Šodien vārdadienu svin Agija, Aldonis, rītdien - Nanija, Ilgmārs, Igmārs
toptitle

Forums

Tēmas nosaukums - Platiba meza cuku atlaujai

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 27 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 11.02.2010. 16:07

Ilmarsons .
Pēdējo reizi manīts 2013-04-12 22:01
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Jēkabpils raj.
Medību stāžs: >20
Aprīkojums: Savage 308win
Medību trofejas: 1
20.01.2010. 20:53
Ar pieteikšanu tagad viss ir kārtībā, nav kā agrāk, katram jazvana uz mežniecību.Tagad paši sadala vietas, ir cilvēks, kas par to atbild, un viss OK. Ja atļaus šaut katram zemes īpašniekam, viņi visi lauzīs līgumus ar mednieku biedrībām, medīs paši vai pilnvaros draugus.Kolektīvi zaudēs daudz līgumplatību un nu sāks rībēt visās malās, kritīs nu ne tikai cūkas uz postījumiem, sāksies atkal 90-tie gadi.Vot kas tad viņus tur varēs izkontrolēt, kā viņiem būs ar pieteikšanu un nomedīto zvēru uzskaites žurnālu? Sviests pēdējais, zemes īpasniekiem ziedu laiki...
Raimonds Runts
Biedriba Medniekiem.lv
Raimonds Runts
Pēdējo reizi manīts 2022-05-31 00:57
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Mežmaliņa
Medību stāžs: 1992
Aprīkojums: Norrmāls...
Suņi: Dvorterjērs
20.01.2010. 23:07
Jau iepriekš par šito te diskutēju, nu murgs, paši savus kolektīvus čakarējām laukā, man viedoklis, ka verens stulbums... nu un postījums, tos jau rāli var sabīdīt, nedaudz ideju un darba laika...
Par vietām patikās, cik ilgi tas cilvēks (atbildīgais) pie tāda jūsu pasniegtā bardaka apņemsies to atbildību vilkt.
Aigars Rēze
Aigars Rēze
Pēdējo reizi manīts 2017-02-06 00:46
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: LR
Medību stāžs: kopš dzimšanas
Aprīkojums: Savage, IZ, MC
Suņi: Vācu asspalvainais medību terjers
Medību trofejas: 12
21.01.2010. 09:07
Ar tādiem grozījumiem malumedniekiem būs lielākas iespējas darboties.
Vienkāršāk būtu postījumu vietas regulāri apmedīt.
Cietējam, jāveido dialogs ar vietējo medību kolektīvu-jānoslēdz līgums, nevis jāsēž vienam savos 250ha, kā arī normālos kolektīvos nepaliksi apdalīts.
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
21.01.2010. 10:31
Es kā jau iepriekš biju rakstījis ka esmu pret šādu veida likumu. Kolēģi jau minēja kāpēc, vēl ir tas ka tagad uzskata sevi par lielo saimnieku un katrs vēlas darīt savās platības ko grib. Es esmu par ja minimālā platība medību kolektīvam būtu ne mazāk kā 10 000 ha, jo mazāk problēmu pie dzīvnieku uzskaites, gan arī veiglāk nokotrolēt vienu koletkīvu uz 10 000 nekā 10 kolektīvus uz 10 000.
Vēl daudziem diemžēl ir tāda atruna lūk es medīšu tikai nelimitētos, bet ja nopietni ieskatoties šajā problēmā, tad sanāk ka zem nelimitētajiem arī trāpās pa kādam bukam, ruksim vai alnim. Ja platības ir mazas, tad neprecīzi tiek iegūti dati par dzīvnieku uzskaiti, jo katrs taču velk deki uz savu pusi un katrs mēģina pierādīt ka tieši viņa 250 ha dzīvo tik un tik buķi, bet pie kaimiņa tikai barojas. Murgs.
Vēl tādu mazu kolektīvu dēļ ir problēmas rīkot dzinējmedības, tad ir ļoti labi jāpārzina kur ir tavas medību platības, bet kur agresīvā kaimiņa sākas medību platības.
Vēl jāpasaka paldies Dievam ka nav tieši tāda likuma, kas zemniekiem ļautu piestādīt postījumu izdevumus mednieku kolektīvam, jo mūsu jaukā likumdošanā ir noteikts tā, ka medīties tajā teritorijā ir noteikti vienam medību kolektīvam, bet dzīvnieki pieder valstij, līdz kamēr tie netiek likumīgi nomedīti. Tāpēc likumīgi neviens nezina kā un kam piestādīt šo zaudējumu rēķinu.
Lasot veco medību grāmatu, tur agrāk stingri tika uzskaitīts katrs izdevums sākot ar dzinēju apmaksu un beidzot ar piebarošanu un zaudējumu segšanu zemniekiem. Ja nešaubos tajos laikos, vēl par katru zemes ha katram zemniekam maksāja noteiktu summu. Pie mums Latvijā tas bija kaut kur padsmit santīmi. Mēs maksājam tikai pagaidām par valsts mežu zemi, bet varat iedomāties kas būs, kad arī pienāksies maksāt katram zemes īpašniekam kur vēlamies medīt, tad izdevumi domāju vismaz trīškārsosies.
Un vēl nobeigumam, par to, ka katram zemniekam atļaut medīties postījumu vietās ja viņš ir mednieks, vai nu uzlūgt kādu mednieku, tad varat iedomāties kas notiks pāris gadu laikā, notiks tas kā jau minēja kolēģi 90 gados, rukši izzudīs, stirnu nebūs. Vēl no vecās medību grāmatas atceroties dzīvnieku uzskaites datus, tad dzīvnieku uzskaitē pat nebija 10 tiesas no šobrīt esošiem uzkaites datiem. Tajā laikā vēl lielākas problēmas bija ar maļikiem un arī toreiz valdīja tāds likums, ka katrs zemes saimnieks var atšaut noteiktu skaitu dzīvnieku, un rezultāta kritiski samazinājās dzīvnieku skaits līdz tādam līmenim, ka pat daudzos rajonos uzskaitē nebija reģsitrēts neviens ruksis, alnis un staltenieks, tikai kādi pāris desmiti buki un citu zvēru, bet tagad iedomājaties šodienu, kad atkal atļaus šaut kas vēlas, un ko vēlas, un tad gribētu redzēt to reakciju kas tagad vēlas lai tiktu pieņemts tāds likums, ka ne tikai uz viņu zemes, bet arī tuvākajos 30 km rādiusā nebūs neviena rukša un citu lielo zvēru. Tad kādu dziesmu dziedās tie???
Slēpts
21.01.2010. 10:58
Edgar!
Un kas tieši slikts notiks, ja zemnieks būs saimnieks savā zemē??
Neaizmirsti, ka uz postījumiem bez licences tā pat nevar iet sēdēt- un medības tāpat ir jāpiesaka.
Un ja zemniekam šodien ir labas attiecības ar medniekiem- tad viņs pats medības neorganizēs- bet ja zemnieku atceras vienreiz gadā pie līguma parakstīšanas un ja vēl laikā kad rukši posta kviešu lauku mednieki atbild- brīvdienās varbūt aizbrauksim, tad var būt dažadi:))
Ja cienīsim īpašniekus- problēmu nebūs- visa problēma ir attieksmē...
Piem. ja zemniekam ir labs draugs mednieks- un zemnieks lūdz mednieku kolektīvu ierakstīt viņa draugu medību lapā , un draugs pasēdēs zemnieka kviešu laukā- nu kas tur tik ļoti slikts?? tāpat jau tas mednieks ir kāds no MUMS, nevis atbraucis no citas planētas.
Vai arī pie medniekiem ir dakteru princips?- visi kas dzīvo tālāk par 100 km ir kolēģi, bet tie kas tuvāk- ir konkurenti:)))
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
21.01.2010. 12:23
Īvar būs tā kau jau daudzi minēja ka būs bardas.
Jā ir arī labi un godīgi zemnieki un mednieki, bet ir arī tādi kas līdz haļavai ir tikuši, tad tik nu sākas visādi izgājieni no viņu puses.
Ar visiem zemniekiem 100% labas attiecības nekad nebūs, viens nebūs apmierināts ar to, cits ar to. Pie mums ir viens zemnieks, bijušais mednieks, pats taču zina kad nekad neizšausi visus rukšus uz viņa zemes, ka atnās no kaimiņiem, bet diemžēl mūžīgi vaino mūs, kaut arī pagājušajā gadā tika vesels mēnesis zaudēts sargājot viņa kartupeļus. Un ja tādam bijušajam medniekam vēl atļautu medīties uz savas zemes, tici, rukšu skaits tiks ļooooti paretināts un to neatbalstīšu ne es un domāju arī tu.
Un par tiem draugiem ir kā ir, jo parasti kad atbrauc kāds viesmednieks uz medībām, lielākoties viņam vienalga kas izzies, sivēnmāte un vai ruksis, ka tik no kātiem nosts. Un nevajag te tēlot svēteli, jā ir atbildīgi mednieki un par katru šāvienu atbild, bet cik esmu pats personīgi redzējis ka pārsvarā viesmednieki tieši vairāk pārkāpj noteikumus!!!
Un par to visi kas dzīvo tālāk par 100 km ir kolēģi, bet tie kas tuvāk- ir konkurenti:))) Es nepiekrītu, jo labs mednieks ir kā labs saimnieks savā sētā, nekad nepieļaus vai mēģinās nepieļaut malumedības kā arī cita veida paŗkāpumus savās medību platībās , bet diemžēl ir arī tādi kam pie vienas vietas, ka tik no kātiem nost, bet kas būs tālāk pie vienas vietas.
Neminēšu nevienu kolektīvu, bet vienā kolektīvā vissatļautības rezultātā buku skaits ir tā samazinājies ka tagad labi ka uz 1000 ha ieraudzīsi kādu stirnu, par buku nerunājot, bet lielie dzīvnieki jau retums. Tāpēc man jau apnika mūžīgi strīdēties ar kādu, kas uzskata ka tieši tā būs pareizi, bet nevis medīties pēc jau pieņemtā likuma. Paņem palasi vecās medību grāmatas kāda situācija bija toreiz ar uzskaiti ,cik dzīvnieku bija toreiz un salīdzini ar mūsdienu. Pat dzīvnieku starpība ir acīmredzama. Salīdzinot daudzus Latvijas rajonus kur pēckara gados var teik bija tādi rajoni kur uzskaitē nebija neviena aļņa, rukša un staltā, tad salīdzinot ar mūsdienām to skaits strauji pieaudzis.
Ja vēlies tādu pašu statistiku kas bija tajos gados lūdzu šauj ko vēlies un kur vēlies savās medību platībās un vēlāk neraudi ka vot kaimiņu kolektīvs pa sezonu var nomedīt 50 rukšus, bet man pat vienu ruksi nedot. Vot tad interesanti kādu dziesmu sāktu dziedāt????
Slēpts
21.01.2010. 12:44
"kaut arī pagājušajā gadā tika vesels mēnesis zaudēts sargājot viņa kartupeļus."
te arī ir tā attieksme-nu kā gan var teikt,ka zaudēts laiks???? Gaļu nedabūjāt???
Un šaut ko vēlos- ir LICENCE- kas nosaka ko var šaut.
Par bijušajiem medniekiem- ja ir bijušais- tad jau bises nav!
Arī zemnieks-ja viņam būs licence-tad šaus tik cik atļauts- sodi par malumedībām ir lieli- un noķert vietējo ir viegli-vajag tik gribēt.
Edgars Kecs
Edgars Kecs
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
21.01.2010. 12:58
Nevis Gaļu, bet tas ka pa to laiku varēju mājās nepieciešamos darbus paveikt, jo bija pavasaris.
Ivar tev ir licence un uz vienu licenci tev un man krīt viens dzīvnieks, citiem 3 un vairāki krīt.
Par bijušo mednieku un paldies Dievam ka nav bises, savādāk nekā tur dzīva vairs apkārtnē nebūtu.
Ivar nepareizi, vot tieši vietējo ir grūtāk noķert, nekā pilsētas maļiku, nu un nav auto, tas nekas, priekš tam ir galva uz pleciem, un ja pat tu redzēji ka piemēram nelegāli nomedīju kādu zvēru, no sākuma pierādi to, jo dzenoties man man ierocis jau būs paslēts vajadzīgajā vietā, bet skrēju jo kaut kas pēc manis skrēja.
Pastāstīšu pilsētniekam kā rīkojas maļiki. Sēz maļikis uz gaidi, un viņi lielākoties izvēlas tādas vietas, no kurienes ne tikai var redzēt zvēru, bet arī ja kaut kas tuvojas no divkājainiem. Iziet nav svarīgi kas buks, seko momentāni šāviens. Tas mierīgi nokāpj no koka, ieiet tuvākajā mežā, noslēpj stroki un mierīgi čāpo uz mājām, pēc pāris stundām, iet pakaļ medījumam, ja tomēr kāds viņu nokēra, tad ej nu pierādi ka viņš šāva, jo būs atruna, eju pa meža taku, skatos guļ āzis un ko tu viņam pateiksi ka viņš ir maļikis, jā neizsauca policiju un medību vadītāju, nu un par to pagaidām cietumā nesēdina!!!!
Labs piemērs ir mūsu kolektīvā, tika it kā noķerts viens maļikis ar visiem nomedīties medījumiem, tikai protams ieroci neatradām, bet toties piesālītās meža gaļas bija pilnas mucas. Rezultātā, joprojām staigā brīvībā un medī cik vien vēlas.
Vecu brakanu ir ļoti grūti noķert. Jaunu stulbu maļiki, vai kādu pilsētnieku nav problēmas, vieglāk ir noķert mednieku kas ir pārkāpis noteikumus, nekā ar pieredzi bagātu maļiki.
Slēpts
21.01.2010. 13:20
Edgar- atkārtošos n- to reizi.
Zemniekam ir ZEME un MEŽI(PRIVĀTĪPAŠUMS)- kuru viņš izmanto, lai nodrošinātu sev iztiku un varētu skolot bērnus, apmaksāt rēķinus utt...
Zemniekam šajā procesā sāk traucēt cūkas un rada viņam REĀLUS zaudējumus. Ir noslēgts līgums ar mednieku kolektīvu, par to ka zemnieks ļauj bruņotiem cilvēkiem staigāt pa viņa zemi, taisīt troksni(šaut) utt, utjp.
un tad kad zemniekam ir problēmas , mednieki kā ar zobusāpēm- tipa "vesels mēnesis zaudēts" palīdz..
Neviens pagaidām medniekus NESPIEŽ slēgt līgumus!
Nu neslēdz taču- nesāpēs zobi- varēsi pie mājas padarīt visu ko gribi- arī sievu varēsi izklaidēties kad gribi- kāda bēda.
Un atbildi sev pats- ko zemnieks iegūst noslēdzot līgumu ar TAVU medību kolektīvu?
Un atbildi vēl uz vienu jautājumu- ja zemniekiem iedos licences tieši uz postījumiem- cik no viņiem pārtrauks līgumus??
Te kolēģi piemin ārzemes- ka mežazvēru postījumi esot zemnieku bēda..
Painteresējieties cik mežacūku ir Dānijā.....
Andris Zariņš
Biedriba Medniekiem.lv
Andris Zariņš
Pēdējo reizi manīts 2024-03-28 15:40
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
21.01.2010. 13:31
Painteresējieties cik mežacūku ir Dānijā.....

Par Daniju nezinu, bet Vaczeme nomedito cuku skaits ir pieaudzis no 230000 pirms diviem gadiem lidz pari 600000.... ta ka spriediet pasi! Esot pat tris metieni gada!!!!