Raimond Butkān! Šis ir Tevis teiktais 5 lapā:
"Pievienojos viedoklim, ka stārķu ir baigi daudz palicis un zaķu līdz ar to baigi maz. Piekrītu, ka viņiem ir jāpalīdz palikt mazāk...
Manā Kamčatkā vairs neredz zaķīšus :( Un vēl viņi apēd vardes, kas esot vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm..."
Lūdzu apgaismo mani un pārējos šī foruma lasītājus, kur Tu izlasīji vai dzirdēji, ka vardes ir vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm? Varbūt tie ir paša novērojumi?
Tev tiešām liekas, ka stārķi ir ļaunuma sakne tam, kā dēļ tavā Kamčatkā ir palikuši mazāk zaķīši? Piemēram, intensīvā lauksaimniecība un nepareizi appļautās pļavas Tev neliek ne par ko aizdomāties? Manās medību platībās ir tik pat dadz stārķu, kā pārējā Latvijas teritorijā un zaķu ir pietiekami. Katrā medību reizē izdoda redzēt vairākus.
Suņi: 2 kaķi: Nezobs un Princese Histērija - abi medī uz vella paraušanu
21.07.2014. 16:51
Viktor, es gan nepiekristu, ka visu orinitologu publicēti raksti un dati ir ticamāki par manis novērotajiem vai kāda cita, kurš dzīvo realitātē novērotajiem... Papīrs daudz ko pacieš :) Ar to es nepretendēju uz zinošākā cilvēka statusu stārķu jomā, un nesaku to, ka nevar ticēt nevienai šādai publikācijai, bet gribu tikai pateikt, ka vajag filtrēt info un kādreiz ticēt arī sev un citiem godīgiem cilvēkiem.
Tas jau daudzkārt ir pierādījies, ka visam, kas rakstīts uzticēties nav vērts un ir lietas, kas ir jāizmēģina pašam, lai saprastu, kas ir labs, vai slikts.... un ir lietas, kas ir jāredz un jāvēro pašam, lai varētu salīdzināt ar publikācijām un tad izvērtēt, kura no tām ir pareizāka.
P.S.: Žanna, paldies - man jau divi ir :)
Specijāli Dzintaram pa brīvu brīdi ierakstīju meklētājā: "white stork Ciconia ciconia feeding" un atradu šo: http://marcintobolka.tripod.co...
Tur var sīki un smalki izlasīt par stārķu barošanos. Ko apēd, cik daudz apēd utt. Vienīgi teksts ir angļu valodā un pētījums veikts Polijā, 2006. gadā. Tur var arī redzēt, cik daudz patiesībā stārķi apēd mazos, bieži argumentos pieminētos, "aizsargājamos" zaķīšus un putniņus. Tauta izglītojamies!
Ja mēs visi kopā saskaitīsim, cik mums patiesībā to stārķu ir Latvijā, mēs varēsim aptuveni aprēķināt, cik lielu "kaitējumu" tie rada.
P.S. Par vilku barošanos meklē pats. Un tad iegūtos skaitļus saliec kopā un iegūsi patiesos ciparus, nevis kaut kādi 2-3 stārķi apēd tik pat daudz, kā 1 vilks. :)
Edgar, publikācijas no zinātniskajām publikācijām atšķiras ar to, ka zinātniskās publikācijas ir zinātniski pamatotas, starptautisku ekspertu atzītas un publicētas starptautiski atzītos zinātniskajos žurnālos vai grāmatās. Daļa to "mākslinieku" un "ekspertu" raksteļus, kas kaut kur publicēti tvnet.lv, diena.lv utt. nav jāņem pa pilnu. Tie raksteļi ir domāti, lai tauta sāktu brēkt un cepties, jo no tā kāds gūst labumu. Vajag painteresēties, kas ir to rindu autori.
Es nesaku, ka visiem ir jālasa publikācijas, bet to, ka pirms kaut ko skaļi sakiet, apgalvojiet un izdariet secinājumus, lūdzu atsaucieties, kur Jūs to visu esat uzzinājuši, lai es arī varētu par to pārliecināties. Zinu ir cilvēki ar 50 gadu "dabas novērotāju" stāžu. Ļoti jauki, atsaucieties uz saviem novērojumiem, bet atcerieties, ka daba visu laiku mainās un tā kā bija kaut kad pirms n gadiem nebūs nekad.
Un jā, vienmēr ir labi uzzināt ko jaunu par lietām un procesiem, par ko iepriekš ir bijuši tikai pieņēmumi, tāpēc rociet dziļāk.
Viktor neņem ļaunā, galvenais lai tevis lasītā publikācija nebūtu tada pati kā vienreiz publiceja viens par vilkiem zinātnisko darbu, un ar kuru mēgināja pierādīt ka vilku skaits ir ļoti maz, bet pats būtība vilku pat dzīvu nav redzējis, bet kā vinš var spriest un publicēt zinātnisko darbu par vilku dzīvi un to skaitu.
Te kaut kur forumā bija runāts par šo grandiozo zinātnisko darbu!!!
Ja jau Tevi tik ļoti interesē, kas es tāds esu un ar ko nodarbojos, paprasi mātei Googlei. Gan jau kaut ko var atrast. Man nav pienākums katrā portālā, kurā esu reģistrējies, publiskot savu biogrāfiju. Varu pateikt to, ka man ir maģistra grāds bioloģijā un kaut ko sajēdzu par norisēm dabā. Nepaļaujos uz plikiem novērojumiem vai "viena tante teica" apgalvojumiem, bet palasu kādu zinātniski pierādītu publikāciju. Ja nezini kur meklēt? Lūdzu: http://scholar.google.lv/
Lūk atkal: Neesmu pētnieks,bet objektīvi paskaitot patērēto barības daudzumu....bla bla bla. Lūdzu konkrētu atsauci, kur to šos skaitļus dabūji! Citādi sanāk Dzintars teica, tātad tas tā ir. Varbūt vajag painteresēties cik tā plēsēju barība visapkārt ir. Varbūt barība ir tik daudz, ka pietiek visiem un neviens ar nevienu nekonkurē? Bioloģijā ir tads termins: Ekoloģiskā kapacitāte. P.S. Neesu es nekāds ornitologs un uz nodokļu maksātāju naudas nedzīvoju.
Un ko Tu Viktor esi tādu ievērojamu paveicis?!Pat savu profilu nevari normāli sakārtot,lai mēs pazītu savus"gudrīšus"!Varbūt pats esi ornitologs un par to saņem naudiņu,tad nepļurksti un ej skaiti stārķus,atstrādā ko esi saņēmis no nodokļu maksātāju naudas.Neesmu pētnieks,bet objektīvi paskaitot patērēto barības daudzumu 2-3 stārķi noēd tikpat cik viens vilks un sīkbarības bāze ir gandrīz identiska,jo lielie medījumi vilkam tik bieži negadās.
Mārtiņ! Esi veicis kādus stārķu barošanās pētījumus vai stārķu barības bāzes monitoringu, ka tik droši vari stāstīt, kas ir palicis mazāk, kas vairāk un un ko stārķi šobrīd ēd? Varbūt lasi visādu, ar pētījumiem pamatotu ziātnisko literatūru? Tieši dēļ tādas attieksmes kā Tava, mēs šobrīt zināšanu līmenī par stārķiem un ne tikai stārķiem esam tur kur esam. Gudri tikai saucam saukļus "Dabas aizstāvji", bet reāli neko nedaram.
Slēpts
21.07.2014. 10:40
Jā, ligzdas katrā sezonā par jaunu jāieliek. Jo ligzda var karāties stabā gadiem, arī bez stārķiem.
Nu nezinu Mārtiņ! Mūsu pusē otrādi to katru gadu vairak un vairāk paliek. Pat parādās jaunas ligzdas.
Es pāris gadus atpakaļ biju aizsūtījis ligzas lai ornitologi reģistrē, bet atverot karti tad tās ligzdas nav redzmas. Respektīvi ko tagad katru gadu vajag par jaunu sūtīt ligzdu atrašanās vietas????? Kāpēc nevar atstāt veco karti, un ja ligzda ir pazudusi tad vienkāršāk registrēt to, neķā par jaunu atkal močīt to ligzdu skaitu. Mūsu puse vismaz pāris km radiusā ir kādas 7 ligzdas. Videji katrā ligzdā novēroju videji 3 stārkēnus.
"Pievienojos viedoklim, ka stārķu ir baigi daudz palicis un zaķu līdz ar to baigi maz. Piekrītu, ka viņiem ir jāpalīdz palikt mazāk...
Manā Kamčatkā vairs neredz zaķīšus :( Un vēl viņi apēd vardes, kas esot vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm..."
Lūdzu apgaismo mani un pārējos šī foruma lasītājus, kur Tu izlasīji vai dzirdēji, ka vardes ir vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm? Varbūt tie ir paša novērojumi?
Tev tiešām liekas, ka stārķi ir ļaunuma sakne tam, kā dēļ tavā Kamčatkā ir palikuši mazāk zaķīši? Piemēram, intensīvā lauksaimniecība un nepareizi appļautās pļavas Tev neliek ne par ko aizdomāties? Manās medību platībās ir tik pat dadz stārķu, kā pārējā Latvijas teritorijā un zaķu ir pietiekami. Katrā medību reizē izdoda redzēt vairākus.
Tas jau daudzkārt ir pierādījies, ka visam, kas rakstīts uzticēties nav vērts un ir lietas, kas ir jāizmēģina pašam, lai saprastu, kas ir labs, vai slikts.... un ir lietas, kas ir jāredz un jāvēro pašam, lai varētu salīdzināt ar publikācijām un tad izvērtēt, kura no tām ir pareizāka.
P.S.: Žanna, paldies - man jau divi ir :)
Tur var sīki un smalki izlasīt par stārķu barošanos. Ko apēd, cik daudz apēd utt. Vienīgi teksts ir angļu valodā un pētījums veikts Polijā, 2006. gadā. Tur var arī redzēt, cik daudz patiesībā stārķi apēd mazos, bieži argumentos pieminētos, "aizsargājamos" zaķīšus un putniņus. Tauta izglītojamies!
Ja mēs visi kopā saskaitīsim, cik mums patiesībā to stārķu ir Latvijā, mēs varēsim aptuveni aprēķināt, cik lielu "kaitējumu" tie rada.
P.S. Par vilku barošanos meklē pats. Un tad iegūtos skaitļus saliec kopā un iegūsi patiesos ciparus, nevis kaut kādi 2-3 stārķi apēd tik pat daudz, kā 1 vilks. :)
Es nesaku, ka visiem ir jālasa publikācijas, bet to, ka pirms kaut ko skaļi sakiet, apgalvojiet un izdariet secinājumus, lūdzu atsaucieties, kur Jūs to visu esat uzzinājuši, lai es arī varētu par to pārliecināties. Zinu ir cilvēki ar 50 gadu "dabas novērotāju" stāžu. Ļoti jauki, atsaucieties uz saviem novērojumiem, bet atcerieties, ka daba visu laiku mainās un tā kā bija kaut kad pirms n gadiem nebūs nekad.
Un jā, vienmēr ir labi uzzināt ko jaunu par lietām un procesiem, par ko iepriekš ir bijuši tikai pieņēmumi, tāpēc rociet dziļāk.
Te kaut kur forumā bija runāts par šo grandiozo zinātnisko darbu!!!
Lūk atkal: Neesmu pētnieks,bet objektīvi paskaitot patērēto barības daudzumu....bla bla bla. Lūdzu konkrētu atsauci, kur to šos skaitļus dabūji! Citādi sanāk Dzintars teica, tātad tas tā ir. Varbūt vajag painteresēties cik tā plēsēju barība visapkārt ir. Varbūt barība ir tik daudz, ka pietiek visiem un neviens ar nevienu nekonkurē? Bioloģijā ir tads termins: Ekoloģiskā kapacitāte. P.S. Neesu es nekāds ornitologs un uz nodokļu maksātāju naudas nedzīvoju.
Es pāris gadus atpakaļ biju aizsūtījis ligzas lai ornitologi reģistrē, bet atverot karti tad tās ligzdas nav redzmas. Respektīvi ko tagad katru gadu vajag par jaunu sūtīt ligzdu atrašanās vietas????? Kāpēc nevar atstāt veco karti, un ja ligzda ir pazudusi tad vienkāršāk registrēt to, neķā par jaunu atkal močīt to ligzdu skaitu. Mūsu puse vismaz pāris km radiusā ir kādas 7 ligzdas. Videji katrā ligzdā novēroju videji 3 stārkēnus.