sveicināti.glumos laukmalās un izcirtumos,spicos mežā,tā ij drošāk ij rezultatīvāk.tā resnā svina pika sen aiz kokiem aizķērusies,kamēr ~3x tievāka spicā pa spraudziņu izskrien un medījumu pieveic.bet glumie laukmalās var vālēt droši,ja kilometrs priekšā brīvs,tad lode kādam caur logu zupas šķīvī neiekritīs.un viedajiem vecajiem te nebija lāga ko iebilst.joks.kopumā kolektīvā attieksme neitrāla,atsevišķās medību situācijās uz spicajiem tiek liktas cerības par veiksmīgu rezultātu.pats esmu cieši izlēmis kolektīvajās uz pārnadžiem un plēsējiem izmantot tikai spico pusautomātu,vai karabīni.esmu lietojis kombinēto,nepatīk,tādas divas kopā saliktas vienstobrenes,apmierinoša varētu būt vītņu divstobrene,gribēju kombinētajam piepirkt stobrus,bet beigās liku izvēli uz pusautomātu.
Skatos ka tūlīt lidos taburetes, jo esmu šajā tēmā gabndrīz vienīgais kas ir pret spico izmantošanu medībās ar dzinējiem. Tam par iemeslu nav tas ka bla bla bla spicie nosedz lielāku laukumu un palielina medību rezultativitāti. 90% no medniekiem kas šauj ar spico, šāviena brīdī (stress, adrenalīns, pieredzes trūkums) nespēj adekvāti novērtēt to, kur aizlidos lode pēc šāviena!! Medību drošība pēc manām domām ir svarīgāka nekā kautko nomedīt. Kaukādi 80% ložu kas izšautas šaurā leņķī pret zemi tuvā 100-150m attālumā dod rikošetu. šis cipars palielinās ja ir sasalusi zeme, bet ja ir sniegs tad praktiski 100% ložu dod rikošetu. Kurš zina kur paliek visas šīs rikošetējošās lodes? Var tikai CERĒT ka tās neaizķers nevienu mednieku/dzinēju/sēņotāju/utt. Varbūt manis dotie cipari nav īsti korekti - rakstiju pēc atmiņas, bet pamatā lietas būtību nemaina.
Visiem kuri šauj ar spicajiem neatkarīgi no tā vai dzinēju vai gaides medībās uzliktu par pienākumu izlasīt guns.ru tēmu par rikošetiem n-to lappušu garumā. http://talks.guns.ru/forummess...
Juri, pārlasi šīs tēmas komentārus un Tu sapratīsi, ka te viss ir izrunāts no abiem galiem, visi par un pret, un te vairāk nav ko piebilst. Loģiski domājošs cilvēks priekš sevis no visa šitā var izdarīt sev viennozīmīgu secinājumu par vai pret. Vienīgi gribu piebilst, ka no vītņstobra ieroča izmantošanas medībās baidās tie medību kolektīvi, kur nav cieņā medību drošības tehnikas noteikumu ievērošana. Medību vītņstobru šaujamierocis ar likumu ir atļauts izmantošanai medībās Latvijas Rebublikas teritorijā un nav reglamentēts kādos tieši medību veidos. Un neviens man nevar aizliegt to izmantot. Ja kāds mednieks ne visai draudzējas ar galvu un pārkāpj drošības tehnikas noteikumus, tad tā ir kolektīva iekšējā lieta, un tur ir simts un viens risinājums šai problēmai. Priekš tam ir kolektīva valde un mednieku kolektīva vai kluba statūti. utt. Ja man ir pamatotas aizdomas par konkrētu mednieku, kuram nav nekādas jēgas par šī ieroča pielietošanu un apkārtējo drošību, tad neredzu nekādu problēmu, lai radītu tādus apstākļus, lai viņš nekad vairāk neatnāktu medībās kopā ar mani. Savā laikā manā kolektīvā arī bija problēmas par vītnes izmantošanu. Biju spiests iegādāties kombinēto, un tagad varu teikt par laimi. Un kā Jūs domājat, vai tie noliedzēji palika drošāki vai nedrošāki mastā stāvot, vienkārši nebija izejas un bija jāpieņem fakts kā tāds. Un daudzreiz ir vajadzējis pielabot kļūdas, ko šie noliedzēji un gludie šāvēji un karstgalvji, šaujot 100m un vairāk, ir sastrādājuši. Nevajag nekam , Juri, noliegt nenoliedzamas lietas un uzspiest savu viedokli. Par Tavu norādi uz guns.ru. Tur var izklāstīt savas domas Es un Tu un jebkurš profāns medību lietās, tas ir tāds pats forums kā šis un tas nav nekāds etalons. Esmu izlasījis pietiekami lielu kaudzi cienījamu un kompetentu autoru rakstītās literatūras par ieročiem un munīciju, un no kurienes izriet secinājums, ka gludstobra medību munīcija vieglāk pakļaujas rikošetam. Un vēl pats bīstamākais ir tas, ka šie gludsobra favorīti, uzskatot vītņstobra ieroci par biedu, ir kā iemidzinātas žurkas, un šajā salīdzinājumā zaudē modrību, un šaudās ar saviem renkuļiem un poļeviem un citiem svina gabaliem tik tiešām neņemot vērā savu uztraukumu, stresu un adrenalīna līmeni šāviena brīdī.
Nu taburetes jau paredzēju :) Jāni, Tu tak nevari noliegt to ka vītņustobru "noliedzēji un gludie šāvēji un karstaglvji kas šauj ar gludo uz 100m" aiziet pēc atļaujas, dabū vītņoto un paliek par atbalstītājiem :) ,cilvēks pats jau no tā nemainas. To tēmu guns.ru tiešām der palasīt, jo tur bez profānu viedokļiem ir arī cilvēku pieredze ar rikošetiem un arī eksperimentu rezultāti.
Gludo munīcija jau i bišku cita tēma. ejot ar gludo man līdz ir tikai tērauda lodes ar plakanu galu (nedod rikšetu)un patronas ar 0000. Neizmantoju ne rrenkuļus, ne pasargdie`s trīs bumbas. Diez ko ta citi lādē tajās savās kombinaškās? Medībās neeju ne pēc gaļas ne lai par katru cenu kauko nošautu, vienkārši hobijs tāc:)
Viedoklis ir tikai mans un nevienam to neuzspiežu.
Palasot šīs tēmas šodienas komentārus, varu piekrist Jānim Medniekam, nācās pielabot viena gludā tālšāvēja kļūdu šis pa sivēnu ar renkām 70m , un aiz pārkalnes vairs neredz,atas nabags uz trijām kājām velkas. man 160 atuveni un uz vietas. Zēns vēl par laimi paldies pateica ka palīdzēju. Par to vai spicais vai gludais dzinēj medībās, man ir vienmēr abi un ar kuru vajag ar to stāvu, veči ir jokojušiko ar diviem roriem darīsi... arkuru vari reālā situācijā stāvēt ar to arī stāvi ...
Nu palasīju es to talks.guns.ru norādīto tēmu, tiku līdz 2.lappusei un apnika tie eksperimentatori, kuri eksperimentē ar trasējošo un citu armijas tipa lodi un pasniedz vītņstobra ieroci kā mistisku biedu. Kāds te sakars ar medību munīciju un medību ieroča pielietošanu medībās? Pilnapvalka vītņstobra munīcijas izmantošana dzinējmedībās nav pieļaujama un bīstama tāpat kā gludo renkuļi un "trijnieki". Un nav nekādas jēgas te tālāk iedziļināties detaļās un spriedelēt un filozofēt. Pievēršu visu uzmanību tam, ka jebkurš transportlīdzeklis, kam saskaņā ar likumu ir atļauts piedalīties ceļu satiksmē, ir potenciāli daudz reiz bīstamāks par mūsu medību šaujamieročiem. Cik Latvijā pēckara periodā ir bojā gājušo no šaujamieroču iedarbības un cik CSN negadījumos? Tad, ko? Uzsāksim jaunu forumu un pretosimies pret atsevišķas kategorijas vai markas transportlīdzekļu atrašanos uz koplietošanas ceļiem? Kāda tam visam jēga? Ja auto vada vai šaujamieroci lieto "atsaldētais", tad rezultāts var būt vienlīdz bēdīgs. Nedod, dievs kādreiz ar tādu mums satikties. Nekas cits te neatliek kā vienīgi cerēt uz savu līdzcilvēku veselo saprētu, pietiekošo kultūras līmeni, cieņu pret likumu un noteikumu ievērošanu. Un nevienam nav jābūt pretiniekam ar likumu atļautiem procesiem. Tam nav nekādas jēgas.
Sveicināti!Mans viedoklis par vītnēm kolektīvajās medībās ir tikai pozitīvs.Jautāsiet kāpēc?Tāpēc,ka tas ir mazāk bīstami nekā stāvēt blakus vīram,kas šaij ar gludo un renkuļiem.Otra lieta mežā stāvot uz stigas tālāk par 30-50 m šā vai tā ja būs krustiņā,tad būs,bet ar gludo un renkuļie maz cerību.Mans vērojums ir tāds,ka ar vītnēm uz mežu pamatā nāk nopietni vīri,kas domā kur šauj un pa ko šauj.Šie vīri ari pietiekoši bieži apmeklē šautuvi,lai celtu savu meistarību.Izšaujot dažas reizes sezonā mežā meistarība neceļas.Pārliecību par šāvienu var iegūt tikai uzturot sevi formā trenējoties.Jā lēti tas nav,bet vajadzīgs gan.
Jā, Jāni, piekrītu, bet...
Man zināmi mednieki, kuri vītni uzskata par brīnumlīdzeklī, kas pats trāpa un neviens medījums garām netiks. Tanī pat laikā ir samērā niecīgas zināšanas par ballistiku un sava ieroča spējām. Piem, ja man ir 30-06, tad kritīs viss, kas kustas.
Daudzi azartā neskatās kur šauj-pretī mājas, fermas vai lielceļš. Ja paprasa uz cik piešauta vītne, atbilde gandrīz vienmēr uz 100. Tanī pat laikā stāsta, ka lapsu nošāvis až pa 300 metriem. Par zemessardzenes patronām vispār paklusēšu-nopēk jaunas plintes un klabina tos stobrus ar mil. patronām. Ko tik nedara-vīlē galus, urbj caurumus, vienam pat redzēju ar melniem un sarkani krāsotiem lodes galiem patronas. Bail pat domāt, kas notiek, ja mastā blakus ar tādām kabina virsū. Tā kā ne viss ir tik balts.
Par mani smejas, ja pasaku cik maksā mana 7mm rem mag patrona-viņam lūk sanākot pa to naudu 10 kreisās 308-ās. Nu, vai tagad gribat stāvēt šādiem vīriņiem blakus?
Visiem kuri šauj ar spicajiem neatkarīgi no tā vai dzinēju vai gaides medībās uzliktu par pienākumu izlasīt guns.ru tēmu par rikošetiem n-to lappušu garumā.
http://talks.guns.ru/forummess...
Gludo munīcija jau i bišku cita tēma. ejot ar gludo man līdz ir tikai tērauda lodes ar plakanu galu (nedod rikšetu)un patronas ar 0000. Neizmantoju ne rrenkuļus, ne pasargdie`s trīs bumbas. Diez ko ta citi lādē tajās savās kombinaškās? Medībās neeju ne pēc gaļas ne lai par katru cenu kauko nošautu, vienkārši hobijs tāc:)
Viedoklis ir tikai mans un nevienam to neuzspiežu.
Man zināmi mednieki, kuri vītni uzskata par brīnumlīdzeklī, kas pats trāpa un neviens medījums garām netiks. Tanī pat laikā ir samērā niecīgas zināšanas par ballistiku un sava ieroča spējām. Piem, ja man ir 30-06, tad kritīs viss, kas kustas.
Daudzi azartā neskatās kur šauj-pretī mājas, fermas vai lielceļš. Ja paprasa uz cik piešauta vītne, atbilde gandrīz vienmēr uz 100. Tanī pat laikā stāsta, ka lapsu nošāvis až pa 300 metriem. Par zemessardzenes patronām vispār paklusēšu-nopēk jaunas plintes un klabina tos stobrus ar mil. patronām. Ko tik nedara-vīlē galus, urbj caurumus, vienam pat redzēju ar melniem un sarkani krāsotiem lodes galiem patronas. Bail pat domāt, kas notiek, ja mastā blakus ar tādām kabina virsū. Tā kā ne viss ir tik balts.
Par mani smejas, ja pasaku cik maksā mana 7mm rem mag patrona-viņam lūk sanākot pa to naudu 10 kreisās 308-ās. Nu, vai tagad gribat stāvēt šādiem vīriņiem blakus?