Šodien vārdadienu svin Monvīds, Egita, Emīls, rītdien - Ludmila, Laimdots, Laimiņš
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Aizstāvēsim bites

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 26 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 30.03.2013. 16:14
Ar medībām saistītās tēmasBrīvie temati

Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
14.03.2013. 09:13
Laurim S.
Man liekas, ka tu jauc apgrozījumu ar peļņu ;)
Un man personīgi vairāk tīk ēst desu no gaļas, nevis no sojas. Cik zinu, šādi cilvēki ir daudz. Mans tēvs visu mūžu bija strādājis piensaimniecībā, un šodien ar modernām metodēm mēs ražojam mazāk kopprodukta, nekā 20.gs beigās ar stagnātiskām un ekonomiski neizdevīgām metodēm, jā, un prasības pret kvalitāti ir kritušās , salīdzinot ar GOSTu laikiem. Esmu bijusi daudzās saimniecībās šodien un redzu, kas tur notiek, ja tajos laikos, kad es strādāju kolhozā par zootehniķi, lopus šitā turētu un barotu, un piena trauki būtu tādā stāvoklī... goda vārds, es pat nezinu, kas būtu bijis! Jo precedentu nebija un nevarēja pat iedomāties! Es nerunāju par visiem, bet tādi gadījumi ir, un tur taču bauda PVD, un saka, ka viss ir OK! A man tur kūtī bail ieiet.
Māris
Pēdējo reizi manīts 2025-03-16 19:17
Lietotāja statuss: Eksperts
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: 30
Aprīkojums: Labs.
Suņi: Ir
14.03.2013. 09:30
Es nerunāju par visiem, bet tādi gadījumi ir, un tur taču bauda PVD, un saka, ka viss ir OK! A man tur kūtī bail ieiet.

Nu gan Tu Žanna kaut ko putro...
Lai iegūtu augstas kvalitātes pienu, resp. - lai piena ražotājs ar savu produkciju būtu spējīgs nopelnīt, ir jāiztur n-tās pābaudes. Pienā nedrīkst būt ne baktēriju , ne medikamentu atlieku. Lai iegūtu tādu pienu visam procesam ir jābūt gandrīz sterilam. Piens nedrīkst saskarties ar fermas gaisu, tādēļ slaukšana pārsvarā notiek piena vadā. Tas nozīmē, ka piens no govs pupa pa tiešo nonāk dzesātājā. Lai pienā neveidotos baktērijas, tas līdz 5 grādu temperatūrai ir jāatdzesē ļoti īsā laikā. Protams ir vēl nelielas saimniecības, kur pienu slauc kannās, bet tādām saimniecībām ir ļoti grūti saražot tirgum derīgu pienu.Nezinu, kur viņi tādu pienu liek - iespējams pārdod Rīgas Centrāltirgū kā ekoloģiski tīru pienu, protams, par lielu naudu. Kvalitātes prasības, kādas ir tagad, nevar salīdzināt ar padomju laiku prasībām.
Laikam jau patiešām medību forumā nevajag runāt par lauksaimniecību, jo no tās lielākā daļa foruma dalībnieku nesaprot neko. Bet runā gan.....
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
14.03.2013. 09:45
Laikam jau patiešām medību forumā nevajag runāt par lauksaimniecību, jo no tās lielākā daļa foruma dalībnieku nesaprot neko. Bet runā gan.....

Patiesībā, ir drusku savādāk - kolīdz kādam ir citāds viedoklis par tēmu, kurā kāds domā, ka ir liels speciālists, tā uzreiz oponents neko nesaprot :)
Jo Māri, Tu taču noteikti šo frāzi izlasīji, ko Žanna bija rakstījusi:
odukta, nekā 20.gs beigās ar stagnātiskām un ekonomiski neizdevīgām metodēm, jā, un prasības pret kvalitāti ir kritušās , salīdzinot ar GOSTu laikiem. Esmu bijusi daudzās saimniecībās šodien un redzu, kas tur notiek, ja tajos laikos, kad es strādāju kolhozā par zootehniķi,

Vai tad zootehniķis neko nesaprot, kā raksti? :)
Māris
14.03.2013. 09:56
Vai tad zootehniķis neko nesaprot, kā raksti? :)

Ja Žanna tagad strādātu par zootehniķi un apgalvotu, ka kvalitātes prašības ir kritušās, tad es vēlētos zināt, kurā Latvijas nostūrī kaut kas tāds notiek. Kvalitātes prasības ar katru gadu pieaug un tās nevar salīdzināt ar tām prasībām, kādas bija 30 gadus atpakaļ. To pienu, kādu ražoja tā laika kolhozi, tagad neviens piena pārstrādes uzņēmums vispār neņemtu pretī.
Arnis
Arnis
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
14.03.2013. 10:09
Bet toties veikalā nopērkamā izstrādājuma, ar nosaukumu "Piens" kvalitāte krītas(garša, jo ķīmisko sastāvu neanalaizēju) - un vipār, cik tā pārtikas ražošanas kontroles sistēma kopumā ir efektīva un cik ļoti tai var uzticēties, mēs taču redzējām tiko saistībā ar zirgiem un liellopa gaļas izstrādājumiem :))
Lauris
Lauris
Pēdējo reizi manīts 2017-06-07 16:40
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Vietalva
Medību stāžs: no 2000g
Aprīkojums: Haenel Jager 10, iž12
Suņi: laikaRenis
Medību trofejas: 6
14.03.2013. 10:53
Žanna Z!!!
Peļņu un apgrozījumu jau nu Lauris S vēl nav jaucis un nejauks! :)
Par mani - paskatieties uz maniem darbiem un sasniegto nozarē, lai varētu atļauties mani mācīt dzīvot un regulēt manu uzņēmējdarbību, tās vidi.
Un ēd taču gaļu, arī man tā garšo, kādas problēmas? Tik populismu triekt.....
Arnis
Arnis
14.03.2013. 11:13
Saliņa kungs - lai Jums veicas izturēt globālajā plēsonīgajā vidē un turpināt attīstīties.
Tikai, nejauksim kopā mušas ar kotletēm: pārtikas ražošana ir viena lieta, rapsis - pavisam kas cits (nevajag stāstīt par to, kā rapša eļļu visi tagad ēd). Jāšpricē pamatā rapsis, kuru audzē ne jau ēšanai un tieši tas rada problēmas biteniekiem :) Tēma sākās ar šo - aizliedzam uz laiku konkrētas ķimikālijas, lai tās detalizēti izpētītu. Tēma aizgāja kaut kādā mistiskā virzienā, kur lauksaimnieki cenšas pierādīt, ka oponenti ir nejēgas. Nu pierādījāt. Un? Vai šogad bites no ķīmijas cietīs mazāk?
Māris
14.03.2013. 11:52
Arni, pienu es nedzeru, tādēļ man ir grūti spriest, kā piens tagad garšo. Taču es lietoju citus piena produktus. Es atceros kādu kefīru pirkām padomju laikā - stikla pudelē, kur ceturtā daļa bija zaļganas sūkalas, sveramais sviests, kad grieza no lielā kluča, sadrupa entos gabalos, bet siltumā atlaižoties, pārklājās ar "pievienoto vērtību" ūdeni. Tagad ir iespēja izvēlēties un nopirkt kvalitatīvus pārtikas produktus.Protams, visam klāt tiek pievienoti dažādi E, par kuru klātbūtni varētu strīdēties. Toties, tie, kas grib pirkt pienu bez piedevām, var pirkt uz tirgus no netīras kūts nākušu, ar pienā iemestu aukstu vardi dzesētu, kam uz cenu zīmes tante ir pierakstījusi "bioloģiski tīrs". Tas nekas, ka tantuks graudus miltiem, pa kluso pērk ne jau bioloģiski audzētus, govi pa kluso ārstē ar medikamentiem, jo antibiotikas lietot bioloģiskie audzētāji nedrīkst. Un tā rodas mīts par bioloģiski audzētu lauksaimniecības produkciju. Latvijas pircējs nav spējīgs nopirkt godīgi audzētu, bioloģiski tīru produktu. Tas maksā ļoti dārgi.
Lauris
Lauris
Pēdējo reizi manīts 2017-06-07 16:40
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Vietalva
Medību stāžs: no 2000g
Aprīkojums: Haenel Jager 10, iž12
Suņi: laikaRenis
Medību trofejas: 6
14.03.2013. 12:13
Paldies Puksta kungs par novēlējumu, arī Jums veiksmi .
Diskusija tiešām iebraukusi purvā, to jau iepriekš minēju. Bet runājot par tēmu - konkrēto darbīgo vielu ietekme uz bitēm (negatīvi) nav pierādīta, nav izpētīta, ir tikai atsevišķu "superzaļo" pieņēmumi, ka itkā tā varot būt, zemnieki visu indējot nost!
Kur ir pētījumi, to metodika, aprēķini, kur konkrēti pierādījumi, ka bites gājušas bojā no kodnes? Nav nekā, ir tikai EK ierosinājums diskusijai par iespējamu nikotinoīdu pārtraukšanu apritē.
Populisms un lēts PR triks
Arnis
Arnis
14.03.2013. 12:19
Uz šīs nots - varbūt beidzam šo diskusiju? :)
Davai ka labāk blakustēmā ir konkrēti priekšlikumi, kurus varētu apspriest! Viņi visi ir radušies reāli izvērtējot situāciju UN CITU VALSTU PIEREDZI.