Raimond, medību suns nav svētāks par citiem suņiem. Starpība ir tikai tā, ka mēs medību suni speciāli mācām iet mežā un piedalīties medībās un nav viegli iemācīt medību sunim, ka bez saimnieka( mednieka)mežā nedrīkst iet. Mājas suns jau nu nepavisam nav vainīgs, ka viņš klejo pa mežu, vainīgs ir suņa saimnieks, kas nav iemācījis sunim neiet uz mežu. Savās medību platībās mēs pazīstam gandrīz visus mājas suņus un zinām arī tos kuri nozūd no mājām nejauši vai regulāri. Suņu īpašnieki, kuriem suņi "nozūd regulāri" mežā, tiek brīdināti, lai labāk pieskata savus suņus, jo mūsu medību platībās, bez vilkiem, mēdz būt arī lūši, kas nedraudzējas ar mājas suņiem.
Jā Gunār, es arī neesmu savā pusē nevienu tādu suni "gāzis no kātiem", bet kāpēc kādam šķiet, ka medību suns ir svētāks par mājas mīluli? kāpēc ir pieļaujam, ka medību suns var aizdzīt ellē ratā un nomaldīties, vazāties pa mežiem un tikt meklēts kaut vai ar medniekiem.lv starpniecību nedēļām ilgi, bet lūk vācu aitusuns ietilps kategorijā "Ja saimnieks nekontrolē savu kvekšķi un tas plosas pa medību platībām, tad pats vainīgs"? Saproti mani pareizi - man nav vēlme nevienu suni šaut, man suņi patīk, bet kāpēc kādam medniekam šķiet, ka visi citi ir muļķi, bet lūk mednieks vienīgais svētais? Mums pašiem suņi mēdz nozust un ne tikai medību laikā, kāpēc mēs izliekamies par baigi taisniem brīdī, kad nozudis kāds nepareizās šķirnes suns? Es negribu baigā diskusijā te iegrimt, par to jau te ir gari runāts iepriekš, bet uzsit asinis, kad kāds vēlas būt gundrāks un pareizāks par visiem citiem.
Raimond. Pagalma nevajag. To ir ieteicams darīt Medību platībās. Aizej ar kaimiņu sunīti barotavas apskatīt :)
Medību likums - "Medībām pielīdzināma: klaiņojošu mājas (istabas) dzīvnieku nonāvēšana medību platībās, izmantojot medību šaujamieročus un ievērojot dzīvnieku aizsardzību reglamentējošos starptautiskos līgumus un citus normatīvos aktus."
Eiropas Konvencija par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību - "Klaiņojošs dzīvnieks ir mājas (istabas) dzīvnieks, kam nav māju, vai arī tāds mājas (istabas) dzīvnieks, kas atrodas ārpus īpašnieka vai turētāja mājsaimniecības robežām un ko īpašnieks vai turētājs nekontrolē vai tieši nepārrauga."
Dzīvnieku aizsardzības likums - "Bez pajumtes un īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palicis dzīvnieks (izņemot savvaļas dzīvnieku) uzskatāms par klaiņojošu dzīvnieku. Par klaiņojošu dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts kaķis, kas uzturas pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā."
Pareizi Pēteri, tad, kad man sētā kārtējo reizi ieskries nomaldījies mednieku suns es arī to gāzīsu no kātiem, jo "Ja saimnieks nekontrolē savu kvekšķi un tas plosas pa medību platībām, tad pats vainīgs". Man rudens - ziemas laikā kādi trīs tādi kvekšķi iepeld teritorijā, un visi bez saimnieka......
Medību likums - "Medībām pielīdzināma: klaiņojošu mājas (istabas) dzīvnieku nonāvēšana medību platībās, izmantojot medību šaujamieročus un ievērojot dzīvnieku aizsardzību reglamentējošos starptautiskos līgumus un citus normatīvos aktus."
Eiropas Konvencija par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību - "Klaiņojošs dzīvnieks ir mājas (istabas) dzīvnieks, kam nav māju, vai arī tāds mājas (istabas) dzīvnieks, kas atrodas ārpus īpašnieka vai turētāja mājsaimniecības robežām un ko īpašnieks vai turētājs nekontrolē vai tieši nepārrauga."
Dzīvnieku aizsardzības likums - "Bez pajumtes un īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palicis dzīvnieks (izņemot savvaļas dzīvnieku) uzskatāms par klaiņojošu dzīvnieku. Par klaiņojošu dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts kaķis, kas uzturas pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā."