nu re cik dažādas pieejas ražošanai un noieta tirgum ir dažādiem kantoriem.Tapec arī nevar visu ,kas saistīts ar fermām,mērīt pēc vienas mērauklas.
Bet galvenais jau vienmer paliks skanošais.
Es pats pagaidām strādāju ūdeļu fermā.
Viss šeit ir štokos, un pārdomāts līdz pēdejam sīkumam jo katra ūdele tas ir nauda un ne maza. Izbēgt no fermas ir ļoti pagrūti ja tikai kāds losis nepametīs durvis vaļā. Baro protams pat labāk nekā daž labs pensionārs var atļauties. Medicīna ar augstākajā līmenī. Tas protams ir Islandē, Latvijā kā parasti viss ir caur vienu vietu. Islandē ja tu nepareizi kaut ko dari vai mēslo var tādus sodus saņemt ka ļoti ilgi negribesies kaut ko ne tā darī. Diemžel Latvijā ir viss otrādi tiek piemēslots viss ko var un velāk bŗīnās ka visur ir mēlsi!!!
Pie mums šeit ūdeļu fermas īpašniece taisa no ūdeļu taukiem ziepes. Es nēesmu mēginājis, bet tie kas ir ļoti pozitīvi atsaucās par to. Pats strādāju uz attaukošanas masīnas. Rokas ticiet vai ne ir tik maigas kā mazam bērnam. Diemžēl arī maigas ādas dēļ viegli rētas dabūt.
Edgars atbildēja uz jautājumu - kāpēc ūdeļu audzētāji pārvācas uz Latviju. Pie mums nesodīti var pludināt sūdus Gaujā, Bet Islandē par to draud bargs sods.
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
07.12.2014. 09:24
Valdi, es zinu, ka ūdele ir tāds diezgan slēpts dzīvnieks, bet nu par cik pa mežiem visbiežāk es staigāju ar suņiem, tad suns ūdeli pamana ļoti labi, jo tai ir specifiska smaka, kas sunim dikti patīk. Es nezinu nevienu suni, kas laistu garām iespēju nomedīt ūdeli, cita lieta, ka tas nav tik viegli izdarāms. Tapēc es savos novērojumos varos no tā, ko man parāda suņi, un man radies iespaids, ka mūsu pusē ar ūdelēm tik traki nav, pat ja pieņemsim, ka visos gadījumos, kad mazais zvēriņš no suņa ir aizmucis un es viņu neesmu redzējusi, tā patiešām bija ūdele, nevis sesks, piemēram. Gribētu zināt arī citu mednieku pieredzi, it sevišķi to, kuri medī netālu no zvēraudzētavām, var būt, ka tur ir citāda situācija.
07.12.2014. 09:29
Īstenībā, lai iegūtu labu ādu zvērs ir labi jābaro un jāuztur tīrība, nu kāda āda var būt blusainai ūdelei? Kam ir suņi, tie zin, ka tikko sunim ir blusas, tā viņš sāk kasīties un uzreiz izskatās nesmuks, kažokam točno vairs neder :D
Bet esmu redzējusi arī pavisam sliktus apstākļus ūdeļu fermās, nezinu, kur viņi to ādu liek pēc tam.
Žanna ir tādi ādu uzpircēji kuri neskatās ne uz apstrādātas ādas kvalitati, ne to kādā kvalitātē ir apmatojums ne arī izmēri, visas ādas iepērk pa 20 EUR. Kā stāsīja čomaki tad to droši var izdarīt Italijā melnajā tirgū. Tur lielākoties poļi pārdot savas ādas jo kvaltāte tiem ļoti pieklibo jo piemēram pie mums normālos būros dzīvo viens divas ūdeles, kur pretī polijā sabāz līdz 4 ūdelēm, kur pie mums dzīvo 4 ūdeles, bet būri ļoti lieli divstāvīgi tur pretī polijā sabāzti ir līz 8 ūdelēm. Kāda tur var bū kvalitāte. Cik esmu apstrādajis ūdeļu ādiņas jau tagad ir pāri 50 000 ādiņu pa mēnesi attaukojis neviena nebija ne izkasīta ne blusaina. Ineteresanti šeit vispār blusas ir :)
Barp protams šēit ar vārītu lasi, kukurūzas miltiem un vēl dažādām piedevām. Ja nezinādam kādam iedosi pamēģināt tad pat nepateiks ka ūelēm domāts, tikai nav piedevu :)
Kāpēc no medniekiem iepērk pa lēto ūdeles, tas ir tāpēc ka dabā tu esi redzējusi ūdeli svarā 4 kg un vairāk, diez vai. Rekords šogad šajā fermā ir un pagaidam lielākais 17 gadu laikā ir 5.5 kg ūdele. Lūk tas ir monstriks. tādu noturēt ir ļoti grūti un ļooooti stipri. Mātītes vairak veiklas, bet tēviņi gan stipri kā vellni. Cimdus kas domāti ūdeļu keršanai pārkož tie monstri ar vienu kodienu kur 3 kg ūdelei vajadzētu pus stundu grauzt lai pārkostu!!!
Bet ūdeles kermeņi ko šeit paliek kā blakus produkst sadedzina. ūdeļu mēsli tiek izsvaidīti pa laukiem kā mēslojums, nu tad smirdoņa stāv nezelīga. Ir tādi kas lasa taukus un sūta uz parfimērijas rūpnīčāms. JA neslinkot un maksimāli izmantot visu tad baigo piķi var plēst ne tikai par ādiņam.
Izdevumi par vienu ūdeli gadā ir paskaitīt vēl vecajos latos tas bija 25 lati gadā. TAs ir viss barošana, medicīna, mateeriāli un ādas apstrāde. Respektīvi ja ādas cena ir mātītēm maksimālais bija 100 EUR, tēviņiem vidēji 150 eur, maksimālā cena bija par monstriem 180 EUR. Nu tad skaitiet cik ir tīrā peļņa. Vidēji katrā audzētavā šeit apkrātnē nogalina pa sezonu kaut kur līdz 10 000 ūdeļu. Es strādāju lielākajā ūdeļu fermā Islandē šeit pa sezonu nogalina vismaz 25 000 ūdeļu. Peļņa šeit saimniekiem ir grandioza un izdevumi uz elektrību un ūdeni min. JO ūdens bez maksas gan aukstais gan karstais tikai maksā par piedevi, elektrība ir daudz lētaka nekā pie mums. Cik maksā kilovatas neviens bet pameklējot mātē gogle tad tur rāda ka cena par kilovatu ir līdz 10 dolāru centi sanāk vismaz divas reizes lētāk nekā pie mums. Tā kā lielākie izdevumi ir tikai pārtika un medicīna.
Atvainojiet ka rakstu ar kļūdām jo nekādi nevaru pierast pie not buka klaviatūras. Pierast uz standarta klaviatūŗas tāpēc arī klūdu daudz, bet labot slinkums un laika trūkums :)
Neskaiti naudu saimnieka makā ,ko nu tur murgo pa tām cenām, ieej biržā un paskaties +- cik maksā audzētavas ūdele , tavi nosauktie cipari par ādām pat nebija ziedu laikos 3 gadu atpakaļ.un nevienam ne polim ,ne itālim nevajag sūdīgas ādas. par audzēšanas apstākļiem ar beidziet murgot, tu tak esi no laukiem, kas notiks ar 8 trušiem,ja neatšķirsi un turēsi kopā būrī,,? 8 ūdeles kopā..Ne Gaujā ,ne Ropažos jūsu aprakstītais bardaks nav , tur pat katrai blusai ir uzlikta eiropas regula, nerunājot par pārējo, pārbaudītāju ar netrūkst,ūdeles dzīvo smalkāk un zolīdāk nekā dažš labs ,kurš vēl nerok ogles Anglijā, nu smaka un krauķļi, tas ir cits jautājums
07.12.2014. 16:18
Interesanta lieta, bet parunājot ar ūdeļu fermu īpašniekiem, dzirdu par apmēram tādām cenām, kā saka Edgars, bet izsoļu rezultāti runā kaut ko citu! Jo izsolēs jau pa lotiem saliktas, sašķirotas ādas maksā mazāk, nekā pēc saimnieku teiktā.Kur tad ir tas suns aprakts?
Bet galvenais jau vienmer paliks skanošais.
Viss šeit ir štokos, un pārdomāts līdz pēdejam sīkumam jo katra ūdele tas ir nauda un ne maza. Izbēgt no fermas ir ļoti pagrūti ja tikai kāds losis nepametīs durvis vaļā. Baro protams pat labāk nekā daž labs pensionārs var atļauties. Medicīna ar augstākajā līmenī. Tas protams ir Islandē, Latvijā kā parasti viss ir caur vienu vietu. Islandē ja tu nepareizi kaut ko dari vai mēslo var tādus sodus saņemt ka ļoti ilgi negribesies kaut ko ne tā darī. Diemžel Latvijā ir viss otrādi tiek piemēslots viss ko var un velāk bŗīnās ka visur ir mēlsi!!!
Pie mums šeit ūdeļu fermas īpašniece taisa no ūdeļu taukiem ziepes. Es nēesmu mēginājis, bet tie kas ir ļoti pozitīvi atsaucās par to. Pats strādāju uz attaukošanas masīnas. Rokas ticiet vai ne ir tik maigas kā mazam bērnam. Diemžēl arī maigas ādas dēļ viegli rētas dabūt.
Bet esmu redzējusi arī pavisam sliktus apstākļus ūdeļu fermās, nezinu, kur viņi to ādu liek pēc tam.
Barp protams šēit ar vārītu lasi, kukurūzas miltiem un vēl dažādām piedevām. Ja nezinādam kādam iedosi pamēģināt tad pat nepateiks ka ūelēm domāts, tikai nav piedevu :)
Kāpēc no medniekiem iepērk pa lēto ūdeles, tas ir tāpēc ka dabā tu esi redzējusi ūdeli svarā 4 kg un vairāk, diez vai. Rekords šogad šajā fermā ir un pagaidam lielākais 17 gadu laikā ir 5.5 kg ūdele. Lūk tas ir monstriks. tādu noturēt ir ļoti grūti un ļooooti stipri. Mātītes vairak veiklas, bet tēviņi gan stipri kā vellni. Cimdus kas domāti ūdeļu keršanai pārkož tie monstri ar vienu kodienu kur 3 kg ūdelei vajadzētu pus stundu grauzt lai pārkostu!!!
Bet ūdeles kermeņi ko šeit paliek kā blakus produkst sadedzina. ūdeļu mēsli tiek izsvaidīti pa laukiem kā mēslojums, nu tad smirdoņa stāv nezelīga. Ir tādi kas lasa taukus un sūta uz parfimērijas rūpnīčāms. JA neslinkot un maksimāli izmantot visu tad baigo piķi var plēst ne tikai par ādiņam.
Izdevumi par vienu ūdeli gadā ir paskaitīt vēl vecajos latos tas bija 25 lati gadā. TAs ir viss barošana, medicīna, mateeriāli un ādas apstrāde. Respektīvi ja ādas cena ir mātītēm maksimālais bija 100 EUR, tēviņiem vidēji 150 eur, maksimālā cena bija par monstriem 180 EUR. Nu tad skaitiet cik ir tīrā peļņa. Vidēji katrā audzētavā šeit apkrātnē nogalina pa sezonu kaut kur līdz 10 000 ūdeļu. Es strādāju lielākajā ūdeļu fermā Islandē šeit pa sezonu nogalina vismaz 25 000 ūdeļu. Peļņa šeit saimniekiem ir grandioza un izdevumi uz elektrību un ūdeni min. JO ūdens bez maksas gan aukstais gan karstais tikai maksā par piedevi, elektrība ir daudz lētaka nekā pie mums. Cik maksā kilovatas neviens bet pameklējot mātē gogle tad tur rāda ka cena par kilovatu ir līdz 10 dolāru centi sanāk vismaz divas reizes lētāk nekā pie mums. Tā kā lielākie izdevumi ir tikai pārtika un medicīna.