Ilgvar, pamēģini elementāru eksperimentu!
Paņem divas 5l plastmasas kannas ar ūdeni!
Vienu noliec 50m attālumā, otru 500m attālumā un šauj pa abām ar vienu lodes veidu (šajā gadījumā - FMJ!). Tā pirmā (tuvākā) sašķīdīs lupatu lēveros, otrai (tālākajai) būs divi caurumiņi!:)
Ar šo arī varminteri ir norūpēti - 600-800m neviena lode susļikā pietiekami neverās un nerada hidrošoku, tādēļ ir tikai 2 caurumiņi un susļiks ielien alā!
Uzšauj ar kādu ātro kalibru ar FMJ lodi 20m pa lapsu! ;)
nu, lapsa un cūka tomēr ir divas dažādas lietas... Varētu tā būt, ka mazam lopam galvenais faktors būs tieši lodes ātruma radītais triecienvilnis, bet lielākam ar to būs stipri par maz un vajadzēs vēl arī ekspansīvo efektu. Viela pārdomām, odnako.
Nu protams, ka, ekspansīvā lode ir vajadzīga kam lielākam par sivēnu! Par to nav šaubu un strīds neveidojās!
Reiz ar spico (.308win, FMJ lode) šāvu pa caunu kokā pa 100m, gareniski pa ķermeni ... Skats pabriesmīgs, bet tas jau cits stāsts...
308 Win. kalibrs gandrīz universāls. Kā jau kādreiz teicu, ka mūsu valstī vēl nav piedzimis tāds dzīvnieks kuru efektīvi neapturētu šis kalibrs. Es personīgi esmu no mazākajiem zvēriņiem šāvis vairākus zaķus ar FMJ lodēm, ziniet izdurts kā ar īlenu vietā kur lode gājusi un priekš pavāra katlā arī ir ko likt. Uz lielajiem zvēriem esmu ļoti apmierināts ar šo kalibru- protams atbilstoša munīcija, labs stroķis ar labu tēmekli, kvalitatīvi piešauts, nu un visbeidzot prasmīgs šāvējs, jā, vēl arī nedaudz vajag veiksmi.......
Kārtējo reizi(4) tieku pārliecināts par 308. Tā kā nēesmu tālšāvējs un no mazajām trofejām izvēlos ādiņas nevis galvas kausus,tad esmu pieņēmis lēmumu. No 308 ekspansivās caurums tak nepaliek lielāks ka nu gludā 16 gualandi vai 12 rio rojal slag?
Nu re:))) Andis pa caunu, es pa prom peldošu bebru ar to pašu FMJ, neliela kļūda un rezultāts - ka atvērta žāvēta vista veikalā. I āda pagalam, i galva:) Tik vien bija kā sunītim zostīti uzvārīt:)
Paņem divas 5l plastmasas kannas ar ūdeni!
Vienu noliec 50m attālumā, otru 500m attālumā un šauj pa abām ar vienu lodes veidu (šajā gadījumā - FMJ!). Tā pirmā (tuvākā) sašķīdīs lupatu lēveros, otrai (tālākajai) būs divi caurumiņi!:)
Ar šo arī varminteri ir norūpēti - 600-800m neviena lode susļikā pietiekami neverās un nerada hidrošoku, tādēļ ir tikai 2 caurumiņi un susļiks ielien alā!
Uzšauj ar kādu ātro kalibru ar FMJ lodi 20m pa lapsu! ;)
Reiz ar spico (.308win, FMJ lode) šāvu pa caunu kokā pa 100m, gareniski pa ķermeni ... Skats pabriesmīgs, bet tas jau cits stāsts...