vai kads ludzu nepastastitu tuvak kadu kalibru izveleties spicajai kuram kalibram lielaka izvele un tamlidzigi.kurs labaks medijot lielos zverus uz gaidi un koleltivajas
Labs jautājums, bet diezgan naivi ir cerēt uz konkrētu atbildi:) Katrs ieteiks savādāku kalibru un katram būs savi argumenti un arī savā ziņā taisnība. Sāc labāk ar kādu no populārākajiem , piemēram 308.win un tālāk jau pēc savas pieredzes sapratīsi kas kam labāk der.
Kolektīvajām paņemtu kādu 9,2x63 vai ko līdzīgu! Uz gaidi .308win vai .30-06sprg, ja vajag vienu kalibru visām dzīves situācijām, ņemtu vai nu .308win (lētāks) vai .30-06sprg (tuč-tuč stiprāks)! Jo ar lielo resno nepašaudīsies īpaši! Es domāju, ņem .308win, lētāks un toč visur, kur patronas pārdod, pārdod arī šo! Pie tam mazāk kašķīgs nekā .30-06sprg!
Slēpts
19.12.2007. 09:05
Ja galvenie medījamie dzīvnieki ir stirnas un cūkas, tad piekrītu par 308 win. Ja medību platībās bieži sastopami aļņi vai brieži un domā tos medīt baura laikā, tad noteikti 30-06 vai 7x64. Ja galvenokārt medīsi sīkdzīvniekus (lapsas, bebrus un kādreiz kādu buku) un lielie pārnadži vispār nav medījamo sarakstā, tad var apdomāt 243win. Kolektīvajās dzinējmedībās īsās distancēs - divstobru ekspresis ar Anda pieminēto 9.2x63.
Esmu arī šīs dilemmas priekšā. 308 vai 243 ,laikam jau 308. Tomēr tāds universālāks liekas.Vienīgi nedaudz baidos vai 308 lapsas,bebrus u.c mazos ļoti nesaplosīs. Tādēļ varbūt nāds var kaut ko pastāstīt par munīciju 308jam.Priekš katra medījamā dzīvnieka izmēra.
Kopumā piekrītu Andim. Man pašam .308 un neko sliktu teikt nevaru. Munīcija lēta, atliek izvēlēties piemērotus ložu svarus, sadraudzēties ar balistiku un optikas regulēšanu, ja domā lietot dažādas lodes un viss būs Ok. Ja nedomā medīt virs 180 m, tad pat tas nav vajadzīgs. Piem man ar 9,7 un 10,9 gramu lodēm atšķirība 180 m ir +/- 1,6 cm. Piekrītu arī tam, ka pamēģinot, pats sapratīsi, der vai nē. Mārci, bebriem .308 ir noteikti par traku. Pašam kuriozs bija...:)
mans domāt tā - priekš liellopiem 30-06 vai 7x64, ja necieš stingru atsitienu, labāk .308Win. Bukiem .223Rem, bebriem ar, ja nav žēl, bet tiem klasiskais .22LR arī būs gana labs. Tie izmantojumi gan savstarpēji pārklājas, taču ne pilnībā :)
Nedaudz paskaidrošu! Plēš nevis lodes svars vai lielums, un pat arī ne lodes ekspansivitāte (kas neapšaubāmi palīdz) - bet gan lodes ātrums! Jo lielāks ātrums, jo vairāk plosīs medījumu! Tāds .223rem ar FMJ lodi plosīs daudz vairāk, nekā .308win vienādās distancēs!
par šo tēmu var diskutēt... Ja ātrums būs pietiekami liels, vītņu FMJ lode vienkārši cauršūs zvēru kā adata bez lieliem bojājumiem, un viņš asiņodams aizies tālu. Tā teicis Dundurs, un es viņam ticu. Plosīs kā reiz ekspansīvā lode...
Uz gaidi .308win vai .30-06sprg, ja vajag vienu kalibru visām dzīves situācijām, ņemtu vai nu .308win (lētāks) vai .30-06sprg (tuč-tuč stiprāks)! Jo ar lielo resno nepašaudīsies īpaši! Es domāju, ņem .308win, lētāks un toč visur, kur patronas pārdod, pārdod arī šo! Pie tam mazāk kašķīgs nekā .30-06sprg!
Ja galvenokārt medīsi sīkdzīvniekus (lapsas, bebrus un kādreiz kādu buku) un lielie pārnadži vispār nav medījamo sarakstā, tad var apdomāt 243win.
Kolektīvajās dzinējmedībās īsās distancēs - divstobru ekspresis ar Anda pieminēto 9.2x63.
Mārci, bebriem .308 ir noteikti par traku. Pašam kuriozs bija...:)
Plēš nevis lodes svars vai lielums, un pat arī ne lodes ekspansivitāte (kas neapšaubāmi palīdz) - bet gan lodes ātrums! Jo lielāks ātrums, jo vairāk plosīs medījumu! Tāds .223rem ar FMJ lodi plosīs daudz vairāk, nekā .308win vienādās distancēs!