Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
16.08.2011. 08:55
Katrā latvietī ir nevis zemnieks, bet alķīmiķis. :D
Tai pašā laikā tieši šāda ir visnenovērtējamākā pieredze un no literatūras vien tādu neiegūt - jo tiek rastas atbildes uz svarīgāko jautājumu katrā procesā - kāpēc tieši tā, bet ne savādāk?
Sākumā bija maziņš katliņš uz bundžām 40 .... 250 gr ar spiediena rādītāju, par cik malkas kurināms, grūti kontrolējams, no 10 reizēm 2 bija nepietiekami, bundžas pūtās, rāda jau tas manometrs tās 4,0 - 4,2 - ap 110 +- 5 svarīgie grādi, bet bez termometra nekad nezināsi cik un kas ir, jo noņemot katlu no uguns spiediens ir ... bet temp jau vairs nav .... ja sāk kāpt pa strauju. Gunti kapāts ir jaunajām gaļas mašīnām nu jau 3 fāzigajām tādi naži kad sagriež gaļu ap 1*1 cm atkarībā no kuras ķermeņa daļas tā gaļa ir.... kaut kas līdzīgs mazam gulašam.... ieliekot to bundžā gatavajā produkcijā ja tikai kapā, redz gaļas šķiedras ne tikai putru un protams garša labāka.Būvējām lielo katlu paši, arī uz malkas.... pastāstīšu kā gāja.... krāsns cilvēka augumā liela ap 0,5 cm bieza truba ar durvīm malkai un augšā katlam, katls iesēdināts pilnībā iekšā lai ātrāk uzkarstu, katls ap 1cm biezs metāla truba atkal, lieki piebilst, ka aprīkots ar spiediena un temperatūras un drošības vārstu.... atbrauca kungi parunāties, es drošibas labad katlu kurināju pagalmā nu sver tā uzparikte uz kg 300. es testam 1 bundžu iekšā un aiziet pilnu ar malku! runājam runājam liekas ka vilciens brauc..... tad pēc 5 min sajūtas kā arēnā... NO DROŠĪBAS VĀRSTA TVAIKS 2M AUGSTUMĀ UN AR SKAŅU KĀ HOKEJA TAURE :)) ... lieki piebilst ka netika iets klāt ilgu laiku līdz taure izbeidzās un tvaiks vairs knapi redzams... bet ar visu to dačuks kas rādija līdz 12 atm bija pārliecies savām atzīmēm un apgriezies otrādi, temp bija tas pats apliecies pāri 180 gr. .... nu kad viss beidzot bija laimīgi beidzies, (vākam biezums 0,7 cm).mācība - ja katls ir biezāks par vāku uziet gaisā nevar, jo to 0,7 bija nedaudz paliecis, ja būtu trakāk droši ka pa malu izpūstu ārā..... bet nomainot visus apgrieztos dačukus un iemetinot trubu apm, līdz katla vidum, pielejot ar eļlu un ieliekot elektriskā testera vadu tajā, un zinot pēc skaita cik pagales ir jāieliek lai nebūtu hokejs jāklausās ir ļoti precīzi 50 kg 1h, tikai 7 st jāgaida kamēr tie dzelži atdziest lai tiktu mantai klāt! Un jā to pirmo bundžu suns neēda!:)) Tā bija saplacināta no spiediena kantaina un sadegusi! :))
Drošības vārstu katlam likt var,tikai nedrīkst pieļaut,lai tas nostrādātu.Ārējam spiedienam krītoties burkas vienkārši uzsprāgs.Arī manam katlam vāks ir uz 1 skrūvi.Tas ir elipses formā,ieliekams no katla iekšpuses.Jo lielāks spiediens,jo labāk blīvējas.Katlu pēc uztaisīšanas pielēju pilnu arūdeni un iepumpēju 20atm.,nu nevajadzētu pie 6atm.iet gaisā.
Gunti spiedienu nekādā gadījuma nedrikst strauji nolaist,jo burkas uzreiz saplēsis un bundzas apaļas uzpūtis.
Man konservu recepte ir uz 15 kg mežacūkas - 90g Degusta garšvielu cūkgaļai(noperkamas saules veikalos)20g melno piparu,2kg cūkas ādu(cūkas ādas vislabak apvārit tad vieglak ar gaļas mašinu samalt un to šķidrumu pieliet klat gaļai)
un vēl novārit kartigi medijuma kaulus un pieliet klat bulijonu kadus 3-4 litrus. Tam novāritajam kaulu bulionam ir ļoti liela nozīme.
Sākumā izmegināju daudz dažādus variantus,bet ši recepte man vislabāk garšo un citiem arī.
15.08.2011. 10:30
Fizika - jo lielāks spiediens, jo lielāka temperatūra. Un otrādi.
Stikls plīst, ja rodas iekšējais spiediens (nav pietiekama pretspiediena no ārpuses) vai arī, ja tiek karsēts nevienmērīgi - piemēram, tikai burkas apakša.
Gaļu var sakapāt ar da jebko, sākot ar palielāku nazi, gaļas cirvīti, utt.
Viss it kā būtu skaidrs, bet dažas nianses uz ko vēlētos rast informāciju:
1. Kas tad ur svarīgākais darbā ar autoklāvu - spiediens vai temperatūra? Vai varbūt darbinot to katlu nepieciešams spiedienu nolaist, bet sasniegt nepieciešamo temperatūru?
2. Kas ir par pamatu tam, ka burkas sasprāgst katlā?
3. Taisot konservus tika minēts, ka gaļu sakāpā - kā to panākam?
Paldies!
Sveicināti šajā diennakts laikā! Piekrītu iepriekšējam komentam-forums realizējies par šo tēmu par 200%! Padomi, pieredze, nekādas apcelšanas kā citās tēmās. No savas puses varu piebilst par sava autoklāva uzbūvi:`visi ir līdzīgi, tikai es savam drošībai esmu vēl ieskrūvējis spiediena drošības vārstu, kurš nokalibrēts uz 6atm un elektronisko termometru. Termometru vēl var ignorēt, bet katls bez spiediena drošības vārsta- elles mašīna. Tas nav grūti izdarāms un nevajag aizmirst par drošību. Ja ies gaisā, štrunts jau ar to, ka pusi virtuves iznesīs gaisā, žēl jau tās produkcijas!:)
15.08.2011. 08:45
Milzu paldies Rūdim, Martam, Mārtiņam un Artim! Vot to es saprotu - šai mirklī forums ir 100% realizējies.
Papildus radās ideja - vai šī tēma "Konservi" nav ceļojoša pieredzes apmaiņas praktiskā semināra vērta?
Tai pašā laikā tieši šāda ir visnenovērtējamākā pieredze un no literatūras vien tādu neiegūt - jo tiek rastas atbildes uz svarīgāko jautājumu katrā procesā - kāpēc tieši tā, bet ne savādāk?
Man konservu recepte ir uz 15 kg mežacūkas - 90g Degusta garšvielu cūkgaļai(noperkamas saules veikalos)20g melno piparu,2kg cūkas ādu(cūkas ādas vislabak apvārit tad vieglak ar gaļas mašinu samalt un to šķidrumu pieliet klat gaļai)
un vēl novārit kartigi medijuma kaulus un pieliet klat bulijonu kadus 3-4 litrus. Tam novāritajam kaulu bulionam ir ļoti liela nozīme.
Sākumā izmegināju daudz dažādus variantus,bet ši recepte man vislabāk garšo un citiem arī.
Stikls plīst, ja rodas iekšējais spiediens (nav pietiekama pretspiediena no ārpuses) vai arī, ja tiek karsēts nevienmērīgi - piemēram, tikai burkas apakša.
Gaļu var sakapāt ar da jebko, sākot ar palielāku nazi, gaļas cirvīti, utt.
1. Kas tad ur svarīgākais darbā ar autoklāvu - spiediens vai temperatūra? Vai varbūt darbinot to katlu nepieciešams spiedienu nolaist, bet sasniegt nepieciešamo temperatūru?
2. Kas ir par pamatu tam, ka burkas sasprāgst katlā?
3. Taisot konservus tika minēts, ka gaļu sakāpā - kā to panākam?
Paldies!
Papildus radās ideja - vai šī tēma "Konservi" nav ceļojoša pieredzes apmaiņas praktiskā semināra vērta?