Šodien vārdadienu svin Nora, Lenora, Ija, rītdien - Uva, Ainārs, Zigfrīds
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - CZ 452-2E ZKM, kalib. 22WMR ko vīri var pateikt + - cena?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 39 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 09.11.2018. 18:20

Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
30.01.2014. 09:32
Piekrītu Valērijam par 22lr un 22wmr.
PAr to svina vai besvina munīcija, ir stŗīdīgs jautajums. Ja lieto pareizo munīciju tad svina piesārņojums organismā nav tik traks ja izmantot nepareizo munīciju kura pēs trāpījuma pat pret ķermeni neaizķerot kaulus izšķist kā s....ds. Protams ka bezsvina būtu labak, bet cena ar diezgan kodīga, jo ja tu daudz medī uz šauj, tad sit pa maciņu. Tulīt sāks mani daudzi apriet, bet uzreiz pateikšu ka ne visi var atļauties to ko daži var atļauties. Pat es pie saviem ienākumiem nevaru atļauties dārgo munīciju. Jo pašas medības jau nav lēts prieks. Es vel labi ka varu atļauties un izrauties, bet cik tadu mūsu kolektīvā kuri jau nevar atļauties medībās. Kā saka krīze turpinās.
Vēlreiz par 22lr, pirlnīgi pietiek mazajiem četrkājainajiem kustoņiem un ideals treniņam papīram, ja ir doma medīt jau lielākus kustoņus kā bukus labak ņemt 223 kalibru, kā arī derēs sacensības.
Galvenais kam ir doma pielietot to ieroci.
Ojārs
Ojārs
Pēdējo reizi manīts 2026-02-12 06:29
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Latvijas vidus, Daugavas krasts
Medību stāžs: Pirmais medījums septiņdesmitajos.
Aprīkojums: stobri vairāki
Suņi: Četrus draugus esmu pārdzīvojis
Medību trofejas: 21
30.01.2014. 12:39
Valdis Burvis
Vakardien, 19:03
Vāciešiem par Staļingradu , a par ko mums pēc pāris gadiem?

Tad mums Valdi, tas būs par Kurzemes cietoksni ...
Ja kas, tad arī 22WMR kalibram ir bezsvina munīcija, tik pie mums nekur nav manīta.
Ojārs
Bruno
Bruno
Pēdējo reizi manīts 2026-04-26 21:02
Atrašanās vieta: Alūksne
Medību stāžs: no 1992
Suņi: Krievu - Eiropas laika
Medību trofejas: 2
30.01.2014. 22:20
22WMR kā kalibram tomēr ir sava niša.Latvijas apstākļos tie ir visi medījamie dzīvnieki ar masu no 3-10 kg, it īpaši ,ja jums ir svarīgi iegūt kvalitatīvu ādu un gaļu. Medīju ar to jau vairāk nekā 10 gadus un pa šo laiku ir paspējis izveidoties savs viedoklis par tā labajām un sliktajām īpašībām.Ideāls priekš lapsām un jenotsuņiem tuvās distancēs (pie barības).Tā kā šaušana parasti notiek tumšajā laikā ,tad nevar būt ne runa par tēmēšanu galvā, par kuru iestājas visi 22LR fani. Līdz ar to visi šāvieni notiek pa "korpusu".Pēc tāda šāviena ar 22LR uz vietas nepaliek praktiski neviens un atrast izdodas arī tikai retos. Pēc 22WMR neviens tālāk par 15-20 m nav aizgājis. Jāteic gan ,ka pilnīgi savu potenciālu šis kalibrs atklāja tikai dažus gadus atpakaļ,kad saku lietot Hornady V-MAX un NTX munīciju. Pirms tam šāvu ar Dynamit Nobel, S&B un CCI, bet rezultāti nebija tik iespaidīgi un arī precizitāte piekliboja (izņemot DN ). No vairāk nekā 100 nomedītajiem bebriem pazaudējis esmu 2vai 3.Bebriem šauju TIKAI galvā, jo šie dzīvnieki tomēr ir ļoti izturīgi un šāviens pa korpusu ar šādu kalibru rezultātus dod reti (parasti paspēj ienirt arī nāvīgi sašauts). Mani kolēģi ,kas arī medī bebrus šaujot galvā ar 22LR ievainotos pazaudē krietni biežāk,jo lodes ātrums ir divas reizes mazāks un ekspansīvā iedarbība ir gandrīz "nekāda". Reālo starpību starp 22LR un 22WMR var just distancē no 70-120 metriem vējainā laikā. Caunas un ūdeles silti iesaku šaut tikai galvā (protams ,ja ir iespēja).Ja trāpīsiet pa korpusu ar kādu no Hornady ražojumiem ,tad "rokdarbi" ir neizbēgami, bet varbūt pat nāksies ādu izmest.
Neliels "rezumē":
Kalibrs der visiem dzīvniekiem līdz bebram ieskaitot distancē līdz 100-120m.Nomedīt var arī lielākus dzīvniekus un tālākās distancēs,bet TO DARĪT NEVAJAG !!!! Priekš tam ir citi kalibri.
Kas attiecas uz šā kalibra mīnusiem ,tad IMHO tie ir divi - lielāks šāviena troksnis(salīdzinot ar 22LR) un dārga munīcija.
Ja ir doma pamedīt lapsas, jenotsuņus un bebrus distancēs līdz 100 m, tad tas ir tieši tas kas vajadzīgs. Ja aizbrauksiet uz bebru tikai divas reizes gadā, tad gan lietderīgāk būtu ņemt kādu .223 , jo tas noteikti būs universālāks. Ja vairāk laika esat nolēmuši veltīt vārnām ,žagatām un treniņšaušanai-ņemiet 22LR.
Kas attiecas uz bezsvina munīciju,tad šim kalibram arī tāda ir pieejama:
http://www.hornady.com/store/N...
Slēpts
31.01.2014. 09:30
Bruno - paldies! Lielisks viedokļa izklāsts ar pamatojumiem! Tev cepums!
Tieši tāpēc esmu nolēmis tikt pie .223 - gan jāņu buciņam derēs, gan lapsai tālākās distancēs, gan bebriem pavasarī.... bet pirkšu gan tikai tādā gadijumā, ja tos bebrīšus tomēr varēs arī aprīlī medīt... jā nē, tad kā jau teicu kautkad iepriekš - iztikšu ar savu 3006.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2023-01-30 00:37
Atrašanās vieta: Cesis un novads
Medību stāžs: pietiekams
Aprīkojums: ir
Suņi: no
Medību trofejas: 11
31.01.2014. 19:00
Ko visi var čīkstēt par dārgu munīciju,Jums ložmetēji vai....
Dzintars
Dzintars
Pēdējo reizi manīts 2020-07-31 21:42
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: vairākas
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: kas tos var izskaitīt
Aprīkojums: 6 pusautomāti un vēl šis tas.
Suņi: foksterjers
Medību trofejas: 62
31.01.2014. 19:25
Nu lēta jau nav,gadā iziet parasti pa kastitei lapsām bebriem,kastītei zosīm un 3-4 kastītes pīlītēm.un 5-8 paciņas 30-06,tik pat Dundur lodes, a kur vēl paciņas lūšiem, vilkiem
Bruno
Bruno
Pēdējo reizi manīts 2026-04-26 21:02
Atrašanās vieta: Alūksne
Medību stāžs: no 1992
Suņi: Krievu - Eiropas laika
Medību trofejas: 2
31.01.2014. 21:59
Runājot par munīcijas cenu- starpību izjūt tajā brīdī,kad aizbrauc uz šautuvi. Kādas 50 patronas reizē jau atstāj vienmēr, tad ir starpība.
Ja šautuvi neapmeklē,un medībās vadās pēc veco indiāņu principa,ka lode ir tikai jāizlaiž no stobra ,lai Lielais Gars to vada , tad par munīcijas cenu var nesaspringt.
Man šautuve sezonā "apēd" kadas 150-200 patronas,medībām pietiek ar 30-50.
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2026-02-27 12:28
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
10.02.2014. 22:27
CCI Stinger IMHO ir labākā maseņu munīcija ever.
Bet viens bet! Karstā laikā ar to uzmanīgi. Es no Walter G22 2012.gada vasarā, kad bija tas trakais karstums augusta sākumā [mašīna ēnā rādīja ~+33], piedzīvoju ļoti nepatīkamus brīžus, kad čaulīte bija uzsprāgusi milzīgā spiediena dēļ. Nez kas būtu bijis parastā ierocī, kur daļu spiediena nenovada gāzu cilindrs...
Un nevajag nenovērtēt masenes patronas jaudu - detonējot, tur jaudas pietiek, lai saplēstu stobru, aizslēgu u.tml.
Andis
Andis
Pēdējo reizi manīts 2023-12-28 13:52
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: oksalis.lv
Atrašanās vieta: Austrumlatgales virsmežniecība
Medību stāžs: 3 gadiņi
Aprīkojums: mazs, mazs nazītis...
Suņi: Taksis - Lara
10.02.2014. 22:40
Nedaudz neiebraucu... Patrona bija stobrā?
Guntars
Pēdējo reizi manīts 2014-09-30 08:04
Atrašanās vieta: Daugavpils
Medību stāžs: 10
Aprīkojums: Sūda Izh58, draņķis izh12, izsmiekls izh5, pusšautene Mp18mn 222rem
22.02.2014. 01:22
Arī man īpašumā ir 22wmr(marlin 925m), nopirku lietotu no kāda vīra gados pa Laba cena. Mērķis bija medīt nelimitētos dzīvniekus. Kritušas ir lapsas tālākā bij ap150m, bebri. Plusi,- šis kalibrs ir neapšaubāmi pēc balistikas un jaudas parametriem krietni pārāks par 22lr, runājot vienkāršā valodā par 22lr tas pārtop pēc 100metriem, tobiš pret 22lr 22wmram ir 100metri bonusā. Esmu izmēģinājis rws munījiju( blīvums ideāls) s&b (so so) cci labāk kā s%b bet ne daudz, šīs visas manis pieminētās munīcijas lādiņ svars ir 2,6gr. Vislielākajā starā esmu no hornady v-max kuras lodes svars ir gan mazāks1,9g bet ātrums lielāks 670m/s, pret visām manis iepriekš uzskaitītajām ar 2,6gr smago lodi kuām ātrums ir +-600m/s.
Ierocis ir piešauts tālajā 0llē uz 115metriem un balistika sekojošā 150m +4cm, 175m +9,5cm, 200m +20cm. Norma cc bal kalkulatorā var redzēt ka 22lr piešauts 80m 130 metros bij apmēram +35cm bet vēl tikai par nieka vēl desmit metriem kritums ir vēl +10cm, no tā izriet ka līkne wmram ir teju vismaz 2reiz labāka. Mīnusi, vmax lode pie sānvēja 5m/s 100metros trāpījumu nobīda par gandrīz 10centimetriem kas jau nav tik forši, līdz ar to ja ir vējains laiks, virziens ir jāņem vērā. Šāviena troksnis ir lodēm kurām ātrums 600m/s ir apmēram 2 līdz2,5 reizes skaļāks nekā 22lr, taču viennozīmīgi tikpat reižu klusāks par 223 kalibru, līdz ar to tie kas satraucas par meža modināšanu priekšroka ir wmram pret 223, taču uneversālāks ir protams 223. piešauju 115 meros pneimatikas mērķī kura mellais centrs ir apmēram 5cm diametrā pats mērķis ir kādi 15x15cm, vmax un rws patronām blīvums ir 1,5 cm, pārējām līdz 3-5cm grupa, kam par iemeslu var kalpot arī manas šķībās rokas, taču kas visvairāk mani patīkami pārsteidza kad ar vmax piešauto munīciju pārējām sb cci un rws patronām grupiņas lasās šī mērķa ietvaros un ne tajos tālākajos nostūros bet ar nobīdi uz dažādām pusēm. Ar cieņu