Piekrītu ka 30.06 ir labs kalibrs, lietoju pats un esmu nomedījis visu no stirnas līdz alnim, kā pusautomātam uzskaut, ka ir ļoti labs. esmu iegādājies arī 243. pagaidām komentārus nesniegšu, bet Sako patronu katalogā minēts, ka der arī lielajiem dzīvniekiem (piemeklējot munīciju). Uzskatu, ka dzīvnieku nogalina tas, kur šim trāpīts, nevis ar cik smagu lodi vai lielu kalibru šauj.
Sveiciens. Saruna no sērijas kas labāks - Mersis vai BMW? Abi labi! Grūti psiholoģiski piekrist, bet fakts ka 243ais gāž visu ir neapstrīdams. Pats tagad pārliecinos pirmo sezonu šaujot cūkas. Šauju ar Dinamit Nobel expansīvajām lodēm. Trāpījuma bojājumi nesalīdzināmi mazāki kā 308 vai 30- 06, bet iekšējie orgāni lupatās. Atsitiens nav vispār! Un ļoti precīzs kalibrs!!! No lielajiem kalibriem 7x64 vai 308win manuprāt ir pats labākais.
Viena lieta gan ir 100% droša - 30-06 stobra resurss ir krietni lielāks nekā .243 Win - a Saueram jauns stobrs nemaz tik lēts nebūs.
Tātad, ja grib **vienu** un vēl **universālu** ieroci - ņem 308 vai 30-06.
Vispār pats par .243 domāju, bet vienīgais, kas *reāli* piedur - Remington R-25, taču izskatās, ka to var iegādāties tikai pašam dodoties uz USA...a priekš tā vēl mazliet par īsu :/
Cik mednieku tik viedokļu! Diemžēl pilnīgi universāls cal. vēl nav izgudrots, bet no visiem minētajiem neizmantoju 30-06 jo vienkārši nav. Uzskatu ,ka ideālā variantā medniekam jābūt 2stobriem mazajiem un lielajiem medījumiem. Pie mazajiem 222-243(nu labi 22Lr), pie lielajiem 270 utt.. Mazie medījamie- Putni, nelimitētie, bebri, stirnas. Lielie- m.cūkas, brieži, alņi un mamuti:))Pārējais ir gaumes un ētikas jautājums. P.S.es izvēlos 222 un 7x64.
Nu absolūti piekrītu Verneram. Pats arī šauju 7 x 64 lielajiem, un 243 win mazajiem - vidējiem dzīvniekiem. Bet pirmo vītni tad labāk iesaku ņemt kādu lielo kalibru. Var jau bebrus bukus un lapsas ar pilnapvalka lodēm ar patramdīt.
Kā jau kolēgas sacīja - gaumes lieta. ja nu galīgi negribas gaidīt (ko ļoti labi saprotu), tad es izvēlētos 7*64. Starp citu - ja skatāmies metriskajā sistēmā, kāda tad būs starpība milimetros starp 243 un 7*64? Pareizi, niecīga.
Bet ja izdomāsi par labu 243, tad pieļauju, ka nenožēlosi - nebūs lieki jārēķina korekcija, piemeklējot vajadzīgo lodes konstr. var medīt arī cūkas un briežus.
Bet labāk ar laiku iegādāties vēl vienu spico, kas arī būs smalkāks vai rupjāks.
katrā gadījumā 30-06 un 7x74 ir tuvi lidzīgi instrumenti, atšķirība gaumē, bet 243 ir pavisam cita štelle. 243 der tikai sīkajiem medījumiem, protams, kāds argumentēs ka ar to var nomedīt arī alni, var bet ne tikai mednieks iesācējs, ar to var tikai savainot un tas ir viss. 243 der bukiem, sivēniem, briežu teļiem, lapsām, zosīm arī, un tas ir arī pamatā viss.
Tātad, ja grib **vienu** un vēl **universālu** ieroci - ņem 308 vai 30-06.
Vispār pats par .243 domāju, bet vienīgais, kas *reāli* piedur - Remington R-25, taču izskatās, ka to var iegādāties tikai pašam dodoties uz USA...a priekš tā vēl mazliet par īsu :/
Bet ja izdomāsi par labu 243, tad pieļauju, ka nenožēlosi - nebūs lieki jārēķina korekcija, piemeklējot vajadzīgo lodes konstr. var medīt arī cūkas un briežus.
Bet labāk ar laiku iegādāties vēl vienu spico, kas arī būs smalkāks vai rupjāks.
Mani parasti uzrunā katra otrā plinte, ko paņemu rokās.