Šodien vārdadienu svin Agija, Aldonis, rītdien - Nanija, Ilgmārs, Igmārs
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - LOB valdes priekšsēdētāja atklāta vēstule par medņu medībām

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 27 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 04.05.2010. 20:43

Dainis Dižais
Dainis Dižais
Pēdējo reizi manīts 2019-02-20 22:59
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Bolderāja
Medību stāžs: 1987
Aprīkojums: TOZ34E 12/70,MP153 12/76,Mannliher 30-06
Medību trofejas: 9
07.04.2010. 14:32
Arni un Viestur,jums vajag medņus vai kādam parādīt ķeksīti ka ir kaut kas darīts .
Artūrs precīzi uzrakstija galvenos iemeslus kapēc samazinās medņu skaits,beidzam cirst riesta un tām pieguļošos mežus,motivējam medniekus darbam ar dabiskiem medņa ienaidniekiem,nevis tērēt naudu monitoringiem ,viņi ir tik cik viņi ir,par daudz viņu nekad nebūs.
Bruno Kreicis
Bruno Kreicis
Pēdējo reizi manīts 2024-03-16 20:00
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Alūksne
Medību stāžs: no 1992
Suņi: Krievu - Eiropas laika
Medību trofejas: 2
07.04.2010. 14:59
Nu pietiek vienreiz! Ja kāds domā ,ka LOB rūp medņa liktenis, tad es jūs sarūgtināšu-nekā tamlīdzīga.Saku to jums kā mednieks ,kura pārraudzībā nu jau vairāk nekā 10 gadus atrodas medību iecirknis ,kurā dzīvo medņi.Dažus gadus atpakaļ,laikā kad tika izstrādāts sugas aizsardzības plāns LOB aicināja medniekiem ziņot par riestu vietām un veikt tajās medņu uzskaiti. Ziņoju par riestu torizējās Apes mežniecības tertorijā ,kurš nebija reģistrēts mežniecības riestu sarakstā, bet kurā dziedāja 4-5 gaiļi. Saņēmu atbildi,ka nepieciešami precīzāki pētījumi,kuros kokos tieši gaiļi dzied,kuros datumos no cikiem līdz cikiem utt. Tā kā pats tik detalizētus pētījumus neveicu ,tad nosūtīju tikai no mežaudžu plāna izkopētu shēmu,kurā aptuveni norādīju gaiļu atrašanās vietas. Kopš tā laika nekādas ziņas no LOB saņēnis neesmu, bet riesta vietā šodien plešas kailcirte. Jāteic , ka mikroliegumos noteiktās riestu robežas arī nav pastāvīgs lielums,gadu gaitā tās mainās un tad nu sanāk tā,ka riesta centrs atrodas tieši uz mikrolieguma robežas,bet malējie gaiļi dzied blakusesošajā retināšanā,kur strādā hārvesters. Kādam riestam cauri iet meža ceļš,kuru pagājušajā rudenī renovēja uzberot šķembu kārtu lai mašīnas varētu pārvietoties arī šķīdoņa laikā ,kas diemžēl sakrīt ar riesta laiku. Jāteic ,ka medņu riests interesē arī citus ''medniekus"-šo gadu laikā riestos esmu novērojis lūšus, meža caunas,lapsas,jenotsuņus,vistu vanagus un citus plēsējus un spriežot pēc atrastajām medņu spalvām- viņu medības ir visai veiksmīgas. Te gan jāteic,ka vairumā gadījumu viņi izvēlas medņu vistas ,jo ar tām laikam vieglāk tikt galā. Vēl ļaunāk klājas trešajam riestam mūsu iecirknī,kuru ir apcēluši NBS karavīri. Ar apskaužamu regularitāti vairāku gadu garumā tieši riesta teritorijā tiek rīkotas mācības-tiek veidotas apmetnes mežā, rīkotas apmācības meža ''ķemmēšanā'',kroni visam uzliek riestā izvietotās pārvietojamās tualetes.Kāpēc medņi tur vēl joprojām riesto-es tiešām nesaprotu...
Runājot par medņu medību ekonomisko aspektu-gadā par medību iecirkņa nomu maksājam 1200 Ls,aptuveni 50% no teritorijas aizņem sausie priežu meži-tādi paši kā Pierīgā braucot no Vidzemes puses.Domāju ,ka vairums mednieku saprot,kāda dzīvnieku "pārbagātība" valda šādos mežos un šādos apstākļos mednis ir gandrīz vienīgā suga,kas rada interesi par šādu medību iecirkni.Kas notiks ,ja medņu medības tiks aizliegtas vai pārtrauktas? Atbilde ir vienkārša-iecīrknī tiks ierīkotas vēl papildus mežacūku barotavas un tādā gadījumā medņu populācijai šajā vietā varēs pārvilkt treknu krustu, jo kaut ko izperēt uz zemes nebūs ne mazāko izredžu. Ja LOB atzīst savu bezspēcību cīņā ar Latvijas Valsts Mežiem,NBS un nespēj novērst galvenos sugas apdraudējumus - mežizstrādi un trucējumus riesta laikā,kā arī sīko plēsēju skaita ierobežošanu,tad nākas piekrist,ka medņa liktenis Latvijā ir izlemts. Un ,ja tas ir tā ,tad ir pilnīgi vienalga ,vai suga izzūd piecus gadus agrāk vai vēlāk...
Tā nu tas ir ,un tagad varat sākt mani nomētāt ar čībām(...
Aldis Behmanis
Aldis Behmanis
Pēdējo reizi manīts 2023-06-29 03:08
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Riga
Aprīkojums: Blaser R93 270WSM, Rem .223 Swarovski Z6i 3-18x50 BT; Blaser BBF 97 30-06/12 Swarovski Z6i 1-6x24; uzlabota Walther G22 22LR 3-9x50, Leica CRF1200Y talummers un Swarovski EL 10x42 binoklitis.
Medību trofejas: 14
07.04.2010. 15:08
Manuprata nopeelums runaajot par to, ka mednju licences, vai varbuut arii savu vieniigo licenci, kaads kolektiivs taa vietaa, lai nomediitu pats paardod par kaadu naudas summu, ir pilniigi nevietaa. Njemot veeraa patreizeejo ekonomisko situaaciju ir tikai jaapriecaajas par faktu, ka ir kaads mednieks, kas ir gatavs samaksaat 500-700Ls par shaadas trofejas nomediishanas iespeeju, savukaart kolektiivs par sho naudu var nopirkt 10 tonnas graudu, vai citus labumus, ko aiznest uz mezhu.
Arni, tu nopel faktu, ka kaads redz "iesit lielo rubli", cik naudas tu esi ienesis savaa kolektiiva? Cik tonnas graudu tu esi sagaadaajis? Ko, gruuti laiki un nav naudas? A kur, lai citi to naudu njem?
Runaajot par monitoringu. Pats labi zini, ka ja atradiis tavaa teritorijaa shiis ligzdoshanas vietas, tad uz taa rajona tiks uztaisiits mikroliegums, kas noziimee arii aizliegumu cirst kokus utt ... kaa domaa, ko tavs zemes iipashnieks, kas tev ir iedevis mediibu tiesiibas par to pateiks? m?
Vai tieshaam domaa, ka kaads ar tevi veel sleegs peec tam mediibu tiesiibu izmantoshanas liigumus?!!!!
Es, zemes saimnieka vietaa, kuram tu buutu ar savu labo sirdi shaadu liegumu uztaisijis tajaa pat dienaa lauztu ar tevi liigumu un arii peereejiem kaiminjiem ieteiktu to pashu izdariit! Padomaasim arii par shaadu notikumu gaitu un kursh, ko no taa visa ieguus un ko zaudees.
Dzintars Graudužis
Biedriba Medniekiem.lv
Dzintars Graudužis
Pēdējo reizi manīts 2023-11-24 10:43
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Rīgas raj.Inčukalns
Medību stāžs: Labs laiks jau pagājis
Aprīkojums: gludais,kombi,vītne
07.04.2010. 15:23
Nesaprotu ko tie gudrīši no LOB lien pie medniekiem,acīmredzot gudri činkstēt un lēti zīmēties,varbūt sanāks kādas štellītes uz "šaru",lai pamējģina padirsties pie mežizstrādātājiem,pašus par gaiļiem pataisīs.Tikko skatījos televīzijā par medībām zviedrijā,tur katrs mednieks sezonā nomedī ap 30 medņu gaiļu un mazumā nekas neiet.Tas tāpēc ka zviedri ir gudrāki,savus mežus necērt,koksni pa lēto pērk no latviešiem.Tā vien liekas ka atkal uzradies kāds dabas fonda zurofs.
Kārlis Ozols
Kārlis Ozols
Pēdējo reizi manīts 2014-12-07 23:55
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: 11 gadi
Aprīkojums: Browning Gold Fusion
07.04.2010. 15:39
LOB skatījumā visvieglāk ierobežojamais, bet ne lielākais medņa ienaidnieks ir mednieks, tam arī vispirms ķeras klāt! Priekš pārējiem rokas par īsu, piemēram, jau minētā VAS LVM. Vai maz LOB zin, kas notiek mežos? Tas nav no Papes ezera tornīšiem vērot migrējošos putnus, te ir jāuzloka rokas un jāmeklē spēcīgs atbalsts (izskatās, ka Latvijā tāda nav)! Protams, pozitīvi, ka ir vēlēšanās uzsākt diskusiju un...?
Jānis Krams
Pēdējo reizi manīts 2023-12-08 15:13
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
07.04.2010. 16:16
Bija mums medņi, bija arī rubeņi. Jau pirms gadiem 2-3 no 10-12 putnu lieliem bariem redzami bija 2-3 putni.
Šoziem netika redzēts vispār neviens.
Mežu izciršana šajā gadījumā nav pie vainas, jo dažu apstākļu sakritības pēc te cirst nedrīkstēja.
Bet ir cita problēma - biezie medinieki. Kolektīvs skaitās viens, bet redzot šitā koļekķiva regulāros "viesus" neparko nav jābrīnās. Problēmas ne tikai ar medņiem.
Principā medņu medīšana būtu jāaizliedz uz gadiem pieciem.
Nevienam no tā gabals nenokritīs. Nevar paļauties uz "saimnieka godaprātu" , jo nav ne viena ne otra.
Jānis Krams
Pēdējo reizi manīts 2023-12-08 15:13
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
07.04.2010. 16:23
Aizmirsu piebilst, šogad medņus centīsies izšaut pēc iespējas vairāk.
Tā, katram gadījumam, a ja nu tiešām ierobežos vai nedod dievs ņems un liegumu uzliks, tāpēc jāgrābj, cik vien var. Gluži, kā prihvatizācijas laikā.
Uldis Spārns
Uldis Spārns
Pēdējo reizi manīts 2022-12-21 15:30
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Liepājas raj.
Medību stāžs: No 1993g.
Aprīkojums: Benelli Comfort 12 kal.
Suņi: Latvijas Dzinējs brunčos, vārdā Gunta,
07.04.2010. 16:33
LOB ir sabiedriska organizācija (tikai 600 biedri), tāda pati kādu mēs - mednieki, NEVARAM izveidot.
Kur šamiem ir tā nekaunība sākt visus diriģēt, ko šaus, ko ne?
Palasās kā tas Viesturs Ķerus raksta, kā učuks skolā puišeļiem - pamācošā, gandrīz pavēlošā tonī!
Ir tā un tā, jo mēs tā LOB uzskatām, un jums, mednieki, būs darīt tā un šitā. Ja nedarīsiet - būs tādi un tādi sūdi.
Galīgs sviests!
Kur palika tie LATMO organizētāji? Ir taču kaut kas jaliek pretī!
/Pats par medni nesapņoju, jo mums viņu nav, personīgi neesmu ieinteresēts, bet mani tracina tas, ka liela daļa izpleš acis, atver muti un saka: "Jāā, tas taču LOB viedoklis, pareizais !" (Jo cita jau nav!!!)
Blllleķa bļļļļļodiņa!!!
-------------------------------------------------------------------
Par Latvijas Ornitoloģijas biedrību
Baltā cielava - Latvijas nacionālais putns un LOB simbols.
Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ir 1985. gadā dibināta sabiedriska organizācija, kurā var iestāties ikviens interesents.
Biedrības misija saglabāt daudzveidīgu un dzīvotspējīgu Latvijas savvaļas putnu faunu.
LOB apvieno ap 600 biedru – dažādu profesiju un vecumu cilvēku –, kurus vieno interese par putniem, to izpēti un aizsardzību. LOB darbu vada padome deviņu kopsapulces ievēlētu biedru sastāvā. Ikdienas darbu veic biedrības valde un darbinieki. Biedrības naudas līdzekļus veido projektu īstenošanai piesaistītais finansējums, privātpersonu un organizāciju ziedojumi, kā arī biedru naudas.
Kopš 1994. gada biedrība Latvijā pārstāv starptautisko putnu aizsardzības organizāciju savienību BirdLife International un kopš 2001. gada ir pilntiesīgs BirdLife partneris.
LOB veic savvaļas putnu izpētes un saglabāšanas, kā arī biedru un plašākas sabiedrības izglītošanas projektus un pasākumus, izdod žurnālu “Putni dabā”, sadarbojas ar valsts un sabiedriskām dabas aizsardzības organizācijām.
LOB darbojas saskaņā ar tās statūtiem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Aldis Behmanis
Aldis Behmanis
Pēdējo reizi manīts 2023-06-29 03:08
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Riga
Aprīkojums: Blaser R93 270WSM, Rem .223 Swarovski Z6i 3-18x50 BT; Blaser BBF 97 30-06/12 Swarovski Z6i 1-6x24; uzlabota Walther G22 22LR 3-9x50, Leica CRF1200Y talummers un Swarovski EL 10x42 binoklitis.
Medību trofejas: 14
07.04.2010. 16:37
Janis Krams, vai tad tavaa kolektiiva vinjus bez licenceem shauj, ja saki, ka censhas izshaut peec iespeejas vairaak .... licences tachu ir tik cik ir. Ja shauj bez licences, vai nenorakstot to, tad taas ir malumediibas un nekaadi likumi no shiis lietas juus neglaabs.
Taas ir jaarisina iekshienee, vai arii, ja zini, ka ir nelikumiigi mednis nomediits, tad pazvani un nosuudzi tos cilveekus nevis tikai njaudi - biezie cuukas, biezie taadi un shitaadi, ko tad es nabadzinjsh varu!
Dainis Dižais
Dainis Dižais
Pēdējo reizi manīts 2019-02-20 22:59
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Bolderāja
Medību stāžs: 1987
Aprīkojums: TOZ34E 12/70,MP153 12/76,Mannliher 30-06
Medību trofejas: 9
07.04.2010. 16:57
Viestur ,izbīdi caur BridLife projektu par lapsu,jenotsuņu,caunu,amerikas ūdeļu,klaiņojošo kaķu izmedīšanu.
Nav dārgi 1.6 Ls patrona + 5 Ls polšam par katru kaitnieku un ērta nodošana.
Dodu 95% par to ka šodien neviens putns netiks nošauts un 100% par to ka kāds tiks saplosīts.