Es ar par renkuļiem, ja gludstobra stroķim. Pareizi uzlādētas renkuļu patronas šāviens līdz 45m distancei ar 12 kalibra stobru dod 100% rezultātu un nogāž jebkuru Latvijā sastopamo zvēru. Pie tam visbiežāk uz vietas, ka nobrakšķ vien kauli no daudzo trāpījumu trieciena.Tik izkliedei jābūt ne lielākai par metru diametrā 45 metros. Sietie renkuļi un lodes iet kā pagadās un stabilu rezultātu nedot. Īpaši krūmos slikti, kur parastie renkuļi dos tiešu priekšrocību par lodi. Daudzreiz esmu redzējis, kā lielībnieki šaujot ar lodēm vien apskādē zvērus pat ļoti tuvās distancēs, kur ŗenkuļi viņu šaušanas kļūdiņas būtu labojuši. Un parasti lielās ne tie labākie šāvēji. Speci respektē citu specu jebkādu izvēli, lai arī paliek pie savējās un paklusē. Tik nevajag vecam kuilim šaut pa pleca bruņu un pierē tālāk par 15 metriem. Var palaist garām un iešaut slīpi zem bruņas.
Argumenti ir,tikai tos ir jāgrib saskatīt. Tie,kuri medībās ir gājuši,jau apaļo ložu "ziedu laikos",septiņdesmitajos un astoņdesmito gadu sākumā,ne viens vien tolaik ir juties kā frontē. Kad ziemā dzinējmedībās pie lielākiem mīnusiem un jo īpaši,ja uz kokiem bija apledojum,lodes svilpdamas rikošetēja visos iespējamajos virzienos. Kaut arī gludstobrā,jo īpaši cilindrā tās ir vienas no precīzākajām lodēm,pie viena ir arī visbīstamākās. Un tas pats,par rikošetēšanu attiecas arī uz tām trim bumbiņām,kas pēc savas būtības tās pašas apaļās lodes vien ir,tikai mazāka diametra. Daļēji tas pats attiecināms uz renkuļiem. Ne jau speciāli kāds ar tiem šauj pa medību suņiem,tiem nabagiem trāpa pret smilgām,zariem virzienu mainījušie renkuļi. Piekrītu,ka šautuvē,jo īpaši ar paša lādētām patronām,ar salāgotajiem renkuļiem mērķī rezultāts būs labs arī uz 45 metri,bet "kaujas" apstākļos un kur nu vēl caur zariem šaujot,cik tad aizlidos tajā virzienā,kurā tēmēts!? Tā matemātika ir vienkārša - cik lādiņā renkuļu,tik reizes lielāka ir iespēja,attiecībā pret lodi,dzīvnieku savainot. Zinu,kam steigā sajaucot mēlītes ir gadījies lielāko Latvijā sastopamo zvēru nogāzt uz vietas ar stobru,kurā bija 4/0 ,bet tas nenozīmē,ka tā būtu jādara vienmēr un vēl jāiesaka citiem.
Bet kā saka,par gaumi nestrīdās ...
Nujā, tievākus renkus par 7,5mm gan tikai uz bukiem un mazākiem kustoņiem drīkst lietot. Kādreizējā apaļā lode tiešām taisīja rikošetus no lieliem sasalušiem kokiem, bet krūmiem un mazajiem kociņiem pļāva cauri pa taisno ļoti labi. Tāpat ar renkuļi dara. Un krūmos šaujot ir tieši deviņas reizes lielāka iespēja par lodi, ka vismaz viens renkulis tāpīs nāvējoši. Protams, ja runa par tuvām un ļoti tuvām distancēm, kādas rodas dzinējmedībās. Daudz mierīgāk jūtos, ja pretējā masta malā kāds izšauj manā virzienā ar renkuļiem, kā kad uzrauj ar spico un vēl ar tīro kapara cieto lodi....
Njā, visvairāk mani sajūsmināja tie slavas vārdi šaušanai ar renkuļiem krūmos.... !!! ;(
Es dzinējmedībās esmu pārgājis uz šaušanu tikai ar lodēm. Pie kam ar tiem pašiem DDupleks monolītiem, ko esmu pārbaudījis gan šautuvē, gan mežā. Manuprāt, šaušana ar lodēm disciplinē arī pašu šāvēju, jo nevar tā vienkārši "uzšaut tai virzienā, gan jau kāds aizķers" kā daudzi ir pieraduši. Ja garām, tad garām. Ja trāpa, tad paliek. Nerikošetē. Nemaina virzienu, skarot smilgas vai zarus. Prognozējama un nemainīga trajektorija.
Domas par to, ka jāmet miers renkuļiem medībās mainīju tad, kad pāris cūkas "sapotēju", bet tāpat aizmuka, lai pēc laika atstieptos. ;( Un arī es esmu dzirdējis ap sevi blakus stāvētāju šautus renkuļus svilpjam.
P.S. Renkuļu piekritējiem silti iesaku kādreiz pārbaudīt izkliedi ar un bez konteinera. Un vairākās distancēs. Un tad izdarīt secinājumus.
Ja tiešām māk trāpīt ar lodi ātri kustošam mērķim, tad jau nav problēmu un modernās lodes ļoti labi iet caur krūmiem. Taču ik medībās ir jāpārliecinās, ka nemāk jau gan ļoti bieži trāpīt, kur vajag. Un skādē zvērus. Un tad tomēr renkuļi palīdzēs šo nemākulību kompensēt tuvās distancēs. Agrāk, kad medīju ar gludo MC pusautomātu, vienmēr cūkas nošāvu jebkurā biezoknī ar renkuļiem. Pat speciāli mēģināju vairākkārt aiz alkšņu pudura noslēpušās - tik nokviecās un tur arī palika ikreiz. Nu ar spico tā nevaru atļauties šaut. Protams, jāsaprot tik daudz, ka, ja krūmi ir tuvu pie mērķa, tad ne vainas, ja tuvu pie šāvēja stobra-tad šaut nevajag gan.
Nu piekritu, visam iepriekš minētajām par lodēm un esu par... man jaunība nepatika renkas lādēt (kad bija tie laiki) un tā nav izaugusi viņiem ticība, ja ar lodi tad ja ir kokā tad labi redzi, un ja asins tad arī var atrast, nav jāklīst visu dienu 3 pilienus meklējot, bet vēl jau ir zēni vectēvu gados, kas cenšās visu to apgāzt un pat paši vēl uzlādē...
Šajā vasarā bij tāds,variants atnāca meža cūka,ar atšautu žokli,dienas laikā pie viena saimnieka,pagalmā.tika sazvanīts meža dienests un galvenais mežsargs,un sastādīts akts,un nomedīts,kad visu padarijām tad atklājās ka aiz ādas atrodas DIVAS SVINA BUMBIŅAS.tad priekškam ir jāšauj ar tādiem,lai mokās ja:(
Varbūt tie zēni vectēvu gados ir jaunāki pulku par dažiem:) un var ar jebkuru lodi arī mestās pudelēs trāpīt bez problēmām.
Cik ar lodēm nav žokļus atšāvuši un izšāvuši pa zarnām cauri. Daudzus tādus briežus pats esmu ķēris kilometriem. Un tieši tie, kas grib lieloties galvā šaut zvēram. A galva ta ir viskustīgākā ķermeņa daļa.
agaaa domaju gan (zikjeri)... ne musus kolektivā, visu cieņu! Te jau Jurim Orinskim var oponet - neesi pārleicināts nešauj, kur problēma izšāvi nu tad arī meklē, vai tad par katru cenu jāšauj, ka tik gaļa, mums arī tādi vīri - noliek bullenu, un tad blisina pepinjus viii kādi sūdīgi ragi, būs kauns tādus vilkt no mežā laukā.. nu bet, pa izcirtumu nākot NU TIK SLIKTI NEIZSKATIJAS. Tas pats par renkuļiem briedim, izšauj acis un piekauj ar nezīti, ja ir spēka un varēšana, tas humoram... bet laikam jau kamer paaudze šhī senā būs... un vēl renkuļi uz skapjuaugšas un, ak šīs jaukās bumbinjas, tikmēr problēma pastāves..
Bet kā saka,par gaumi nestrīdās ...
Es dzinējmedībās esmu pārgājis uz šaušanu tikai ar lodēm. Pie kam ar tiem pašiem DDupleks monolītiem, ko esmu pārbaudījis gan šautuvē, gan mežā. Manuprāt, šaušana ar lodēm disciplinē arī pašu šāvēju, jo nevar tā vienkārši "uzšaut tai virzienā, gan jau kāds aizķers" kā daudzi ir pieraduši. Ja garām, tad garām. Ja trāpa, tad paliek. Nerikošetē. Nemaina virzienu, skarot smilgas vai zarus. Prognozējama un nemainīga trajektorija.
Domas par to, ka jāmet miers renkuļiem medībās mainīju tad, kad pāris cūkas "sapotēju", bet tāpat aizmuka, lai pēc laika atstieptos. ;( Un arī es esmu dzirdējis ap sevi blakus stāvētāju šautus renkuļus svilpjam.
P.S. Renkuļu piekritējiem silti iesaku kādreiz pārbaudīt izkliedi ar un bez konteinera. Un vairākās distancēs. Un tad izdarīt secinājumus.
Cik ar lodēm nav žokļus atšāvuši un izšāvuši pa zarnām cauri. Daudzus tādus briežus pats esmu ķēris kilometriem. Un tieši tie, kas grib lieloties galvā šaut zvēram. A galva ta ir viskustīgākā ķermeņa daļa.