Šodien vārdadienu svin Jana, Johanna, Hanna, rītdien - Alvīne
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - kūpinātas desas no meža cūkas gaļas

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 29 lietotāji. Komentāru skaits 40. Pēdējais viedoklis 12.08.2016. 10:38
Ar medībām saistītās tēmasBrīvie temati

Gvido Ķepītis
Gvido Ķepītis
Pēdējo reizi manīts 2017-02-19 13:21
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Smiltene
Medību stāžs: 20
Aprīkojums: Fausti Stefano 12 kal; Iž 16 kal; Marlin 983 T 22 WMR;
Suņi: 2 Latvijas dzinēji un gs. taksis
Medību trofejas: 6
01.02.2013. 18:04
Palasot pēdējo komentu šajā tēmā, un tēmā par pusautomātiem, plus vēl paskatoties laiku, cikos tie ir reģistrēti, rodās iespaids, ka šodien ir 1. aprīlis nevis 1. februāris. Dotajā brīdī pulkstenis rāda 18 04.
Dzintars Graudužis
Biedriba Medniekiem.lv
Dzintars Graudužis
Pēdējo reizi manīts 2019-12-15 13:52
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Rīgas raj.Inčukalns
Medību stāžs: Labs laiks jau pagājis
Aprīkojums: gludais,kombi,vītne
01.02.2013. 10:30
Trihinellas tārpu stadijā var nobeigt nosaldējot vai gaļu marinējot un sālot un protams arī termiski apstrādājot,bet galvenās briesmas ir no cistām-olām tie ir iekapsulējušies tārpi un no tiem var tikt vaļā tikai termiski apstrādājot.Pareizi Edgars teica par lielajiem gabaliem,lai tie vidū dabūtu to 80 grādu temperatūru uz stundu vai pusotru tie tiešām jāvāra kādas 3 vai 4 stundas.Ja apēd neapstrādātu cistu tā nonākot kuņģī,kuņģa sulā noārda apvalku un pa asinsriti nonāk šķiedraudos kur vairojas un atkal iekapsulējas.Trihineloskops ir tas pats mikroskops tikai ielikts koferītī un komplektēts ar gaismas avotu, speciālajiem priekšmetstikliņiem(daudz paraugu vietiņu,12 vai 20 neatceros),pluss brošūriņa ar bildēm kā izskatās cista jo trihinella pati ir pārāk sīka lai to ieraudzītu vidējā mikroskopā.Bet ar visu pētīšanu neieteiktu uzturā izmantot pamatīgi termiski neapstādātu cūkas ,lāča un lūša gaļu.
Jānis Cimmers
Jānis Cimmers
Pēdējo reizi manīts 2017-08-04 20:33
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Ikšķiles un Ādažu/Sējas novadi
Medību stāžs: no 2002 gada dzinējs, kā mednieks no 2009 gada
Aprīkojums: Iž 58, Savage 308 win, Ata arms neo 12
Suņi: jagterjers Urga
Medību trofejas: 1
29.01.2013. 12:49
par trihinellu noteikšanas aparātu bija pieminēts vienā no Medību žurnāla numuriem, tur bija teikts ka aparāts maksā 350 ls un uzreiz jau var pateikt vai ir vai nav (pirms dala porcijās. galvenais paņemt pareizos paraugus- laikam bija rīkles gals un diafragmas gabals.
ja taisa desās pārbaude ir obligāta (izņemot ja taisa mājās vai līdzīgi :)tikko dabūju porciju no tīras mežacūkas dasas kautkas starp servelādi un p/ž lielās pagalēs pa vismaz 1kg katrā- ļooti laba manta optimālas garšvielu un speķa/gaļas attiecība kā arī labs dūmu aromāts (grūti teikt mākslīgs, vai ar dabīgo malku/skaidām). Taisītas Jelgavā .
Par pagatavošanu - pārbaude uz trihinellu obligāta un pats process ar malšanu, pildīšanu, gatavināšanu (fermentēšanu) un žāvēšanu ilgst vismaz pāris dienas un kūpina arī domāju vismaz 6stundas nelielos grādos, bet vairāk uz karstās kūpināšanas pusi.
Slēpts
29.01.2013. 12:46
Edgar ja izmanto auksto kūpināšanu, tad jā nedēļu vari cīnīties un tur grādi arī necik nav, lai tas tārps vispār satrauktos
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2019-10-09 12:04
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
29.01.2013. 11:49
Daini neņem ļaunā, bet tu pats gadījumā tuftu nedzen!!!
Pamēģini izvārīt puse gurna un paskatīsimies cik ilgi tu vārīsi lai iekšpusē būtu gaļa gatava un bez asinīm.
Par kūpināšanu varu pateikt ka diez vai ja tu kūpināsi 2-3 stundas tavi tārpi nobeigsies, jo pati gaļa nebūs vēl gatava iekšpusē. Paši agrāk kūpinājām mājas cūkas un lai tiešām sanāktu labs kūpinājums un ilgi glabātos, jo agrāk nebija normaļu leduskapju, bet žāvētā gaļa tika pakārta bēniņos vai pieliekamajos kambaros. Gaļu kūpinājām kādu nedēļu vismaz un nekādi tur 2-3 stundas. 2-3 stundās tu vari zivi izkūpināt vai vistu, bet medījuma gaļu pie tam aizmugurējo cisku diez vai tu izkūpināsi pāris stundās un lai iekšā nebūtu asinis.
Lai tas pats lops kurš ir jau gados labāk uzlikt vakarā uz plīts lai vārās un līdz rītam tad jā gaļa būs maiga un pat pārgatavojusies. Pats laikam olu vāri ne ilgāk par pāris min.
Jo lielāks gabals jo ilgāk jāvāra!!
Ints Freibergs
Ints Freibergs
Pēdējo reizi manīts 2019-12-14 05:53
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: m/k Spārne Ģibuļu pag.
Atrašanās vieta: Talsi
Medību stāžs: no 2004.g
Aprīkojums: IŽ 27, CZ 452 22LR, Weatherby Vanguard S2 308, Winchester XPR 308
Medību trofejas: 17
29.01.2013. 08:14
Štrunts par to, ko sieva domā, galvenais, ka abiem labi- pats ķirsī, tārps arī, negrauž tavu miesu un nedzer asinis, bet pārtiek no *Russkij standart*!
Slēpts
29.01.2013. 07:18
atkal stāstiņs par to kā aloko nobeidz tārpu:D ko tik neizdomās, lai tik varētu ieraut un sieva būtu mierīga :D
Juris Sils
Pēdējo reizi manīts 2013-02-26 00:54
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: latgale
Medību stāžs: no 1996 likumīgi
Aprīkojums: Tula 16k. zastava 22lr brno kombinētā
Suņi: KEL
28.01.2013. 23:51
Nu tā ir krievu rulete ar tām desām un kūpinājumiem. Pat vienai cūkai dažādās vietās paņemtos paraugos rezultāti var būt dažādi viss atkarīgs cik sen pati cūka ir tikusu pie tiem tārpiem un cik lielā mērā tie ir paspējuši savairoties.To ka pēc medībām ātri pagatavotā gaļa nevienu nav nobendējusi es varu izskaidrot tikai ar to ,ka tā tiek dāsni aizdzerta ar šņabi kurš vēl dienas divas riņķo pa organismu un kuri nedzer tiem pietiek prāta neēst pilnīgi termiski neapstrādātu.Gadus atpakaļ man mamma gulēja Stradiņos nieru nodaļā kopā ar sievieti kurai nevarēja noteikt diagnozi un pēc mēneša apglabāja kā izrādijās no trihanellas ,ko vīrs bij atnesis no meža pats vīrs brangi iemetot sīvo un dzīvs vēl tagat.Tākā tomēr jāuzmanās!
Māris Ūbelis
Māris Ūbelis
Pēdējo reizi manīts 2016-09-12 22:45
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Jēkapils raj. Mk Uģēres.
Medību stāžs: 2007
Aprīkojums: IŽ-12-76
Medību trofejas: 17
28.01.2013. 22:39
Kāreiz taisījos kautkat uzcept tēmu par cūku desām,i reku ir.
Es arī redzēju to krievu raidījumu un uskatu ka daudz aplamību viņi tur sarunāja. Piekrītu ka pirms taisa desas ir obligāti jātaisa analīzes. Mož kāds vēl var iemest kādu bildi un nelielu aprakstiņu par savām žāvētavām? Gribu pavasarī sev uztaisīt.
Gunārs Ābelītis
Gunārs Ābelītis
Pēdējo reizi manīts 2018-10-28 09:34
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
28.01.2013. 21:53
Gaļu sasaldējot trihinella iet bojā tikai mājas cūkas gaļai! Ja pareizi atceros, pie -15 grādiem pēc mēneša, pie -20 grādiem pēc 2 nedēļām! Ar skaitļiem varbūt kļūdos! Meža cūkas gaļu saldējot tie tārpi paliek dzīvi! Vajag termiski apstrādāt ne mazāk par 71 grādu 2 stundu garumā!