:) par dažiem labiem komentiem. zinu tikai to - ja ar lukturi buutu aizliegts uz mežu līdzi nest - nebūtu nemaz jēga iet uz mežu. jo kā atradīsi nošautu vepri, kas nogājis 100metrus mežā nomirt? kā zināms liela daļa lielo lopu pat pēc trāpījuma 10-niekā spēj noiet vairāk pa 50 metriem (meža virzienā protams). vēl interesantāk (no vepra viedokļa) ja vepris vēl dzīvs mežā gaida paslēpies savu "neapgaismoto" pāri darītāju, ka pa tumsu uz tausti vai ar mobīlā telefona gasmu kautkam pakaļa atnācis...
Cik es zinu likum neaizliedz līdzi nēsāt lukturi kā arī piestiprināt to pie stobra. Un nav starpības sēžu es uz rukšiem vai lapsu to varu pielietot, un kā arī lukturis labi noder lai nejauši nenošautu ko nevajag. Bija te vienam krievu laikos viens atgadījums, katru nakti kaut kar raka kartupeļus. Vienu nakti nolēma to ruksīti pamedīt! Sēž kokā dzird kaut kas ņemās pa lauku, labi ka līdzi bija lukturis un jau vecākā gājuma mednieki atcerās ka ne visas 100% pašlādētās patronas izšauj, te mitrums bija ķēris te vēl kaut kas ne tā. Nu re tālāk dzird ka jau skaņa tuvāk un tuvāk, mednieks noņem no drošinātāja, pietēmē, ieslēdz gaismu un automātiski vēlējās izšaut, bet noskanēja tikai sitiens pa kapsulu un šāviena nekāda, vēlā šis mednieks ilgi pateicās Dieviņam par to ka tā bija, jo rukša vietā bija vietējā večiņa, kas katru nakti gāja zagt kartupeļus. Rezultāts, večiņa palika dzīva, toties bikses pilnas un kartupeļi palika veseli.
Tāpēc lukturis ar vajadzīgs lai noteiktu kas par dzīvnieku tev priekšā ganās!!! Jo cik zinu lielie rukši var teikt nekādas skaņas neizdot, bet redzi tikai melnu siluetu!!!
Jaunu tēmu negribēju sākt, tāpēc ne par pašu lukturi, kā par tā piestiprināšanu ierocim. Nupat paskatījos ss.lv, vienā no pēdējiem sludinājumiem ierocis ar visu lukturi- te man jautājums, vai piestiprinot tik tuvu stobra galam vispār kaut cik normāls blīvums vispār var būt! Jo vairāk uz galu, jo lielāka vibrācija šāviena brīdī, kāda te precizitāte? Cik esmu runājis ar medniekiem, tad tie, kas nebrēc skaļā balsī par ložu mētāšanu, vispirms liek amortizējošu starpliku starp kronšteinu un stobru (plāna gumija, āda, vai pāris kārtas izolentes), kronšteins ir maksimāli tālu no stobra gala un netiek pievilkts tā, ka skrūves nokrakšķ, nepieciešamības gadījumā lukturi pat sagriežot uz sāniem, ja pastobre traucē, un neviens nesūrojas ka lodes iet kā nu kurā brīdī tām iepatīkas:)
Pašam man ļukturis tuvu, tas ir blakus pastobrei piestiprināta. , protams starp stobru liku plānu ādas slānīti un lodi neizmētā, bet iet normāli!!! Bet kā reklāmas gadījumā var būt izkliede ir jo atrodas pārāk tuvu stobra galam.
Iepriekšējā bildē redzamais variants ir labākais. Diemžēl, ja laide/pastobre ir plastmasas, baigais čakars, lai tur kvalitatīvi kaut ko piesktrūvētu...
Man masenei ir plastmasa, tādēļ liku lukturi uz stobra - nu mētā "drausmīgi"; atgriezos pie pārbaudītām vērtībām - likšanas uz optikas. Vienīgais, kas tad jāņem vērā - mājās jāizmēģina, kurā novietojuma pozīcijā vismazākā atblāzma no grauda un arī stobra...
A par to, ka bez luktura labāk nemedīt - sēžu pie lauka, gaidu cūku. Apkārt trokšņo, šņāc, tā kā nāk ārā, tā kā nē - skatos: baigais kuilis uz lauka. Nu siluets stāja - nu točna kuilis. Labi, ka uzspīdināju lukturi: alnis. Nostājies tādā pozā un vietā, ka bez gaismas neredz nedz baltās kājas, ne arī citas atšķirības no liela kuiļa. Nebija pat galīgi tumšs vēl+neliela migliņa, kaut gan vissliktākā redzamība jau ir spēcīgā krāslā, kad vairs nav gaišs, bet vēl nav pilnīgi tumšs...
Labi Arni ka nebija kā vienā aņukā!
Šēž divi mednieki lielās ko ir nomedījuši pēdejā laikā, viens tāds.
Vienu vakaru eju pa lauku, ārā neliela migliņa sāk krist uz zemi, skatos uz kalna stāv alnis, noģērbju zābakus lienu tuvāk tuvāk tuvāk, nu jau ar bisīti dabūšu, kā rāvu ar divstobreni no diviem stobriem, tā blakus ķēde tik nograbēja, izrādās aļņa vietā bija kaimiņa Pētera zirgs :)
Nedēļas beigās jau varēs mēnesgaismā sēdēt:)Nu daudzreiz interesantāk nekā pilnīgā tumsā ar lukturi.Tiesa, cūkām ne pārāk patīk vazāties pa gaišo nakti.
>Arnis
man gan uz masenes (CZ 452 .22lr) lukturis uz stobra stiprinaats ar to dealextreme leeto variantu - ieliku tikai plaanu lupatinju starp stobru un kronshteinu, pievilku ljoti speeciigi (ne maximaali, bet taa ka luktiri gribeedams izkustinaat nevar) un paarbaudiiju shautuvee - NEMEETAA nemaz! pats nobriiniijos arii traapiijumu nobiide pilniigi nekaada. domaaju iespeejams likt virsuu uz 7x64 (kalibrs) arii liidziigu sheemu, peec pozitiivaas (negaidiiti) pieredzes ar savu CZ452. varbuut taa plaanaa lupata visu "nokaarto"...
kur to raavaat ka nedriist cuukas saut ar lukturi???
visu laiku vareeja....
Tāpēc lukturis ar vajadzīgs lai noteiktu kas par dzīvnieku tev priekšā ganās!!! Jo cik zinu lielie rukši var teikt nekādas skaņas neizdot, bet redzi tikai melnu siluetu!!!
ja pievienosies bilde ...
Man masenei ir plastmasa, tādēļ liku lukturi uz stobra - nu mētā "drausmīgi"; atgriezos pie pārbaudītām vērtībām - likšanas uz optikas. Vienīgais, kas tad jāņem vērā - mājās jāizmēģina, kurā novietojuma pozīcijā vismazākā atblāzma no grauda un arī stobra...
A par to, ka bez luktura labāk nemedīt - sēžu pie lauka, gaidu cūku. Apkārt trokšņo, šņāc, tā kā nāk ārā, tā kā nē - skatos: baigais kuilis uz lauka. Nu siluets stāja - nu točna kuilis. Labi, ka uzspīdināju lukturi: alnis. Nostājies tādā pozā un vietā, ka bez gaismas neredz nedz baltās kājas, ne arī citas atšķirības no liela kuiļa. Nebija pat galīgi tumšs vēl+neliela migliņa, kaut gan vissliktākā redzamība jau ir spēcīgā krāslā, kad vairs nav gaišs, bet vēl nav pilnīgi tumšs...
Šēž divi mednieki lielās ko ir nomedījuši pēdejā laikā, viens tāds.
Vienu vakaru eju pa lauku, ārā neliela migliņa sāk krist uz zemi, skatos uz kalna stāv alnis, noģērbju zābakus lienu tuvāk tuvāk tuvāk, nu jau ar bisīti dabūšu, kā rāvu ar divstobreni no diviem stobriem, tā blakus ķēde tik nograbēja, izrādās aļņa vietā bija kaimiņa Pētera zirgs :)
man gan uz masenes (CZ 452 .22lr) lukturis uz stobra stiprinaats ar to dealextreme leeto variantu - ieliku tikai plaanu lupatinju starp stobru un kronshteinu, pievilku ljoti speeciigi (ne maximaali, bet taa ka luktiri gribeedams izkustinaat nevar) un paarbaudiiju shautuvee - NEMEETAA nemaz! pats nobriiniijos arii traapiijumu nobiide pilniigi nekaada. domaaju iespeejams likt virsuu uz 7x64 (kalibrs) arii liidziigu sheemu, peec pozitiivaas (negaidiiti) pieredzes ar savu CZ452. varbuut taa plaanaa lupata visu "nokaarto"...