Jo mazāk kopumā medī, jo universālam ierocim lielākas priekšrocības. Ar .30-06 krīt viss, sākot no bebra 5m un beidzot ar alni uz 300+m dzinējmedības, kalibrs ir ļoti labs. Bet - tas ir kompromiss. Pareizi, Tu, Intar saki - ja gribi šauri specializēties, tad izmaksas pieaug un vienas plintes vietā mājās (un, iespējams, arī uz medībām līdzi)ir vesels arsenāls - no sērijas "ko lai šodien velku". Bet tajā jau ir tas skaistums :)
Es, piemēram, domāju, ka .30-06 kļūs par pamata ieroci, kas aprīkots ar nakts tēmekli - tur konkrētais ierocis (Browning BAR BOSS) ir ideāls, jo salīdzinoši maigs atsitiens, nekavējoša otra šāviena iespēja, turklāt naktī 200m ir absolūta robeža, par kuru tālāk, vismaz es, nekādā gadījumā negrasos šaut.
Gan jau cilvēks saprot ko un kādēļ grib, un ko darīs. Gan jau, ka arī trenēsies un izzinās. Sākums ir labs - sāk ar izziņu, nevis paņem pirmo verķi un uzreiz uz mežu!
Skaidrs, ka tālmērs arī noteikti būs vajadzīgs :) Buris Eliminator III šajā gadījumā būtu ideāls, bet neesmu pilnīgi drošs par gaismaspēju krēslā, tā kā tur nu labāk neko neieteikt, vajag dabā izmēģināt (pats gan jau gandrīz gadu briestu tēmeklim ar nāvi emblēmā, bet izlēmu, ka uz .30-06 nav vērts likt, man ar galvā zirnekļi).
Viens gan, ko ļoti iesaku - naktī nešaut tālāk par 200m. Ne pie kādiem apstākļiem un aprīkojuma.
Nelietoju, jo eju ceļu "šauri specifiski ieroči katrai vajadzībai". Bet par šī izvēlētā ceļa pareizību, pašlaik ir iezagušās šaubas.. Ja to dara pareizi - izmaksas (arī patērētais laiks) ir X reizes lielāks kā "universālajam".
Kādu laiku atpakaļ es arī biju šo 2 kalibru nolicējs Nr.1... Bet ejot laikam, iedziļinoties niansēs - sāku saprast, ka ir tur kaut kas apakšā tam 30-06 veiksmes stāstam... Medībās jo vienkāršāk, jo labāk :)
Pats es 30-06 nepirktu, jo patīk eksperimentēt un gudroties :), bet, piemēram, kad bračka jautāja kādu kalibru pirkt, es teicu : Tev, viennozīmīgi 30-06 :)
Slēpts
12.03.2014. 20:01
Galvenais vismaz 300 m un lai nogāž cūkas un briežus .
Un vēl galvenais tumsā :D Sajēga vismaz ir lai šautu uz tādu attālumu. Vienalga magnums ne magnums, bet korekcija šā vai tā jāņem vērā un kur nu vēl ja tas lops ir kustībā. Ja nokļūdīsies kaut nedaudz lai ari meži jums šķidri meklēsi tālu un vēl ieraugi to vietu kur bija šāviens.
Intar , kāpēc tu pats nelieto 3006 , bet 9nieku? Es nekādā gadījumā nenolieku " latviešu iecienītos".Pats ar varbūt ieķertu, ja būtu baigā vajadzība pēc 3000J, nevis 300 metriem un pa lēto varētu dabūt. Šajā gadījumā izteicu savu viedokli. Man nav kur šaut uz 300m ,bet ir 300 WM un esmu šautuvē šāvis kopā ar "latviešu iecienītajiem".Man , lai saprastu cik jāņem augšā pietika ar 1 šāvienu, kur pretī "iecienītajiem " vajadzēja kādus 3. Tas mums bija tāds lohu eksperiments Sērenes šautuvē, tipa uzšausim pa 300m ,ja reiz ir iespēja. Nu un protams stikls kā jau Tu teici, vajadzīgs ar vismaz mildot tīkliņu( labāk ar torņiem), lai nevajadzētu tēmēt tukšā gaisā.
Suņi: Greisa-vāciete,kas pat stirnas nedzenā,bet dzērājus neieredz .Moča rāmi kož uz pusēm .
12.03.2014. 19:08
Es esmu pilnīgi atvērts citiem kalibriem .Kapēc es pieminēju 3006 .Es iegāju vienā slavenā bodē un saku manu sāpi-vajadzētu normālu spico šaušanai vismaz 300 m pa cūkām un briežiem .Viņi uz mani paskatījās kā uz pajoliņu un tad smaidot teica 3006 kaut kādu tur CZ .No viņu teiktā sapratu ka vītņoto ņem tikai lai šautu 150 m atālumā .Nu piedodiet nahren spico ņemt un šaut 150 m .paņem paradox priekš gludā un vālē .Pie mums dzinēj medībās večus ar spicajiem liek nosegt mežu malas un tur attālumi arī nav mazie .
Mārcim,
Nuuu, nolikt 30-06 kalibru kā nepiemērotu medībām Latvijā ir vismaz neapdomīgi... :)
Kā arī samest vienā čupā 260rem, 270win un 300WM...
Arī 7x64 nav ar neko labāks par 30-06... Kas tur ir taisnāks? Ar kādām lodēm? Ņemot vērā, ka šaus 250-300 m pa cūku, briedi?
Vienīgais rūpnīcas lādējums tādiem mērķiem, kur 30-06 iepaliek aizmugurē 7x64-am ir Norma ar Nosler Accubond 140gr..
Ko darīt ja šī lode nelido no konkrēta ieroča?
Ņemot vērā apstākļus kādus min Gatis:
Vote from Republic of Nagli goes for .300 Win Mag :)
p.s.
Un vispābā - rezultatīvā šaušanā šādos settingos, manuprāt, lielāku svaru spēlēs LABA optika...
Es, piemēram, domāju, ka .30-06 kļūs par pamata ieroci, kas aprīkots ar nakts tēmekli - tur konkrētais ierocis (Browning BAR BOSS) ir ideāls, jo salīdzinoši maigs atsitiens, nekavējoša otra šāviena iespēja, turklāt naktī 200m ir absolūta robeža, par kuru tālāk, vismaz es, nekādā gadījumā negrasos šaut.
Skaidrs, ka tālmērs arī noteikti būs vajadzīgs :) Buris Eliminator III šajā gadījumā būtu ideāls, bet neesmu pilnīgi drošs par gaismaspēju krēslā, tā kā tur nu labāk neko neieteikt, vajag dabā izmēģināt (pats gan jau gandrīz gadu briestu tēmeklim ar nāvi emblēmā, bet izlēmu, ka uz .30-06 nav vērts likt, man ar galvā zirnekļi).
Viens gan, ko ļoti iesaku - naktī nešaut tālāk par 200m. Ne pie kādiem apstākļiem un aprīkojuma.
Kādu laiku atpakaļ es arī biju šo 2 kalibru nolicējs Nr.1... Bet ejot laikam, iedziļinoties niansēs - sāku saprast, ka ir tur kaut kas apakšā tam 30-06 veiksmes stāstam... Medībās jo vienkāršāk, jo labāk :)
Pats es 30-06 nepirktu, jo patīk eksperimentēt un gudroties :), bet, piemēram, kad bračka jautāja kādu kalibru pirkt, es teicu : Tev, viennozīmīgi 30-06 :)
Un vēl galvenais tumsā :D Sajēga vismaz ir lai šautu uz tādu attālumu. Vienalga magnums ne magnums, bet korekcija šā vai tā jāņem vērā un kur nu vēl ja tas lops ir kustībā. Ja nokļūdīsies kaut nedaudz lai ari meži jums šķidri meklēsi tālu un vēl ieraugi to vietu kur bija šāviens.
Nuuu, nolikt 30-06 kalibru kā nepiemērotu medībām Latvijā ir vismaz neapdomīgi... :)
Kā arī samest vienā čupā 260rem, 270win un 300WM...
Arī 7x64 nav ar neko labāks par 30-06... Kas tur ir taisnāks? Ar kādām lodēm? Ņemot vērā, ka šaus 250-300 m pa cūku, briedi?
Vienīgais rūpnīcas lādējums tādiem mērķiem, kur 30-06 iepaliek aizmugurē 7x64-am ir Norma ar Nosler Accubond 140gr..
Ko darīt ja šī lode nelido no konkrēta ieroča?
Ņemot vērā apstākļus kādus min Gatis:
Vote from Republic of Nagli goes for .300 Win Mag :)
p.s.
Un vispābā - rezultatīvā šaušanā šādos settingos, manuprāt, lielāku svaru spēlēs LABA optika...
Vēl noteikti apskati kaut ko .300 Win Mag.