Lielā biznesa projekta viens no posmiem.Tā es nosauktu šādus papildus sarežģījumus medniekiem medību vadītājiem.Saksim ar obligātu šaušanas prasmju pārbaudi katru gadu,tad ar obligātu zināšanu pārbaudi medību vadītājiem,tad vēl kaut ko.Murgs kaut kāds.Ka tik sarežģīt kaut ko vairāk.Tagad jau viens otrs aizdomājas :vai turpināt piedalīties medības vai hobija izmaksu dēļ mest mieru.Ka semināru es vēl varētu akceptēt,bet ne obligātu.Pašiem vairāk jadoma ka sevi pilnveidot.Atcerēsimies kad medības ir mūsu hobijs un mēs visi ar to gribam nodarboties.
domāju ka katra medību vadītāja zināšanas ir jau tā pietiekošas .un to kas atkal jauns var uzzināt te pat forumos.Tikai tēriņi vien būtu.Internets ir lielākai daļai piejams.Tad nu caur to arī izglītojamies.
Jūs te dikti labi diskutējat, bet vai kāds ir padomājis, kā ir būt par vadītāju, kā ir novadīt un saorganizēt medības, it sevišķi ņemot vērā, ka gudru padomdevēju ir pilna d....., vajadzēja tā, vai šitā, bet paši lielie gudrinieki nedara neko. Vai kāds ir padomājis par atbildību ko nes medību vadītājs. Vai kāds ir padomājis ka būt par vadītāju ir slogs un smaga darba diena, nevis vienkārša medību diena. Ja Jūs apjautātu lielu daļu vadītāju kam ir tās tiesības vai viņi to dara ar baigo prieku, man ir aizdomas ka atbilde būtu diezgan noraidoša. Ja uzmanīgi aplūko situāciju medību kolektīvos, tad var redzēt, ka nemaz to gribētāju vadīt nav daudz un ja ir iespēja tad cenšas no šī pienākuma izvairīties. Un vel labu medību vadītāju ir diezgan maz. Es pats mediju divos medību kolektīvos un tikai vienā ir bijis ļoti labs medību vadītājs, kas ir mācējis izcili novadīt medības un no kura varētu mācīties. Es savā laikā tieši šāda vadītāja iespaidā aizgāju mācīties par medību vadītāju. Būt par medību vadītāju ir daudz grūtāk nekā būt vienkārši medniekam medībās.
Tā jau gan būtu greznība,kad katram medniekam būtu medību vadītāja papīrs , bet patiesībā tas būtu haoss. Ne velti par medību vadītājiem tiek izvirzīti pieredzējušākie,zinošākie vīreļi
Slēpts
10.01.2011. 23:17
Nē, mums ar medību vadītājiem viss kārtībā! Uz biedru skaita zem 30 esam 3 medību vadītāji un uz maiņām tās vadam. Ir divi ''vecie buki'''un es tā kā jaunais. Kolektīvā visi ir apmierināti un neviens cits uz vadīšanu neuzprasās :). Bet ne par to ir runa.. Mans subjektīvais viedoklis ir, ka: kā jau Ģirts rakstīja, medību vadītājam ir ļoti liela atbildība, ir jāzin viss par visu un visiem, tā nekad nav vienkārša viegla atpūtas diena, tāpēc arī man, kā medību vadītājam nebūtu nekādu iebildumu reizi n laikaposmā atjaunot zināšanas, papildināt tās, vai pat atkārtoti likt exsāmenu. Ideāla forma protams būtu kādi semināri.
Gan jau tūlīt kāds teiks, ka to var darīt visu laiku - jā, nezinu kā citi, bet es aktīvi sekoju līdz visiem akūtajiem jautājumiem gan mūsu 3 +/- aktīvajos forumos, gan sarakstoties ar vmd, gan ar mūsu medniekiem, gan citiem... Bet obligāts pasākums liktu atkārtot daudz nopietnāk gan man, gan domāju ar citiem!
Bet šis ir tikai mans subjektīvais viedoklis!
Man jau škiet, ka jebkurš normālā kolektīvā (ne 5 vīru) medību vadītājs, grib but informēts un kompotents šajos jautājumos. Mēs koletīvā arī vadām pēc rotācijas principa. Cieši sastrādājāmies ar kolektīva valdi.
Bet par tām zināšanām okei, seminārs, es ar abām par, bet ar nosacījumu ka tas (manā variantā) notiek Liepājā, lai nav 2 stundu pārunām uz Valmieru jābrauc un viņiem pie manis, vai tas būs iespējams???.
Bet tik un tā neizprotu Jāņa domu par obligātumu, gribi būt tik gudrs, nu dabūn biļetes un liec mājās eksāmenu katru vakaru, ja gribi iemācies visus tos jautājumus un atbildes no galvas, ja uzskati, ka Tev to tā vajag???? Pēc vadītāja prakses un stāža, tur dafigā tādu jautājumu, ar kuriem reālajā medību dzīvē neesmu nemaz saskāries... vai man tie tik nepieciešami, kā zaldātam "uzstāvs" nakst laikā jāzina, neredzu tād dullumu sevī!
Slēpts
10.01.2011. 23:49
Nē, man nevajag zināt visus jautājumus no galvas, tev arī nevajag, Pēterim arī nevajag...
Bet doma man tāda, ka moš kādam citam Jānim, pa nezinu 2 vai 5 vai 10 gadiem, būs kas būtiskāks piemirsies.... un ja ar kādu kursu vai semnināru palīdzību, lieku reizi atgādinot, varētu izbēgt no kāda negadījuma, tas jau atsvērtu visas pūles ;) Nemaz nerunājot par zināšanu līmeņa celšanos gan vadītājam, gan līdz ar to arī kolektīvam!
Jāni, nu atvaino, te tagad pēdējo gadu statistiku, ko esmu lasījis, (arī to ko Arnis MMD publicējis) sūdi nenotiek medību vadītāja nezināšanas dēļ... bet gan pašu mednieku stulbuma dēļ vai pārgalvības.... Vadītājs katru reizi pirms medībām atkārto un izvada drošibas instruktāžu, bet ir mudaki, kam tas viss pie kājas. Ierauga zvēru un acis kā multenē, jau porcijas spainis redzams, viss pārējais pie kājas galvenais gar zemi nolikt. Es savās medību reizēs saku... ka nav visi obligāti jānošauj, nav, ja neesi drošs vai pārliecināts par šaviena drošību, nešauj - lai iet. Bet vai tad klausa, vot pie tā tad arī nākās strādāt! Bet tur nav nezināšanas aspekts. Jāni, varbūt Tavā pusē ir nezināšanas problēmas? Tādēļ palieku pie viedokļa, jā semināriem, bet nē jauniem eksāmeniem, un beidzat paši spļaut pret vēju, sev sejā, ka esam neizglītoti ar zemu zināšanas līmeni, tas sāk kaitināt, tad uz reiz pasaki kurš kolektīvs ir tik glups un kādēļ Tu tā vari domāt??? Jo nu nebūs adekvāti nokrostīt visus kolektīvus ar švakām zināšanām... Jo te tās muzikālās frāzes baigi izskan! Tad jau labāk aizliegt medības - tā arī varam izbēgt no negadījuma.
+10 (vismaz) tev Girt !!!
Gan jau tūlīt kāds teiks, ka to var darīt visu laiku - jā, nezinu kā citi, bet es aktīvi sekoju līdz visiem akūtajiem jautājumiem gan mūsu 3 +/- aktīvajos forumos, gan sarakstoties ar vmd, gan ar mūsu medniekiem, gan citiem... Bet obligāts pasākums liktu atkārtot daudz nopietnāk gan man, gan domāju ar citiem!
Bet šis ir tikai mans subjektīvais viedoklis!
Bet par tām zināšanām okei, seminārs, es ar abām par, bet ar nosacījumu ka tas (manā variantā) notiek Liepājā, lai nav 2 stundu pārunām uz Valmieru jābrauc un viņiem pie manis, vai tas būs iespējams???.
Bet tik un tā neizprotu Jāņa domu par obligātumu, gribi būt tik gudrs, nu dabūn biļetes un liec mājās eksāmenu katru vakaru, ja gribi iemācies visus tos jautājumus un atbildes no galvas, ja uzskati, ka Tev to tā vajag???? Pēc vadītāja prakses un stāža, tur dafigā tādu jautājumu, ar kuriem reālajā medību dzīvē neesmu nemaz saskāries... vai man tie tik nepieciešami, kā zaldātam "uzstāvs" nakst laikā jāzina, neredzu tād dullumu sevī!
Bet doma man tāda, ka moš kādam citam Jānim, pa nezinu 2 vai 5 vai 10 gadiem, būs kas būtiskāks piemirsies.... un ja ar kādu kursu vai semnināru palīdzību, lieku reizi atgādinot, varētu izbēgt no kāda negadījuma, tas jau atsvērtu visas pūles ;) Nemaz nerunājot par zināšanu līmeņa celšanos gan vadītājam, gan līdz ar to arī kolektīvam!