Šodien vārdadienu svin Ilga, rītdien - Telma, Bruno
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Tālšaušana 300metri un tālāk...

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 73 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 06.08.2018. 12:51
Ar medībām saistītās tēmasSacensības

Slēpts
28.10.2014. 13:48
Man problēma bija ar pirkto mūnīciju Tikkai 695 7x64. Līdz lādēšanai vēl neesmu ticis, bet visam savs laiks.
jaliek tik informācija kaudzītē, izskatās, ka nākotnē noderēs.
jebkurā gadījumā paldies par informāciju un jūsu (tālšavēju) savstarpējo saraksti. Visu cieņu.
Anrijs
Anrijs
Pēdējo reizi manīts 2023-05-25 16:07
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
28.10.2014. 13:17
Tas notekti nav patrontelpas defekts.
Ar internālo balistiku ir tā, ka, ja kāds apgalvo, ka tam ir viss skaidrs, tad droši tādā var neklausīties. Tāpēc arī šeit ir tikai pieņēmumi. Es sliecos domāt, ka tam ir tiešs sakars ar spiediena pīķa pieauguma taimingiem. Jo fiksāks ir pieaugums, jo ātrāk kakls noblīvē patrontelpu. Ar čaulas apspiediena spēku tam laikam arī nav nekāda sakara, jo jebkurā gadījumā, sēdinot lodi, tā apstājas, kad spēka moments ir ap 15-20kg. Attiecīgi spiediena bāru skaits, kas vajadzīgs, lai izstumtu lodi, nav salīdzināms ar pīķa spiedienu, ja lādējums ir ar džampu. Domāju, tās pa tiešo ir attiecības starp lodes svaru un pulvera ātrumu. Mana nelielā pieredze šajā sakarā ir tāda. Zviedru mauzerim ar n160 un 130gr lodi viss korpuss bija nokvēpis. Pietika lodi nomainīt uz 139gr, tas viss pazuda. Tagad ar pašreizējo plinti visu laiku šāvu ar lodi iespiestu vītnēs. Kvēpi bija pavisam nedaudz un līdz kakla pusei. Tagad pēdējos divus mēnešus sāku šaut ar džampu (lecienu). Melnums jau aizgāja līdz kakla apakšai. Starta spiedieni dažādi.
Slēpts
28.10.2014. 08:44
Turpinot par izdedžu nosēdumiem uz čaulas kakla āŗējās sienas.
Uz čaulītēm RWS, hornady, Geko vienmēr ir neliels simetrisks aplītis ar apdegumiem, citreiz vairāk gar vienu malu. Šaujot ar S&B munīciju (vairs nelietoju) čaula parasti pēc šaviena iesprūst un apdegumi parasti sniedzās līdz pleciem. Vai tas norāda uz defektu patrontelpā vai nav īsti pamats par to uztraukties?
Intars
Intars
Pēdējo reizi manīts 2025-09-16 08:42
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: Rīts
Atrašanās vieta: Nagļi
Medību stāžs: No 2001
Aprīkojums: Blaser F3, Blaser R8 GRS+Kahles 624i, Keppeler Benchrest 6,5x47+Nightforce 15-55/52
Medību trofejas: 2
27.10.2014. 23:55
Par klīrensu un apdegumu - teorētiski.. jā.
Bet praktiski (vismaz pēc maniem novērojumiem) - nē.
Tikko apskatīju čupu ar čaulām pēc rūpnīcas patronām (222rem - RWS, Hornady, Hinterberger, Norma) - apdegums ir ļooti minimāls. Max 1 mm pašā kakliņa galā; simetrisks.
Turpretī, pašlādētajām Lapua čaulām (arī 222-jā).. atsevišķām aiziet pat līdz pleciem.. Čaulas gan bija izgājušas 8 ciklus bez atlaidināšanas.
Uzlādētai "pašlādētajai" kakliņa ārējais diametrs lielāks t.i. klīrenss patrontelpā mazāks...
Tā ka - HVZ....
Ja patrontelpa "neck" rajonā ir izgriezta tuvu max izmēram pēc standarta (kas ir lielākajai daļai medību pļintovku) - šis defekts ?? pašlādētajām patronām ir izteiktāks... Man tā ir Weiraucham 222-jā...
Tā, ka es palieku pie versijas par elastīgumu... Pirmreizējo...
Anrijs
Anrijs
27.10.2014. 23:18
Vāks, tikai tagad uzmanīgāk pārlasot, sapratu, ka Mārcis runā par izdedžu nosēdumiem uz kakla ārējās sienas. Visiem viņi ir, vairāk vai mazāk, bet ir. Neatkarīgi, ir čaula atlaidināta vai nav. Un ja runā par uzlādētas patronas kakla klīrensu attiecībā pret patrontelpu, tad pat racionāli minimālie izmēriem tas ir. Pēc formas parasti var spriest par čaulas kvalitāti. Ja nosēdumi ir koncentriski, tad čaula šāviena brīdī netaisa nekādu banānu. Citi apslauka ar dzelzs 0000 vati. Es praktiski spoguli atgūstu tikai ar KrazyKloth un noslaukot ar sausu salveti. Matricas žēl.
Otrs jautājums. Laikam varu pateikt divas galvenās lietas - stabilitāte (stabils ātrums), būs tikai, ja pulveris sadegs pilnībā, lodei esot vēl stobrā. Pēc quickloada var aptuveni paskatīties, lai 100% sadegšana ir kaut kur stobra gala rajonā. Un vislabākā pulvera sadegšana notiek tikai optimālos tuvu maksimumam spiedienos.
Mārcis
Mārcis
Pēdējo reizi manīts 2020-09-03 11:00
Atrašanās vieta: Ikšķile, Tirzas pagasts
Medību stāžs: No 2005 gada
Aprīkojums: " Ierindas mednieka darba zirgi"
Suņi: taxis
Medību trofejas: 25
27.10.2014. 21:39
Nu es jau arī tā sliecos domāt. Čaulas laidinu pēc kāda 3 cikla (apmēram), taču tie kvēpi uz kakliņa ir arī pēc laidināšanas.Un tā kā man tas absolūti netraucē un trāpījumu precizitāti neietekmē, šo jautājumu uzskatu par atbildētu. Paldies.
Otrs jautājums bija par lodes un pulvera lādiņa salāgošanu optimālai precizitātei?
Intars
Intars
Aprīkojums: Blaser F3, Blaser R8 GRS+Kahles 624i, Keppeler Benchrest 6,5x47+Nightforce 15-55/52
27.10.2014. 21:25
Man visiem lādētajiem kalibriem tāds paliek pēc šaušanas. Ļaunas mēles runā ,ka tas esot slikti. :):) Lūk bodes patronām nekā tamlīdzīga neesot.

Ja Tu domā apdegumu uz čaulas kakliņa no ārpuses, tad tas ir saistīts ar to (vismaz man tā šķiet..), ka vairākas reizes pārlādējot čaulu tās materiāls paliek cietāks/ne-elastīgāks. Veikala patronai ir jauna čaula, varš vēl mīksts un elastīgs.
Izeja - atlaidināšana.
Vai tas ir bīstami? Nezinu.. manuprāt nē..
Vēl - daudz kas atkarīgs no to " ļauno mēļu" , kuras apgalvo par bīstamību, kompetences un pieredzes līmeņa. Lādēšanā..
Ja to saka kāds no "autoritetiem" :), tad varbūt arī ir vērts ieklausīties...
Turpretī, ja to saka medībās pēc masta.. kāds krievu snaiperenes SKS īpašnieks.. tad tikai pasmaidīt...
Anrijs
Anrijs
27.10.2014. 19:55
Mārci, par kaut ko bīstamu vai atklāti ļaunu es to neuzskatu. Esmu ievērojis, ja pēc šaušanas čaulas dabū mitrumu, vai kā piemērā augšā atklātu ūdeni, tām uz kaklu iekšpuses parādās tas zilganums. Es nezinu, vai tas ir vara oksīds vai tāda reakcija no pulvera izdedžu puses. Bet fakts ir tāds, kā Intars teica, ka sēdinot lodi, tā sēžas ar lielāku spēku. Ar arbor presi to jūt, ar parasto noteikti nē. Ja lode turas kaklā nedaudz stiprāk kā pārējās, tas maina starta spiedienu. Pavisam nedaudz. Ietekmei uz trāpījumu stobra rezonanšu ziņā ir atkarīgs, kurā plaukta daļā esi, bet nu ja garos gabalos jānoturas starta ātruma 1-2 m/s koridorā, tad te varētu noteikti būt problēma. Īpaši to jūt, ja kakla apspiediena spēks ir neliels, tipa 1 vai pusotra tūkstošā collas. Medību vajadzībām tas apspiediens ir 2-3 noteikti, arī vairāk. Tur tā starta spiediena izmaiņa parasti ir mazāka.
Es savējās izgriezu tumblerī, nedaudz vietām kakla iekšpusē ir tas zilganums, apstrādāšu kaklu iekšpusi ar sauso grafītu, un 23. novembra mačiem lādēšu tādas pašas.
Mārcis
Mārcis
Pēdējo reizi manīts 2020-09-03 11:00
Atrašanās vieta: Ikšķile, Tirzas pagasts
Medību stāžs: No 2005 gada
Aprīkojums: " Ierindas mednieka darba zirgi"
Suņi: taxis
Medību trofejas: 25
27.10.2014. 17:59
" Parasti korpuss ir spīdīgs, cik bijis, un viegls izdedžu slānītis uz kakliņa līdz vietai, kur sākas pleci"
Jautājums. Vai tas ir kaut kas ārkārtējs jeb bīstams vai ļauns? Man visiem lādētajiem kalibriem tāds paliek pēc šaušanas. Ļaunas mēles runā ,ka tas esot slikti. :):) Lūk bodes patronām nekā tamlīdzīga neesot. Tas ,ka manējās lido precīzāk un visas vienādi neesot arguments izdežiem uz kakliņa.:) Neesmu jau nekāds tālumā šāvējs ( tā riktīgi vēl negribās) ,bet kaut kāda interese par tām lādēšanas lietām ir. Un vēl ,bisķi ne pa tēmai ,bet cik nu esmu salādējis ,medībām ir izdevies uzlādēt ļoti labas patronas neatkarīgi no lodes tipa un pulvera zortes. Ar ko domāju attiecīgajam kalibram paredzētos pulverus.Respektīvi, piemeklējot attiecīgu pulvera lādiņu atrast vislabāko trāpījumu blīvumu.Vai tā ir sagadīšanās ,jeb likumsakarība?
Intars
Intars
25.10.2014. 14:49
Jā. Tas pats zilais :)
No ārpuses čaula ar Crazy Cloth notīras labi. Ir kā jauna. Bet kakliņa iekšpusē noņemot to zilumu ar birsti - lodes sēdinās ar daudz lielāku piepūli un nevienmērīgu spēku... Man jau pāris mēnešus atpakaļ bija tāds gadījums. Sekas bija redzamas arī mērķī.
Ultrasonix droši ka visu sakārtotu, bet tad atkal lodes jābāž "pa sauso"... :)) Kaut kā negribās tās manipulācijas ar grafīta smēriem..
Labs iegansts gatavot jaunas čaulas:) Iepriekšējās gatavojot - tika pieļautas dažas kļūdas..