Šodien vārdadienu svin Magnuss, Maigonis, Mariuss, rītdien - Regīna, Ermīns
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Tikka T3 Hunter 308 vai 30 06? +/-

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 23 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 06.11.2009. 15:57

Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2026-02-27 12:28
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
01.11.2009. 21:21
Guntar, galvenais, ka Tavs komentārs, protams, ir visvērtīgākais, kas cilvēkam palīdzēs izvēlēties atbilstošāko plinti :D:D:D:D
Ainars
Ainars
Pēdējo reizi manīts 2017-02-08 18:50
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: LV-NL
Medību stāžs: no 1997. gada
Aprīkojums: Ir
Suņi: bigls
Medību trofejas: 11
02.11.2009. 00:11
Paldis Ojāram,Jurim un Arnim par normālu diskusiju, kurā tie, kas par kalibru salīdzinošo ballistiku neko daudz nezināja, kaut ko var uzzināt. Es esmu palicis pie kalibra 30-06 un esmu apmierinats. Munīcijas izvēle arī pietiekami laba.
P.S. Tie, kam nav ko teikt, labāk nebojājiet tēmu. Izmantojiet lielisko iespēju paklusēt :)
Ojārs
Ojārs
Pēdējo reizi manīts 2026-02-12 06:29
Atrašanās vieta: Latvijas vidus, Daugavas krasts
Medību stāžs: Pirmais medījums septiņdesmitajos.
Aprīkojums: stobri vairāki
Suņi: Četrus draugus esmu pārdzīvojis
Medību trofejas: 21
02.11.2009. 07:33
Tā jau ir Guntar, lai par kaut ko sāktu gudri spriedelēt, ir vismaz tik daudz jāzina, ka nosaukumā - /Tikka T3 Hunter 308 vai 30 06? +/-/, neiet runa par trim dažādām karabīnēm, bet par vienu karabīni un divem dažādiem kalibriem. :)
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2025-09-08 12:53
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
02.11.2009. 10:07
Es pirms karabīnes pirkšanas izlasīju internetu un gāju uz bodi pirkt tikku 308 kalibrā. pa ceļam man piedāvāja mazliet palietotu 30-06to tikku ar visu optiku un lētāk. nopirku.
šauju tikai medībās, iet precīzi, no ballistikas neko nesaprotu un esmu apmierināts kā zilonis.
munīcijas plašais piedāvājums īpaši neinteresē. šauju ar kautkādām tur S&B 11.7 gramu lodēm, kas pilnībā apmierina un ir iegādātas kādam laiciņam uz priekšu.
apgalvojumam, ka ar 308 šaujot biežāk vajag suni negribu piekrist. varbūt biežāk vajag aizbraukt uz šautuvi apskatīties ko tur citi dara un padarīt to pašu.
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2013-05-23 19:19
Atrašanās vieta: Dobeles pusē
Medību stāžs: no 1985. gada
Aprīkojums: .22lr, .243win, .308win, .300winmag, 12.k, 16.k, naži, medību rīki, UAZ469, mugursoma, slēpes utt.
Suņi: 2 takši, 2 laikas
02.11.2009. 10:23
Ja jāizvēlas pirmajam un vienīgajam vītņu garstobra ierocim kalibrs - viennozīmīgi .308 WIN. Der visam, sākot no bebra beidzot ar alni. Krīt viss uz vietas. Nu vienīgi staltbriedis pāris lēcienus. Jāizvēlas attiecīga munīcija. Nekādi lielāki kalibri iesākumam nav vajadzīgi. Lai oponenti te nemuld par šaušanas distanci, precizitāti. Jāievēro likumsakarība: jo vairāk gaļas uz lopiņa kauliem, jo nāvējošā trāpījuma zona lielāka diametra (var ņemt neprecīzāku, smagāku, strupāku lodi).
Neesmu teorētiķis. Visu, ko saku esmu parbaudījis praksē. Pašam ir gan .222 rem, gan .308win, gan .243win, gan .300win mag. Starp pēdējiem trijiem atšķirības nekādas (atkarīgs cik garu krānu piekabināji no rīta). Caurums ribās nozīmē caurums ribās. Viss.
Valdis
Pēdējo reizi manīts 2012-01-31 12:57
Atrašanās vieta: pie dabas
Medību stāžs: 15
Aprīkojums: ...lielākais
Suņi: 2 kuces
Medību trofejas: 4
02.11.2009. 11:12
lietoju 7x64 esmu apmierinaats kriit viss, muniicijas izveele mazaaka kaa 30-06 un 308, bet vajadziigo mediibu muniiciju var piemekleet. jaaska ka ja tagad buutu jaanjem, njemtu 308 - deelj vispatveroshaa mediibu muniicijas klaasta un pieejamjaam sporta patronaam (preciizas un leetas - pattreneeties pat neprofesionaaljeim vienmeer ir noderiigi). militaaro muniiciju (7.62x51mm) taapat nav ieteicams lietot .308 mediibu iero4os (tas tiem kas nezina).
toreiz kad panjeemu 7x64 man tieši šādi "gudrīši" (kaadi te daudzi 30-06 celj debesiis vai .308 apliek) atrunaaja un teica ka .308 nav nekas nopietns - domaats tikai cilveeku un meerkju shaushanai, bezmaz vai taads pats kaa 7.62x39 - njem ko gribi tikai ne .308 mediibaam - tagad kad pats (peec gadiem) saliidzinaaju visus kalibriem svariigos datus, sapratu kaadi tie bija nepamatoti maldi. redzu ka te (un taapat kolektiivos) ir kas turpina teikt ka .308 ir ieveerojami sliktaaks par .30-06, pashi nemaz ložu masu un aatrumu tabulas dziivee nav redzeejushi (savaadaak tas nav izskaidrojams). Bet ko iesaakt tam, kas nezina un vispaar bez viitnju pieredzes - vinsh prasa padomu un vinjam atbild: "ar .308 buus krietni biezzaak ar suni jaameklee"?
Māris
Pēdējo reizi manīts 2015-04-28 16:45
Atrašanās vieta: Saldus raj.
Medību stāžs: No 1992. dzinējos, mednieks no 1996.
Aprīkojums: IŽ-27E; Merkel KR-1 308WIN Doctor 3-12*56 ;Blaser R93 Professional Success 308 Win ar Swarovski Habitcht 6-24*50; TIKKA T3 22-250 Vixen 5-20*50
Suņi: šobrīd nav
Medību trofejas: 8
02.11.2009. 12:38
Lietoju jau gadus trīs Merkel KR1 308Win, patīk. Tieši tā - patīk un šaujot līdz metriem 150, 200 arī rezultāti mani apmierina pilnībā. Par briežiem novērojums tā pat kā Jānim - vismaz baura laikā 150 metros nebija uz vietas, taču neslinkojot šauj vēlreiz un lieta darīta. Pirmie trāpījumi gan vienalga bija nāvējoši. Man jau tīri teorētiski liekas, ka starp šiem kalibriem izvēle ir tāda - vienam patīk māte, otram meita, trešam kleita. Daudzko izsaka sajūtas, ko nepārprotami rada arī pats ierocis. Esmu šavis arī ar Tikku 30-06, man likās, ka grāviens ir nedaudz lielāks, kā 308 Win, bet atkal tās ir sajūtas. Un par tām meklēšanām ar suņiem aiz 308 Win - nu tas jau ir tīrais šavēja faktors, arī ar lielgabalu var nošķelt tikai papēdi. Personīgi neatbalstu neprecīzāku šaušanu kompensēt ar lielāku kalibru, par specializāciju neiebilstu.
Indulis
Indulis
Pēdējo reizi manīts 2019-02-15 13:39
02.11.2009. 13:13
Ja nepērk lētos krievus un ja nauda nav kā jūras s. tad galvenajam kalibram >7mm skaties tādā kārtībā:
1. Kā krīt pie pleca, ja tas nav, pārējam vairs nav nozīmes.
2. Cik maksā patrona, galvenā šaušana būs šautuvēs, un jo vairāk jo labāk.
4. Kalibrs, atkal, nu vajag jums šautuvē šaujot desmitiem reižu tos baigos bliezienus?
3. Izgatavotājs, visi viņi šauj reizes labāk par ierindas mednieka roku.
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
02.11.2009. 13:35
Ko te strīdēties vai kauties!
Pats lietoju 30-06 kalibru, pārejie lieto 308 kalibru, no abiem vienādi labi krīt dzīvnieki, tikai jāizvēlas pareiza munīcija. Pašam is S&B 10.9 grami ar mazu caurumiņu, Kolēgis lieto Sako gramus neatceros, bet salīdzināju atsitienus un citus kritērijus tad Sako munīcija ir nedaudz kā saka krieviski rezkāka, jo daudz kas ir atkarīgs no ražotāja un izmantotās munīcijas. Es ar savu karabīni atsitienu vispār nejūtu nekādu. Viens liels mīnus kolēģa lietotām Sako munīcijai ir, kaut arī viņa patronām ir ar caurumiņš, tomēr lode ieejot mērķī, lapiņas kad patrona izplešas var arī atrast āzim pēcpusē, ja trāpi pa ribām, ar manējo ir savādāk viekārši atveras, tas ir palielinās lodes platība, bet lapiņas viena no otras neatdalās un izejas caurums vienīgi ir lielāks.
Abi kalibri ir daudz maz vienādi, tikai 30-06 ir nedaudz lielāks ātrums un balistika nedaudz savādāka. Piemēram manam variantam S&B 10.9 gr ideālā piešaude ir 173m tas ir ja šausi uz 200m lode būs nosēdusies tikai 3.9 cm uz 100m + 3.8 cm, bet uz 50 m 1.3 cm. Bet 308 kalibram ar izmaiņas šai lodei nav lielas ja piešaut uz 166m tad uz 50m +1.5 cm uz 100m + 3.8, bet uz 200 m - 5.3cm, nav kā saka tik traģiski lai netrāpītu bukam vai ruksim it īpaši alnim.
Liels plus 308 ir tas ka tā ir ejošā munīcija un var teikt 90% mednieku to lieto, nezinu kā Rīgas pusē, bet pie mums Latgalē, kam ir karabīne lieto šo munīciju, tāpēc ja kas var arī aizņemties no kolēģa, bet man ir problemātiski to izdarīt jo ir vienīgajam šada tika kalibrs.
Izvēle tev pašam ir jāizdara.
Esmu apmierināts ar savu izvēli, bet ja ņemt jaunu ieroci tad godīgi sakot vairāk skatītos nevis pēc kalibra bet arī kā krīt plecā, un vai vispār pašam patīk šis ierocis, bet kalibrs pie tik mazas balistikas starpības nav tik traģiska lai izvēlētos to vai šito kalibru.
Es ar no sākuma vēlējos 308 kalibru un Brauningu pie tam pusautomātu, bet nebija un mana izvēle apstājās uz 30-06 kaliba Tikai CZ 550. Un esmu apmierināts.
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
02.11.2009. 13:40
Ā un vēl aizmirsu pierakstīt, obligāti lieto tikai viena ražotāja un vēlams viena svara munīciju, jo ja sāksi eksperimentēt ar ražotājiem un gramiem, tad būs tā ka trāpījumi būs ļooti švaki. Viens paziņa mīlēja ļoti eksperimentēt ar munīcijas svaru rezultāta viņš pārliecinājās ka uz 150m piešaunot vienu svaru cits svars var aiziet līdz pat 50 cm augstāk vai zemāk. Un vēlams atrast sev vēlamo munīciju ar kuru būsi pārliecināts ka kritīs viss no lapsas beidzot ar alni.