Mārim- "Nereāli stulbs salīdzinājums ar cirka suni,jo visiem suņiem ir mednieku instinkti, citiem stiprāki citiem vājāki. Raksturīgs, ka medību suņiem instinkti ir tik spēcīgi, ka tie ir jāsavalda, proti, suns ir jāmāca, nevis jāielaiž meža, lai dragā. Medību sunim ir vajadzīga tik pat liela dresūra kā cirka sunim. Izklausās, ka tu uzskati, ka iemācīt sunim atnest pīli un mežā apriet sašautu dzīvnieku ir cirka cienīgi triki. Vari mazliet paskaidrot par medību suņa dabu un instinGtiem!"
Jāni, Tu , manuprāt, nesaskati atšķirību starp alu suņiem, putnu suņiem, dzinējsuņiem un citiem medību suņiem. Ieskaties krievu laiku audzētāju interneta mājaslapās, kur ir suņu apraksti un videomateriāli, kur var redzēt, kā jāstrādā laikām ar lāci un mežacūkām. Maigus aprējējus tur ļoti vienkārši - izbrāķē - laikai medījums ir jāatrod, jāatgiež atpakaļ mastā vai jānotur uz vietas, lai mednieks var piekļūt pie medījuma.
Jāni, par medību suņiem labāk, lai runā tie mednieki, kas ir pratuši izaudzēt labus medību suņus.
Nepārliecināji Tu mani! Pieturos pie savas teorijas, ka suņa funcija ir atrast un uzrādīt dzīvnieku(cirka cienīgas dresūras rezultātā), kam arī Tu piekriti, norādot, ka "laikai medījums ir jāatrod, jāatgiež atpakaļ mastā vai jānotur uz vietas, lai MEDNIEKS VAR PIEKĻŪT PIE MEDĪJUMA." Esmu redzējis tos vidio, kur divas laikas lāci apsēdina uz dibena- viņas viņu nevienā brīdī neplosa(košana dibenā neskaitās) un viņu mērķis nav viņu nokost. Tātad dziīvnieku nonāvē MEDNIEKS. Uzskatu, ka dzīvu dzīvnieku nedrīkst ļaut PLOSĪT, jo tā rezultātā rodas suņi, kuri asiņainām rīklēm skraida pa mežiem un medniekiem atkal ir pamats diskusijām par medību suņu šaušanu.
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
16.10.2010. 22:49
Godīgi sakot, izlasīju šīs diskusijas sākumu no rīta pirms braukšanas uz mežu, bet nebija laika rakstīt.
Tagad varu pateikt, ka visu, ko gribēju uzrakstīt, jau ir pateicis Andris Z. Man tur nav ko piebilst.
Valfrīdam R.
Vienīgais, kas pierāda, ka suns strādā ir darba diploms. Kā suns strādā, uz to norāda šī diploma pakāpe. Bet JEBKURAS pakāpes dd tiek dots par DARBU. Suns, kas nestrādā, diplomu nesaņem. Punkc.
Esmu pietiekoši dzirdējusi mednieku stāstus par perfekti strādājošiem suņiem, kas no masta bezmaz vai iznes jau porcijās sadalītu cūku, bet no alas jau burciņās iekausētus āpša taukus, bet it kā nestrādājot mākslīgās alās un aplokos:)))
Ir suns, ir zvērs.Suns vai nu strādā vai nē.
Viss pārējais ir folklora- arī laba un vajadzīga lieta, bet visai tautas mutvārdu daiļradei nu gan nevajadzētu ticēt ;)
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
16.10.2010. 22:58
Mārim M.
Nu man ir grūti iedomāties laiku nokostu lāci:))))
Liekas, ka oponents neredzne tikai atšķirību starp dažādu grupu medību suņiem, bet arī neredz atšķirību starp pīli un lāci :)))
Jānim M.
A kur man prikols, ja mans jagds uzrādīs man alu sistēmas pilsētu, kas ir manas mazpilsētas izmēros? Kāds man tolks no tā, ka es zinu, ka lūk tur tai kalnā dzīvo lapsas kādu 70 m2 platībā? Pašai līst iekšā? Da es iesprūdīšu :))))
žanna Z. Jā ir dzirdēta tautas mutvārdu daiļrade, bet es galvenokārt savos izteicienos vadījos no savas prakses ar savu suni un M.Kalniņa rekomendācijām, kā man mācīt laiku kuru viņš man ieteica paņemt.ŠIS man strādā gan pa cūku,alni,stirnām,bebriem un arī pa dzīvniekiem kas dažreiz atrodas kokos. Dzinējmedībās galvenokārt cūkas ,alnis, stirnas tieši šādā secība, ja vienā mastā ir šie dzīvnieki.Un nekad dzīvniekam nebrūk virsū,bet to aprej vai dzen riedams, ja to redz. Smagi ievainotos dažreiz mēgina plēst,bet tas nav labi mana paša vaina pie apmācīšanas.Gada vecumā no alņa dabūja spērienu,kas tagad atsaucas uz viņa veselību. Kopumā strādā es teiktu ļoti labi,kaut gan pa cūku aplokā (jaunībā) iedeva tikai trešās pakāpes diplomu, vajagot būt vairāk "agresivitātes",bet man liekas aprietajam meža cūku bariņam var pienākt un mierīgi nomedīt tas ir labāk, nekā vienmēr uztraukties un būt gatavam braukt pie vetārsta. Bet par tiem d.d diplomiem, tie vajadzīgi suņu audzētavām un tamlīdzīgi.Es arī turpmāk kucēnu ņemšu tikai no pazīstamiem.
Cien. Žanna, kura var iesprūst lapsas alā- "Rakstīju par medību suņiem, nešķirojot katras konkrētas šķirne uzdevumus. Izklausās, ka tu savu VĀCIETI dzīsi alā, lai šis nokož to dzīvnieciņu, ja jau nepiekrīti man. Nevis tāpēc, ka tu nesaod dzīvnieku, vai baidītos iesprūst alā. Padomā, kas ir galvenais? Joprojām uzskatu, ka gavenais ir, lai mednieks medī, sper pēdējo soli, nevis suns. Tev baigais prieks, no medībām, ja suns ielien alā nokož zvēru un jūs kopā priecīgi cilpojat mājās?! Turklāt nevajag domāt, ka vārds "uzrāda" nozīmē rāda ar PIRKSTU, vai ĶEPU."
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
17.10.2010. 10:00
Joprojām uzskatu, ka gavenais ir, lai mednieks medī, sper pēdējo soli, nevis suns. Tev baigais prieks, no medībām, ja suns ielien alā nokož zvēru un jūs kopā priecīgi cilpojat mājās?! Turklāt nevajag domāt, ka vārds "uzrāda" nozīmē rāda ar PIRKSTU, vai ĶEPU."
Ja un Ne..... Skatoties par kadam medibam ir runa? Kas vispar ir teicis ka tiesi cilveks mednieks vienmer bus tas kas spers so epohalo "pedejo" soli? Suns principa ir tads pats ierocis ka plinte (protams ari draugs, biedrs utt) tad kapec tiesi mes mednieki gribam but tie kas nospiez gaili? Konkurences gars, greizsirdiba, velme teikt pedejo vardu?
Atceresimies ka pastav medibu veidi kuros medi tikai ar suniem! Nekadu ierocu....
Protams Latvijas apstaklos vismaz 90% gadijumu sunim bus dzineja, asinspedu mekletaja un uzraditaja funkcija! Bet to absolutizet nevajadzetu! Ja Laika dzinejmedibas nokoz jenotu tad tas ir normali, ja laika nokoz sivenu tad tas nav normali... Ja medibu suns piebeidz ievainotu dzivnieku vel pirms mednieka atnaksanas tad tas ari ir normali... Bet atceresimies ka sunisi ir sunisi ari viniem gadas klumes. Visas situacijas tapat nevar ne aprakstit ne izanalizet. Svarigakais ir katra situacija vadities pec labakas sirdsapzinas (lai ari cik banali tas neizklausitos) un censties nesagadat medijumam nevajadzigas mocibas!
Jāni, par medību suņiem labāk, lai runā tie mednieki, kas ir pratuši izaudzēt labus medību suņus.
Tagad varu pateikt, ka visu, ko gribēju uzrakstīt, jau ir pateicis Andris Z. Man tur nav ko piebilst.
Valfrīdam R.
Vienīgais, kas pierāda, ka suns strādā ir darba diploms. Kā suns strādā, uz to norāda šī diploma pakāpe. Bet JEBKURAS pakāpes dd tiek dots par DARBU. Suns, kas nestrādā, diplomu nesaņem. Punkc.
Esmu pietiekoši dzirdējusi mednieku stāstus par perfekti strādājošiem suņiem, kas no masta bezmaz vai iznes jau porcijās sadalītu cūku, bet no alas jau burciņās iekausētus āpša taukus, bet it kā nestrādājot mākslīgās alās un aplokos:)))
Ir suns, ir zvērs.Suns vai nu strādā vai nē.
Viss pārējais ir folklora- arī laba un vajadzīga lieta, bet visai tautas mutvārdu daiļradei nu gan nevajadzētu ticēt ;)
Nu man ir grūti iedomāties laiku nokostu lāci:))))
Liekas, ka oponents neredzne tikai atšķirību starp dažādu grupu medību suņiem, bet arī neredz atšķirību starp pīli un lāci :)))
Jānim M.
A kur man prikols, ja mans jagds uzrādīs man alu sistēmas pilsētu, kas ir manas mazpilsētas izmēros? Kāds man tolks no tā, ka es zinu, ka lūk tur tai kalnā dzīvo lapsas kādu 70 m2 platībā? Pašai līst iekšā? Da es iesprūdīšu :))))
Ja un Ne..... Skatoties par kadam medibam ir runa? Kas vispar ir teicis ka tiesi cilveks mednieks vienmer bus tas kas spers so epohalo "pedejo" soli? Suns principa ir tads pats ierocis ka plinte (protams ari draugs, biedrs utt) tad kapec tiesi mes mednieki gribam but tie kas nospiez gaili? Konkurences gars, greizsirdiba, velme teikt pedejo vardu?
Atceresimies ka pastav medibu veidi kuros medi tikai ar suniem! Nekadu ierocu....
Protams Latvijas apstaklos vismaz 90% gadijumu sunim bus dzineja, asinspedu mekletaja un uzraditaja funkcija! Bet to absolutizet nevajadzetu! Ja Laika dzinejmedibas nokoz jenotu tad tas ir normali, ja laika nokoz sivenu tad tas nav normali... Ja medibu suns piebeidz ievainotu dzivnieku vel pirms mednieka atnaksanas tad tas ari ir normali... Bet atceresimies ka sunisi ir sunisi ari viniem gadas klumes. Visas situacijas tapat nevar ne aprakstit ne izanalizet. Svarigakais ir katra situacija vadities pec labakas sirdsapzinas (lai ari cik banali tas neizklausitos) un censties nesagadat medijumam nevajadzigas mocibas!