Šodien vārdadienu svin Krista, Kristiāna, Kristiāns, Kristīne, rītdien - Jēkabs, Žaklīna
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Pilnīga bezpriģela popularizēšana jeb sačakarējam suņu būšanu Latvijā pilnīgi?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 59 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 08.12.2016. 22:52

Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
26.02.2015. 08:34
Arni, es uzrakstīju Tev diezgan garu atbildi, bet, diemžēl, kā parasti, mani izmeta no foruma un viss pazuda :(
Es neesmu nekāds Ļevs Tolstois, otrreiz šito opusu uzrakstīt man nav ne spēka, ne vaļas.
Īsumā.
Acīmerdzami viltotus ciltsrakstus es neesmu redzējusi.
Protams, pastāv kaut kāda iespēja, ka ciltsrakstos minētā informācija nav patiesa, ir taču pēc statistikas taču ir kaut kāds % vīriešu, kuri nav savu bērnu ģenētiskie tēvi ;) T.i., ja man kuce, pieņemsim, pamuks un sapārosies ar kaimiņu kranci, tad tas, ka kucēni nav riktīgi, būs acīmredzami. Bet ja es, piemēram, sapārošu kuci ar vienu jagdu, bet papīros ierakstīšu citu (nezinu, kāda vella pēc man tas būtu jādara, bet nu, pieņemsim, ka dzērumā sajaucu), tad piedzims normāli jagdterjeri, kuriem uz pieres nebūs rakstīts, ka viņu tēvs nav Duksis, bet Reksis, un, kamēr no diviem brūniem nesāks dzimt melni, vai no diviem gludiem- bārdaini, neviens neko nesapratīs. Pieļauju, ka kaut kāds % šādu gadījumu ir.
Bet atkārtošos, acīmredzami muhļītus papīrus neesmu redzējusi!
Runājot par Broksi, ir 2 metodes , kā ciltsdarbs veicams šādos gadījumos. Nezinu, kā būtu rīkojusies es, ja būtu LMKA kinologs tajos laikos, bet pieļauju, ka tieši pēc tās pašas shēmas. Toreiz kinologs nekādu Ameriku neatklāja, bet izmantoja metodi, ko izmanto zootehnikā regulāri, ja tas ir nepieciešams. Labi, ka Tu neesi papētījis, kā tiek veikts darbs ar kaķiem vai vēl vienu mūsu "izmirteni"- Latvijas Zilo govi! :D :D :D
Aigars
Aigars
Pēdējo reizi manīts 2025-06-27 06:19
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: M/K"Klīves Mednieks"
Atrašanās vieta: Latvijas vidiene.
Medību stāžs: Kopš 1992.g.
Aprīkojums: МЦ 21-12 , Merkel 12cal,Remington 11-87 12 cal,Tikka M695STD 30-06,Sauer 90 300Win Mag
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
26.02.2015. 08:31
čehs nav un nevar būt LDz. Čeha pēcnācēji var būt LDz, ja veic rūpīgu atlasi un saprot ko dara - LDz kā šķirne ir jāglābj un viss ir saprotams. Bet - čehs NAV LDz. A papīriski tika uztaisīts, ka ir!!!

Pareizi Arni .
Tieši tāpēc Egilam ieteicu un iesaku vēlreiz- sava suņa "pagaidu ciltsrakstus" nemainīt, pret kaut kādu suņa pasi,kura nekur likumdošanā nav atrunāta.
Arī slovāku kopova gadījumā LKF ciltsgramata uzrāvās uz šo joku- Medību suņa pase, un uz viņas pamata Slovāku kopovu pārkristīja par Latvijas dzinēju. Nekas tāds nenotiktu ja šajā gadījumā tiktu pieprasīti ,no suņa īpašnieka, Broka ciltsraksti.
Tātad vēl reiz ieteikums suņu īpašniekiem.
Reģistrējiet savus suņus tur kur konkrētā brīdī Jums liekas izdevīgak , pareizāk, bet nelaižiet no rokam arā pirmatnējos suņa dokumentus. Uz doto brīdi lielakās ziepes veidojas tieši ar šiem LMKA izdotajiem pagaidu ciltsrakstiem, kuri pa īstam ir derīgi mūžīgi....
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2026-02-27 12:28
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
25.02.2015. 23:21
Vēlreiz - es saprotu, ka var ielaist svaigu asins līniju un LDz gadījumā tur faktiski nav nemaz citu variantu. Bet tad nevajag to Čehu formēt kā LDz! Ja normatīvi to prasa - tad tie ir jāmaina. Jo čehs nav un nevar būt LDz. Čeha pēcnācēji var būt LDz, ja veic rūpīgu atlasi un saprot ko dara - LDz kā šķirne ir jāglābj un viss ir saprotams. Bet - čehs NAV LDz. A papīriski tika uztaisīts, ka ir!!!
Pilsētā runā par ļepītiem papīriem jau labu laiku, es neticu, ka tie ir dūmi bez uguns, Salmiņa kungs un Zariņas kundze - varat publiski apliecināt,ka nekad nekad neesat saskārušies ar zīmētiem papīriem? NU godīgi, pasakiet - jā vai nē? :)
Žanna
Žanna
25.02.2015. 20:05
Arni, par to, kā (iespējams) radās LVDz Broksis, es jau Aigaram jau pastāstīju pa telefonu. Goda vārds, ir tādas zootehniskas metodes :) Ja ir interese, pazvani, es Tev pilnīgi par velti varu pastāstīt.
Pilns ss.lv ar visvisādiem suņiem? Nu un? Vai tad ES, Aigars vai Normunds pie tā vainīgi? Vainīgi laikam ir tie, kas šos te nelegālos audzētājus atbalsta, ņemdami krūmu kucēnus (ar pirkstu nerādīšu, kuri tie ir). Pieprasījums rada piedāvājumu! Tici man,ja vienu gadu meviens mednieks neņemtu šitos krūminiekus, pazustu visi tie ķipa takši/laikas/dzinējsuņi utt. no ss. Uzliks vēl kaut kādus ierobežojumus audzētājiem, un ierēdņi *isīs mozgas LKF, LMKA, Dālderiem, bet kaktu audzētājus neviens vienalga nekontrolēs, tie zels un plauks un smaržos! Tu domā, ja pieņems jaunu likumu vai jaunus MK noteikumus, kaut kas mainīsies? Nu aizliedza kupēt suņus (izņemot 5 šķirnes) un? Ieej ss.lv sadaļā kaut vai vidusāzijas aitu suns! Paskaties visās šķirnēs, kādā vecumā tiek pārdoti kucēni, cikiem ir potes un čips? Likums to jau sen nosaka, bet bauda jau tikai tos, kas dara, nevis tos, kas nedara! Viņiem ir vieglāk atbraukt uz Zooexpo , kur ir 2000 suņi un sastādīt protokolu vienam reāli no RU ievestam bokserim, kam kupēta aste (sunim ir pat čips ar RU kodu un pēc likuma viņš drīkst piedalīties izstādēs, bet vienai apdāvinātai ierēdnei ir par likumu sava saprašana), nekā skraidīt un meklēt atsevišķus pārkāpējus!
Saproti, es Tev piekrītu, ka pietiek auklēties utt., bet , ja bauda un soda, tad lūdzu visus, un pie tā bezpriģela klubi noteikti nav vainīgi!
Aigars
Aigars
Aprīkojums: МЦ 21-12 , Merkel 12cal,Remington 11-87 12 cal,Tikka M695STD 30-06,Sauer 90 300Win Mag
25.02.2015. 18:10
....nokož savvaļas zvērus, putnus un neviens neatbild.

Par košanu,ja ir tādi konkrēti gadījumi vajag rakstīt iesniegumu Policijā, nav ko klusēt.

Ar šo Policijai ir grūti. Viena meb.kol. iecirknī šurīja suņi "malenēs"....meģināja uzrakstīt iesniegumu....iznāca "abloms"jo savvaļas dzīvnieki nevienam nepieder....
Normunds
Normunds
Pēdējo reizi manīts 2016-10-18 20:57
Lietotāja statuss: Lietotājs
25.02.2015. 17:51
Arni- Par Latvijas dzinēju ir tā kad asins līnijas bija savstarpēji radnieciskas, un tāpēc vajadzēja ievest svaigas asinis. Par vispiemērotāko un līdzīgāko, tika izvēlēts tieši Čehs. Pēcnācēji no Broka nebija slikti, bet vajadzēja rūpīgāk veikt atlasi.
Par bezpriģelu, pats audzētājs vai īpašnieks ir jaunā suņa laimes kalējs un dzīves veidotājs.
Ne jau vienmēr pat pārojot labi strādājušus medību suņus sanāk labi strādājoši medību suņi.
Par košanu,ja ir tādi konkrēti gadījumi vajag rakstīt iesniegumu Policijā, nav ko klusēt.
Kuri ir tie Medību suņu pamat instinkti, kurus vajadzētu uzlabot vai mainīt?
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2026-02-27 12:28
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
25.02.2015. 17:08
Žanna - kā nav bardaks? Te var atrast LDz, kurš radies Čehijā, vai nu kur tur...
Kā nav bardaks? Pilns ss.lv ar suņiem, kādu vien tik vēlies. Un runa nav tikai par medībām - runa ir par bezpriģelu, ka suņi vazājas, kož cilvēkiem, nokož lopus, nokož savvaļas zvērus, putnus un neviens neatbild. Mednieks tādu kodēju atrod un likvidē? Nu i po*g, pēc nedēļas jauns no ss.lv vietā, pa gadu paaugās un viss sākas no gala.
Suņu lietās sen jau varēja sakārtot. Vajag vnk drastiski - tiesību normas, kontrole, sodi. Un būs kārtība. Nebūs par ko maksāt sodu? Nu tad tiesu izpildītājs lai ņem nost pēdējās apenes. Pietiek vienreiz auklēties...
Aigars
Aigars
25.02.2015. 14:45
Aigar, nemuldies!
Es esmu braukājusi ne tikai uz izstādēm, bet arī uz darba sacensībām medību suņiem!

Tur kur sākas sacensības , beidzas nopietnā medību suņu kinoloģija.Čempioni darba pārbaudēs, mākslīgos apstākļos,lielāko ties nav nekadi palīgi medībās.
Par iežogotam mežacūkām, izskatās,ka būs jāaizmirst.....uz kadu laiku. Arī Es savu aploku "brīvprātīgi" uz laiku taisu ciet. Tas ir nedaudz labāk ,kā Leišos, kur lika visus iežogotos mežarukšus izkaut.
Žanna
Žanna
25.02.2015. 14:08
Aigar, nemuldies!
Es esmu braukājusi ne tikai uz izstādēm, bet arī uz darba sacensībām medību suņiem! Arī tur mūsējie nav pēdējās vietās!
Bet mežā... nu jā, ir cits skats. :) Ja suns 4 ha aplokā nevar atrast cūku, ja 25 m garā alā ar 2 pagriezieniem un 2 augstuma izmaiņas vietām nevar atrast jenotsuni (goda vārds, ir redzēti tādi, kas pamanās apmaldīties U veida alā!!!), tad tik uz mežu!!! Tas suns noteikti ir tas labais!!! :D :D :D
Žanna
Žanna
25.02.2015. 14:03
Māri, jā, bet tas bardaks ir medību likumdošanā, nevis suņu klubos.