Medības reglamentējošie normatīvi akti ir speciālā likumdošana attiecībā pret CL,tāpat arī Dzīvnieku aizsardzības likums, kur kā izņēmums norādītas darbības medību ietvaros.Ar to problēma nebūtu.Drīzāk tas, ka reti kurš likums vai MK not.pie mums ir saprātīgs, izpildāms un korekts:(Droši vien tāpēc ir nerakstīti likumi, kurus ievērojam, reizēm darot kaut ko it kā aizliegtu, reizēm-nedarot atļauto(piem.reti kurā kolektīvā šauj cūkas maijā, kaut tas ir atļauts, turklāt neatkarīgi no dzimuma).Un padomu , kō darīt ar suņiem,paši redzat, cik daudz, kas ir ļoti jauki.Bet padoma, ko REĀLI darīt ar kretīnisko saimnieku- ne likumos, ne forumā, ne kolektīvā īsti nav.Jāliek lietā fantāzija, varbūt rodas kāda spoža ideja,ko pielietot pašai un ar ko padalīties ar līdzīgā situācijā nonākošiem medību kolēģiem.
Ja suņi pieķerti vienreiz, tad nebūtu lāga uz sitiena klapēt nost - nu kam negadās, ka lopiņi no sētas pamukuši. Bet, ja ir info, ka klaiņo regulāri, tad bez liekas gudrošanas ātri un klusi zemē iekšā. Pazuda un viss. Neko neredzēju, neko nezinu. Diemžēl mūsu likumdošana šai gadījumā ir konfliktā ar loģiku - Medību likums un noteikumi neiet kopā ar civillikumu, tādēļ tā iir vienīgā pareizā rīcība.
Bez žēlastības gan nesanāks - nu žēl to suņu vienalga - godīgāk būtu to lietu sākt ar saimnieku. :(
Ivar! Man pašam ir 4 medību suņi un māja meža malā, un lai suņi uz savu galvu neietu mežā, tie pārmaiņus sēž pie ķēdes, jo kā mēs labi zinām, vienam sunim uz mežu netīk iet. Runa nav par medību suņu šaušanu, bet gan par klaidoņiem, kuriem mežā NAV vietas!!!!!!!!!!!! Un kaimiņam nav un nekad nav bijuši medību suņi, bet gan dažādu sajaukumu vācu aitu suņi, kaukāzieši un dobermaņi. Ir gadījies mežā satikt arī noklīdušu medību šķirnes suni, un pat doma nav bijusi pacelt ieroci, kur nu vēl izdarīt šāvienu.
Ja gribi vēl kādu piemēru no dzīves, gadus 5 atpakaļ man pavasarī pie mājas rītos vakaros nāca ganīties paprāvs briežu bariņš un arī buki nebija retums. Tad mežā regulāri sāka sirot 3 suņu kompānija un rezūltāts drīz vien bija jūtams, dzīvnieki nebija manāmi ne ganoties, ne mežā, vienas suņu pēdas. Tā tas turpinājās mēnešus 6, līdz pāris vakaros visi 3 uzrāvās, un nepagāja ilgs laiks, kad atkal varēja sākt manīt gan briežus gan stirnas...
jebkurs suns dzivojoss meza tuvuma , kas nav piesiets kedee klaino pa mezu , un nav atkarigs baro vinju saimnieks vai nee , sunim ir medisanas instinkts un ja vel salasas baros , ka loti biezi ari otiek , siro pa tuvejo apkartni ja ne nokozot tad iztrenkajot visu dzivo apkart , to jau vajag pasam izvertet sarunat ar saimnieku lai piesien , vai ja bezcerigi viena reize iznicinat visu baru , esmu noverojis ka tie klaidoni diena mierigi sez kedes bet vakaros kad tiek atlaisti siro un ir loti uzmanigi , pasam personigi ,tadus meza vairakas reizes ir gadijies sastapt , ir bijusi gadijumi kad apjukusie saimnieku pazaudetie tika laisti garam , meza kur nav tuvuma maju esmu sastapis gan rotvelleru , dobermani bulterjera krustojumu un vairakus liela izmera krancus , ir ari bijis gadijums kad makskerejot realos briksnos kur tuveja maja bij ap 10 km sadzirdeju aiz muguras cabonu , un pamaniju ka upe ieet cetri lieli dazadu krasu izkamejusi kranci un klusi parpeld pari upei viena stripa purva virziena , kur tuvejo maju vispar nav , tas bija vasaras vidu , domaju tie suni pastavigi dzivoja meza vai pat ir meza dzimusi
Slēpts
06.07.2009. 13:58
Jāni B.
Jā es kā suņa saimnieks NESAPROTU.
Ir jau dzirdēti, ka platību nomu līgumos tiek iekļauti papildus punkti par to kuras personas nedrīkst atrasties nomātās medību platībās...It seviški, ja kaimiņam bija medību suņi... Un vai sezonas kartē savu varoņdarbu ierakstīji- jeb paliki klusais maliķis??
Viss, paliksim katrs pie sava viedokļa un iesim labāk kviešu laukus sargāt!:)
Tātad, ja veicot likumā paredzētās darbības, proti, likvidējot klaiņojošus suņus, ir iespēja, ka onkulis sāks staigāt ar zāģīti, tad noteikti vajag kameru izvietot, kas šo momentu fiksē. Pēc tam pareizi sarakstot var onkulim sagādāt kriminālprocesu un pat lietu par slepkavības mēģinājumu...parasti pat, ja process beidzas ar "nozieguma sastāva trūkums", indivīdi nomierinās.
Otrs variants - pirms beisbola spēles nejauši satikušies biedri kopīgi apciemo minēto personu...
Atkarībā no situācijas - viens no paņēmieniem ir efektīvāks...es gan vairāk vienmēr sliecos atbalstīt tiesisko, bet tā kā mums ir lielķeza...tad tas var nebūt pietiekoši efektīvs :/
Var jau diskutēt par to ka suni žēl nošut, bet iedomājoties ko šis mīlulis var izdarīt dzīvniekam, šermuļi skrien pār kauliem... Kaut vai tam pašam stirnu āzim, nokost nespēj, bet, dzīvam esot, izēst pakaļciskas spēj... Vai nodzīt grūsnu briežu govi, līdz tai sākas spontānas dzemdības, forši vai ne....
Un saku vēlreiz - Suņu saimnieki vairumā gadījumu NESAPROT. Pats savulaik nošāvu 2 kaimiņa (kurš starp citu arī ir mednieks) suņus, kas dzina mežā briežu bulli, bet tagad atkal ir 2 suņi vietā un atkal dod pa mežu, tātad atkal laika jautājums, jo pienāks brīdis, kad uzrausies.....
Paldies par atsaucību, vīri!redzu, ka tādas situācijas nav retums:(Par to, ka saskaņā ar medību likumdošanu šos suņus atļauts nošaut kā klaiņojošus, nav šaubu.Tātad, ir tiesības, bet nav obligāts pienākums.Tāpēc jau jautāju par cilvēciski ētisko pusi, jo arī man ir laika un taksis, kas ir apmācīti medībām.Domāju,ka man vajadzēja šaut, jo tagad esmu arī šo to noskaidrojusi par saimnnieku, kas patiešām kopā ar suņiem dodas malumedībās un visdrīzāk bija turpat tuvumā mežā.Tikai divi BET: nav viegli šaut pa suni, jo 1)apriori suns ir draugs un medību biedrs(vnk roka īsti neceļas)un 2)sevis arī žēl, jo reāls risks nākamajā vakarā kāpt aizzāģētā tornī.Laikam jāatrod kāds viltīgs veids, kā "piešūt"saimnieku pie rokas ar pierādījumiem(piem.kameriņu uzlikt)un tad jau varbūt tiem suņiem arī ķēde atradīsies.Ja ne-laikam jau tomēr lode'.Diemžēl, īsto vainīgo-saimnieku sodīt ir grūtāk nekā suni-draņķīga saimnieka izaudzinātu par ļaunīgu meža ienaidnieku.
Slēpts
06.07.2009. 11:54
Raivi.
Ar mani ir OK. sajaucu- tiešām sezonas kartē- un ja neraksta- tad ir nelikumīgas medības:(
Un ja saimnieki ir brīdināti- tad protams ir jārīkojas.
Bet ja platības ir svarīgas- tad pa kluso šaujot( malumedības!)- nu nedomā , ka saimnieki ir muļķi- tik uzkrāsies nepatika pret medniekiem un pie pirmās lielās iespējas - līgums tiks pārtraukts un noslēgts ar citu.
Un ko TU dari ar savu taksi- visu laiku tikai gultā turi- vai pa pilsētas stadionu dod iespēju izskrieties?? Kā Tu viņu mežā pieskati?? Saitītē pastaigājies? Manējais rudenī piedalās dzinēju medībās- nu negribu es viņu 9 mēnešus turēt mājās..
Ivar, ar Tevi kaut kas nav labi. :)
Pirmkārt, medību pārskatā raksta tikai limitētos medījamos dzīvniekus, klejojošs suns ir tāds pats nelimitētais kā lapsa. Un tos tad raksta sezonas kartē. Ja raksta! :)
Otrkārt, es arī vakar, diemžēl, nopūdelēju šaujot pa klaiņojošu taksi. Kompānijā taksim arī dvorterjērs vazājās. Saimnieki jau iepriekš bija brīdināti, ka nepiesieti suņi tiks šauti bez žēlastības. Bija tā iespēja vairāk kā mēnesi sēžot uz gaidi pa vakariem paklausīties un pēc tam arī vairākkārt redzēt darbībā, kā šie divi "mazie mīluļi" plēš stirnu kazlēnus kā nemetas, kā dzenā aļņa govi ar teļu, u.t.t.. Principā vairāki meža kvartāli tika sačakarēti un izdzīti kapitāli. Lieki piebilst, ka ne es vienīgais, kam šie mazie draugi gaidi ir izcūkojuši.
Jāšauj, jāšauj un vēlreiz jāšauj, tik izdarot atbilstoši Medību likumdošanai. Vai arī, ja suņu saimniekiem svarīgas platības, tad klusām un nereklamējot. :)
P.S. Man pašam ir taksis un es zinu, ko tas ķēms nepieskatīts stundas laikā var sadarīt, tā ka droši vari man nestāstīt, ka Tavējais tāds nav! :)
Bez žēlastības gan nesanāks - nu žēl to suņu vienalga - godīgāk būtu to lietu sākt ar saimnieku. :(
Ja gribi vēl kādu piemēru no dzīves, gadus 5 atpakaļ man pavasarī pie mājas rītos vakaros nāca ganīties paprāvs briežu bariņš un arī buki nebija retums. Tad mežā regulāri sāka sirot 3 suņu kompānija un rezūltāts drīz vien bija jūtams, dzīvnieki nebija manāmi ne ganoties, ne mežā, vienas suņu pēdas. Tā tas turpinājās mēnešus 6, līdz pāris vakaros visi 3 uzrāvās, un nepagāja ilgs laiks, kad atkal varēja sākt manīt gan briežus gan stirnas...
Jā es kā suņa saimnieks NESAPROTU.
Ir jau dzirdēti, ka platību nomu līgumos tiek iekļauti papildus punkti par to kuras personas nedrīkst atrasties nomātās medību platībās...It seviški, ja kaimiņam bija medību suņi... Un vai sezonas kartē savu varoņdarbu ierakstīji- jeb paliki klusais maliķis??
Viss, paliksim katrs pie sava viedokļa un iesim labāk kviešu laukus sargāt!:)
Otrs variants - pirms beisbola spēles nejauši satikušies biedri kopīgi apciemo minēto personu...
Atkarībā no situācijas - viens no paņēmieniem ir efektīvāks...es gan vairāk vienmēr sliecos atbalstīt tiesisko, bet tā kā mums ir lielķeza...tad tas var nebūt pietiekoši efektīvs :/
Un saku vēlreiz - Suņu saimnieki vairumā gadījumu NESAPROT. Pats savulaik nošāvu 2 kaimiņa (kurš starp citu arī ir mednieks) suņus, kas dzina mežā briežu bulli, bet tagad atkal ir 2 suņi vietā un atkal dod pa mežu, tātad atkal laika jautājums, jo pienāks brīdis, kad uzrausies.....
Ar mani ir OK. sajaucu- tiešām sezonas kartē- un ja neraksta- tad ir nelikumīgas medības:(
Un ja saimnieki ir brīdināti- tad protams ir jārīkojas.
Bet ja platības ir svarīgas- tad pa kluso šaujot( malumedības!)- nu nedomā , ka saimnieki ir muļķi- tik uzkrāsies nepatika pret medniekiem un pie pirmās lielās iespējas - līgums tiks pārtraukts un noslēgts ar citu.
Un ko TU dari ar savu taksi- visu laiku tikai gultā turi- vai pa pilsētas stadionu dod iespēju izskrieties?? Kā Tu viņu mežā pieskati?? Saitītē pastaigājies? Manējais rudenī piedalās dzinēju medībās- nu negribu es viņu 9 mēnešus turēt mājās..
Pirmkārt, medību pārskatā raksta tikai limitētos medījamos dzīvniekus, klejojošs suns ir tāds pats nelimitētais kā lapsa. Un tos tad raksta sezonas kartē. Ja raksta! :)
Otrkārt, es arī vakar, diemžēl, nopūdelēju šaujot pa klaiņojošu taksi. Kompānijā taksim arī dvorterjērs vazājās. Saimnieki jau iepriekš bija brīdināti, ka nepiesieti suņi tiks šauti bez žēlastības. Bija tā iespēja vairāk kā mēnesi sēžot uz gaidi pa vakariem paklausīties un pēc tam arī vairākkārt redzēt darbībā, kā šie divi "mazie mīluļi" plēš stirnu kazlēnus kā nemetas, kā dzenā aļņa govi ar teļu, u.t.t.. Principā vairāki meža kvartāli tika sačakarēti un izdzīti kapitāli. Lieki piebilst, ka ne es vienīgais, kam šie mazie draugi gaidi ir izcūkojuši.
Jāšauj, jāšauj un vēlreiz jāšauj, tik izdarot atbilstoši Medību likumdošanai. Vai arī, ja suņu saimniekiem svarīgas platības, tad klusām un nereklamējot. :)
P.S. Man pašam ir taksis un es zinu, ko tas ķēms nepieskatīts stundas laikā var sadarīt, tā ka droši vari man nestāstīt, ka Tavējais tāds nav! :)