Šodien vārdadienu svin Agija, Aldonis, rītdien - Nanija, Ilgmārs, Igmārs
toptitle

Lielais raksts

SIA D Dupleks dibinātājam Aivaram Dunduram piešķirts Atzinības krusts


2016-11-02 17:34

Autors Ilgvars Zihmanis. Fotogrāfiju autors Ilgvars Zihmanis.


Ļoti daudzi Latvijas mednieki pazīst inovatīvās gludstobra tērauda ložu munīcijas radītāju un SIA “D Dupleks” dibinātāju Aivaru Dunduru. Saskaņā ar Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Ordeņu kapitula 2016. gada 12. oktobra lēmumu par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā viņam piešķirts IV šķiras Atzinības krusts. Apbalvojuma pasniegšanas ceremonija tradicionāli norisināsies 2016. gada 18. novembrī Rīgas pilī.

Aivars Dundurs

A. Dunduram pieder pieci gludstobra ieroču ložu munīcijas patenti. Viņš izstrādājis virkni unikālu un konceptuāli atšķirīgu gludstobra ložu konstrukciju ar augstu veiktspēju, kas krietni pārspēj tradicionālo munīciju. Tas panākts, izmantojot plastmasas ietvarā iekausētu tēraudu un citus materiālus, kamēr citi nozares ražotāji gadu desmitiem ilgi tradicionāli izmanto svinu. Nepieciešams atzīmēt, ka gludstobra ieroču munīcijas izstrāde un ražošana ir ārkārtīgi konservatīva sfēra. Pasaulē joprojām tiek ražotas un izmantotas pat 100-120 gadus vecas gludstobra ložu konstrukcijas, bet izstrādāt kaut ko jaunu un komerciāli veiksmīgu ir ļoti grūts uzdevums. Tādēļ tas, ka A. Dundurs savas darbības laikā ir izstrādājis un sekmīgi ieviesis ražošanā jau vairākas komerciāli veiksmīgas gludstobra ložu konstrukcijas, ir uzskatāms par ļoti ievērojamu un pat vēsturisku sasniegumu ne tikai Latvijas, bet arī visas pasaules mērogā.

SIA „D Dupleks” dibināta 2001. gadā. Tas ir neliels, taču starptautisku atzinību ieguvis uzņēmums, kas ražo gludstobra medību ložu tērauda munīciju un munīciju tiesībsargājošo iestāžu vajadzībām. SIA “D Dupleks” produkcijas klāstā ietilpst vairāk nekā 40 dažādu izstrādājumu. Apmēram 90 % no SIA „D Dupleks” produkcijas tiek eksportēti. Latvijā starp uzņēmuma klientiem ir mednieki, šaušanas sportisti, Nacionālie bruņotie spēki, Valsts policija, Rīgas pašvaldības policija un Valsts robežsardze. SIA „D Dupleks” jau 12 gadus ražo arī NATO standartiem atbilstošu produkciju Nacionālo bruņoto spēku apmācības vajadzībām. Tādā veidā A. Dundurs ir sniedzis lielu ieguldījumu Latvijas valsts aizsardzībā un drošībā, paaugstinot armijas, tiesībsargājošo iestāžu un zemessardzes kaujas spējas.

Aivars Dundurs

A. Dundura radītais uzņēmums eksportē savu produkciju uz vairāk nekā 30 pasaules valstīm. Tas regulāri piedalās nozares lielākajās starptautiskajās izstādēs, piemēram, „SHOT Show”, „IWA & OutdoorClassics”, „Defence Services Asia”, „Milipol Paris”, „Defence & Security Equipment International” (DSEI) u.c., kur izpelnījies lielu masu mediju uzmanību. 2011. gadā A. Dundura izstrādātā lode „Dupo 7” ASV notiekošajā izstādē „SHOT Show” tika izvirzīta kā kandidāte pasaules gada labākajai gludstobra lodes konstrukcijai. 2015. gada nogalē SIA “D Dupleks” ieguva pirmo vietu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) konkursa “Eksporta un inovācijas balva” kategorijā “Eksportspējīgākais komersants mazo komercsabiedrību grupā”. Tādējādi A. Dundurs ar panākumiem sekmējis Latvijas vārda atpazīstamību visā pasaulē.

A. Dundurs sniedzis lielu ieguldījumu arī Latvijas mednieku izglītošanā. 1993. gadā viņš piedalījās žurnāla „Medības. Makšķerēšana. Daba” (MMD) dibināšanā. Viņam pieder arī ideja organizēt mednieku šaušanas sacensības „MMD Kausi”, kas norisinās kopš 1998. gada. 2000. gadā A. Dundurs izdeva grāmatu „Medību ieroči”, kas joprojām kalpo par lielisku mācību līdzekli jauno mednieku apmācības procesā.

Aivars Dundurs

Ierosinājumu par valsts apbalvojuma piešķiršanu A. Dunduram iesniedza biedrība “Medniekiem.lv”.

Apsveicam A. Dunduru ar Atzinības krusta saņemšanu un iecelšanu par ordeņa virsnieku!

Komentāri:

Normunds Kalniņš 2016-11-24 13:17

Labprāt atgrieztos pie "Dundurenēm", jo tad , kad nav nepilnvērtīgs šāviens, iet precīzi un nenovirzās. Bet bieži paliek sivēnam aiz ādas vai nokrīt sniegā netālu no mednieka kājām. Kad tiks paziņots par šīs problēmas novēršanu, nepirkšu vairs Brenekus.

Raivis Avotins 2016-11-28 12:19

Nu nezinu, kur tās patronas glabā tie mednieki, kas sūdzās (droši vien kādā šaurā, tumšā, mitrā vietā). Es jau gadus 7 izmantoju tikai un vienīgi dupleks lodes gludajam Browning pusautomātam (monolit 28) un nav pievīlušas. Iet precīzi un stabili, pārlādē bez aizķeršanās. Turklāt ir gadījies arī, ka sezonā nopirktās lodes visas nav izšautas un arī tās 2-3 gadus vecās ir OK. Cik kolēģi ir šāvuši arī nav sūdzējušies. Tā ka paldies uzņēmumam un tā izveidotājam.

Elnais Štrauhs 2018-08-20 21:27

Nu šaujot pa 100 attālo sivēnu varbūt paliek aiz ādas-tikai otrpus sivēnam, kad tam cauri izgājusi! :D Man ļoti patīk šīs patronas! Šauju ar viņām gan balistisko īpašību dēļ, gan tādēļ ka ražo iekš LV !


Ja vēlaties ievietot portālā savu rakstu, sūtiet to uz e-pasta adresi info@medniekiem.lv. Neaizmirstiet pievienot informatīvos materiālus. Raksts noformējams atbilstoši gramatikas noteikumiem un sūtāms rediģējamā formātā, piemēram doc, txt.

Nesen šo rakstu apskatīja
Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Medību tradīcijas un kultūra ir sena. Katrai valstij tās ir individuālas, līdz ar ko – interesantas. Ja vēlaties paplašināt savu..

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

Līdz ar jaunajiem būvnormatīviem AS “Latvijas valsts meži” (LVM) nolemts ieviest kārtību saistībā ar mednieku atpūtas vietām uzņēmuma..

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

Valsts aizsardzība ir valsts virsfunkcija. Tādēļ medniekiem nāksies rēķināties, ka viņu nomātās platības AS “Latvijas valsts meži”..

Jauns Huberts veikals Rīgā

Jauns Huberts veikals Rīgā

2018.gada 2. novembrī savas durvis vērs jaunais Huberts veikals Rīgā.

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Sekojot modes tendencēm datu aizsardzības jomā, kā arī respektējot Vislatvijas mednieku portālā reģistrēto lietotāju iespēju..