Bišku aizgājām off-topic, bet lieta tāda, ka pat zemes īpašnieku/mednieku negrib redzēt ne tikai savās rindās, bet arī savā tuvumā. Stāsts iz dzīves. Viens man labi pazīstams mednieks bij paņēmis nomā zemi no sava ārzemēs dzīvojoša radinieka - pāris desmiti ha zemes, īpašumā iekšā stipri aizaudzis dīķis platībā ap desmit ha. Prīmā vieta pīlēm,bebriem, makšķerēšanai, lielo pārnadžu pēdu vairāk kā dubļu - viss zemes gabals veido relatīvi šauru pāreju no viena liela meža masīva uz otru - apkārt lauki. Svarīga piebilde - iepriekš, kamēr nebija sakārtotas nomas lietas, lielapjoma medīšanas pēdas šai teritorijā tika fiksētas, kaut gan ārzemēs dzīvojošais īpašnieks nevienu mednieku ar vēlmi parakstīt medību tiesību līgumu nebija redzējis. Tad nu tā - vietējam medniekam īpašuma nomas papiŗi kārtībā, pie reizes ar īpašnieku noslēgts arī medību tiesību nomas līgums. Šams,būdams pats mednieks un solids cilvēks dabū rokā telefona numurus un zvana vietējā mednieku formējuma (kuram platība piekļaujas kā robeža) čīfam - tā un tā, zeme tur un tur, papiri tādi un tādi - izsaku priekšlikumu draudzēties - slēdzam sadarbības līgumu, nāciet medījiet uz veselību, tik retu reizi mani ar čomiem pie dīķa pacietiet, kad pīles vai bebrus šausim, vairāk neko nevajag. Ziniet kāda bija atbilde - mums to nevajag, mūs tas neinteresē. Labi, ka ne ta ne. Zvana vīriņš otram mednieku formējumam, kas otrā pusē - tiem arī nav intereses, jo pa vidu sanākot pārrāvums ar viņu platībām. Tā lūk. Un ko šim medniekam bij' darīt - dīķī pīles brēc, bebri šņakstina? Protams, ka likumā paģērētajā kārtībā noreģistrēja savu iecirkni. UN KO ŠIM CILVĒKAM KĀDS VAR PĀRMEST??? Un ko šim cilvēkam iesākt, ja valsts bezpardonna uzmetīs šādu iecirkņu turētājus? Un atkal būs kārtējais/-ie bebru inkubators/-i??? Un ko tālāk? Atkal izmaiņas normatīvajos aktos pēc pusgada - atjaunojam vecos iecirkņus? Nu sviests!
Alvi, viss pareizi, sacīts. Es neko ne varu pieņemt ne atlaist. Reāli vari dabūt mani kā ieteicēju kolektīva valdei, visu lems kolektīva sapulcē un valde. Vismaz tā pie mums, ja štati būs pilni, kā viesu mednieks vari cerēt! Priekšroka paliks tik un tā zemju īpašniekiem un reālajiem apmedījamās terotorijas iedzīvotājiem. Bet par iepazīstināšanu, reāli brauksi vai nāksi uz sapulci, stādīsies, priekšā, kas un kā ko vēlies, tad arī veči lems, ko atļaut un ko nē.
No prakses varu pateikt, ka kādu laiku, vismaz gadu, nāksies pastaigāt viesa statusā, vai kā medniekam, vai kā dzinējam. Un tad tiks izlemts, ko ar Tevi darīt, ierakstīt kandidātos, vai vienkārši atteikt. Tāda ir mana atbilde, jo esmu kolektīva cilvēks, un viss ir runājams un apspriežams. Mans uzskats, viss atkarīgs no paša cilvēka, kā sevi pasniegs parādīs!
Raimond! Man ir 22 gadi, zemes vai meža nav, pieņemsim, ka nav arī vecākiem. Es griežos pie tevis ar lūgumu uzņemt kolektīvā, neprasu stāvēt uz masta dzinējmedībās, neuzstādu savus noteikumus un dzīvoju pāris km attālumā no tevis. Lai kaut tevi sit zemē, tu mani neņemsi! Labi, Teiksi, ka aprunāsies ar biedriem?-un arī šiem par mani nav nekas zināms, zin tikai tik daudz, ka mana mamma strādā tur tajā veikalā, pie frizētavas.
Kāda ir tava atbilde?
Nu te var nepiekrist Alvim... Manas domas, kolektīvs nevar būt bezizmēra, ja reiz limits 40 vīri tad tāds viņš ir. Vairāk te spēlē man tā izkatās īpašumss MANS MANS MANS un vēl sautīgās biznesa intereses. Nezinu nevienu, kurš medniekam ar zemju platībām butu atteicis, viss ir runājams, ja vēlās runāt.
Manuprāt, lielākā PROBLĒMA, ka rodas kolektīviņi ar mazām platībām, sākas tur, ka cilvēkam nav paziņu, draugu, radu, kas būtu mednieki un kas varētu iekārtot kādā kolektīvā un tīri loģiski, ka nepazīstamu neviens negribēs ņemt. Tad nu rodas idejas kā mājas veidot pašam savu kolektīvu, bet tālāk par "lapsu" kolektīviņu tikt neizdodas, jo apkārtējās zemes un meži jau ir aizsisti!
Kā piemērs, re kur ir viena no pēdējām tēmām, kur divi puiši vēlas iet par dzinējiem, taču nav kur. Paaugsies un izdzemdēs savu MK un šaus, ka dūmi vien kūpēs! :D
Bet bieži jau ir dzirdēts, ka neuzņem pat pazīstamos, jo ..
Ja cilvēks/i grib medīt tikai nelimitētos medījamos dzīvniekus un putnus, tad kāpēc gan lai viņi to nedarītu savos pārdesmit ha??? Kam viņi traucē? Galu galā šie ļaudis pēc labas ticības ir tērējuši laiku un naudu sava iecirkņa reģistrēšanai kā to paģērēja valsts. Kas atlīdzinās šos ieguldījumus, kuri draud pārtapt par zaudējumiem?
Ja paskatisimies sīkāk, tad mazāk par 1000 ha ir 500 kolektivi. Mazāk par 2000 ha ar būs vidēji kaut kur 500 kolektivi, un nesaksu runāt par lielākām platībam tad varat iedomāties kā notiekās pie licenču dalīšanas, pie dzīvnieku uzskaites. Katrs logiski vilks deki uz savu pusi, bet ja apskatities grafiku (platibas un medījamie dzivnieki) tad logiski izlien tāda problēma ka pie platības uz 10 000 ha kur ir 10 kolektivi, uzskaite dzivnieku būs daudz vairāk nekā ja uz šīm platībām medītos 1-2 kolektivi. Respektīvi maizie kolektivi nevis palielina medījamo dzivnieku skaitu bet otradi samazina to.
Vēl atkārtošos, ka minimala noteiktā platība lai izveidotu kolektīvu pasargātu mūs medniekus no tādiem jaunbagātniekiem, vai sava kolektiva gribētājiem. Gribi medīties stajies kolektīvā. Bet nē man pieder piemēram tie paši 56 ha, izveidoju medibu saimniecību un daros kā sirds velas. Jau Leisos un Eestos sen ir noteiktas minimālas platība medību kolektīva izveidie. Un viņi ir jau vairakus solus uz prieksu medību saimniecības attīstība, bet pie mums diemžel viss kā CCCP laikos :(
Protams apsveicu Andri, bet ko tu ar tiem 56 iesāksi, vai te nedaudz neieskanās atkal MANS un velreiz MANS īpašums????? Galīgi man nesaprotama mednieka rīcība, varbūt jau kā tā vajag. Ja mūsu koletīva biedrs tā izdarītu, un kolektīvam nekāda labuma, es jau palūgtu viņu no kolektīva evakuēties..., Lai sēd savos 56, nekā personīga vienīgi man viedoklis par šo notikumu.
No prakses varu pateikt, ka kādu laiku, vismaz gadu, nāksies pastaigāt viesa statusā, vai kā medniekam, vai kā dzinējam. Un tad tiks izlemts, ko ar Tevi darīt, ierakstīt kandidātos, vai vienkārši atteikt. Tāda ir mana atbilde, jo esmu kolektīva cilvēks, un viss ir runājams un apspriežams. Mans uzskats, viss atkarīgs no paša cilvēka, kā sevi pasniegs parādīs!
Kāda ir tava atbilde?
Kā piemērs, re kur ir viena no pēdējām tēmām, kur divi puiši vēlas iet par dzinējiem, taču nav kur. Paaugsies un izdzemdēs savu MK un šaus, ka dūmi vien kūpēs! :D
Bet bieži jau ir dzirdēts, ka neuzņem pat pazīstamos, jo ..
Vēl atkārtošos, ka minimala noteiktā platība lai izveidotu kolektīvu pasargātu mūs medniekus no tādiem jaunbagātniekiem, vai sava kolektiva gribētājiem. Gribi medīties stajies kolektīvā. Bet nē man pieder piemēram tie paši 56 ha, izveidoju medibu saimniecību un daros kā sirds velas. Jau Leisos un Eestos sen ir noteiktas minimālas platība medību kolektīva izveidie. Un viņi ir jau vairakus solus uz prieksu medību saimniecības attīstība, bet pie mums diemžel viss kā CCCP laikos :(