Vispār jautājiens bija par ziemas apģērbu. Viss atkarīgs no siega un mīnusiem. Dzinējmedībās līdz -10c mierīgi iztieku ar savām vecajām melnajām Spider Goretex slaloma augstajām bixēm un Nokia zābakiem. Berghoff alpinistu apakšveļa. SweTex garā ziemas jaka ar kapuci. Ja jādzen, tad drošāk uzvilkt garos gumijas zābakus no AJgroup. Tiem ir bieza zole, stiprināti purngali un potītes. Ja Duberis lielāx, tad kājās Norfin blizzard -50c zābaki. Vismaz man -25c kājas nesalst. Tad tām slaloma bixēm pa virsu, kkādu neatceros, ķiniešu, bet arī Goretex biezās un baigi siltās augstās bixes. Jaka arī ķīniešu Goretex baigi uzpūsta ar garām rokām , lai pirxti nesalst. Cimdi - pirxtaiņi Jahti jakt no zamša. Šādā komplektā varu sniegā ,kaut vai roni tēlot visu dienu un vārtīties. Viss apģērbs kopā, nesver ne pusi no tiem norfin zābakiem. Bet arī ar tiem var atļauties iejāties knapi aizsalušā grāvī , ūdens cauri netiek. Kaut arī no gortexa tur ne smakas ;( Rezumējums tāds, ka galvenais lai ir silti, ja ilgi jāstāv aukstumā. Un ja sanāk lenkšana vai dzīšana, tad ģērbt ancuku, kas ir viegls un labi elpo. Materiāli tagad visādi - Polar tec, swed tex, gore utt. galvenais ,lai nešvīxt ejot vai kustoties.
Uģi, es ar saviem šņorzābakiem, kuros ir iestrādāta Goretex membrāna, ilgāku laiku bradāju pa upes straumi - kājas sausas kā gumijniekos. Galvenais zābakus nepiesmelt. Bet arī no tā daļēji var izvairīties, ja ir labas bahilas.
Andri!
Es tagad nesaku ka nevajag pirkt to vai šito, bet to ka arī pie saprātīga apģerba, protams ne pufaikā var arī ļoti labi un veiksmīgi pavadīt dienu. Ja tu dzen mastu tik un tā nosvīsti, pats galvenais izejot no masta uzmest kaut ko uz pleciem, savādāk ja pirms masta iet pilnā eķipējumā tad nezinu nevienu vēl apģērba gabalu kur tu izejot no masta nebūtu nosvīdis un no tevis nenāktu izgarojums kā pēc pirts, nerunāju par vienkāršo pastaigu, bet par grūti pārejāmām vietām un brikšniem, piedevām lietus vai sniegs. Ziemā pirms masta es noņemu virskārtu jo ja nenoņemšu izejot no masta būsi viss slapjš. Bet arī atkarībā no masta, ja masts viegls tad arī pilnā eķipējumā var pāriet. Kāpēc ģerbju virsjaku nost, jo dažreiz gadās ka izejot no masta un aibraucot uz citu vietu esi pilnībā mitrs kaut arī termoveļa diezgan ātri izvada sviedrus ārpusē, vienalga ļoti neomulīgi stāvēt un vēl kādas 20 min kūpēt kā pēc saunas. Bet pienākas dažreiz stāvēt pa stundai un divām no vietas.
Slēpts
10.10.2012. 13:10
nu vot Edgar tur būs tā atšķirība, laba termoveļa un jaka tos sviedrus izvadīs ļoti ātri ārā un būsi sauss un siltumā. Termoveļa jau tos sviedrus izvada, bet ja tie sviedri tālāk nekur netiek, tad arī esi mitrs un paliek auksts
Karoč izlasiet Anšpoka rakstu par apģērbu žurnālā Medības...
nezinu nevienu vēl apģērba gabalu kur tu izejot no masta nebūtu nosvīdis un no tevis nenāktu izgarojums kā pēc pirts
Bet ir! Neviens labs medību apģērbs (izņemot lielākiem mīnusiem) nav siltināts - kāpēc? Tāpēc, lai kustoties nesvīstu, jo salst ne jau tāpēc, ka nav uzvilti 3 džemperi, bet gan tāpēc ka ir tie džemperi mugurā vai arī tā biezā fufaika, jo taču miesa ir sasvīdusi!!!
Ja apģērba ārējā kārta aizturēs mitrumu, vēju un izdalīs mitrumu - tad būs silti bez papildus siltinājumiem pat nelielos mīnusos!!!
Uģi es šeit vairāk tieši vēlējos uzspiest kad ārā kādi -15-20 vismaz???
Slēpts
10.10.2012. 13:58
Laikam jau būs kaut kas jāiegādājas no Gore-tex.
Es ar savā īpašumā esošajām drēbēm , kam ir membrānas tomēr esmu svīdis, jo katrai no membrānai ir tomēr ir sava gaisa- mitruma izvadīšanas parametri, varētu teikt jauda. un ja normāli strādā pie nelielas pastaigas , tad pie lielas fiziskas slodzes viss siltums netiek uzreiz ārā , drēbju iekšpusē veidojas kondensāts un tikko ir kondenšats, tad membrāna pārstāj funkcionēt- nu nevar gaiss caur ūdeni iziet.
Laikam jau būs jāizmēģina Gore- Tex . varbūt paveiksies:)
Ha - kondenstāts veidosies arī Gore Tex, ja, piemēram, no vēsuma (-5c*) iekāpsi siltā mašīnā (+20c*), tāpēc jāizvairās no ārējās temperatūras straujām svārstībām - no siltuma aukstumā OK no aukstuma siltumā nebūs OK!!!
Es tagad nesaku ka nevajag pirkt to vai šito, bet to ka arī pie saprātīga apģerba, protams ne pufaikā var arī ļoti labi un veiksmīgi pavadīt dienu. Ja tu dzen mastu tik un tā nosvīsti, pats galvenais izejot no masta uzmest kaut ko uz pleciem, savādāk ja pirms masta iet pilnā eķipējumā tad nezinu nevienu vēl apģērba gabalu kur tu izejot no masta nebūtu nosvīdis un no tevis nenāktu izgarojums kā pēc pirts, nerunāju par vienkāršo pastaigu, bet par grūti pārejāmām vietām un brikšniem, piedevām lietus vai sniegs. Ziemā pirms masta es noņemu virskārtu jo ja nenoņemšu izejot no masta būsi viss slapjš. Bet arī atkarībā no masta, ja masts viegls tad arī pilnā eķipējumā var pāriet. Kāpēc ģerbju virsjaku nost, jo dažreiz gadās ka izejot no masta un aibraucot uz citu vietu esi pilnībā mitrs kaut arī termoveļa diezgan ātri izvada sviedrus ārpusē, vienalga ļoti neomulīgi stāvēt un vēl kādas 20 min kūpēt kā pēc saunas. Bet pienākas dažreiz stāvēt pa stundai un divām no vietas.
Bet ir! Neviens labs medību apģērbs (izņemot lielākiem mīnusiem) nav siltināts - kāpēc? Tāpēc, lai kustoties nesvīstu, jo salst ne jau tāpēc, ka nav uzvilti 3 džemperi, bet gan tāpēc ka ir tie džemperi mugurā vai arī tā biezā fufaika, jo taču miesa ir sasvīdusi!!!
Ja apģērba ārējā kārta aizturēs mitrumu, vēju un izdalīs mitrumu - tad būs silti bez papildus siltinājumiem pat nelielos mīnusos!!!
Es ar savā īpašumā esošajām drēbēm , kam ir membrānas tomēr esmu svīdis, jo katrai no membrānai ir tomēr ir sava gaisa- mitruma izvadīšanas parametri, varētu teikt jauda. un ja normāli strādā pie nelielas pastaigas , tad pie lielas fiziskas slodzes viss siltums netiek uzreiz ārā , drēbju iekšpusē veidojas kondensāts un tikko ir kondenšats, tad membrāna pārstāj funkcionēt- nu nevar gaiss caur ūdeni iziet.
Laikam jau būs jāizmēģina Gore- Tex . varbūt paveiksies:)