Ar bebru plūkties nav iznācis, bet zemūdens medību laikā viens tāds frukts ne pārāk dziļā vietā mani apdzina. Es peldēju pa ūdens virsu, līdz gruntij bija 1,5m, kad pēkšņi 0.5m dziļāk par mani un tajā pašā virzienā kur es pilnā tvaikā aizvilka bebrs. Zivis izbaidīja un mani arī iztrūcināja. Tik tuvu dzīvu bebru nebiju redzējis un vēl piedevām tā dabiskajā atrašanās vidē, kur viņš ir ātrāks, veiklāks un visādi citādi pārāks par cilvēku . Paldies Dievam, ka bebrs nebija ne agresīvi, ne seksuāli noskaņots ...
Ir šur un tur zemūdens mednieku forumos lasīts par bebru uzzbrukumu rezultātā apskādētiem hidrotērpiem. Lieta tāda un apstākļi sekojoši, ka man dabiskā termoizolācija (tauki) ļauj vasarā tīri brīvi nopeldēt kādu pusotru stundu bez hidrotērpa vienās peldbiksēs. Bet uz plikas ādas, bez 5mm neoprēna aizsargkārtas bebra zobus un nagus sajust man negribās. Ja vēl bebrs pie mums ir iemaldījies kaut kur no vecās Eiropas kur ir atļautas visādas minoritātes un ir 3,14dars tad vispār ir ziepes... Ar gulbjiem viss ir skaidrs, ja tie nāk virsū, tad ir jānirst zem gulbja un tad gulbis noziepē asti, bet nav ne jausmas kā esot ūdenī aizstāvēties pret tādu grauzēju, ar harpūnšauteni būs tā pagrūti viņu nobakstīt
Ja tā nopietni, tad bebri ir pamatīgi apsēduši Madonas karjeru, pa 2012 - 2013 gada ziemu noskuva lielāko salu tā ka nemetās, krūmi vien palika ... Praktiski katrai saliņai ir sava bebru famīlija, bet lielākajai ir vairākas.
negribu pat iedomāties ar vai bez hidrotērpa bebra zobus kādā ekstremitātes kaulā, jo šis mēdz pagrauzt pat ozolus. Liels resns ozols vai patievi cilvēka rokas kauliņi :(
Jāni - virzuļa(saspiestā gaisa) harpūnšautenes raidītā bulta no 1m attāluma bebrus aptur ļoti labi. Zinu to ne no nostāstiem :)
Gan jau ka arī "arbaleta" (tam, kuram bultu izšauj gumijas) bulta darbojas līdzīgi. Šaut jācenšas pa kaklu, katrā ziņā pa ķermeņa priekšpusi. Pa galvu tikai tad, ja nav citu variantu - visticamāk bulta aizes pa pieskari. Pēc bultas absorbēšanas vai trieciena, parasti bebrs vairs necenšas uzbrukt, bet nu, protams, jāuzmanās. Speciāli šādā veidā medīt bebrus neiesaku.
Arni, speciāli medīt bebrus ar harpūnšauteni nemaz netaisos. Nu jau vairākus gadus mediju ar arbaleta tipa harpūnšauteni. Jaudas ir pamazāk nekā pneimatiskajai, toties ir daudz klusāka un precīzāka bet bultai ir vajadzīgs ieskrējiens pirms tā sasniedz maksimālo jaudu. Vienīgais atliek atbakstīties kā ar garu īlenu ... Cerams ka mūsu dīķī bebri tomēr nav asinskāri ...
Nu jā, ar arbaletu man pieredzes nav. Bet tīri intereses pēc - vai tas klusums rada kādas priekšrocības? Ja zivij netrāpi, viņa mazāk bailīga nekā no pneimatisko? Nu tipo, vai ir iespējams pielādēt, izsekot un vēlreiz izšaut? Pašam nepatīk arbaleta gabarīti - tomēr pneimatika ir salīdzinoši kompakta.
Rekur vēl variants - dabūn nēsāšanas atļauju un kad bebrs ir pusmetra attālumā, vari izpildīties sekojoši:
Ja tā nopietni, tad bebri ir pamatīgi apsēduši Madonas karjeru, pa 2012 - 2013 gada ziemu noskuva lielāko salu tā ka nemetās, krūmi vien palika ... Praktiski katrai saliņai ir sava bebru famīlija, bet lielākajai ir vairākas.
Gan jau ka arī "arbaleta" (tam, kuram bultu izšauj gumijas) bulta darbojas līdzīgi. Šaut jācenšas pa kaklu, katrā ziņā pa ķermeņa priekšpusi. Pa galvu tikai tad, ja nav citu variantu - visticamāk bulta aizes pa pieskari. Pēc bultas absorbēšanas vai trieciena, parasti bebrs vairs necenšas uzbrukt, bet nu, protams, jāuzmanās. Speciāli šādā veidā medīt bebrus neiesaku.
Rekur vēl variants - dabūn nēsāšanas atļauju un kad bebrs ir pusmetra attālumā, vari izpildīties sekojoši:
Uzmauc viņam galvā maximas kuli un nosmacē :)