Šodien vārdadienu svin Sindija, Sintija, Elfrīda, rītdien - Margots, Igors, Ingvars
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Platiba meza cuku atlaujai

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 26 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 11.02.2010. 16:07

Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2026-02-27 12:28
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
22.01.2010. 09:15
Ar šitādu attieksmi kā paudis "andrejs bilinskis, 21.01.2010. 19:17" mēs iebrauksim pamatīgās auzās...tad nav jābrīnas, ka uzrodas tāds "kungs", kas citus medniekus, tātad kolēģus, kam attiecīgajā vietā nepieder īpašums, sauc par "liekēžiem".
Medniekiem, kas pa lielam piekrīt "andrejs bilinskis, 21.01.2010. 19:17" viedoklim, vajag saprast, ka mums medības ir vairāk vai mazāk bet - izklaide. Jā, protams, pēdējos gados tā ir arī pārtikas ieguve, taču - tas ir papildus bonuss, jo arī izdevumi ir ievērojami un vienīgais reālais ieguvums ir tas, ka šī pārtika ir kvalitatīva, dabiska.
Kamēr zemniekam saimniekošana bieži vien ir pamata nodarbošanās. Un, pat, ja tas "zemnieks" arī darbojas hobija līmenī, taču savas ģimenes vajadzībām apstrādā kaut vienu ha - tā nav izklaide. Pamēģiniet paši vienu ha ar kartupeļiem izaudzēt un novākt...
Bez tam, mūsu zemnieki joprojām, pa lielam, toleranti izturas pret medniekiem. Nu nesačakarēsim attiecības ar savu augstrātību, gudri iršot par riskiem, kurus zemnieks esot uzņēmies. Nekur ES tā nenotiek - visur valsts maksā. Un daudz maksā, jo īpaši par putnu nodarītajiem postījumiem. Kādēļ mūsu ornitofili ir gudri tikai vārdos un liegumu štancēšanā, bet nav reālu darbu, kas būtu labi gan priekš putniem, gan cilvēkiem - nemāku teikt.
Situācija no zemnieka viedokļa: Latvijā maksā mazākās subsīdijas ES. Par aizsargājamu sugu postījumu nodarīšanu nemaksā neko. Par medījamo sugu postījumu nodarīšanu arī nemaksā neko, pie kam nedz valsts, nedz arī medītu tiesību lietotājs. Pēdējais vēl atļaujas būt augstprātīgs un neizpildīt limitu+gudri irst...skaidrs, ka kādā brīdī vadzis lūzt...Protams, zaudētāji no sistēmas sačakarēšanas būs visi, bet mēs - mednieki, lielais vairums zaudēsim visvairāk.
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2026-02-27 12:28
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
22.01.2010. 09:31
Jā un pēdējos komentārus palasot, sāk šķist, ka dažiem tā vieta, kur tiek uzlikta cepure, nekam citam nav domāta - ir kādreiz vērts palasīt citu domas vēlreiz un vēlreiz, nolikt malā savas emocijas un izprast, ka uzbraucieni ir absolūti nevietā.
Uzrakstīt milzīgu palagu ar uzbraucieniem un emocijām, tā arī nesaprotot lietas būtību - tā nav īpašība, ar kuru jālepojas...
Vēlreiz lakoniski un īsi: zemniekiem nav mūsu hobija vārdā [un daudzviet pat biznesa vārdā - komercmedību rīkotāju] jācieš milzu zaudējumi. Ja mēs nespējam būt toleranti, sēsties pie galda un domāt risinājumu, tad - sāksies karš. Un mēs zaudēsim, neskatoties ne uz kādu demagoģiju. Privātīpašums tirgus ekonomikā ir svēts. Skaidrs? Nolaižamies no saviem augstumiem beidzot, vēl nav par vēlu - nākošajā sezonā, jau tās sākumā, varbūt lieku reizi aizejam pie zemnieka, kas ir sūdzējies un izrunājam problēmu, piedāvājam plānu kā sargāsim laukus, kā iespējami operatīvi reaģēsim uz situāciju...nevis Rīgas mēra stilā uz sūdzībām par postījumiem reaģējam ar "Bļ* atkal tas zemnieks..."
Slēpts
22.01.2010. 09:46
Edgar!
"Ar zemes īpašniekiem arī daudz problēmu ir radies tāpēc ka tādu tipiņu dēļ kā tu, uzksatot sevi par zaļo, sarīko pikniku un visas drazas nevis novāc pēc sevis, bet tur pat pamet,"
Piedod Edgar- bet nu ir par daudz- gribu tevi nosaukt tikai vienā vārdā - šmurgulis! Ne tu zini kas es esmu, ne kā es dzīvoju, kā tu vari par mani spriest???
Ja gribi zināt- man nepieder zeme laukos-, man patīk medīt- es nežēlojos par to ka neesmu neko nomedījis, man nav zemē nomests laiks, ja esmu sargājis zemniekam kviešu lauku un visas nakts garumā nessmu pat cūku ieraudzijis, un pēc manis tu šmurguli nevienu papīru pat neatradīsi...
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
22.01.2010. 09:53
Arni atvaino ja rakstot arī tevi aizskāru.
Protams varu pierkist ka daudziem jānolaižas no debesīm, bet pie mums viss lielākoties ir štokos, kaut kādi spējam sarunāt ar to zeimnieku, bet vienalga uzradīsies tāds kas uzskata sevi gudrāku par citiem un sākas vecā dziesma jaunās skaņās.
Par to ka medības ir vairāk vai mazāk izlkaide, var būt pilstētniekiem jā tā ir izklaide, bet mums lauciniekiem tas ir milzīgs ieguldīts darbs.
Un ja tu uzskati ka nogalināt tas ir izklaide, tad ineteresanti ko nozīmē braukšana dzērumā ,tas arī ir izklaide. Ja tomēr izvēlējies nepareizu vārdu ,tad tam vajadzēja būt nevis izklaide, bet atpūta no ikdienas rutīnas, atpūta no darba, no ģimenes. Ar atpūtu mēs mednieki saprotam ka tas ir medījamo platību kopšana, medījamo dzīvnieku uzksaiti, piebarošanu, tā jau savairojušos plēsēju skaitu regulēšanu, to pašu laukirbju aiztāvēšanu pret plēsējiem, it īpaši šajā bargajā ziemā to arī piebrošana.
Iklaide tā ir var būt tam cilvēkam kas no medību saimniecības maz ko saprot, bet medības saprot tikai ka atbrauci uz kolektīvām medībām ,nomošīji kādu un vakarā ierāvi mēriņu un mierīgā garā dodies uz mājām.
un domāju kā tu nosauktu to : Sāksim ar pavasari. Uzaram laukus, nokultivējam tos, iestādam tos, graudaugiem, kartupeļiem. Sagatavojam sāls laizītavas, aiznesam sāli kur jau beidzās sāls. Vasarā sagatavojam sienu, vēl tajā starpā katrs uzceļam pa kādam medību tornim. Rudens pusē, ievācam ražu, bietes, kukurūzu, iztīram stigas. zvanamies lai iegādātos par izdevīgu cenu graudaugus, kartupeļus. Vēl tajā visā starpā jābraukā un jāparaksta jauni medību līgumi. Ja kāds lielāks zemes saimnieks un pa vasaru bija kādi postījumi tad cenšamies kaut kādi kompensēt ar nomedīto gaļu. Sākot ar pavasari sākas nakts dežūras uz iesētiem laukiem ,lai rukši neuzartu tos. Un tu domā ka tā ir izklaide, šaubos, ja tu to nēesi piedzīvijs tad jā tev tā būs izklaide, bet man un daudziem citiem tas ir smags darbs un tikai pats process kad sēdi tornī vai dzinējmedībās, nedaudz atvelc elpu nākamajam gadam vai darbam.
No mana viedokļa iklaide ir tas ka es aizeju kādu vakaru uz krogu, nocopēju meiču patusēju ar to, uzrauju bollingu, biliardu. Ar večiem aizbraucam uz kādu slēpošans trasi paslēpot, vai vienkārši aizejam uz kino, lūk tā ir izklaide.
Vēlreiz atkārtošos, medības tās nav izklaide, tas ir smags darbs, ne tikai finasiālā ieguldījumā bet arī ļoti lielā fiziskā ieguldījumā. Es ar to nodarbojos jo man tas patīk, patīk būt mežā, patīk aizsargāt dzīvniekus no maļikiem, patīk vienkārši pasēdēt torni kaut arī neko nenomedīju, redzēju un varēju nomedīt bet nenomedīju, patīk dzinējmedības, to dažādibu pielidījums, ar laiku, vietām ,procesu, kā suņi strādā uz dzīvnieku, kā to dzen, patīk ar večiem pajokoties, palīdzēt vājākam.
un ja tu pēc visa iepriekš rakstītā tomēr uzskatī ka tas ir izklaide, tad sorry, es tevi nesaprotu, un nekad nesapratīšu.
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2026-03-17 23:33
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: LMS
Atrašanās vieta: Olaine - Jelgava - Saldus rajons
Medību stāžs: no 1998 (93). gada
Medību trofejas: 9
22.01.2010. 09:56
Pats esmu slēdzis medību tiesību nomas līgumus ar privāto zemju īpašniekiem, tajā skaitā arī zemniekiem. Jā, ne vienu reizi vien, uz savu jautājumu – "vai esat ar mieru slēgt šādu līgumu" esmu saņēmis atbildi – "bet kāds man no šī līguma labums", uz ko parasti mēģinu atbildēt – "ko jūs vēlētos saņemt pretī". Līdz šim ne vienmēr, bet biežāk ir izdevies vienoties.
Domāju, ka postījumu problēmas sakarā starp zemes īpašniekiem un medniekiem vajadzētu atrast "zelta vidusceļu" – būtu nepieciešams noteikt maksimāli un minimāli pieļaujamo (ņemot vērā postījumu apmērus) attiecīgās sugas dzīvnieku skaitu pa iecirkņiem vai uzskaites vienībām.
Šis varētu būt risinājums tik bieži dzirdētajai problēmai par reāli pamatotu uzskaiti, kas balstīta uz zinātniskiem pētījumiem, un šeit būtu ļoti noderīgi iesaistīt MSAF līdzekļus, kas jau šobrīd zināmā apmērā tiek novirzīti "Lielo pārnadžu monitoringam".
Uz doto brīdi uzskaite un limita izpilde vai neizpilde nebūt neparāda patieso šīs lietas būtību!
Par mežacūku postījumiem.
Ir kāda būtiska problēma – cūkām izteikti ir novērojama sezonālā migrācija. Piemēra pēc, zinu vietu, kur pilnīgi klajos Zemgales līdzenumos atrodas 300 ha kukurūzas sējumi (tuvākais mežs 4 kilometru attālumā, bet lieli mežu masīvi 7 kilometru attālumā) un vasarā tajos ir liela cūku koncentrācija, bet savukārt pārējā laikā to tur vienkārši nav. Ļoti daudzos iecirkņos ir tā, ka vasaras periodā cūku skaits ievērojami palielinās, tajā pašā laikā citos samazinās. Tajos, kur skaits palielinās, postījumi ir neizbēgami. Un manuprāt, ka pareizākais variants šajā gadījumā būtu repelentu izmantošana cūku atbaidīšanai vasaras periodā, jo arī mežā pret kaitēkļiem un meža zvēru postījumiem tiek izmantoti repelenti.
Droši vien, ka vietās, kur arī rudens pusē uz ziemāju sējumiem novērojami cūku postījumi, cūku skaits būtu samazināms.
Protams, ka mūžīgi ir bijis un būs tā, ka mednieki vēlēsies pēc iespējas lielāku, bet zemnieki pēc iespējas mazāku cūku skaitu, tāpēc jābūt kaut kādam "zelta vidusceļam", jo, ja piepildīsies sliktākais scenārijs, tad zemnieki un mednieki būs lielākie ienaidnieki ar visām no tā izrietošajām sekām!
P.S. Ja šādi sāk izskatīties zālāji, nokultie labības lauki vai ziemāju sējumi, tad ilgi nav jāgaida līdz "uguns būs pakulās"!
Andris
Žanna
Žanna
Pēdējo reizi manīts 2023-11-02 23:18
Atrašanās vieta: Aizpute
Suņi: 3 jagdterjeri, taksis un Rietumsibīrijas laika
Medību trofejas: 27
22.01.2010. 10:01
Arnim P.
+1000000
Edgar!
Nu nevajag jau tā- uz emocijām! Lasot Jūsu komentus dažādās tēmās, man bija radies iespaids, ka Jūs esat saprātīgs cilvēks, bet nu pēdējais koments- galīgi auzās!
Ir jāsaprot zemnieks! Un ko nozīmē: zemniekam neviens neliek rudzus sēt? Tas ir viņa bizness, viņa zeme, un viņam ir tiesības tur sēt viskautko. Un būt neapmierinātam, ja atnāk meža zvēri un visu norok.
Esmu kategoriski PRET to, lai katram atļautu medīt viu, ko tik var un kā tik var, bet ir jāmeklē kompromiss, lai gan vilki paēduši, gan aitas veselas.
Edgars
Edgars
22.01.2010. 10:10
Bet tālak tomēr neizlasīji :Var būt tu esi izņēmums kas pēc sevis novāc,
Man pietiek palasīt to ko tu vēlies lai tiktu pieņemts un vēlāk nebrīnies, ka daudzi par to ko vēlies dusmojas uz tevi!!!!
Nu par to papīru vēl ar daudziem varu pastrīdēties, es ar nēesmu eneglis ar spārniem, bet neticu ka nevienu papīru pēc tevis neatradīšu, tas ir tas pats kad kādos delfos vai citā mājas lapā visi sāk tēlot riktīgos zaļos, bet paši pat papīrīti nekad nav pacēluši, otrādi nosviež un pagrūž lai tikai neredzētu ka tas biju es!!!
Nezinu kā tu, bet šeit forumā lielākoties visi ir ar īstajiem vārdiem un uzvārdiem un visi ir ielikuši savas bildes, lai vēlāk nākotnē nejauši sakrienoties uz ielas nevis paiet garām, bet sasveicināties un aprunāties. Bet daudzi ir ne tikai salikuši nezin kādas bildes, bet arī nomainījuši vārdus lai tikai neatrastu tos, vai arī jau kaut kad bija izsvieduši no šīs mājas lapas un tad mēģina visādiem viediem ieviest haosu šeit un veidot naidu starp foruma dalībniekiem.
Mani ir ļoti grūti izvest no pacietības, bet ja tas ir sasniegts, tad varu pat riktīgi sākt lamāties.
Bet tas ka esi jauns un nepieredzējis mednieks to saprotu pēc tevis rakstīta, tikai nesaprotu, kāpēc tu tik vēlies lai tieši notiktu tā kā tu vēlies, bet nevis kā jau gadus simtus medī mūsu mednieki???? Gribās kaut ko jaunu, tad jau kolēģi pieminēja ka būs bardaks kā 90 gados vai pat lielāks, un laikam arī nezini kas bija par bardaku toreiz ka tā centies lai būtu pēc tava prāta. Lielākoties vai nu jaunatne vai arī tie kas savā laikā dzīvojā kā inkubatorā, nekad nebija saskārušies ar to ko saskārās tajā laikā esošie mednieki, diemžēl nekad nesapratīs un tikai kā buldozers grūdīs savu demagogiju savā virzienā!!!
Ilmarsons
Pēdējo reizi manīts 2013-04-12 22:01
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Jēkabpils raj.
Medību stāžs: >20
Aprīkojums: Savage 308win
Medību trofejas: 1
22.01.2010. 10:28
Jautājums: a ko zemnieki paši ir darījuši, lai nepieļautu postijumus? Ir kāds apvilcis žogu riņķī savam īpašumam? Tā būtu ivestīcija ilgiem gadiem, bet ar medīšanu postījumus var tikai samazināt, bet ne novērst. A te izskatās vienkārši, ka gribas iegūt likumīgas medību tiesības, lai papildus gūtu ienākumus (gaļa, komercmedības, utt.). Mans uzskats - normāls medību iecirknis ir ap 10 000 ha, nevis kaut kadi gabaliņi pa 50-500 ha. HAOSS!
Edgars
Edgars
22.01.2010. 10:29
Žanna!
Ar zeminekiem pie mums neviens nestrīdās, jo ja sāksi strīdēties, tad vari aizmirts par medībām šajā pusē. Daudziem tomēr izdevās iekaidrot ka no postījumiem nekad nevarēs iztikt. To daudzi saprot. Divus gadus atpakaļ lielsaimnieks iesādīja auzas un zirņus kāud 1 km no meža, pa vasaru ne reizi netika redzēti rukši, te pagājušajā gadā iestādīja tieši purva malā, es viņam uzreiz pateicu ka ir slikti, un rudens pusē no 3 ha auzu un ziņu lauka nenovāca pat pusi kā iepriekšējā gadā, jo rukši pus lauka bija uzzaruši. Citiem gadiem kad stādīja rudzus šajā vietā rukši tos mazāk aiztika, un bija mazāki postījumi, tātad jāsecina ka izvēloties kaut kādas kultūraugu stādīšanas vietu, jāzina arī apmēram kas notiksies ja iestādīšu to vai šito. Un tomēr bija ļoti neapmierināts uz mums ka re nenosargājām viņa lauku. Viņš pats reiz izteicās, ja būtu iespēja medīties, tad līdz pēdejam atšautu visu kas šeit kustās, jo kā jau iepriekš minēju pat stirnas nograužot pāris asnu viņam nes it kā lielus zaudējumus.
Paldies Dievam lielākoties ar visiem esam tikuši skaidrībā mutiskā ceļā, dažiem lai nomierinātos un kaut cik kompensētu zaudējumus, pienācās pus ruksi vai buka aizvest!!
Protams ir arī mūsu dzīvē izņēmumi un lielākoties tādi izņēmumi, kas par daudz ir salašijušies visādas avīzēs sarakstītās demagogijas, kas pat tuvu nav rakstītajam likumam un tad sākas vidādi prikoli! Diemžel mūsu prese ne visu laiku raksta kā jābūt, bet raktsa tā kā to domā kaut kāds zemnieks vai pats reportieris, vai arī no kaut kā kaut ko dzirdēta un vietējie salasās preses gudrības un tad tikai sākas kurš par kuru gurdrās, da es pats tagad varu medīties, un rukšus atšaut, da es pats tadag to un to izdarīt varu. Mums bija tāda problēma kad viena avīze sarakstīja tādu murgu un viens no tiem bija tāds ka aizsargājot savus laukus, zemes īpašnieks drīkst nomedīt bez nekādas atļaujas un licencēm to pašu ruksi, un tik sākās, be ej nu iestāti ka likums rākstīts ir savādāk, nekā avīzē. Sabojāt attiecības ar zemnieku viegli, bet iegūt uzticību ļoti grūti. un tikai uzrādot tiešām īstos likumus un sodus kas būs ja zemnieks pats sāks medīties uz rukšiem, vai arī aizejot uz preses izdošanas vietu un lūdzot lai tomēr pieraksta pareizos likumus, bet nevis kaut kādu iedomu likumus, tikmēr zemniekam grūti ko pierādīt it īpaši jau gados esošam, viņi vairāk tic presei, nekā likumiem un mums.
Ilmarsons
Pēdējo reizi manīts 2013-04-12 22:01
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
Atrašanās vieta: Jēkabpils raj.
Medību stāžs: >20
Aprīkojums: Savage 308win
Medību trofejas: 1
22.01.2010. 10:40
Sistēma tāda-iesēj privātajā zemē meža vidū pāris ha ar labību (tā kā mēs sējam piebarošanas lauciņus), noformē postījumu aktu, sapērc par latiņu licenzes- un aidā uz priekšu-aicini viesmedniekus un tik kapā!