Paskaties dažādus viedokļus youtube un izmēģini.
Meat dry aging.
Slēpts
13.12.2017. 12:49
Andri, iepriekš ta ari dariju, vakumeju un pec 6 dienam ko nu aped un ko saldetava. bet medniekzurnala bij rakstits ka vakumejot regulari jataisa valaa tas vakums un sula janolej. tad ta vakumpacina ar katru reizi ar vien mazaka un mazaka paliek. :D
Kristiān, pārbaudi temperatūru un kopējo tīrības situāciju skapī. Pa nedēļu nekam nevajadzētu notikt gaļai. Man vēl kopš pagājušās 6dienas aļņa fileja un karbonādes stāv ledusskapī un tiek ēsts katru dienu. Ir gan slēgtos traukos, gan pārklāts ar marli.
Nesen papētīju nogatavināšanas principus un metodes un reālākais mājas apstākļiem ir slapjā gatavināšana. Gaļas gabalu ievakumē vai stingri notin pārtikas plēvē un skapī iekšā uz 0-4C. Fileju steikam 7-14 dienas pats labums.
Bet nu jau arī Zvārdē šautās cūkas jātur nedīrātas, kamēr PVD dod svētību, tātad min 3 dienas...
Slēpts
08.12.2017. 22:11
Liku ledusskapī nogatavoties aļņa gaļas gabaliem uz kadam 6 dienam. Sula tika regulari nolieta un slapjuma nekas nebija. Virsejais gabals bija apkaltis un iepelejis un oda nelagi. Zemakie bij ok. Ledusskapī tad nevar likt vai?
Slēpts
31.10.2017. 16:14
Piekrītu, ja grib turēt ilgāk zemākā temperatūrā, tad stirnas, briežus var gatavināt nedīrātus. Mežacūkas gan dīrāju uzreiz vai vismaz nākošā dienā.
Māri liemeni gatavina neģērētu?
Jo stirnu ilgāk par 4-5 dienām dzesētavā nevar turēt ar temperatūru līdz - 0,5 dzesēšana notiek ar vēju viņa ļoti apkalst. Bebriem līdzīgi patīkami ir kaulot, ja dzesētavā kādas 2 dienas pastāv, ja ilgāk tad tāds apžuvis.
Nogatavināšanai ir šāda formula: grādi X dienas = 40. Piemēram, ja turam 5 grādos, tad gatavs ir astoņās dienās. Attiecīgi 2 grādos var turēt 20 dienas.
Uztaisīju marinādi pēc Aivara receptes, bet ir divi jautājumi- ja nav esences- tad viņa vietā galda etiķis ir jāliek 8x vairāk?? un cik ilgi jākupina bebrs, ja kupināšu ar Abas kupinātavu..uz kādiem grādiem 80-90?
Ja runa ir par bebra gaļas marinēšanu žāvēšanai,svarīgi ir dabūt nost to specifisko smaržu un garšu,gaļu liek katlā uz uguns,labāk karstā ūdenī ,svarīgi brīdī kad noņem putas (NOPUTO)ir izņemt gaļu no katla laukā ,ļaut atdzist.Tikmēr sagatavojam marinādi,uz vienu litru ūdens vajag 3ēd.k.sāls, 3 ēd.k.ķimeņu, sauja ķiploku,10 smaržīgie pipari,3 kardamona pākstis,4ēd.k.cukura,1ēd.k.bazilika,1ēd.k.sinepju sēklas,2ēd.k.70 procent. esences, uz vienu bebru var pielikt sagrieztu vienu sarkano piparu( var likt melnos piparus apmēram 2gr.uz 1kg. ,bet tad neliek sarkano čillī piparu ,visas garšvielas kuras ir graudiņos sasmalcina vai nu piestā vai kafijas dzirnaviņās),bet bez sēkliņām.Vienam bebram notīrītam no taukiem un visa liekā 3 litri marinādes būtu jāpietiek,gaļu liek marinādē ,uzliek slogu ,lai gaļa visa nogrimst šķidrumā tā notur 4-5 dienas ja vecāks bebrs tad 5 dienas.Pirmās stundas 5 patur istabas temp.tad nedaudz vēsākā (pagrabā,var izlikt ārpusē pavasaros vai rudeņos tā lai nesasalst) vietā,gaļu reizi dienā izcilājot,pēc trim dienām var pielikt sasmalcinātus sīpolus,rūpīgi iemaisot marinādē , gaļu var kamēr iemaisa sīpolus izņemt laukā no trauka.Pirms kūpināšanas, kad gaļu izņem no marinādes noskalo un ļauj notecēt ūdenim,lai labi garšo.
Meat dry aging.
Nesen papētīju nogatavināšanas principus un metodes un reālākais mājas apstākļiem ir slapjā gatavināšana. Gaļas gabalu ievakumē vai stingri notin pārtikas plēvē un skapī iekšā uz 0-4C. Fileju steikam 7-14 dienas pats labums.
Jo stirnu ilgāk par 4-5 dienām dzesētavā nevar turēt ar temperatūru līdz - 0,5 dzesēšana notiek ar vēju viņa ļoti apkalst. Bebriem līdzīgi patīkami ir kaulot, ja dzesētavā kādas 2 dienas pastāv, ja ilgāk tad tāds apžuvis.