Tāds verķis varbūt dos īslaicīgu efektu,bet ar tā darbības diapazonu varbūt piemājas dārziņu pasargās kādu brīdi.Cūkas no trokšņiem īpaši nebaidās,vai ātri pierod.Ja kāds gudrinieks mēģinātu uzkombinēt līdzīga principa daiktu,kas raidītu cūkām trauksmes signālu viņu valodā,resp.nežēlīgu kviecienu,man liekās,ka būtu efekts.
P.S. Ja dzirdat,ka kāds tādu uzkombinējis,pabrīdinat,lai idejas autoram(man)uzsauc krogu!:D
Bet medīt ar lukturi uz postījumiem nav ne aizliegts, ne nosodāms! Šodien runāju ar vienu zemnieku, kas ir pasūtījis paššāvējus (šāvienam līdzīgs troksnis), bet starpība būšot tāda, ka tie būs aprīkoti ar kustības sensoriem un nevis bezjēdzīgu blīkšķināšanu, kas strādā pēc uzstādītas laika intensitātes.
Mūsu kolektīvs cūkas nepārbaro, barības lauciņi un barotavas ir mazas, bet izklaidus pa visu platību, rezultātā zvēri barības meklējumos klaiņo, samazinot zvēru blīvumu uz platības vienību, ir arī mazāki postījumi. Lukturi nav vajadzīgi, aktīvākie veči nosēž līdz krēslai, tad turpat tornītī paguļ un no rīta atkal turpina vaktēt, bieži vien veiksmīgāk. Iespējams, ka kolektīvos, kur uz vienu degunu sanāk šaut 5-12 cūkas situācija ir grūtāk kontrolējama.
Padalieties lūdzu pieredzē,kā var nosargāt laukus no cūku postījumiem bez luktura?Pats(un ne tikai) izmantoju un neko sliktu neredzu,taisni otrādi,limits ir gandrīz nomedīts,un tas mums ļauj cūkām doties mierīgā "dekrētā".
Visvairāk zvēri ir tramīgi tur, kur gadās pa kādam džigitam mašīnšāvējam. Pats lukturi nekad neizmantoju un arī starp kolektīva večiem tādas uzpariktes nav cieņā, esmu rukšus redzējis gan rītā gan vakarā gan pa dienas vidu (nu ne jau klajaa laukā, bet gan malku vedot)
Juris Orinskis, 19.11.2008. 21:01
Pēdējo reizi manīts 2009-01-12 14:41
Man tomēr šķiet, ka tas daļēji ir dzinējmedību dēļ. Tur, kur zvērus šauj vien uz gaidi no torņiem, viņi drošāki ir dienā.
Es piekrītu Jurim,jo no personīgās pieredzes,dzīvnieki daudz vairāk baidās no cilvēka,nekā no lukturgaismas.
Zinātniski atbildēt protams nevarēšu jo šādus pētijumus speciāli neēsmu darījis tik vados no novērojumiem un tie norāda uz lieliskām medību iespējām diennakts gaišajā laikā vietās kur dzīvnieki netiek medīti ar šīm palīgierīcēm. Vēl varu piebilst par dzīvnieku uzvedību gaišajā laikā tad var novērot, ka tie dienā ir daudz drošāki kā naktī vai krēslā. Varbūt dzīvniekiem tas ir ģenētiski ieprogrammēts, ka nakts ir plēsoņu laiks? Pirms trim dienām veiksmīgi medījot lapsas dienas laikā speciāli pievērsu uzmanību stirnu uzvedībai pēc šāviena un kā izrādījās tās mierīgi turpināja baroties kaut gan tika šauts ar 243win. aptuveni 300m. attālumā no viņām. Sezonas laikā esmu visus savus medījumus nomedījis bez šiem lukturiem un arī optikas uz maniem ieročiem ir ne vairāk kā ...x42 tā kā par gaismas spēju varat spriest paši un ar to, sēdēšana līdz vēlai tumsai nesanāk un arī medījuma novērtēšana gašajā laikā ir daudz labāka, kas praktiski izslēdz jebkādu kļūdu trofejas izvēlē. No agras bērnības esmu ņemts līdzi uz vis dažādākajām medībām tanī skaitā arī medībās kur tika izmantoti aizliegti paņēmieni un vēlāk arī pats esmu medījis ar aizliegtiem veidiem, bet drīz būs 10 gadi kā cenšos ievērot noteikumus un aicinu to darīt arī citiem, jo ticiet -savārīt putru var ātri, bet izstrēbt būs vajadzīgi gadi. Dzīvniekiem lai veiksmīgi vairotos un attīstītos ir nepieciešami 3 faktori: ūdens, barība un miers. Dosim viņiem šo mieru vismaz naktīs, bet ja tik ļoti ir vēlme būt naktī mžā, tad dariet to un vērojiet- tik nemedījiet! P.S. es izsaku tikai savu viedokli un nemēģinu te uzspiest savu taisnību un kā medīt ir katram sava izvēle, bet neaizmirstat par meža sardi, kas kalpo likumam! :)
Vernera kungs,ne būt nenoliedzu Jūsu lielo pieredzi medībās ārzemēs,bet kāds tam visam sakars ar medīšanu ar palīgierīcēm(domāts medību lukturis),vienalga nesaprotu.Medību pieredzē esmu bijis tikai Polijā,liela daļa to objektu kur viesojāmies diemžēl bija ierobežota,platības milzīgas,bet vienalga ierobežotas.Ja jau tos dzīvnieciņus te visi tik traki pa naktīm šauj,tad jau loģiski tiem vajadzētu rādīties tieši dienas laikā?
P.S. Ja dzirdat,ka kāds tādu uzkombinējis,pabrīdinat,lai idejas autoram(man)uzsauc krogu!:D
Pēdējo reizi manīts 2009-01-12 14:41
Man tomēr šķiet, ka tas daļēji ir dzinējmedību dēļ. Tur, kur zvērus šauj vien uz gaidi no torņiem, viņi drošāki ir dienā.
Es piekrītu Jurim,jo no personīgās pieredzes,dzīvnieki daudz vairāk baidās no cilvēka,nekā no lukturgaismas.