Šodien vārdadienu svin Krista, Kristiāna, Kristiāns, Kristīne, rītdien - Jēkabs, Žaklīna
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - konservu tvaicēšanas katls

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 30 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 29.10.2017. 15:57

Mārtiņš
Mārtiņš
Pēdējo reizi manīts 2023-06-30 23:55
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Trikāta
Medību stāžs: no 87.g
Aprīkojums: 16., 12., 243.
Suņi: taksis Teodors
Medību trofejas: 25
10.12.2013. 21:13
Plakanas tāpēc,ka"manometrs var nebūt".
Termometru vajadzēs obligāti,ja ūdens vietā tiks lietots tosols,vai dīzeļdegviela-ar ūdeni viss ir skaidrs.
Vienreiz procesa paātrināšanai mēģināju arī strauju atdzešēšanu sniegā.Gaļa bija gatava,bet sīksta.Varbūt vajadzēja vienkārši tās 6atm minūtes 15 noturēt un tad taisīt to šoka terapiju.
Ervīns
Pēdējo reizi manīts 2018-11-26 11:34
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Cēsu rajons
Medību stāžs: no2002g.
Aprīkojums: IJ-58;Fin Clasic 512C
Medību trofejas: 1
10.12.2013. 22:32
Sveiki Vīri!
Tā nu šovakar atkal vāru konservus un kamēr tā elles mašīna karsējās,gribēju padalīties ar saviem secinājumiem un pieredzi. Sākšu ar bundžu valcējamo verķi. To uzbūvēju pats. Tas ir elektrisks , aprīkots ar frekvenču pārveidotāju.Kamdēļ? Tāpēc, ka 1. ir iespēja noregulēt "mīkstu" startu un bremzēšanu. 2. noregulēt konstantu un precīzu griešanās ātrumu. Tālāk - rullīši rūpnieciski, kaut gan pirmos uztaisīju no rokas. Tos virpoju no gultņu šālēm, materiāls 1:1. Rāmis pašdarināts, piecelšanas mehānisms uz auto skrūves domkrata ar virpas kloķīti. Valcējot bundžas ar neriktīgu ātrumu veidojas visādi pigori.
Par atoklāviem - te nu mani noraks! :(
Pa lielam Veči jums ir ātrvārāmie katli! Tie nav autoklāvi.
Autoklāvā visa tā šepte nenotiek ūdenī, bet gan pārkarsētos, jeb kā saka piesātinātos tvaikos. Tas nozīmē, ka jābūt tvaika ģeneratorm. Kur šķirba? A tur, ka pārsātinātam tvaikam ir bišku citas īpašibas un tas ir lielāka temperatūra pie mazāka spiediena t.i. manam verķim pie 1,5bar spiediena darba katlā ir 124C. Pārbaudīju ar digitālu termometru. Katla jauda 4Kw 3F , kuras viegli pārslēgt uz 1F. Ietilpība 24 0,5l stikla burciņas, vai 48 340gr. metāla bundžas. Automātika strādā pēc kontaktmanometra!!! Uz relejiem. Ir pieejamas šim verķim spiediena un temperatūras tabulas, kuras piekoriģēju ar personiskiem mērijumiem.Katls darba temperatūru sasniedz 40 min., strādā un uztur to 1,5h.
P.S. Katrs pišaujas pie sava verķa un ir viņa patriots! Galvenais lai labi izdodas un garšo.
Kas attiecas uz bundžu deformāciju- uzkarsēšanai un atdzesēšanai jābūt lēnai, lai izlīdzinātos spiedieni.
Atvainojos par bilžu trūkumu, jo fotoverķis palika mājā. :)
Gatis
Pēdējo reizi manīts 2013-12-15 21:44
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Nagļi
Medību stāžs: 2 gadi
Aprīkojums: Iž 12
Suņi: Igauņu dzinējs
10.12.2013. 23:08
Mārtiņam - man ir monometrs, tur tam sarkanajam, iepriekšejā lapā ir bilde... kāds tam sakars ar plakanām bundžām?
Ervīnam - super, ka kāds ar ko zina par autoklāviem un valcētājiem, es patreiz taisu konservus, jau rāda 120 gr, pie 124 man atsēgies un 120 apmlitūdē noturēsies kādas 30 min.. vienmēr atdzesēju lēnām - visu nakt, bet viena ceturdaļa bundžu ir plakana... varbūt tagad pamēģināt strauji?
Tosolu man mūžam nevajag, jo es ieleju jau karstu ūdeni no krāna...lai process ātrāks....
apmēram zinu kā izskatās rūpnieciskais autoklāvs, bet mūsu gadījumā galvenais ir grādi - 121, lai iznicinātu butulismu, produkts būs gatavs tā vai tā - pie apstākļiem, ka karstumā virs 70 gr. atrodas kādas 2,5 st.
Frekfenču pārveidotāji man darbnīcā ir 2 gb - cnc un parastajai frēzei ar pneimo suportu..bet likt tādu bundžotājam būtu izšķērdība.. man tur stāv sajūgs ar kājas pedāli - palaišana vienkārša un mīksta, ātrumu pieregulēju ar skriemeļiem, sākumā tas (kas ir iepriekšējās lapās video), ir vēl paliels, bēc tam es to uztaisīju optimālu, mērīju ar digitālo mēraparātu - 635 apgr.min. Otrs pedālis man kalpo bundžas piespiešanai ar ekscentru....rokas svira ar valčiem
gan prasta, lielās tautas republikas lineārie motori likās dārgi...un sarežģīti priekš tāda štrunta...
šovakar uzņēmu laiku aizvākošanai - 1 bundža ar visu ielikšanu un izņemšanu sanāca 6 sekundes...
Ervīns
Pēdējo reizi manīts 2018-11-26 11:34
Atrašanās vieta: Cēsu rajons
Medību stāžs: no2002g.
Aprīkojums: IJ-58;Fin Clasic 512C
Medību trofejas: 1
10.12.2013. 23:14
Vienkārši palika pāri attiecīgās jaudas erekvenčnieks :) Pārējais tikai roku veiklība.
Gatis
Pēdējo reizi manīts 2013-12-15 21:44
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Medību stāžs: 2 gadi
Aprīkojums: Iž 12
Suņi: Igauņu dzinējs
11.12.2013. 23:07
Paldies... bet par plakanajām bundžām laikam tiku skaidrībā - šoreiz visas pilnīgi perfektas - sanāk, ka vaina bij nātrija nitrītā, kā to pievienoju - tā viss perfekti...(vai nu tā ir sagadīšanās?)
Intars
Intars
Pēdējo reizi manīts 2025-09-16 08:42
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: Rīts
Medību stāžs: No 2001
Aprīkojums: Blaser F3, Blaser R8 GRS+Kahles 624i, Keppeler Benchrest 6,5x47+Nightforce 15-55/52
Medību trofejas: 2
12.12.2013. 00:30
Bračkin', tur toč nav tā vaina vai nevaina... Drīzāk sagadījās atrast īstos "setingus" tavam mega-scuka-blaster katlam:)
Ir tač pilns ar medniekiem, kas nezina par tādu "sāls paveidu" jeb pareizāk konservantu kā NaNO2. Nezin un dabon smukas/nesaspiestas bundžas...
Atstājiet man arī to E-250 bundžā nogaršot :)))
p.s.
E-xxx , tas ir no vārda "ēdams" (nevis Eiropa kā to domā EU):)))
Ojārs
Ojārs
Pēdējo reizi manīts 2026-02-12 06:29
Atrašanās vieta: Latvijas vidus, Daugavas krasts
Medību stāžs: Pirmais medījums septiņdesmitajos.
Aprīkojums: stobri vairāki
Suņi: Četrus draugus esmu pārdzīvojis
Medību trofejas: 21
12.12.2013. 00:44
Un kāds prieks tīšu prātu tādus dranķus sevī bāzt? Nepietiek raundapa un citu riebeklību, ko ar veikala maizi un pārējiem produktiem apēd? Gaļa pēc izkarsēšanas autoklāvā, gadiem stāv pat bez sāls pielikšanas.
E-250 - http://prodobavki.com/dobavki/...
Intars
Intars
Pēdējo reizi manīts 2025-09-16 08:42
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: Rīts
Medību stāžs: No 2001
Aprīkojums: Blaser F3, Blaser R8 GRS+Kahles 624i, Keppeler Benchrest 6,5x47+Nightforce 15-55/52
Medību trofejas: 2
12.12.2013. 01:13
Pirmkārt - prieka bāzt nekāda, bet čūļus pacienāt tak vajag no smukām (nesaspiestām) bundžām :)))))
Otrkārt - lielākā daļa mednieku, kuri gaļas pārstrādi konservos dara "lielos" apmēros to izmanto jau sen un dūšīgi :)
Treškārt - ja kāds nodod gaļu uz "cehu", lai šie uztaisa konservus - 101% gadījumu saņem tos ar šo piedevu:)
Ceturtkārt - 90% no veikalā nopērkamajām desām, kūpinājumiem utt. to satur. Tai skaitā čipsi, sieri arī maize utt.
Piektokārt - piedodied, ja kādu aizskārām ar šīs piedevas lietošanu, vairs tā nedarīsim :))
Ojārs
Ojārs
Pēdējo reizi manīts 2026-02-12 06:29
Atrašanās vieta: Latvijas vidus, Daugavas krasts
Medību stāžs: Pirmais medījums septiņdesmitajos.
Aprīkojums: stobri vairāki
Suņi: Četrus draugus esmu pārdzīvojis
Medību trofejas: 21
12.12.2013. 01:43
Sestkārt - katrs jau dara, kā grib. :)
Bet tak par to jau arī ir tā runa, ka rūpnieciski to liek klāt visam, vajag, vai ne. Vēl varētu saprast, ka nitrītu pie desas liktu, lai tā nesanāk pelēcīga un būtu "tavarnij vid", ja taisa ne sev, bet andelei. Bet sterilizētos konservos tas nu ir pilnīgi lieks. Parasti, jau tieši tādēļ arī sāk paši taisīt konservus un desas, lai no tā visa E "labuma" izvairītos.
Lauris
Lauris
Pēdējo reizi manīts 2014-06-27 01:33
Mednieku organizācija: 1
Atrašanās vieta: Rīga
Medību stāžs: 10
Aprīkojums: 1
Suņi: 1
12.12.2013. 02:04
NaNO3 (Nātrija nitrāts) iedarbība uz organismu ir tāda pati kā NaCL (Vārāmā sāls), analogas ir arī šo vielu konservācijas īpašības, NaNO3 rūpnieciski tiek lietots biežāk jo tas nemaina produkta krāsu. Līdz šim nav pierādīts ka NaNO3 iedarbība būtu kaitīgāka vai mazāk kaitīga, tomēr ir jāņem vērā ka NaNO3 ir bez garšas un tāklātbūtni mēs nejūtam, līdz ar to ja gaļas konservēšani ir izmantots NaNO3 tad papildus liekot sāli garšas uzlabošanai ir jāņem vērā ka iespeids uz organismu ir tāds pats kā Jūs ēstu ļoti sālītu produktu. Starpcitu, jums nav ienācis prātā kā lielveikalos ilglaicīgi spēj sagalbāt gaļu it kā svaigu? Vismaz PSRS laikos to paveica NaNO3 lietošana lelos apmēros, kā to paveic tagad nezinu, bet domāju ka nekas jauns nav izgudrots kā vien tas pats vecais NaNO3 vai uzglabāšana bezskābekļa - slāpekļa vidē..