Ivar,es ceru,ka vismaz šoreiz, pat LATMA palīdzēs,lai šo alkatības ārprātu nepieļautu. Nu jau pietiks valstī greizu likumu,aš divām nākamajām paaudzēm būs šie sūdi jāstreb.Malumednieku ķērājs mums te viens uzradies,vispirms noķer un tad runā. Būs viens vai divi šitādi zemnieki ar saviem 1000h pa vidu lielajam kolektīvam.Nu izšausiet tās pāris licences,un ko tālāk,cūkas kā nāca,tā nāks.
Mani tracina šitie sūdu maisītāji.Mūsu kolektīva teritorijā,vienam zemniekam cūkas par daudz sāka šiverēt pa tīrumiem.Ko dara šī ģimenīte,izgāja kursus,nolika eksāmenus un šodien ir kolektīvā.Ivar, nevis sāka dalīt teritorijas,bet ar kolektīva spēku apsargā savus laukus.Es saprotu,sastrīdās ar kolektīvu,pasūta visus vienu māju tālāk,visi ir vainīgi,tikai viņš tas svētais un tā vietā,lai nākošajā, vai kādā citā dienā,vīriem atvainotos,sāk nodarboties ar šādiem melniem darbiņiem.Un iekarst tik tālu,ka pat aiziet līdz masu infomācijas līdzeklīem, un nedod Dievs,līdz likuma maiņai.Šis ir tikai viens no scenārijiem.Un cik es vēl varēšu uz mežu kājas pavilkt,stāvēšu un kritīšu par kolektīvu.Nav svarīgi,gaide vai dzinējmedības bet tikai kolektīva ietvaros,pie kolektīva disciplīnas,punkts.
Kapēc zemnieku pataisīt tikai par stulbu zemes racēju, kuram cūkas ir lielākais kaitēklis? Ja zemniekam uz savas zemes būs atļauts medīt, tad kapēc gan lai viņš nomedītu visu, ja ar to var pelnīt arī naudu? Prātīgs zemnieks rīkosies saimnieciski - ziemā meža zvērus pabaros, bet medītgribētāji maksās par katru nomedīto dzīvnieku smuku naudiņu! Šī nauda nokompensēs citu meža zvēru nodarītos kaitējumus un zemnieka makā iestāsies līdzsvars. Ņemot vērā šā brīža un tuvāko gadu ekonomisko situāciju Latvijā, par lielākās daļas Latvijas mežu un zemes īpašniekiem ir kļuvuši/drīz vien kļūs ārzemnieki, kas prot rēķināt un iespējams zem viņu vai kādu citu tepat vietējo "lielsaimnieku" spiediena arī top šādas izmaiņas medību likumā...
Nauda valda pār Pasauli! Ilgi mēs te mednieki esam "na haļavu" bezbēdīgi dzīvojuši un, ja nesarosīsimies laicīgi un neveidosim mūsu intereses pārstāvošu organizāciju, tad drīzumā paši sevi noraksim zem biznesa bīdītāju, ornitofīlu un dabas draugu lobijiem!
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
21.01.2010. 14:56
Nu soreiz atlausos nedaudz oponet! Pec butibas butu jasaglaba kolektivi, bet ari paraleli jadod lielakas tiesibas zemju ipasniekiem. Likums nekad nespes regulet cilveciskas attiecibas! Tas bus tadas kadas tas vesturiski ir izveidojusas, bet likums var dot lielakas regulacijas iespejas sim attiecibam, kadas ar tas nebutu izveidojusas!!!
Man ari ir visnotal pamatota nojausma ka tas ir tikai sakums lielakam parmainam, kas var beigties ar Mednicibas nodosanu Zemkopibas ministrijas tiesa parraudziba atnemot so godu VMD. Sodien variet par mani ari pasmieties (nedusmosu), bet pec gada vel atceresieties....
Kārli tāds personīgs jautājums, cik jūs gadā maksājat biedra naudu?
Varu saderēt ja diemžēl nonāksim līdz tādai situācijai kā tevis aprakstītais ,tad tiešām medīsies tikai tie kam alga mēnesī ir vismaz pāris štukas latos? un varu vēl patstrīdēties ka viņš nenomedīs visu kas kustās, nezinu kā jūsu pusē, bet mūsu pusēj ja dažiem lielzemniekiem dotu iespēju medīties uz savas teritorijas tici vai ne, viņi uz vienas licences atšaus visu kas kustās, kā arī nezinu nevienu no viņiem kas būtu ieinteresēts lai vēl paliktu pāris rukšu, otrādi viņi būtu ļoti priecīgi ja vairs neredzētu nevienu ruksi!
Par tiem ārzemniekiem ir tā, ka jābūt ļoti uzmanīgiem ar tiem kopā medīties, jā kā viesmednieks tas ir labi, bet nedot Dievs ierakstīt kā kolektīva biedru, būs kā vienam kolektīvam ka ar laiku kolektīvā palika tikai viņš un algoties dzinēji un kas uzkopj teritorjiu.
Vēl Ivaram atcerējos par Dāniju, Pie viņiem ar cūkām nezinu kā, bet tas ka viņi maksā ļoti lielus nodokļus lai varētu medīties tas ir 100 punkti kā arī kad pārdzina vienu mastu, un jābrauc uz citu mastu jābrauc vairāki kilometri, pat desmiti km sanāk. Jo mežu viņiem tādu kā jau nav tik daudz palicis, tāpēc visi ar mežiem apaugušiem zemes gabali ir izsvaidīti pa visu Dāniju.
Andri ticēsim un cīnīsimies lai viss paliktu lielākoties pa vecam. Redzēs kā nākotnē būs!!!!
Slēpts
21.01.2010. 15:45
Māris!
Es nekad neesmu izteicies ka kolektīvus nevajag!
Es vienkārši vienmēr esmu bijis ar viedokli, ka zemes īpašnieks ir jāciena!
Edgar!
Izcelsme man ir pilsētas tuvumā- bet tagad brīvo laiku daudz pavadu laukos. Esmu saticis daudz dažadu cilvēku, esmu lasījis daudz dažadus līgumus par medību tiesībām. Kādi ir parastākie- to jau Tu zini- zemnieks apņamās atļaut medīt- mednieki neapņemās neko.
Es atkārtoti Egdar TEV iesaku pavērtet, ko iegūst Jūsu lielsaimnieki ( tie par kuriem Tu baidies, ka izšaus visu dzīvo)- par to ka viņi ir noslēguši līgumu ar Jums?
Ja medību kolektīvu vidū nebūtu attieksmes- ka "veselu mēnesi pazaudējām sargājot kartupeļus", tad jautājums par licenču isniegšanu zemes īpašniekams pat nepaceltos...
Bet vienalga Ivar tev vēl nebija tik ciešas saskarsmes ar lielsaimniekiem, kā man, jo pats dzīvoju laukos un patstāvīgi esmu ar tiem saskarsmē. Un zinu katru viņu gan reālo gan arī slepenās vēlēšanas, Jo viens no lielsaimniekiem ir mans radinieks, un arī ar viņu ir problēmas. Mednieki vilks deķa malu uz savu pusi, lielzemnieki velk uz savu. Un varu saderēt kaut arī tu pazīsti daudzus, bet ne tik tuvu kā es šos zemniekus un tev pat tuvu nav zināms tās problēmas kādas rodas ar vienu un ar citu lielzemnieku.
Un vēl tāds personīgs jautājums, vai tu esi katru vakaru līdz vēlai naktij sēdējis un sargājis kartupeļu lauku un ka nākamajā rītā jābrauc uz darbu, pirmās pāris naktis izturi, nākamās jau vienkārši kā zombijs sēdi. Un galvenais ne es viens sēdēju, bet pus kolektīva, un tieši tikai laucinieki, jo pilsētniekiem pie vienas vietas šāda padarīšanās, jo nesaprot kāpēc jāsargā un pienāks rudens un visus limitus atšausim.
Par zemniekiem Vēlreiz atkārtošos, kamēr zemnieks pats nav mednieks tikmēr viņam būs tendence visu apsšaut kas kustās. Un zinot savu radinieku, tad arī esot viņam par mednieku, būtu tāda tendence visu atšaut, jo redzi viņam pat pāris buku izraisa ļooooti lielus zaudējumus.
Un vēl nedaudz atbildēšu Māra vietā.
Ja nebūtu tādu kolektīvu, un būtu tikai individuālās medības, tad pienāktu līdz tam ka tādas lapsas un parejie plēsēji netiktu intensīvi atšauti un rastos vēl lielākas problēmas, kur jau tiek rīkotas tikai medības uz gaidu un arī jau tiek piekoptas komercmedības, tur ir jau tādas problēmas. Un diemžēl tad daudzi nepazītu kas ir kolektīva gars, vienotība, draudzība un vakarā pēc medībām mēriņa ieraušana par veiksmīgām vai neveiksmīgām medībām.
Un kas teica ka zemniekus necienām. Ja tu tā ļoti cieni vecākus, tad lūdzu katram zemniekam maksā pat katru ha noteiktu summu, atmaksā visus radītos zaudējumus, kā arī pienāksies tad lielākai daļai bučot pēcpuses. It īpaši pašas lielākās problēmas tieši un rodas ar zemes īpašniekiem kas ir no Rīgas, neņem personīgi, bet cik ir zemes īpašnieku tik arī problēmu un galvenais visi ar saviem pribambasies. Jo tuvāk laukiem, jo vieglāk ar katru saimnieku personīgi sarunāt.
Ir tādi saimnieki lai noslēgtu līgumu vedām gaļas gabalu, kuriem vienkārši īpašajos noteikumos rakstījām ka nemedīsim tās pašas stirnas, zaķus. Līdz maksai vēl nedagāja, bet ar Rīdziniekiem ir savi knifi, katrs ir lielais saimnieks it kā to zemes gabalu tiktīgi uzkopj, bet īstenībā pat to zemes gabalu nav redzējis.
Un Ivar tu vari rakstīt ko vēlies, un kā vēlies, bet lielākoties šī foruma mednieki aiztāvēs manu viedokli, jā būs kas arī tieksies tā kā tu vēlies.
Medniekiem tiešām būtu jārespektē zemnieka intereses ,bet arī zemniekam būtu jāsaprot ,ka mednieks,lai kā arī gribētu,nevar un nekad nevarēs 100% aizsargāt no postījumiem .Iedosiet atļauju zemniekam,labi,tikai pastāstiet pa kuru laiku viņš tos laukus (vairākus) sargās ,ja pats strādā no agra rīta līdz vēlam vakaram .Kaut kad viņam arī jāguļ. Pieņemsim ,ka sameklēs draugu-mednieku ,bet tam ir savs kolektīvs ,kur arī līgumi saslēgti un jāsargā citi lauki .
Var gadīties ,ka ārzemnieki pārpirks platības,un liela daļa no mums nespēs samaksā prasīto samaksu par medīšanu ,tikai pasakiet kurš tad sargās tos laukus ,jo tie naudīgie ne vienmēr ir tie aktīvākie sargātāji .
Tā kā , zemnieki un mednieki,cienīsim viens otru un 'BUĢEM ŽIĶ DRUŽNO"!
Viestur jā ir tādi zemnieki kas strādā no rīta līdz vakaram, un bet ir kas neko nedara, viņa vietā strādā citi. Piemēram mans radinieks noslogotība ir pavasarī, kad jāstāda lauki, visu vasaru var teikt dzenā luni, jo darbinieki aplsaista laukus, un tikai augusta sākuma līdz septembra vidum notiek lauku pļaušana. Aparšana, aizmirstiet tā jau ir vēsture un pēs jaunās tehnologijas pat apart jau nopļautos laukus nevajag, tas ir traktors velk veselu piederumu arsenālu. pirmie iet diski kas sagraiza velēnu krustām šķersām, otrie iet rušinātāji, pēc tam iet maziņš arkliņš kas paceļ zemi, tur iesviež graucu un atkal to zemi aizber. Un viss darbs. Paliek cik vien uzziet brīvā laika atpūtai, viņš pat vairāk ir bijis copē nekā es pa vasaru. PA visu gadu labi ka 3-4 mēneši ir aizņemts pārejos mēnešus vienkārši biskes deldē!!! Un domāju Ka medīties viņam būtu pietiekami laika, pat vairāk nekā man un daudziem šeit esošajiem medniekiem.
Labi jauku vakaru :)
Tiksimies rīt :)
Slēpts
21.01.2010. 17:04
Edgar- es no pilsētas esmu braucis sēdēt un es varu nosēdēt no vakara līdz rītam:)))) un varu vairākas dienas.
Un pazīstu daudz un dažādus zemniekus:))
Un nevajag novelt uz pilsētniekiem medniekiem- tā ir katra kolektīva iekšējā lieta- vai zemnieku lauki tiek sargāti- vai limitus šausim tikai dzinējmedībās. Ja netiekat galā- tāpēc jau ir problēmas ar zemniekiem.
Un izskatās , lai arī esi liels rakstnieks- tad šis citāts- "tad lūdzu katram zemniekam maksā pat katru ha noteiktu summu, atmaksā visus radītos zaudējumus, kā arī pienāksies tad lielākai daļai bučot pēcpuses." norāda par to, ko tu domā par zemniekiem- skumji..
TĀPĒC JAU IR PAŠLAIK PROBLĒMAS AR ZEMNIEKIEM, ka tādu kā tu ir daudz...
Nauda valda pār Pasauli! Ilgi mēs te mednieki esam "na haļavu" bezbēdīgi dzīvojuši un, ja nesarosīsimies laicīgi un neveidosim mūsu intereses pārstāvošu organizāciju, tad drīzumā paši sevi noraksim zem biznesa bīdītāju, ornitofīlu un dabas draugu lobijiem!
Man ari ir visnotal pamatota nojausma ka tas ir tikai sakums lielakam parmainam, kas var beigties ar Mednicibas nodosanu Zemkopibas ministrijas tiesa parraudziba atnemot so godu VMD. Sodien variet par mani ari pasmieties (nedusmosu), bet pec gada vel atceresieties....
Varu saderēt ja diemžēl nonāksim līdz tādai situācijai kā tevis aprakstītais ,tad tiešām medīsies tikai tie kam alga mēnesī ir vismaz pāris štukas latos? un varu vēl patstrīdēties ka viņš nenomedīs visu kas kustās, nezinu kā jūsu pusē, bet mūsu pusēj ja dažiem lielzemniekiem dotu iespēju medīties uz savas teritorijas tici vai ne, viņi uz vienas licences atšaus visu kas kustās, kā arī nezinu nevienu no viņiem kas būtu ieinteresēts lai vēl paliktu pāris rukšu, otrādi viņi būtu ļoti priecīgi ja vairs neredzētu nevienu ruksi!
Par tiem ārzemniekiem ir tā, ka jābūt ļoti uzmanīgiem ar tiem kopā medīties, jā kā viesmednieks tas ir labi, bet nedot Dievs ierakstīt kā kolektīva biedru, būs kā vienam kolektīvam ka ar laiku kolektīvā palika tikai viņš un algoties dzinēji un kas uzkopj teritorjiu.
Vēl Ivaram atcerējos par Dāniju, Pie viņiem ar cūkām nezinu kā, bet tas ka viņi maksā ļoti lielus nodokļus lai varētu medīties tas ir 100 punkti kā arī kad pārdzina vienu mastu, un jābrauc uz citu mastu jābrauc vairāki kilometri, pat desmiti km sanāk. Jo mežu viņiem tādu kā jau nav tik daudz palicis, tāpēc visi ar mežiem apaugušiem zemes gabali ir izsvaidīti pa visu Dāniju.
Andri ticēsim un cīnīsimies lai viss paliktu lielākoties pa vecam. Redzēs kā nākotnē būs!!!!
Es nekad neesmu izteicies ka kolektīvus nevajag!
Es vienkārši vienmēr esmu bijis ar viedokli, ka zemes īpašnieks ir jāciena!
Edgar!
Izcelsme man ir pilsētas tuvumā- bet tagad brīvo laiku daudz pavadu laukos. Esmu saticis daudz dažadu cilvēku, esmu lasījis daudz dažadus līgumus par medību tiesībām. Kādi ir parastākie- to jau Tu zini- zemnieks apņamās atļaut medīt- mednieki neapņemās neko.
Es atkārtoti Egdar TEV iesaku pavērtet, ko iegūst Jūsu lielsaimnieki ( tie par kuriem Tu baidies, ka izšaus visu dzīvo)- par to ka viņi ir noslēguši līgumu ar Jums?
Ja medību kolektīvu vidū nebūtu attieksmes- ka "veselu mēnesi pazaudējām sargājot kartupeļus", tad jautājums par licenču isniegšanu zemes īpašniekams pat nepaceltos...
Un vēl tāds personīgs jautājums, vai tu esi katru vakaru līdz vēlai naktij sēdējis un sargājis kartupeļu lauku un ka nākamajā rītā jābrauc uz darbu, pirmās pāris naktis izturi, nākamās jau vienkārši kā zombijs sēdi. Un galvenais ne es viens sēdēju, bet pus kolektīva, un tieši tikai laucinieki, jo pilsētniekiem pie vienas vietas šāda padarīšanās, jo nesaprot kāpēc jāsargā un pienāks rudens un visus limitus atšausim.
Par zemniekiem Vēlreiz atkārtošos, kamēr zemnieks pats nav mednieks tikmēr viņam būs tendence visu apsšaut kas kustās. Un zinot savu radinieku, tad arī esot viņam par mednieku, būtu tāda tendence visu atšaut, jo redzi viņam pat pāris buku izraisa ļooooti lielus zaudējumus.
Un vēl nedaudz atbildēšu Māra vietā.
Ja nebūtu tādu kolektīvu, un būtu tikai individuālās medības, tad pienāktu līdz tam ka tādas lapsas un parejie plēsēji netiktu intensīvi atšauti un rastos vēl lielākas problēmas, kur jau tiek rīkotas tikai medības uz gaidu un arī jau tiek piekoptas komercmedības, tur ir jau tādas problēmas. Un diemžēl tad daudzi nepazītu kas ir kolektīva gars, vienotība, draudzība un vakarā pēc medībām mēriņa ieraušana par veiksmīgām vai neveiksmīgām medībām.
Un kas teica ka zemniekus necienām. Ja tu tā ļoti cieni vecākus, tad lūdzu katram zemniekam maksā pat katru ha noteiktu summu, atmaksā visus radītos zaudējumus, kā arī pienāksies tad lielākai daļai bučot pēcpuses. It īpaši pašas lielākās problēmas tieši un rodas ar zemes īpašniekiem kas ir no Rīgas, neņem personīgi, bet cik ir zemes īpašnieku tik arī problēmu un galvenais visi ar saviem pribambasies. Jo tuvāk laukiem, jo vieglāk ar katru saimnieku personīgi sarunāt.
Ir tādi saimnieki lai noslēgtu līgumu vedām gaļas gabalu, kuriem vienkārši īpašajos noteikumos rakstījām ka nemedīsim tās pašas stirnas, zaķus. Līdz maksai vēl nedagāja, bet ar Rīdziniekiem ir savi knifi, katrs ir lielais saimnieks it kā to zemes gabalu tiktīgi uzkopj, bet īstenībā pat to zemes gabalu nav redzējis.
Un Ivar tu vari rakstīt ko vēlies, un kā vēlies, bet lielākoties šī foruma mednieki aiztāvēs manu viedokli, jā būs kas arī tieksies tā kā tu vēlies.
Var gadīties ,ka ārzemnieki pārpirks platības,un liela daļa no mums nespēs samaksā prasīto samaksu par medīšanu ,tikai pasakiet kurš tad sargās tos laukus ,jo tie naudīgie ne vienmēr ir tie aktīvākie sargātāji .
Tā kā , zemnieki un mednieki,cienīsim viens otru un 'BUĢEM ŽIĶ DRUŽNO"!
Labi jauku vakaru :)
Tiksimies rīt :)
Un pazīstu daudz un dažādus zemniekus:))
Un nevajag novelt uz pilsētniekiem medniekiem- tā ir katra kolektīva iekšējā lieta- vai zemnieku lauki tiek sargāti- vai limitus šausim tikai dzinējmedībās. Ja netiekat galā- tāpēc jau ir problēmas ar zemniekiem.
Un izskatās , lai arī esi liels rakstnieks- tad šis citāts- "tad lūdzu katram zemniekam maksā pat katru ha noteiktu summu, atmaksā visus radītos zaudējumus, kā arī pienāksies tad lielākai daļai bučot pēcpuses." norāda par to, ko tu domā par zemniekiem- skumji..
TĀPĒC JAU IR PAŠLAIK PROBLĒMAS AR ZEMNIEKIEM, ka tādu kā tu ir daudz...