Ivo, skaties video un secini, domāju nevisai estētisks nogalināšanas veids. Ņem vērā medniecies komentāru, ka pēc šāviena zvērs nekad nepaliek uz vietas. Tātad loku mednieka arsenālā jābūt arī labam asinspēdas suns, lai pēc tam stundām ilgi skraidītu pa siliem laukiem, meklējot sašauto zvēru.
[youtube::DZqBiamX_vE]
Kad ir iespēja šautuvē ar loku pašaut tad tīri interesants pasākums bet medības ar loku nesaista pat pa televizoru medību kanālus skatoties tie locenieku sižeti nesaista, tāpat kā visas tās kovboju sacensības ko jau tur rāda, pat tradicionālie amerikāņu pīļu medību sižeti ar mānekļiem liekas garlaicīgi, kā nekā man pīļu medības ir brišana gar Daugavu, bet internetā nevienu labu sižetu par medībām uz celšanu nevar atrast. Ar karabīni arī var pielavīties dzīvniekam 15 m attālumā un ar lielu troksni lopiņš ir gatavs uz vietas, bet karabīnei ir arī otrs ceļš ko iet, iemācies šaut un šaut no metriem 300 un vairāk, ar loku to neizdarīs. Vienīgais medību veids kas man liekas pretīgs ir plēsīgo putnu izmantošana.
Man kā medniekam ,kurš nesen pievērsies loka šaušanai ir šāds viedoklis šajā jautājumā. Medības ar loku medniekam ir nesalīdzināmi dārgāks vaļasprieks par medībām ar šauteni, bisi, karabīni. Argumenti ir pietiekoši daudz. Pirmkārt laiks. Laiks lai apgūtu prasmi šaut, laiks, kas nepieciešams medībām. Otrkārt izmaksas. Medībām atbikstošs loks ,ar visiem pribambasiem , kostīmu, apaviem , platformām maksā krietni vairāk nekā mazbudžeta karabīne.Treškārt, par bultām, viena medību bulta maksā ap 15-20 eur. Treniņiem 8-12 Eur. Medībās, pa medījumu izšauta bulta ir zudusi pa 98% neveiksmīga šāviena rezultātā.Tas, ka televizorā rāda ,ka visi locenieki baigi gāž ir pilnīgs fufelis. Baigi gāž uz pirkstiem skaitāmi cilvēki. Latvijā varbūt kādi 10.Un viņi Latvijas faunai un medniekiem parastajiem nav nekāds drauds, jo viņi ir pietiekami labi situēti,lai aizbrauktu pamedīt tur ,kur tas ir atļauts.Tāpēc man šķiet ,ka atļaujot medības ar loku visi būtu tikai ieguvēji. Tirgotāji, eksāmenu pieņēmēji, medību klubi gala beigās valsts, jo kāda kapeika jau nodokļos ar iebirtu. Katrs klubs taču var noteikt taksi par medību dienu neatkarīgi no rezultāta. Un ja nu, izņēmuma/pilnīgas cūcenes kārtā, kāds bebrs vai sivēns krūmos sapūtu , kluba kasē būs ieripojusi pietiekami liela naudiņa,lai nekreņķētos. Emocijas maksā naudu un ja kāds ir ar mieru par savām emocijām maksāt ,kāpēc gan nesniegt cilvēkam prieku? Kapēc es visu šito penteri te sarakstīju? Nesen piedalījos savās pirmajās loku šaušanas sacīkstēs.Tur pieredzētais man ļauj izdarīt šādus secinājumus, jo pat labākie šāvēji šaujot ar medību lokiem pa labi redzamiem, statiskiem mērķiem, bieži ar pirmo šāvienu nespēja trāpīt mērķa nosacītajā nāves zonā. Un tie ir cilvēki ,kuri regulāri, vairākus gadus trennējās. Man personīgi ir vienalga vai atļaus medības ar loku vai ne. Man nav tik daudz laika un arī meža gaļa garšo,lai dienām dirnētu kādā kokā, bet tie murgi par pūstošo gaļu, šķēpu medniekiem un tml. brīžiem vienkārši besī laukā.
Vienīgā lieta, kam negribu piekrist.
Uzskatu, ka šaušanas ar bisi vai vītni apgūšanai, lodes darbības, balistikas, attālumu, ātrumu, utt.utjp. izprašanai, ir vajadzīgs ne mazāk laika. Vienīgais, vienai lielai daļai mednieku ir izveidojies tāds stulbs steriotips, ka šaušanai ar vītni vai gludo treniņš nav vajadzīgs un šaut viņi visi prot, bet nu loks tas gan tur gan jābūt meistaram. Es gribētu teikt, ka viena liela daļa mednieku šaut neprot vispār - šeit es nedomāju gaiļa nospiešanas un pārlādēšanas procesu, bet vienkārši izpratni par lietām - protams daudzi teiks, ka medniekam tas nav vajadzīgs, varbūt, bet es tomēr uzskatu, ka ir.
Ņemot vērā iepriekš minēto es drīzāk atbalstu mednieku ar loku, kurš zin ko dara, nevis mednieku ar bisi, kurš šautuvi labi ja ir redzējis eksāmenā, bet domā ka ir baigas "ass"...
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
27.08.2015. 10:12
es drīzāk atbalstu mednieku ar loku, kurš zin ko dara, nevis mednieku ar bisi, kurš šautuvi labi ja ir redzējis eksāmenā, bet domā ka ir baigas "ass"...
Uģi - Tu tiešām domā ka - atļaujot medībās izmantot loku..... neparādīsies "baigie asi" ar loku???
ka viena liela daļa mednieku šaut neprot vispār - šeit es nedomāju gaiļa nospiešanas un pārlādēšanas procesu, bet vienkārši izpratni
Suņi: Rietumsibīrijas medību suņi ,vienmēr vismaz 2.Latvijas dzinēji.
Medību trofejas: 6
27.08.2015. 10:19
Man kā medniekam ,kurš nesen pievērsies loka šaušanai ir šāds viedoklis šajā jautājumā.
Man kā medniekam (UN KUR NU VĒL NEMEDNIEM!!!) izlasot Mārča komentāru rodas priekštats, ka medības ar loku, tāda izklaide, ar kaut kā nogalināšanu, vien ir....
Domāju, ka tie būs atsevišķi gadījumu. Jāņem vērā arī tas, ka visticamāk, lai dabūtu apliecību šaušanai ar loku nepietiks ar 40 punktu iegūšanu eksāmenā, bet pārbaudījums būs pietiekami grūts, lai pārbaudītu mednieka spējas un šādi "asi" būtu pēc iespējas mazāk...
[youtube::DZqBiamX_vE]
Vienīgā lieta, kam negribu piekrist.
Uzskatu, ka šaušanas ar bisi vai vītni apgūšanai, lodes darbības, balistikas, attālumu, ātrumu, utt.utjp. izprašanai, ir vajadzīgs ne mazāk laika. Vienīgais, vienai lielai daļai mednieku ir izveidojies tāds stulbs steriotips, ka šaušanai ar vītni vai gludo treniņš nav vajadzīgs un šaut viņi visi prot, bet nu loks tas gan tur gan jābūt meistaram. Es gribētu teikt, ka viena liela daļa mednieku šaut neprot vispār - šeit es nedomāju gaiļa nospiešanas un pārlādēšanas procesu, bet vienkārši izpratni par lietām - protams daudzi teiks, ka medniekam tas nav vajadzīgs, varbūt, bet es tomēr uzskatu, ka ir.
Ņemot vērā iepriekš minēto es drīzāk atbalstu mednieku ar loku, kurš zin ko dara, nevis mednieku ar bisi, kurš šautuvi labi ja ir redzējis eksāmenā, bet domā ka ir baigas "ass"...
Uģi - Tu tiešām domā ka - atļaujot medībās izmantot loku..... neparādīsies "baigie asi" ar loku???
Šitam gan piekrītu....
Man kā medniekam (UN KUR NU VĒL NEMEDNIEM!!!) izlasot Mārča komentāru rodas priekštats, ka medības ar loku, tāda izklaide, ar kaut kā nogalināšanu, vien ir....
Domāju, ka tie būs atsevišķi gadījumu. Jāņem vērā arī tas, ka visticamāk, lai dabūtu apliecību šaušanai ar loku nepietiks ar 40 punktu iegūšanu eksāmenā, bet pārbaudījums būs pietiekami grūts, lai pārbaudītu mednieka spējas un šādi "asi" būtu pēc iespējas mazāk...
Šaut pa mērķi nav tas pats, kas raidīt šāvienu pa dzīvnieku....