Man nav personīgas pieredzes medībās ar logu, tomēr man ir savs subjektīvais viedoklis, kurš, līdz ar to, nav absolūts PAR vai PRET.
Tomēr, neredzu nevienu iemeslu, kamdēļ medības ar loku Latvijā būtu vajadzīgas. Vai tikai tāpēc, lai mēs būtu moderni un skrietu līdz citiem? Noteikti, ka nē. Manuprāt, Latvija var palikt unikāla un cienīt savas tradīcijas - palikt medības tādā līmenī/daudzveidībā, kādas tās ir bijušas no tēvu laikiem. Tādā veidā atšķiroties no citiem - kas iespējams tālākā/tuvākā nākotnē mūs atšķirtu un padarītu unikālus no citām valstīm. Un ja entuziastiem ir tik liela vēlme medīt ar loku - kāpēc ne?, ir taču valstis, kur to dara (tā pati Somija) ir iespēja braukt un medīt ar loku tur.
Par nelimitētajiem un limitētajiem: kurš to varēs noteikt un kontrolēt :) (Neapšaubu VMD darba spējas, bet esmu reālists šādās lietās)? Ka tik nesanāk kā ar pavasara bebru medībām un aizliegtajām sloku medībām, ka bebrus šauj gaisā ! Nedomāju, ka KOPUMĀ Latvijas mednieki ir gatavi/spējīgi sadzīvot ar loku un medībām! Latvijas mednieki, protams, nav tikai tie, kuri ir šeit interneta vidē - mēs esam krietni vien vairāk...Tāpat es nerunāju arī par tiem, kuri spētu un varētu sadzīvot ar vēlmēm, ko radītu loka klātbūtne savā arsenālā. Protams, izslēdzu arī tādus medniekus, kuri ir Cienijamā vecumā un uzskata, ka par savu veco plintīti nekas nevar būt labāks.
Man sanāk vairāk jautājumi kā atbildes - Klusais šāviens (malu medību veicināšana); Ātrāka un ētiskāka nāve (DISKUTĒJAMS JAUTĀJUMS - :) kāds gribētājs varētu izmēģināt uz sevis, vienu īkšķi ar loku, otru ar lodi, kas sāpēs mazāk? LAIKAM JAU, KA ABĒJĀDI VIENLĪDZ SĀPĒS, tāpēc labāk nevajag mēģināt); Nošķiršana no limitētā/nelimitētā (NEBŪTU JAU SLIKTI lapsu vai irbīti ar bultas palīdzību paņemt, bet ROBEŽA ir pārāk slidena postpadomju ideoloģijai un dzīves veidam); Cik liela ir nepieciešamība Latvijā šobrīd ieviest medības ar loku un vai nav vitālākas problēmsituācijas?; Vai nav vērts padomāt un saglabāt medības tādas, kādas nu viņas mums ir, kā arī izcelties uz citu fona ar to, ka mūsu valstī medībās nav "realitātes šovs" ar lokiem un bultām (TĀ JAU GAN SAKA, KA VISS VECAIS JAU NĀK ATPAKAĻ..:) )?
Jautājums, protams, nav viennozīmīgs - ir ko domāt...un varbūt labi, ka tā!
Nu, lūk mans viedoklis- medības ar loku ir salīdzinoši dārgs medību veids un šai sakarā tie kas var atļauties medīt ar loku, var arī atļauties braukt uz zemēm kur tās ir atļautas. Tad nu lūdzu cienītie locinieki, kravājiet čemodanus. Es neesmu pret šausanas sacensībam kur locinieki parādītu savas prasmes, bet tikai ne mežā. Man personīgi riebjas letiņu princips- ja ir citur, mums arī vajag, paši neko sakarīgu izdomāt nevaram.
Medībās ar loku, kāpēc nē. Es domāju ka Latvijā varbūt būs pārdesmit reāli locenieki jo:
1. Labs loks maksā tikpat cik karabīne,
2. Jāprot nolikt šaušanas eksāmens (šaut un trāpīt ar loku nudien nav viegli). Eksāmens būtu loģisks, tā pat kā gludajam un spicajam
3. Medību bulta maksā tikpat cik paciņa ložu,
4. Jāprot pielavīties klusi un nemānāmi pietiekami tuvu zvēram un izšaut tā lai netraucē lapas un zari (tur atkal vajadzīgs nopietns treniņš, es teiku no bērna kājas). Vienīgais izņēmums te ir bebrs.
5. Un visbeidzot, medības ir jāpiesaka kolektīva vadītājam, kurš izlemj atļaut vai nē.
...kā jau izteicos,man personīgi uz medīšanu ar loku galīgi "nestāv",tajā pašā laikā sporta šaušanu ar loku vērtēju kā īstu vīru un sievu cienīgu nodarbi.atzīstami rezultāti pienāk tikai pēc pamatīga trenniņu darba un šāvēja atbilstošas fiziskās kondīcijas sasniegšanas,it īpaši ar vēsturisko loku. ja sportā bultai ir tikai jātrāpa mērķī,tad medībās bultai ir vajadzīga arī attiecīgam medījumam atbilšoša enerģija. ja 3000J jaudīgu plinti var panest un mēlīti nospiest jebkurš fiziski vesels,pieaudzis medītājs,tad ar loku tās lietas tik vienkārši nebūs. te nu loka medību atļaušanas gadījumā medītgribētājam būtu jāpierāda ne tikai atbilstoši precīza šaušana,bet gan atbilstoši precīza šaušana ar pietiekoši jaudīgu loku. un te nu "netaisnība" būs neizbēgama-kāds ar loku varēs medīt alni,a kāds labi ja vārnu uz aploka kārts.,:).
Kāpēc ir jāmedī ar loku? Kur ir tā burvība?
Ja gribas sportiskākas medības un pielīst tuvāk klāt. Lien ar bisi, vai karabīni. Neviens neliedz šaut ar karabīni 10m attālumā.
Aprīkojums: FABARM Euro S 12/76 TRIBORO +ATN ULTRA SIGHT sarkanais punkts; Remington770 243 Win +OPTISAN 2,5-10x50;TITAN 6 6,5x55 un 9,3x62 +MEOSTAR R1 1,5-6x42RD
Suņi: Bija...
10.01.2011. 01:01
Esmu par.Pats vairs ar loku netaisos mācīties medīt,bet ja cilvēkam ir spēks kaulos,lai atvilktu MEDīBU lokam stiegru,laiks trenniņiem,nauda aprīkojumam,prāts un pacietība lai pielīstu zvēram droša šāviena attālumā,tad kāpēc ne?Mūsu senči arī taču medīja ar lokiem gan četrkājainos,gan arī daudz bīstamākos divkājainos zvērus.Protams trennējās no bērnības.Viduslaikos Eiropas valstu armijās tieši šī iemesla dēļ tik strauji ieviesa ugunsierocus,jo dzimtcilvēku apieties ar musketi daudz maz līmenī varēja apmācīt dažu mēnešu laikā.Slavenie angļu strēlnieki tika mācīti gadiem,faktiski no bērnu dienām.Labi,tas nu tā.Tagad par medīsanu arloku;1.Eksāmeni šaušanā ar MEDīBU loku 2.Lokam būtu jābūt marķētam un ierakstītam ieroču atļaujai līdzīgā dokumentā kā MEDīBU LOKAM,šo dokumentu izsniegtu pēc sekmīgi nokārtota eksāmena.3.Katram loka medniekam būtu jāpiešķir savs kods ar kuru marķēt bultas,lai būtu lielāka atbildība par šāvienu,to arī ierakstītu tajā pašā dokumentā.4.Atrašanās medību platībās bez attiecīgā dokumenta ar loku,ar loku kas nav MEDīBU,vai ar nemarķētām vai nepareizi marķētām bultām=malumedības.5.Latvijā sākumā varētu palaist medības uz nelimitētajiem,bukiem un sivēniem,paskatīties,kas no visa tā iznāk un tad domāt par briežiem un aļņiem.
Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
10.01.2011. 09:35
Ja to lietu veic tehniski pareizi, tad atvilkt jaudīgu modernu medību loku nav nemaz tik grūti. Tas ir pa spēkam pat cilvēkam ar visai viduvējiem sportiskajiem parametriem. Tā kā uz to nevajag spēlēt kā uz ierobežojošu faktoru. Cena? Ir diezgan pamatīga ļaužu grupa, kuru tas nesamulsinās. Bultu marķēšana? Laba lieta, bet kas to veiks? Pārdošanā bultas ir bez marķējuma. Un arī tās, kuras var tikt saražotas vietējā kalēja darbnīcā būs bez jelkādām pazīmēm par īpašnieku - ir jau līdzīga situācija ar bezsvina munīciju un tās lietošanu.
Es esmu pilnīgi pret viet tikai tādēļ, ka ar "vītni" 243 Win nevar lielos pārnadžus šaut, bet te ar loku takā drīkstēs... nee... esmu redzējis kā šauj ar loku briedi - nu piedodiet - aiziet 5 bultas un vairākas stundas ar iešanu pakaļ un zvēra mocīšanos...
Un ja pat šādu ģēlu atļautu tad runājt par to ka jāreģistrē loki būtu :D nē nu ja var ko izdomāt tad tas ir loku reģistrācija :) kāda jēga? ja jau šim cilvēkam ir atļauja medīt ar loku - tad kāda jēga vēl kko reģistrēt? nu ja cilvēks neko nesaprot no lokiem tad kko šādu var gan jau izdomāt un bultas iezīmēšana :D - tad jau vēl izdomā, ka visiem gludajiem lodes jāiezīmē un renkuļi ar - lai atbildīgāks šāviens... kas par sviestu vispār... varbūt reģistrējam nažus ar un tikai tādā gadījumā ja māk to ievietot makstī - ja nemāk tad nedosim :D
biki novirzījos no tēmas - bet vispār loks ir dzīvnieku mocīšana - atceros pirms gada vēl visi kasījāmies kas ir efektīvāks gludais vai vītne utt. un nevarējām vien izstrīdēties, bet te tagad LOKS būs labs - nedomāju gan...
Tomēr, neredzu nevienu iemeslu, kamdēļ medības ar loku Latvijā būtu vajadzīgas. Vai tikai tāpēc, lai mēs būtu moderni un skrietu līdz citiem? Noteikti, ka nē. Manuprāt, Latvija var palikt unikāla un cienīt savas tradīcijas - palikt medības tādā līmenī/daudzveidībā, kādas tās ir bijušas no tēvu laikiem. Tādā veidā atšķiroties no citiem - kas iespējams tālākā/tuvākā nākotnē mūs atšķirtu un padarītu unikālus no citām valstīm. Un ja entuziastiem ir tik liela vēlme medīt ar loku - kāpēc ne?, ir taču valstis, kur to dara (tā pati Somija) ir iespēja braukt un medīt ar loku tur.
Par nelimitētajiem un limitētajiem: kurš to varēs noteikt un kontrolēt :) (Neapšaubu VMD darba spējas, bet esmu reālists šādās lietās)? Ka tik nesanāk kā ar pavasara bebru medībām un aizliegtajām sloku medībām, ka bebrus šauj gaisā ! Nedomāju, ka KOPUMĀ Latvijas mednieki ir gatavi/spējīgi sadzīvot ar loku un medībām! Latvijas mednieki, protams, nav tikai tie, kuri ir šeit interneta vidē - mēs esam krietni vien vairāk...Tāpat es nerunāju arī par tiem, kuri spētu un varētu sadzīvot ar vēlmēm, ko radītu loka klātbūtne savā arsenālā. Protams, izslēdzu arī tādus medniekus, kuri ir Cienijamā vecumā un uzskata, ka par savu veco plintīti nekas nevar būt labāks.
Man sanāk vairāk jautājumi kā atbildes - Klusais šāviens (malu medību veicināšana); Ātrāka un ētiskāka nāve (DISKUTĒJAMS JAUTĀJUMS - :) kāds gribētājs varētu izmēģināt uz sevis, vienu īkšķi ar loku, otru ar lodi, kas sāpēs mazāk? LAIKAM JAU, KA ABĒJĀDI VIENLĪDZ SĀPĒS, tāpēc labāk nevajag mēģināt); Nošķiršana no limitētā/nelimitētā (NEBŪTU JAU SLIKTI lapsu vai irbīti ar bultas palīdzību paņemt, bet ROBEŽA ir pārāk slidena postpadomju ideoloģijai un dzīves veidam); Cik liela ir nepieciešamība Latvijā šobrīd ieviest medības ar loku un vai nav vitālākas problēmsituācijas?; Vai nav vērts padomāt un saglabāt medības tādas, kādas nu viņas mums ir, kā arī izcelties uz citu fona ar to, ka mūsu valstī medībās nav "realitātes šovs" ar lokiem un bultām (TĀ JAU GAN SAKA, KA VISS VECAIS JAU NĀK ATPAKAĻ..:) )?
Jautājums, protams, nav viennozīmīgs - ir ko domāt...un varbūt labi, ka tā!
1. Labs loks maksā tikpat cik karabīne,
2. Jāprot nolikt šaušanas eksāmens (šaut un trāpīt ar loku nudien nav viegli). Eksāmens būtu loģisks, tā pat kā gludajam un spicajam
3. Medību bulta maksā tikpat cik paciņa ložu,
4. Jāprot pielavīties klusi un nemānāmi pietiekami tuvu zvēram un izšaut tā lai netraucē lapas un zari (tur atkal vajadzīgs nopietns treniņš, es teiku no bērna kājas). Vienīgais izņēmums te ir bebrs.
5. Un visbeidzot, medības ir jāpiesaka kolektīva vadītājam, kurš izlemj atļaut vai nē.
Ja gribas sportiskākas medības un pielīst tuvāk klāt. Lien ar bisi, vai karabīni. Neviens neliedz šaut ar karabīni 10m attālumā.
Un ja pat šādu ģēlu atļautu tad runājt par to ka jāreģistrē loki būtu :D nē nu ja var ko izdomāt tad tas ir loku reģistrācija :) kāda jēga? ja jau šim cilvēkam ir atļauja medīt ar loku - tad kāda jēga vēl kko reģistrēt? nu ja cilvēks neko nesaprot no lokiem tad kko šādu var gan jau izdomāt un bultas iezīmēšana :D - tad jau vēl izdomā, ka visiem gludajiem lodes jāiezīmē un renkuļi ar - lai atbildīgāks šāviens... kas par sviestu vispār... varbūt reģistrējam nažus ar un tikai tādā gadījumā ja māk to ievietot makstī - ja nemāk tad nedosim :D
biki novirzījos no tēmas - bet vispār loks ir dzīvnieku mocīšana - atceros pirms gada vēl visi kasījāmies kas ir efektīvāks gludais vai vītne utt. un nevarējām vien izstrīdēties, bet te tagad LOKS būs labs - nedomāju gan...