Šodien vārdadienu svin Dzintara, Dzintars, Dzintra, rītdien - Persijs, Vaida, Klaudija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Ideja jeb kā veicināt lapsu un jenotsuņu medīšanu.

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 22 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 07.12.2009. 14:39

Dainis
Dainis
Pēdējo reizi manīts 2019-02-20 22:59
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Bolderāja
Medību stāžs: 1987
Aprīkojums: TOZ34E 12/70,MP153 12/76,Mannliher 30-06
Medību trofejas: 9
04.12.2009. 17:20
Arni,cik jums ir lapsu un jenotu midzeņu un kuros kvartālos?
Mednieku līnijā izej un saki,veči 100 kvartālā ir lapsu midzenis,davaj izdzenam,vaj 101-jā jenots davaj noķeram.
Vo,to var pateikt mednieks,a pateikt maksāt par nenošautu lapsu var zemkopības ministrija.
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2026-08-31 18:00
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Olaine - Jelgava - Saldus rajons
Medību stāžs: no 1998 (93). gada
04.12.2009. 17:50
Māris Markovs, Šodien, 15:33
Nu eiropas naudiņa par lapsu vakcīnu izmētāšanu no lidmašīnām aizgāja ne maziņā un kur tad vēl uzražošana,transporta izd.,uzglabāšana(saldētavās)utt.Es tikai Andri nesaprotu kā efektīvāk un lietderīgāk šo naudu var izmantot tieši plēsēju skaita samazināšanā.

Tad man tev Māri uzreiz rodas pretjautājums - kā, tavuprāt, vakcīnas ir veicinājušas lapsu skaita samazināšanos?
Nekādi! Un šeit vieta ir teiciens - "katram kokam ir divi gali", tas ir, vakcīnācija ir samazinājusi trakumsērgas izplatīšanos lielākos apmēros, bet, tādejādi, arī ir veicinājusi lielāku lapsu skaita izdzīvošanu, kas, nesaņemot vakcīnu, būtu no šīs slimības gājušas bojā.
P.S. Pēdējo 10 gadu laikā lapsu skaits ir palielinājies par ~10 000 (VMD uzskaites dati).
Māris
Māris
Pēdējo reizi manīts 2023-05-30 10:08
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
04.12.2009. 18:31
Eiropas mērķis jau nebija lapsu skaita samazināšana bet maksimāli izskaust trakumsērgu.Droši vien mēs abi domājam vienādi.Tātad tajā dienā ,kad lapsu vai kādu citu sīko plēsēju un ne tikai plēsēju vai viņa ādu,vai ķepu,vai knābi,aiznesot uz PVD vai kādu citu pieņemšanas vietu,maksās normālu rubli,viss notiksies.Pagaidām nekā-būs vien jāpieņem Arņa piedāvātais modelis.
Uldis
Uldis
Pēdējo reizi manīts 2020-02-02 19:53
Atrašanās vieta: Zvārde
Medību stāžs: no 2008.g.13.maija
Medību trofejas: 20
04.12.2009. 19:47
Ješkas jāsoda par sivēnu paikas norīšanu.Tie kas gāda barību droši,ka tā dara.
Uldis
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2026-08-31 18:00
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Olaine - Jelgava - Saldus rajons
Medību stāžs: no 1998 (93). gada
04.12.2009. 20:43
Māris Markovs, Šodien, 18:31
...Tātad tajā dienā ,kad lapsu vai kādu citu sīko plēsēju un ne tikai plēsēju vai viņa ādu,vai ķepu,vai knābi,aiznesot uz PVD vai kādu citu pieņemšanas vietu,maksās normālu rubli,viss notiksies...

Šī shēma, kad mednieki par nomedīto lapsu vai jenotu, nododot to PVD uz pārbaudi, lai konstatētu vakcīnas klātbūtni organismā, var saņemt, kaut vai tos pašus, 7 latus, darbojas un veiksmīgi, tikai ir viens bet, "limits" ātri vien beidzas, līdz ar to noplokot arī mednieku interesei par plēseju medībām. Varbūt, ka pareizāk ir daļu no, vakcinācijai paredzētajiem līdzekļiem, novirzīt tieši kompensācijai medniekiem, tādejādi, ar tiem pašiem līdzekļiem iegūstot krietni vien lielāku kopējo efektu?
Šāds teksts atrodams LATMA-s mājas lapā:
"2008-02-18 Vakcinācija pret trakumsērgu efektīvāka bijusi lapsām
Rīga, 17.febr., LETA. Vakcinācija pret trakumsērgu efektīvāka bijusi lapsām, mazāk efektīva - jenotsuņiem, Pārtikas un veterinārā dienests (PVD) gada atskaitē šonedēļ pastāstīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.
Lai noskaidrotu vakcinācijas efektivitāti, PVD no medniekiem pieņēma 5120 nomedītas lapsas un jenotsuņus un nosūtīja tās laboratoriskiem izmeklējumiem. Līdz šim PVD ir pārbaudījusi 59% no pārbaudei nodotajiem dzīvniekiem. 70% no pārbaudītajiem dzīvniekiem ir saņēmuši vakcīnas un 44% dzīvnieku bija izstrādājusies imunitāte pret trakumsērgu.
Jau ziņots, ka pagājušajā gadā visā Latvijas teritorijā vienmērīgi tika izvietoti 3 miljoni vakcīnu - 26 vakcīnas devas uz vienu kvadrātkilometru. Tā kā lapsām patīk klaiņot apdzīvotu vietu tuvumā, jo tur vieglāk atrast barību, vakcīnas izsvieda arī ļoti tuvu pilsētām, vienlaikus izvietoja tās arī apdzīvotās vietās un pilsētu parkos.
Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību apdraudoša infekcijas slimība, un mājdzīvnieki, galvenokārt suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem.
Trakumsērgas gadījumu skaits kopš 2005.gada ir samazinājies 2,3 reizes. Pateicoties lapsu orālajai vakcinācijai no trakumsērgas oficiāli brīvas ir Somija, Itālija, Francija, Luksemburga, Čehija un Beļģija. Arī Latvijai, turpinot vakcinācijas kampaņas, tuvāko gadu laikā ir iespēja pievienoties šo valstu skaitam."
Slēpts
04.12.2009. 21:29
Nu nebūs tā ka visi kolektīvi sametīsies kopā un dauzīs tās rudās.Te jau tika pieminēts ka komercmedības ar to nenodarbojas.Es šo sezon esmu diezgan lapsas nogāzis.Bet kamēr netiks pieņemti kā agrākos laikos ka vārnu kājas bija janodod-būs vienmēr kāda melnā avs(kolektīvs) kas to nedarīs.Un salīdzinot ar tām trakumsēgas vakcīnām-ja viņas nekaisītu,būtu daudz mazāk plēsēju.Jo reāli tak mājdzīvniekus pret to trakumsērgu potē(es ceru).
Andrejs
Andrejs
Pēdējo reizi manīts 2013-03-30 16:20
Atrašanās vieta: Madonas novads
Medību stāžs: 20
Aprīkojums: pietiek medībām
Suņi: taksis
04.12.2009. 21:53
Mednieki ir jāieinteresē finansiāli vai materiāli, tad tikai būs efekts. Kamēr lapsas nepieņēma PVD, mednieki vismaz pie mums , tās šāva retais.Tagad uz sacensībām kurš dabūs, jo tomēr 7 ls.Agrāk mednieku biedrībās nodevi žagatu , vārnu vai kraukļu kājas - par katru kāju saņēmi gludajam 1 skrošu patronu- super. Kādēļ tagad nevarētu - nodevi 10 lapsas(kaut ausis)dabon buka šeni, 20- ruksi utt. Ja šādi ieinteresēsim medniekus , tad rezultāts būs noteikti. Savādāk cerēt uz ideāliem un augstiem mērķiem bezjēdzīgi.
Māris
Māris
04.12.2009. 21:58
Andri,paldies par stat.datiem.Par to, vai daļu no vakcinēšanas līdzeļiem novirzīt mednieku prēmēšanai,nezinu.Lai kautko loģiski atbildētu, ir jāpārzin šī " virtuve",man tādu datu nav.
Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
06.12.2009. 09:43
Ideja visnotāļ apsveicama!
Vispār, lapsu medības ir vienas no interesantākajām. Bet, kamēr mednieki netiks finansiāli atbalstīti, būs tādi, kas lapsu un ješku garām nelaiž, un būs tādi, kas nemedī. Rezultātā kaut kur plēsēji tiks izmedīti, bet kaut kur dzīvos cepuri kuldami, un rezultātā to LV kļūs arvien vairāk.Ja valsts par katru nomedīto sīkzvēru maksātu kaut vai tos pašus 5-7 Ls, domāju, ka tie tiktu medīti daudz intensīvāk un pēc gadiem ieguvums būtu acīmredzams.
Mans kaimiņš, mednieks ar apm.60 gadu stāžu, man stāstījis, kā medījis lapsas savā jaunībā, cik gudras, viltīgas un uzmanīgas toreiz tās bijušas un ka nebija viegli to nomedīt. Un zaķus viņš toreiz esot medījis pa 80 sezonas laikā!!! Jo toreiz par ādām maksāja, un maksāja labi. Un neviens mednieks lapsu garām nelaida.
Māris
Māris
06.12.2009. 12:08
Žanna,ar piecīti nekas nesanāks, jo man no laukiem tā lapsa jādabū 30km līdz pilsētai,bet Mednieku gadagrāmatā 2010 33.lpp Vitauts Gaross apraksta par 3,5 miljoniem Ls,kurus taisās tērēt lapsu vakcinācijai. Viņš raksta:"Par to naudu mednieki, saņemot prēmijās 50-60Ls par lapsu un citu plēsoņu iznīcināšanu,to skaitu normalizētu pāris gados." Drusciņ mazāk par bebru-30-40Ls,nu palasiet paši.Mana apetīte gan nav tik liela,un es domāju,ka ja uz šo brīdi es lapsas un jenotus klapēju hobija pēc,tad par kautkādiem 30Ls tas būtu pastāvīgs darbs.Vienīgi man no augstāk stāvošām instancēm būtu vajadzīga atļauja šaut no ceļa un arī svešā teritorijā.Bet svešā ter. es dabūtu no vietējiem pa purnu,jo ar to lapsu tad taču gribēs pelnīt visi.Nu kautkā tā,ceru ka arī jociņus pa vidu sapratāt....Jā, ar bebriem manuprāt kādu laiku tiešām varētu pelnīt.Vismaz kāroto optiku varētu iegādāties.