Šodien vārdadienu svin Monvīds, Egita, Emīls, rītdien - Ludmila, Laimdots, Laimiņš
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - !!! Āfrikas cūku mēris Latvijā

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 104 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 05.02.2016. 20:43

Uģis
Uģis
Pēdējo reizi manīts 2023-07-18 12:57
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Mežā
Medību stāžs: Pietiekami
Aprīkojums: Ir
Suņi: Patīk
31.07.2014. 14:58
OK! Pieņemsim, ka visi pārējie, kas nedomā kā Tu un akli netic visam, ko stāsta "eksperti", kļūdās. Varbūt!
virusologi, atzīst, ka pa lielam tā arī nespēj vīrusus saprast

mūsu zināšanas ir tādas, kādas ir un šodien, balstoties uz šīm zināšanām ir pieņemti oficiālās varas pārstāvju lēmumi. Mums tie ir jāizpilda.

Bet šie divi citāti mani vispār nepārliecina Tev un šiem "ekspertiem" ticēt, jo reāli neviens ne sūda nezin, bet uz nezināšanas bāzes ir uzbūvēta sistēma kā rīkoties! Nu es teiktu - perfekti...
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
31.07.2014. 14:10
Vēlreiz - nav neviena pierādīta gadījuma, ka dzīvnieks ir izārstējies Eirāzijā no ĀCM! Tātad, par ko mēs te tagad runāja? Hroniskā forma tieši to arī nozīmē - staigā dzīvs, bet nav vesels. Citus aplipina un turpina dzīvot. Arī cilvēku mēri tieši tādi pusdzīvi tēli iznēsāja...
Varbūt nav pētījumu, varbūt ir, bet mums Latvijā šobrīt ir speciālistu sagatavots rīcības plāns, turklāt, obligāts. Tie, kas saka, ka te tiek strēbts karsts - jums patiešām vajag atvēsināties. No otras puses - var jau nedarīt neko, jo rezultāts būs viens. Vienīgi, smirdēs mazāk tur, kur kaut ko darīs.
Tātad, tie, kas ir zonā - ja viņi izmedīs cūkas, ir iespēja, ka ārpuszonas cūkas nenonāks kontaktā ar slimajām. Ja domino kauliņiem izvelk vienu ārā, ķēdīte pārtrūkst. Tie, kas ir nezonā - ja spēsiet minimizēt cūku skaitu, mazāk būs kam vazāties un mazāks risks, ka sastaigās kaut ko.
Mazāks risks, nevis panaceja. Bet nedarot neko - 100% smirdēs viss.
Salīdzināt dažādu, pilnīgi atšķirīgu, tipu/celmu vīrusus, pie kam šoreiz runa ir par ārkārtīgi mainīgu vīrusu (analogi kā cilvēkiem HIV)- Ok, parunājām, bet veci onkuļi sirmām bārdām, kas saucas virusologi, atzīst, ka pa lielam tā arī nespēj vīrusus saprast. Bet mēs te izrādās spējam :)
Nešaubos, ka pētījumus vajadzētu. Nešaubos, ka nu problēma ir tik nopietna, ka noteikti pētījumi notiks. Bet šodien, tagad, mūsu zināšanas ir tādas, kādas ir un šodien, balstoties uz šīm zināšanām ir pieņemti oficiālās varas pārstāvju lēmumi. Mums tie ir jāizpilda. Ja nespējam - tad to izdarīs citi. Punkts.
Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
31.07.2014. 13:22
Nu Arņa teiktajam es bišku tā kā nepiekrītu, jo hroniskā forma nenozīmē, ka tas kustonis tagad staigās pusslims pa mežu un ne mirs, ne dzīvos. Pie dažām slimībām arī aborti notiek tikai sākuma stadijā, un, piemēram, mēra gadījumā spontāns aborts var notikt ne tik daudz vīrusa, cik augstās temperatūras dēļ (šo gan neesmu pētījusi, tas ir pieņēmums)un var būt, ka tā pārslimojusī cūka, kas šogad izmetas, nākamgad dzemdē normālus sivēnus. Bet man ir tāda sajūta, ka to neviens nekad nav pētījis!Vienkārši izdedzina visu ar napalmu un miers. Arī par manis pieminēto miksomatozi kādreiz to neārstēja, izkāva ganāmpulku pa tīro, bet tagad, kad cilvēki tur trušus nevis gaļai/ādām, bet daudzi mājās kā mīluļus, izrādās, ka var ārstēt, ne visus, bet var, un tie, kas izdzīvo nepaliek ne kropļi, ne neauglīgi, normāli truši. Ja tagad tai Lietuvas paraugfermā pamēģinātu nevis izkaut, bet veikt simptomātisku ārstēšanu un skatīties, kas notiek, cik cūkas beigu galā izdzīvo un kāda ir viņu dzīves kvalitāte pēc gada? Tas būtu pat ļoti interesanti no pētījumu viedokļa zināt rezultātu, gan nevajag aizmirst, ka negatīvs rezultāts arī ir rezultāts!
Andis
Andis
Pēdējo reizi manīts 2023-12-28 13:52
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: oksalis.lv
Atrašanās vieta: Austrumlatgales virsmežniecība
Medību stāžs: 3 gadiņi
Aprīkojums: mazs, mazs nazītis...
Suņi: Taksis - Lara
31.07.2014. 12:27
Jā, pamainīsies, kad paliks vēsāks.. Visiem grūti šādā karstumā. Kad beigsies sāksies lielāka staigāšana un iznēsās to zarazu krietni vairāk.
Tātad mans secinājums, ja populācijā ir 100 un 90 nosprāgst, tad paliek 10, bet ja no simta izšauj 90 tad 10 tāpat nosprāgst, jo varbūtība, ka no tām 10 visas izdzīvo ir pamaza - domājiet paši, kas ir labāk.

Atbilde šim:
Tā ir taisnība, ka ne visas cūkas no ACM nomirst, bet nekur nav teikts, ka viņas izveseļojas! ĀCM hroniskā forma, manuprāt nozīmē, ka indivīds dzīvos, bet, ja tā ir cūka, sivēnu viņai nebūs - ĀCM slimie indivīdi abortē, savukārt, ja kuilis, tad sivēnu viņam arī nebūs aiz tā, ka pārošanās laikā aplipinās potenciālo sivēnu māti un tā vai nu nomirs no akūtās formas vai nu abortēs no hroniskās.

Jāšauj ir. Daba nemīl tukšumu, izšaus šīs cūkas, atnāks citas vietā, bet, ja mēris visam pāries pāri, nebūs kam atnākt.
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2017-06-07 12:06
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Rīga
Suņi: Bīgli
31.07.2014. 11:51
Pilnībā pievienojos Uģa viedoklim, nevajag strēbt karstu! Domāju, ka situācija arīdzan pamainīsies, kad noskries +30.
Uģis
Uģis
Pēdējo reizi manīts 2023-07-18 12:57
Atrašanās vieta: Mežā
Medību stāžs: Pietiekami
Aprīkojums: Ir
Suņi: Patīk
31.07.2014. 11:44
Ja nu drēbes ir stipri ar asinīm/sūdiem notraipītas, nu tad ieleic viņas celofāna maisā un mājās pie 90 grādiem veļas mašīnā izmazgā.

Gore Tex nedrīkst mazgāt 90 grādos var tikai skalot 30 grādos bez veļas mašīnas iejaukšanās!!! :D
Un vispār Arni, ja palasa Tevis rakstīto, tad es nesaprotu kādēļ vispār tās meža cūkas jāšauj pastiprināti. Tu saki, ka tas vīruss pa gaisu neizplatās. Tātad situācijai, kad meža cūka aplipina mājas cūku, nevajadzētu veidoties. OK! Fermā ienes cilvēks, bet tad problēma ir fermu biodrošībā un viss...
Un beigu beigās, ja jau varētu likvidēt visas mežacūkas reģionā, bet reāli jau nevar - secinājums - mēris netiek apturēts tāpat.
Nezinu nezinu vai šaušana ir pareizākais veids kā to visu saglābt - diezvai.
INFO no PVD "Saslimstība ar ĀCM skar 100% no uzņēmīgā ganāmpulka, bet mirstība pēc saslimšanas ir atkarīga no vīrusa virulences un svārstās no dažiem procentiem līdz pat 100%."
Tātad mans secinājums, ja populācijā ir 100 un 90 nosprāgst, tad paliek 10, bet ja no simta izšauj 90 tad 10 tāpat nosprāgst, jo varbūtība, ka no tām 10 visas izdzīvo ir pamaza - domājiet paši, kas ir labāk.
Uldis
Uldis
Pēdējo reizi manīts 2024-08-17 14:54
Atrašanās vieta: www.logitev.lv
Medību stāžs: 1993 g.
Aprīkojums: Medībām Latvijā pietiek
Suņi: Hanoveras dzinējs Klifs
Medību trofejas: 13
31.07.2014. 11:23
Video intresants, tikai vai tā viena mašīna nesavienos abus skartos reģionus pa ceļam apstājoties kādos krūmos. Esmu tajā trešajā zonā. Saldētava, kur ielikt cūku līdz analīzēm tā kā būtu. Bet ko darīt ar blakus produktiem? Norakt neesot labi, dedzināt pagalmā uz riepas arī nebūtu normāli. Vest uz Valku 35 km arī iespēja kaut ko atvest atpakaļ.Kā tiekat galā ar šādu problēmu?
Slēpts
31.07.2014. 10:52
Uldi!
Viesmedības NETIEK rekomendētas un tiešajā apdraudējuma zonā ir AIZLIEGTAS, tā kā tu pie čome būsi nevis viesmednieks- bet malumednieks.
Cits stāsts ir par masu pasākumiem- tai skaitā Minhauzenu- nu ir tas pilnīgākais sviests- sabraukt visiem kopā no visas Latvijas un pēc tam izklīst pa visu Latviju. Jo daudziem medniekiem nav ATSEVIŠķA auto medībām..
p.s nupat dzirdēju , ka vienā gaļaas pārstrādes uzņēmumā ierīko dezinfekcijas bedri , caur kuru visam transportam būs obligāti jābrauc.
No krievu laikiem atceros, kad bija kaut kādas problēmas, tad dezinfekcijas kastes stāvēja pie visiem lielākajiem veikaliem, nu nevarēja tikt iekša neiekāpjot tajā.. Arī autotrasnportu, kas brauca uz Lietuvu arī bija jādezinficē.
Tagad liekas PVD baidās skaļi pateikt , ka grib ierobežot cilvēku parasto- tomēr vēlēšanas tuvojās.
Par Valsts meža dienestu vispār neko labu nevaru pateikt informācijas ziņā- vismaz mājas lapā nav NEKĀ, it kā vistiešākajai, medniekus uzraugošajai organizācijai būtu pilnīgs P*H*J...
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
31.07.2014. 10:02
Uldi - vai tiešām esi pārliecināts, ka tas scenārijs, kuru aprakstīji, rada nopietnu risku izplatīt ĀCM? Vai tiešām esi skaidri ņēmis vērā ĀCM specifiku?
Šis vīruss neizplatās pa gaisu - vajag notikt tiešai vīrusu saturošas substances saskarei ar veselo dzīvnieku. Ja nu drēbes ir stipri ar asinīm/sūdiem notraipītas, nu tad ieleic viņas celofāna maisā un mājās pie 90 grādiem veļas mašīnā izmazgā. Nu nebūs tur vairs nekāda riska. Suņus medībās karantīnas zonā izmantot NEDRĪKST!
Visbeidzot, ja prāta nav saprast, kādas darbības rada paaugstinātu risku, rodas jautājums, vai gadījumā indivīdam drīkst izsniegt ieroča glabāšanas atļauju? Ja ir nesaprašana par to, kā elementārās situācijās rīkoties, tad varbūt problēmas ir galvā un tās ir nopietnas???
Uldis
Uldis
Pēdējo reizi manīts 2022-12-21 15:30
Atrašanās vieta: Liepājas raj.
Medību stāžs: No 1993g.
Aprīkojums: Benelli Comfort 12 kal.
Suņi: Latvijas Dzinējs brunčos, vārdā Gunta,
31.07.2014. 09:45
Parasti, pie globālām epidēmijām, lai samazinātu vīrusa izplatīšanās risku,
tiek ierobežota jebkāda kustība skartajā teritorijā.
Ja to vīrusu var pārnēsāt arī cilvēks uz savām drēbēm, zābakiem, piesmērēt ar tiem automašīnu,
tad kāda velna pēc, mednieki tiek dzīti mežos lai izšautu cūkas, tad pārbaudītu, ir vai nav slima un tās paretinātu?!
Piemēram, es no Kurzemes, VAI NO BLAKUS CIEMA, kur vēl mēris NAV konstatēts, aizbraucu pie čoma uz Latgali, šim palīdzēt cūkas klapēt.
Nu kādu arī nobliežam, velkam, stīvējam no purva ārā, nomūrījušies līdz ausīm, protams cūkai pieskārušies 100 reizes.
OK, izvelkam, pakabinam saldētavā, nododam analīzes, gaidām rezultātu. Es braucu MĀJĀS!
Kamēr gaidām analīžu rezultātu, es jau ar savām medību drēbēm, suni un mašīnu, vairākas reizes esmu bijis
jau savā Kurzemes mežā, barotavā izlicis barību, postījumu vietās.
Tad zvana čoms - analīzes pozitīvas!
Ko nu?!
Es ar inficētām drebēm un rīkiem esmu jau izvazājies pa visu mežu, un mans suns, kas Latgales cūkai bikses plēsa,
tagad pa manu mežu rukšus gaiņā.
Ja ir karantīna, tad ir karantīna, nevienam mežā ne soli !!!
Cūkas lieki netramdīs, savā barā arī apsprāgs.
Un no ĀCM neskartajiem apgabaliem kolēģiem palīgā nebraukt, atvedīsi to zarazu mājās!