Šodien vārdadienu svin Monvīds, Egita, Emīls, rītdien - Ludmila, Laimdots, Laimiņš
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - !!! Āfrikas cūku mēris Latvijā

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 104 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 05.02.2016. 20:43

Jānis
Pēdējo reizi manīts 2017-06-07 12:06
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Suņi: Bīgli
31.07.2014. 11:51
Pilnībā pievienojos Uģa viedoklim, nevajag strēbt karstu! Domāju, ka situācija arīdzan pamainīsies, kad noskries +30.
Andis
Andis
Pēdējo reizi manīts 2023-12-28 13:52
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: oksalis.lv
Atrašanās vieta: Austrumlatgales virsmežniecība
Medību stāžs: 3 gadiņi
Aprīkojums: mazs, mazs nazītis...
Suņi: Taksis - Lara
31.07.2014. 12:27
Jā, pamainīsies, kad paliks vēsāks.. Visiem grūti šādā karstumā. Kad beigsies sāksies lielāka staigāšana un iznēsās to zarazu krietni vairāk.
Tātad mans secinājums, ja populācijā ir 100 un 90 nosprāgst, tad paliek 10, bet ja no simta izšauj 90 tad 10 tāpat nosprāgst, jo varbūtība, ka no tām 10 visas izdzīvo ir pamaza - domājiet paši, kas ir labāk.

Atbilde šim:
Tā ir taisnība, ka ne visas cūkas no ACM nomirst, bet nekur nav teikts, ka viņas izveseļojas! ĀCM hroniskā forma, manuprāt nozīmē, ka indivīds dzīvos, bet, ja tā ir cūka, sivēnu viņai nebūs - ĀCM slimie indivīdi abortē, savukārt, ja kuilis, tad sivēnu viņam arī nebūs aiz tā, ka pārošanās laikā aplipinās potenciālo sivēnu māti un tā vai nu nomirs no akūtās formas vai nu abortēs no hroniskās.

Jāšauj ir. Daba nemīl tukšumu, izšaus šīs cūkas, atnāks citas vietā, bet, ja mēris visam pāries pāri, nebūs kam atnākt.
Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
31.07.2014. 13:22
Nu Arņa teiktajam es bišku tā kā nepiekrītu, jo hroniskā forma nenozīmē, ka tas kustonis tagad staigās pusslims pa mežu un ne mirs, ne dzīvos. Pie dažām slimībām arī aborti notiek tikai sākuma stadijā, un, piemēram, mēra gadījumā spontāns aborts var notikt ne tik daudz vīrusa, cik augstās temperatūras dēļ (šo gan neesmu pētījusi, tas ir pieņēmums)un var būt, ka tā pārslimojusī cūka, kas šogad izmetas, nākamgad dzemdē normālus sivēnus. Bet man ir tāda sajūta, ka to neviens nekad nav pētījis!Vienkārši izdedzina visu ar napalmu un miers. Arī par manis pieminēto miksomatozi kādreiz to neārstēja, izkāva ganāmpulku pa tīro, bet tagad, kad cilvēki tur trušus nevis gaļai/ādām, bet daudzi mājās kā mīluļus, izrādās, ka var ārstēt, ne visus, bet var, un tie, kas izdzīvo nepaliek ne kropļi, ne neauglīgi, normāli truši. Ja tagad tai Lietuvas paraugfermā pamēģinātu nevis izkaut, bet veikt simptomātisku ārstēšanu un skatīties, kas notiek, cik cūkas beigu galā izdzīvo un kāda ir viņu dzīves kvalitāte pēc gada? Tas būtu pat ļoti interesanti no pētījumu viedokļa zināt rezultātu, gan nevajag aizmirst, ka negatīvs rezultāts arī ir rezultāts!
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
31.07.2014. 14:10
Vēlreiz - nav neviena pierādīta gadījuma, ka dzīvnieks ir izārstējies Eirāzijā no ĀCM! Tātad, par ko mēs te tagad runāja? Hroniskā forma tieši to arī nozīmē - staigā dzīvs, bet nav vesels. Citus aplipina un turpina dzīvot. Arī cilvēku mēri tieši tādi pusdzīvi tēli iznēsāja...
Varbūt nav pētījumu, varbūt ir, bet mums Latvijā šobrīt ir speciālistu sagatavots rīcības plāns, turklāt, obligāts. Tie, kas saka, ka te tiek strēbts karsts - jums patiešām vajag atvēsināties. No otras puses - var jau nedarīt neko, jo rezultāts būs viens. Vienīgi, smirdēs mazāk tur, kur kaut ko darīs.
Tātad, tie, kas ir zonā - ja viņi izmedīs cūkas, ir iespēja, ka ārpuszonas cūkas nenonāks kontaktā ar slimajām. Ja domino kauliņiem izvelk vienu ārā, ķēdīte pārtrūkst. Tie, kas ir nezonā - ja spēsiet minimizēt cūku skaitu, mazāk būs kam vazāties un mazāks risks, ka sastaigās kaut ko.
Mazāks risks, nevis panaceja. Bet nedarot neko - 100% smirdēs viss.
Salīdzināt dažādu, pilnīgi atšķirīgu, tipu/celmu vīrusus, pie kam šoreiz runa ir par ārkārtīgi mainīgu vīrusu (analogi kā cilvēkiem HIV)- Ok, parunājām, bet veci onkuļi sirmām bārdām, kas saucas virusologi, atzīst, ka pa lielam tā arī nespēj vīrusus saprast. Bet mēs te izrādās spējam :)
Nešaubos, ka pētījumus vajadzētu. Nešaubos, ka nu problēma ir tik nopietna, ka noteikti pētījumi notiks. Bet šodien, tagad, mūsu zināšanas ir tādas, kādas ir un šodien, balstoties uz šīm zināšanām ir pieņemti oficiālās varas pārstāvju lēmumi. Mums tie ir jāizpilda. Ja nespējam - tad to izdarīs citi. Punkts.
Uģis
Uģis
Pēdējo reizi manīts 2023-07-18 12:57
Atrašanās vieta: Mežā
Medību stāžs: Pietiekami
Aprīkojums: Ir
Suņi: Patīk
31.07.2014. 14:58
OK! Pieņemsim, ka visi pārējie, kas nedomā kā Tu un akli netic visam, ko stāsta "eksperti", kļūdās. Varbūt!
virusologi, atzīst, ka pa lielam tā arī nespēj vīrusus saprast

mūsu zināšanas ir tādas, kādas ir un šodien, balstoties uz šīm zināšanām ir pieņemti oficiālās varas pārstāvju lēmumi. Mums tie ir jāizpilda.

Bet šie divi citāti mani vispār nepārliecina Tev un šiem "ekspertiem" ticēt, jo reāli neviens ne sūda nezin, bet uz nezināšanas bāzes ir uzbūvēta sistēma kā rīkoties! Nu es teiktu - perfekti...
Slēpts
31.07.2014. 15:23
Ar vīrusiem ir grūti.
Pats biju "Hroniski slims ar xxx vīrusu."
Nekādas vakcīnas nebija- dzīvoju un VARĒJU aplipināt ar vīrusu pārējos. Bet zināju, ko es drīkstu un ko nedrīkstu. un ceru , ka nevienam nepielaidu.
Un tikai pēc 9 gadu ārstēšanas- ( 4 terapijas kursi) pašlaik esmu atzīts- ka esmu vesels.
Ja mani neārstētu- nu nezinu cik vēl izvilktu.
Un MC atškirībā no cilvēka , NEZIN, ko nedrīkst darīt, lai nepielaistu savu pārnēsāto draņķi citiem...
lai nu kā būtu , bet Lietuvā, kur samazināja MC daudzumu- jaunas slimas MC netika atrastas- bet mums jau ir 37.
Ko gribam sagaidīt- 37 000??
Vēlreiz atgādīnu savu domu- labāk ruksis manā saldētavā, nekā pēc kāda laika beigts mežā...
Slēpts
31.07.2014. 15:30
Žanna, protams, ka vieglāk ir izkaut, tak tiek vaļā no konkurentiem.
Nesanāca nekas ar KCM, palaida plānu B - ĀCM :D
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
31.07.2014. 15:42
Jā, mūsu zināšanas šobrīd ir nepilnīgas - un tā ir teju ikvienā jomā (lielākais drauds cilvēcei un augstākajām dzīvības formām vispār ir gēnu inženierija, IMHO). Bet kā suverēns esam deleģējuši politisko varu konkrētām partijām, kas caur valsts pārvaldes aparādu pārvalda šo nebūt ne vienkāršo veidojumu - valsti. Attiecīgi, valsts pārvaldes aparāts strādā pēc labākās sirdsapziņas un zināšanām, lai konkrētajā situācija kaut ko mainītu.
Viss pārējais ir spriedelējumi, kuri varbūt ir ar patiesības graudu, varbūt nē, bet tik un tā - tie ir virtuves tipa spriedelējumi. Šobrīd valsts vara ir lēmusi ko darīt un kā rīkoties, balstoties uz informāciju, kura ir pieejama. Un tas ir tomēr kaut kas vairāk nekā dažu labu virtuves tipa spriedelējumi. Lietuvā tiešām izmedīja cūkas un lai vai kā - uz priekušu tur tomēr strauji nekas neiet. Tas, ka tur vispār nav gadījumi konstatēti - tam īsti netic arī PVD, bet ne par to stāsts. Pat, ja izdodas jūtami sabremzēt ĀCM izplatību - arī tas ir labi. Ir iegūts laiks. Laiks ļauj mūsu zināšanas papildināt, iespējams, iegūt vakcīnu. Un turpināt medīt meža cūkas. Citādāk - ĀCM mums nebūs, bet nebūs arī nekādu cūku...
Jēkabs
Jēkabs
Pēdējo reizi manīts 2022-08-03 17:32
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: Ir
Atrašanās vieta: Ozolnieki
Medību stāžs: no 2008. gada
Aprīkojums: IŽ 43EM, Weatherby Vanguard .30-06 SPRG
Medību trofejas: 1
31.07.2014. 17:31
Droši vien Lukašenko arī ir gudrāks par visiem "ekspertiem", kā rezultātā ĀCM ir pie mums. Lai pārbaudītu sazvērestības teoriju, aizvedam to zarazu uz centrāleiropu, paskatīties, kā šie reaģēs.
Ironizēju par viedajiem "pats sev eksperts" sazvērestības teoriju bīdītājiem...
Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
31.07.2014. 17:36
Arni, es, protams, neesmu virusologs un var būt, ka kļūdos, bet tas, ko Tu raksti: "Vēlreiz - nav neviena pierādīta gadījuma, ka dzīvnieks ir izārstējies Eirāzijā no ĀCM! ", pats padomā, nu ja mēs kaut kādu iemeslu dēļ tās cūkas masveidā izkaujam, kur lai tie gadījumi rodas? Un nav jau nevienam zināms, vai pa mežu skrien kāda cūka, kas ir pārslimojusi (un uzrāda pozitīvu titru!), vai nē! Bet fermās, kur ir daudz cūku un visas uzreiz tiek izkautas, izveseļošanās gadījumu noteikti nav.
Jā, un cilvēku mēris, melnās bakas... nomira miljoniem cilvēku Eiropā, bet ne jau visi!
Nu es jau neaicinu nepildīt varas lēmumus un ne jau mēs būsim tie pētnieki, bet tomēr man ir radies iespaids, ka pētniekiem un lēmējiem arī viss nav skaidrs.
" Bet kā suverēns esam deleģējuši politisko varu konkrētām partijām, kas caur valsts pārvaldes aparādu pārvalda šo nebūt ne vienkāršo veidojumu - valsti. Attiecīgi, valsts pārvaldes aparāts strādā pēc labākās sirdsapziņas un zināšanām, lai konkrētajā situācija kaut ko mainītu. " Tu,Arni, šitam pats tici? :D :D :D Es saprotu, ka tuvojas vēlēšanas, bet nu nevajag jau tēlot muļķāku, nekā esi patiesībā!
Es personīgi nemaz neticu, ka tiek darīts viss pēc labākās sirdsapziņas visās jomās! Var būt, ka man ir vajāšanas mānija, bet uz fona, kad MC rok zemnieku laukus un strauji kritusies LL gaļas cena, es ne par ko nebrīnos. Ja nebūtu ACM, tas būtu jāizdomā!