Šodien vārdadienu svin Mirta, Ziedīte, rītdien - Marģers, Anastasija
toptitle

Lielais raksts

Atklāta vēstule Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājam Elmāram Švēdem


2012-10-18 12:51

God. Švēdes kungs!

Ņemot vērā Jūsu publiskos izteikumus pēdējā gada laikā, šoreiz esmu spiests vērsties pie Jums publiski. Vēlos norādīt, ka Jūsu izteikumi ne tikai maldina Latvijas sabiedrību, t.sk., medniekus, un kurina naidu starp medniekiem un dabas aizsardzības organizācijām, bet rada sagrozītu priekšstatu arī par Eiropas Savienības Medību un dabas aizsardzības asociāciju federācijas (FACE) nostāju.

Citēju:

„[Ģenerālajā asamblejā š.g. martā] FACE līderi sprieda arī par to, kā rast iespējas atkal pavasarī medīt slokas. Teorijā tas būtu iespējams, ja, piemēram, Latvijā mēs rudenī nomedītu daudz sloku. Pēc tam izteiktu vēlmi rudens medības aizliegt, bet pavasarī medīt piecas reizes mazāk putnu, nekā rudenī. Šādā gadījumā nevienam nevajadzētu būt iebildumu, ka tiek atļautas pavasara medības.”

(Eiropas mednieki tiekas Grieķijā: http://www.latma.lv/lv/aktualitates/2012/eiropas-mednieki-tiekas-griekija-123/)

„Esam mēģinājuši runāt, lai atļauj atgriezt tradīcijas medīt pavasarī, bet ir ļoti spēcīga ornitologu organizācija Bird Life, kuriem ir savs bizness – putnu vērošana. Tā ir pastāvīga sacensība, un viņi šajā sacensībā medniekus uzvar aizvien vairāk un vairāk.”

(Elmārs Švēde: iestājamies par dabas aizsardzību: http://www.latma.lv/lv/aktualitates/2012/elmars-svede-iestajamies-par-dabas-aizsardzibu-143/)

Esmu vērsies pie FACE vadības ar lūgumu precizēt organizācijas nostāju šajā jautājumā, tomēr esmu pārliecināts, ka Putnu direktīvas prasības, no kurām izriet medību aizliegums pavasarī, FACE ir labi zināmas. Turklāt, kā Jums zināms, 2004. gada 12. oktobrī FACE parakstīja līgumu[1] ar starptautisko dabas aizsardzības organizāciju savienību BirdLife International, ko Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība, un šajā līgumā noteikts arī tas, ka abas organizācijas atzīst, ka Putnu direktīva ir atbilstošs juridiskais dokuments gan savvaļas putnu, gan to dzīvotņu saglabāšanai aizsardzībai, un nevienai no organizācijām nav nodoma īstenot vai atbalstīt iniciatīvas, lai grozītu Putnu direktīvas tekstu.

Putnu direktīvā noteikts, ka atkāpes no direktīvas prasībām (t.sk., medības putnu pavasara migrācijas un ligzdošanas laikā) pieļaujamas tad, ja nav cita pieņemama risinājuma. No šāda viedokļa Jūsu piedāvājumu medīt daudz sloku rudenī un pēc tam pārtraukt rudens medības, lai medītu pavasarī, varu vērtēt vien kā neveiklu joku – daudz sloku nomedīšana rudenī būtu pārliecinoša demonstrācija, ka ir alternatīva pavasara medībām.

Kā zināms, pavasara medību aizliegums izriet no tā, ka šajā laikā putnu populācijas sasniedz savu minimumu, jo daļa putnu ir aizgājusi bojā migrācijas laikā vai ziemošanas vietās, bet jaunie putni vēl nav izšķīlušies. Tāpēc viens un tas pats nomedītais putnu skaits pavasarī putnu populāciju ietekmē būtiskāk nekā rudenī.

Nezinu, kā vērtēt Jūsu apgalvojumu, ka Putnu direktīvas prasību ievērošana saistīta ar dabas aizsardzības organizāciju biznesa interesēm, taču varu apliecināt, ka starp BirdLife International un FACE notiek nevis sacensība, bet sadarbība, piemēram, abas organizācijas ir iestājušās par svina skrošu izmantošanas izskaušanu ūdensputnu medībās un cīnījušās pret Putnu direktīvas grozīšanu. Šajā sadarbībā uzvara ir labvēlīgs putnu populāciju stāvoklis, nevis medību aizliegumi vai atļaušana.

Atļaujos uzskatīt, ka dabas daudzveidības saglabāšana ir ne tikai dabas aizsardzības organizāciju, bet arī mednieku interesēs. Sarunas ar citām Latvijas mednieku organizācijām ir pierādījušas, ka sadarbība vai vismaz konstruktīvs dialogs starp dabas aizsardzības un mednieku organizācijām ir iespējams, tāpēc man žēl, ka Latvijas Mednieku asociācija Jūsu personā turpina mēģinājumus sanaidot sabiedrību, pretstatot dabas aizsardzības intereses mednieku interesēm.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības vārdā gribu uzsvērt, ka mēs respektējam līgumu starp FACE un BirdLife International un esam gatavi sadarboties ar mednieku organizācijām, lai veicinātu dabas daudzveidības saglabāšanu. Ceru, ka arī Jūs esat gatavs ne tikai deklarēt, ka Latvijas Mednieku asociācija ir FACE biedrs Latvijā, bet arī rīkoties atbilstoši šīs organizācijas principiem.

 

Ar cieņu,

Viesturs Ķerus

LOB valdes priekšsēdētājs

Komentāri:

Juris Bērziņš sen. 2012-10-18 15:39

God. Ķerrus k-gs!
Kādi uz doto brīdi ir LOB un mednieku organizāciju sadarbības panākumi?
Kādus priekšlikumus un kurām organizācijām (vietējām un Eiropas) LOB ir virzījusi pēdējo triju gadu laikā?
Jau iepriekš pateicos par atbildi!

Kārlis Ozols 2012-10-18 16:56

Varbūt Ķerusa k-gs var paskaidrot - kapēc FACE un Bird Life sadarbojas Eiropas līmenī, bet kapēc LOB nesadarbojas ar medniekiem Latvijā?

Edgars Karpis 2012-10-18 21:17

Piesoli naudu tam Šmedam un panāksi ko gribi. Jo latvijā visu atrisina nauda.

Vadims Basovs 2012-10-19 21:17

Nu redziet Ķerrus k-gs LOB pēdejos 20 gadus ir darijusi visu lai zaudētu popularitāti mednieku saimē. Tomēr mednieki nāv ļaunatminīgi.
Palīdziet mums atgūt sloku medības pavasarī, kut vai uz nedēļu un LOB būs medniekie kā brālis.


Ja vēlaties ievietot portālā savu rakstu, sūtiet to uz e-pasta adresi info@medniekiem.lv. Neaizmirstiet pievienot informatīvos materiālus. Raksts noformējams atbilstoši gramatikas noteikumiem un sūtāms rediģējamā formātā, piemēram doc, txt.

Nesen šo rakstu apskatīja
Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Medību tradīcijas un kultūra ir sena. Katrai valstij tās ir individuālas, līdz ar ko – interesantas. Ja vēlaties paplašināt savu..

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

Līdz ar jaunajiem būvnormatīviem AS “Latvijas valsts meži” (LVM) nolemts ieviest kārtību saistībā ar mednieku atpūtas vietām uzņēmuma..

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

Valsts aizsardzība ir valsts virsfunkcija. Tādēļ medniekiem nāksies rēķināties, ka viņu nomātās platības AS “Latvijas valsts meži”..

Jauns Huberts veikals Rīgā

Jauns Huberts veikals Rīgā

2018.gada 2. novembrī savas durvis vērs jaunais Huberts veikals Rīgā.

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Sekojot modes tendencēm datu aizsardzības jomā, kā arī respektējot Vislatvijas mednieku portālā reģistrēto lietotāju iespēju..