man veidojas šāda.. truba 2,6m apakšā krāsns no ķiegeļiem, augšā zemzemes daļa no akmeņiem, virszemes taisīšu no koka (pagaidām, kad būs luste uzmūrēšu). Diemžēl vēl nav pabeigta augšas virszemes daļa, tapēc nezinu kā strādā. Gribēju tādu pa vidu starp karsto un auksto.. domāju, ka būs ok. Itkā jau aukstā feināka būtu, bet kamēr visu to pasākumu nokūpini, pats jau auksts esi palicis.. :)
Tev Aivi top skaista žāvētava, vienīgi kurtuvei, vai vismaz kā iekšējā odere, labāk būtu derējuši ugunsdrošie ķieģeļi. Māla ķieģeļos, ja vien tie nav klinkeri, iesūcas mitrums un ziemā pie mīnusiem māla ķieģeļi sāk šķelties. Bet dažus gadus izturēs arī šie. Arī man ir "pa vidu", starp karsto un auksto žāvēšanu un visa karstuma regulēšana notiek atkarīgi no tā,cik "bailīgu" to uguni kurina. :) Pati augša tapa no veca elektrības skapja. Kā kurināmo žāvējot zivis izmantoju "zaļu" alksni,bet gaļai, ne tikai alksnis, pēc manas pieredzes vislabākā malka ir ābeles un plūmes, pirms pašām beigām arī alkšņu un kadiķu zariņi.
Bet ja tiešām grib žāvētavu "divi vienā" un tā nopietni, lai nav tik cītīgi jāuzmana pie aukstās kūpināšanas, tad žāvētava jātaisa uzkalniņā un tā, lai var izveidot divas atsevišķas kurtuves, katru ar cita garuma dūmvadu.
No 97g. esmu pārņēmis mājās žāvēšanu, sākumā, kad Daugavā vēl bija atļauta rūpnieciskā nozveja mēs žāvējām zivis, kad sākās bebru sezona, tad bebrus, ir protams žāvēts speķis, desas, vistas un pat ļoti sen lāča gaļa. Kāpēc tāds ievads? Tad, kad žāvēšana ir ikdiena, rodas nepieciešamība pēc šī procesa vienkāršošanas un paātrināšanas. Manis izmantotajai žāvētavai nav vispār dūmvada, bet kurtuve atrodās tieši zem žāvētavas. šeit ir jāpiebilst, ka pati kurtuve ir metāla kaste ar caurumiem, virs kurtuves ir aptuveni 20 - 30cm brīva telpa, tālāk nāk visas žāvētavas garumā un platumā izņemama (tīrīšanai) metāla panna un tikai, tad režģis. Aptuvenie žāvētavas izmēri 170x170x200 , žāvetavai ir dubultās sienas ar ~5cm. siltinātāju. Ko tas kopumā dod? Malkas ekanomija žāvētavas izkurināšanai, neveidojās kondensāts un darvas nopilējumi uz produktiem, žāvējumam brūni zeltaina krāsa. Aizmirsu piebilst, ka žāvētavai ir skurstenis, vilkmes regulēšanai. Pārējais žāvēšanas process kā parasti. Žāvētava patiesībā ir bārbūvēta iekārta, kas agrāk bija paredzēta rez. daļu mazgāšanai. Tie, kas brauc pa Rīga - Daugavpils šoseju šādu kasti var redzēt pie nodegušā Dzelmju veikala, tikai tur ir noņemtas durvis. Būšu mājās, nobildēšu un pievienošu attēlus.
Kā Daini rīkojies? Es sākumā izkurinu līdz pazūd dūmi, bet gaiss virs žāvētavas "vibrē", tad lieku žāvējumus un ik pa laikam piemetu malku, protams viss process ir jājūt, bet tā ir visām žāvētavām.
Šādas žāvētavas, mūsu pusē, savā laikā ieviesa Engures sovhoza zveinieki. Kādam vēl tādas ir, bet paliek mazāk, jo nolietojas, bet šādas kastes vairs nevar dabūt.
Bet ja tiešām grib žāvētavu "divi vienā" un tā nopietni, lai nav tik cītīgi jāuzmana pie aukstās kūpināšanas, tad žāvētava jātaisa uzkalniņā un tā, lai var izveidot divas atsevišķas kurtuves, katru ar cita garuma dūmvadu.