2019. 21:23
Man lietošanā ir Winchester sx3 ar vītni. 100m precīzi šauj ar Hornandy lodēm, Dupleksa monolīts daudz maz precīzas ir 32g lodes, bet tomēr mētā. Līdz 50m ir Ok ar monolit.
Parasti ar monolītu šauju,ja izvēlētajā sektorā ir daudz zaru, ar hornandy, ja ir plikāka vieta.
Šis arī bija iemesls, kādēļ pirku šādu vītne/gludais. Visur nav ideālas vietas kur šaut ar karabīni.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2020-07-30 16:04
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Stratosfera
Aprīkojums: black salami magnum железобетонный болт
Suņi: 2 vedeveshniki un 3 sauc nemednieks, ceturtais ir chigans
21.11.2019. 21:35
Paga tulit pieslegsies Aivars un iztirzas tavu teikto par krumainam vietam un idealizeto gludstobra savienu :D!Ari dzin medibas sauju ar karabini un ari dazados peisos un nav problemu izsaut caur spraudzinu skrienosam zveram visd atkarigs no temekla redzes lauka,kautka ta!
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2020-07-30 16:04
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Stratosfera
Aprīkojums: black salami magnum железобетонный болт
Suņi: 2 vedeveshniki un 3 sauc nemednieks, ceturtais ir chigans
21.11.2019. 21:36
Un nav nekada parakuma bisei krumos!
Slēpts
22.11.2019. 10:13
Pašam 930 Mosbergs kombo jau ir 3 sezonas – gludais un vītnes stobrs. Kā jau te forumā redzams, tad pret šo vītnes stobru ir nedaudz tāda nievājoša attieksme; arī dzīvē esmu to novērojis. Tomēr medījumi krīt…
Plinte ir ļoti vienkārša, nedaudz “izcirsta ar cirvi”, bet ļoti uzticama. To arī lietošanā tā pierādīja - esmu izšāvies krietni, nekad nav bijusi neviena problēma. Ir pat no kajaka iekritusi ūdenī, divreiz, - neko, ātri izpūšu un izleju ūdeni un viss notiek. Šauju tālāk. Arī amerikāņu forumos šī plinte bieži tiek raksturota, kā ierocis, ko pasviest zem auto sēdekļa vai gultas, iemest pikapa kastē, un tik un tā tā darbosies. Kā saka, “low maintenance” instruments. Man tas patīk.
Reklāmās jau daudz ko sola - pat to, ka var šaut līdz 150m… aha, lika pagaidīt. Protams, gan jau ir speciālisti, kas ar šo bisi un vaļējo tēmekli no rokas var 150 metros ābolā iešaut 3 lodes pēc kārtas - bet man tik labi neiet. No 50-70m no rokas varu iešaut “dūrē”, tas ar optiku. Tātad, es 50 m no rokas varu šaut ļoti stabili, līdz 70 m ir ok, bet tālāk – jāskatās. Iespējams, no balsta kaut ko var darīt. Zinu, ka parasti šaušu no rokas, tāpēc man mans attālums ir saprotams.
Vītņu stobram patronas ir ļoti svarīgas - izmēģināju visas vītņu 12.kalibra patronas, kas Latvijā ir nopērkamas vītņotajiem stobriem - Remington, Brenneke, Hornady un Dupleks. Remington vispār var aizmirst - maksā virs 4eur, bet lido nezin kur. Brenneke jau labāk - lido smuki, bet maksā virs 3eur. Dupleks, protams, vislētākās šādai šaušanai, bet mētā diezgan daudz - kaut gan, 50m no rokas ap 20-30 cm aplī visas iekrīt.
Hornady Whitetail līdz šim pierādījās, kā šim stobram vislabākās. Hubertā iepirku vairumā. Ja nu kaut kad pazūd no sortimenta. Precizitāte šīm patronām ir laba, arī līkne priekš šāda pseido-gludā ir laba – un no balsta var sašaut tā, lai lode pat pieskaras lodei. Atrums ir lielāks, kā parastam gludajam, lode atveras kā sēne, nu, visa pietiek. Briežu govij lodi esmu atradis aiz otrā pleca, zem ādas.
Lai uzliktu optiku, vajag sliedi. Uz ieroča kārbas ir 4 skrūves, kur sliedi pieskrūvēt. Pats uzliku mazo Leupold tēmekli (2-6x).
Te ir problēma, ja runājam par visu šo risinājumu - tagad šaujot ar gludo stobru ir jāskatās pāri optikas sliedei. Jā, Winshesteram arī ir combo versija, ar diviem stobriem, tomēr tur ložu vītņu stobram jau ir uzlikta pastāvīga sliede, kas savukārt nozīmē, ka šaujot ar gludo stobru viss paliek tīrs, bez kronšteiniem un optikas sliedēm. Arī Mossberg starp citu var nopirkt šādu stobru ar optikas stiprinājumu, bet nekad neesmu Hubertā pavaicājis, vai var šādu man atvest. Tātad, ja gribat šaut ar Mossberg ložu stobru un gludo stobru vienlaicīgi, vai nu šaujat ar atvērto tēmekli ar abiem stobriem vai arī …..
Ko es izdarīju - pacēlu graudu par apm 2 mm (man tur gludajam stobram ir uzlikts garāks grauds TruGlo), līdz ar to tagad grauds ir vienā līmenī ar sliedes virsmu. Šauju starp vīveri, kur redzu punktu, un viss ir labi. Putni krita. Tagad gan putnus medīju ar F16, jo nedaudz tomēr mulsina tā šaušana pāri optikas sliedei,
Manām vajadzībām šāds vītnes gludais pilnībā pietiek – jo es medīju vai ar pieiešanu vai dzinējmedībās. Torņos nesēžu un šaušanas attālumi mūsu medību iecirknī ir nelieli. Bebru 50 m var paņemt pilnīgi bez problēmām, nemaz nerunājot par neko lielāku. Iespējams, kaut kad saņemšos vītnei jo sevi jau jālutina un rotaļlietas jāpērk, bet šobrīd praktiskā izteiksmē neredzu nekādu vajadzību.
Kopumā, jāpačakarējas mazliet bija, kamēr sev to pielāgoju, bet šobrīd šis 930 ar vītnes stobru un optiku ir mans pamatierocis ārpus putnu medībām un esmu apmierināts. Gludais stobrs tam stāv neaiztikts.
Slēpts
Slēpts
22.11.2019. 11:22
ir winchesters SXP ar gludo stobru, tad varu droši pateikt, ka ar jaudīgajām patronām ir ļoti liela iespēja dauzīt laidi pret zemi, lai atsistu aizslēgu vaļā, kad izšautā patrona, huviņzin kapēc, nospūrdina aizslēgu.
Slēpts
22.11.2019. 22:39
Jāni P, vai tiešām dzinēj medībās tu ar karabīni, ātrumā krūmos atrod kādu mazu spraudziņu un paspēj caur šo niecīgo starpiņu izšaut pa skrejošu zvēru?? Ja nav noslēpums, ar kādu munīciju šauj, kas tik labi iet caur krūmiem? Mūsu pusē, ja gadās tāda situācija, tad tik ar gludo plinti un monolītiem. Dzinēj medībās pārsvarā medijam tik ar gludstobra ieročiem. Kur lielāki klajumi, attālumi, tad tik ar spico.
Slēpts
22.11.2019. 23:36
Pa neadekvāti redzamu mērķi labāk vispār nešaut, ne ar vītni ne gludo. Man personīgi ar karabīni šaut ir daudz vieglāk, kaut vai dēļ lodes ātruma (apsteiguma) atšķirības. Ar bisi tomēr viss ir stipri līkāk un bremzīgāk. Cik ta ir tās laimīgās reizes kad alnis izlien pa 20m, pret tām kad tiek šauts garām/vēderā ar bisi pa 50m?
Gatis
Pēdējo reizi manīts 2025-04-23 23:48
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
23.11.2019. 02:27
Čoms nesen gāja mednieku kursos un pasniedzējs esot teicis, ka visi šie gludo vītņotie stobri esot sūdi un neesot jēgas tādus pirkt.

Interesanti gan būtu zināt, kuros kursos darbojas tas pasniedzējs???
Slēpts
23.11.2019. 07:22
Vienam paziņam ir šis winchester pusautumats gludais ar vītni nu šis galīgi nesūdzas ,vienīgi bija pircis deltas optiku ko nograbinaja ,bet tā ar nebija problema veikals paņēma atpakal????