Cik atceros tam aizligumam bija pat kkāds zinātnisks pamatojums
Var būt ka bija pamatojums.
Man gan ir aizdomas, ka tas bija ar nolūku, lai kāds NENOPELNĪTU pārāk daudz.
Jo jau krievu laikā tika uzpirktas meža veltes.
Un aizliegums noteikti bija uz mellenēm, bet šodien apmeklējot mežus, kurus vietējie ar kombainiem aplasa jau gadus 20, mellenes kā ir tā ir.
Bet runa jau esot par DZĒRVENĒM.
Kā viens skaisti uzrakstīja- 25 gadus esot lasījis ar kombainu mellenes un tās esot bijušas līdz pagājušajam gadam..
Bet šogad meža ta nav..
Mums tā aizliegšanas domāšana diemžēl strādā tikai vienā virzienā- ja MAN to nevajag- tad VAJAG aizliegt!
Mareks jau arī grib aizliegt, jo pats nemedī:):)
tad dzērvenēm bija noteikts datums, lai sāktu lasīt reizē un nevāktu vēl negatavas
Tieši tā Māri - un tur gan varbūt būtu taisnība.
Citādi zaļas ogas plēšot, var nodarīt lielāku skādi:)
Bet reāli jau termiņu var ieviest- interesanti, kurš to kontrolēs?
Slēpts
03.01.2017. 14:30
Iniciācijas PĀRSTĀVIS: AIGA KRAUKLE, bet pati nemaz nav parakstījusies :D
Problēma tāda, ka tie tēli, kas iet mežos pa lielam nomaksāt sodus tāpat nevar :) Sanāk, ka valsts iztērē resursus, bet jēgas nav. Sēdināt būrī? Atkal, resursi tērējas, a jēga nekāda. Cita lieta - mednieks oficiālais, tur gan ir skaidrs, ka kaut kāds rublis cilvēkam ir. Vēl cita lieta uzņēmējs, mazais, kas kaut kā cenšas nopelnīt šajā lieliskajā valstī...O! Tur ir štelle..
Par plantācijām - ja jau plantācijas vāc ar kombainu saimnieks, kurš plantācijas ierīkošanā ieguldījis savus 15k EUR, tad jau diez vai viņš to darītu tad, ja plantācija tiktu bojāta. Cik nu es atceros dzērveņu bioloģiju (kauns atzīties, bet gadus 20 neesmu lasījis), nezinu kā ir jāgrābj, lai sabojātu mētras. Tad jau iešana pa sfagniem tās mētras vairāk saplēš. Ui, šito nevajadzēja rakstīt, tulīt kāds uztaisīs parakstu vākšanu par aizliegšanu iet purvos :)
Skandināvi gadiem lasa ar kombainiem. Mani pārsteidza fakts, kad uzzināju, ka viņi bāzēs pieņem tikai izrautas baravikas nevis grieztas. Kuram taisnība?
Da kādas dzērvenes.. Ja jau kultūras inspekcija nespēj senkapu izrakņātājus un senlietu e-bay pārdevējus laicīgi izķert un sodīt, tad ko gan varēs kādam meža biezoknī mežzinis pateikt. Pa lielam jau ir kā Arnis saka - meklē tur kur gaišāks (lasi - ātrāk var iekasēt), nevis tu kur tiešām kautkas nav kārtībā.
Nidas dzērveņu purvos, stādītās plantācijās, katru rudeni redzu, ka dzērvenes lasa ar rokām, pat ne ar mazajiem rokas kombainiņiem.
Kaut kāds funktieris tur ir.
Sēnes lasot, tās ir uzmanīgi jāizskrūvē no zemes, tā minimāli tiek bojāts tas sīkais tīklojums zem zemes, diemžēl pareizo nosaukumu tam nezinu.
Ja sēni nogriež, tad pārpalikušais stumbenītis pūst, bojājas, citas kaitīgās baktērijas var iznīcināt zem zemes esošo tīklojumu un sēņu nākošgad tur nav,
vai arī ir ļoti maz.
Var būt ka bija pamatojums.
Man gan ir aizdomas, ka tas bija ar nolūku, lai kāds NENOPELNĪTU pārāk daudz.
Jo jau krievu laikā tika uzpirktas meža veltes.
Un aizliegums noteikti bija uz mellenēm, bet šodien apmeklējot mežus, kurus vietējie ar kombainiem aplasa jau gadus 20, mellenes kā ir tā ir.
Bet runa jau esot par DZĒRVENĒM.
Kā viens skaisti uzrakstīja- 25 gadus esot lasījis ar kombainu mellenes un tās esot bijušas līdz pagājušajam gadam..
Bet šogad meža ta nav..
Mums tā aizliegšanas domāšana diemžēl strādā tikai vienā virzienā- ja MAN to nevajag- tad VAJAG aizliegt!
Mareks jau arī grib aizliegt, jo pats nemedī:):)
Tieši tā Māri - un tur gan varbūt būtu taisnība.
Citādi zaļas ogas plēšot, var nodarīt lielāku skādi:)
Bet reāli jau termiņu var ieviest- interesanti, kurš to kontrolēs?
Par plantācijām - ja jau plantācijas vāc ar kombainu saimnieks, kurš plantācijas ierīkošanā ieguldījis savus 15k EUR, tad jau diez vai viņš to darītu tad, ja plantācija tiktu bojāta. Cik nu es atceros dzērveņu bioloģiju (kauns atzīties, bet gadus 20 neesmu lasījis), nezinu kā ir jāgrābj, lai sabojātu mētras. Tad jau iešana pa sfagniem tās mētras vairāk saplēš. Ui, šito nevajadzēja rakstīt, tulīt kāds uztaisīs parakstu vākšanu par aizliegšanu iet purvos :)
Kaut kāds funktieris tur ir.
Sēnes lasot, tās ir uzmanīgi jāizskrūvē no zemes, tā minimāli tiek bojāts tas sīkais tīklojums zem zemes, diemžēl pareizo nosaukumu tam nezinu.
Ja sēni nogriež, tad pārpalikušais stumbenītis pūst, bojājas, citas kaitīgās baktērijas var iznīcināt zem zemes esošo tīklojumu un sēņu nākošgad tur nav,
vai arī ir ļoti maz.